Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Koga se pogolemi cicanjeto ne go dozivuvaat kako obrok. Sinko koga sum doma cica i po 5-6 pati, duri i otkako ke izede 300g obrok pak bara da cica. Sto veli @Annath kako desert mu doaga.
    Ama ova od skoro vaka. 13+ ima. Bara da cica poveke od novorodence, ama gledam 1 cas pred obrok da ne mu davam.
    Koga se pomali i se voveduvaat obroci togas da, cicanjeto zamenuva obrok zasto gi zasituva, ama koga se pogolemi ne gi zasituva veke i ne im go remeti redot so jadenjeto.
    Na 8+ koga vovedov vecera na sinko mu se fakase samo 1 da cica preku cel den, duri da ne go nudev nemase ni da pobara.
    Sega veke ne go nudam, sam si bara. :D

На Kaetana, karibian, gjoker4e и 6 други им се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.964
    Допаѓања:
    112.324
    Значи повеќе им е навика/потреба за близина, него ли дека им фали млекцето за да се дојадат и најбитното само кога е мама во близина им текнува :D

На Kaetana, karibian, gjoker4e и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Не нудам, сам си бара :D се качува на гарнитурата во дневна, легнува на неа, и вели „цице“ :rofl:

Инаку доењето не им го ремети редот со оброците, како што кажа @Lolipop23 особено кога е веќе поголемо и млекото не е основна храна. После цврстиот оброк секако давам вода, ама некогаш си бара да цица, некогаш не, зависи. Кога ќе се вратам од работа (најчесто околу 17-17:30) цица обавезно и тогаш најдолго му трае подојот. После тоа без проблем си вечера во 18:30.

Точно е дека само кога е мама во близина им текнува на цицето, ако не ме гледа, не ме бара, небитно дали сум дома или не.

На Kaetana, Troi, karibian и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Tokmu taka, poveke e zelba za mazenje i galenje, potoa uteha koga ke padne, koga ke se zasrami, koga ke se pocuvstvuva nesiguren od drugi luge vo blizina....
    I nema pardon, doaga i mi ja tegne bluzata, ako ne mu dadam se luti i place.
    Koga sum 3ta i vikendi koga sum doma po cel den e vaka.
    Koga sum 2ra posledno cica okolu 12-13 casot i naredno duri nokta nekoe vreme koga ke se razbudi. Ne bara mleko voopsto, obrocite go drzat. Do kaj 11 mesec se izmolzuvav i mu ostavav za pred spienje, ama veke nema potreba se uspivaat taka so mm.

На karibian, gjoker4e, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Кај внука ми го ремети на пример. Од што е навикната да цица кога сака и колку сака не јаде како што треба. Јаде ептен малку и само бара да цица, а има веќе 20 месеци. Затоа јас мислам дека треба да се стави ред пред година дена и да се знае што е оброк а што мазење со цице. Исто беше и девојчето на едни пријатели. Ама тоа е зашто на мајките им беше полесно пред година да форсираат цице ако бебе одбива некој оброк.
    Ако не го ремети тогаш супер, мазете се и гушкајте се.

На emkaemka, gjoker4e, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Како што ти пишаа и повеќето исто и ние сме така. Еве го 10мес и сеуште цица кога сака и колку сака. Иако има 3 оброка се дешава непосредно по јадењеро да ме тегне за цицање. Буквално влузата ми ја тегне и со главата се бута да цица. Па макар и 2мин да се сепак цица и го оставам.
    Сабајле станува накај 07ч-07.30ч и накај 09.30 му е доручек. После доручекот цица и спие. Кога ќе стане до 14ч-15ч му е ручек а измеѓу кога сака цица. До вечерта исто кога сака си цица. Околу 19ч го бањам па вечера и околу 20ч заспива со цицање. До 07ч сабајлето во ноќта исто така цица. Околу 22ч-23ч и после до сабајле зависи кога како некогаш по 2-3 пати бара да цица па макар и повлекол 3 пати. Не дека е гладен едноставно така се смирува поготово периодов кога вади заби па е хаос навечер.

На karibian, gjoker4e, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Како се доживувате со околината околу вас и така со поголеми бебчиња- дечиња што разбираат и барат викат цице ве тегнат и тие раб јас лично сум против тоа :tmi: не ме напаѓајте одма:bandit: си се доевме мн убаво успешно до пред 7м после настана што настана сама се одбива и да е гладна несакала и сеа сме измеѓу кога цица убаво кога малце:devil: ама намерата ми беше доење до пред лето ќе дојде година дена да си е она година и месец си сметаме доволно е убав напредок полека јадиме се и така на лето не се прекинува а веќе ќе е поголема и против тоа сум да ме тегне пред др ( што ќе излезе за доењето сум не пред др ) и да не не фаќаше лето до 13/14м макс би а терала ако цицала како разбира повеќе не оти они веќе почнуват да си играт си јадат се др затоа ги учиме воведуваме оброци :ninja:

На fana, emkaemka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996

Ако може барем запирки да ставаш, не можам да ти ја сфатам конструкцијата на реченицата, каде завршува едно, каде почнува друго...
    Тоа што е поголем од годинка и сеуште цица не ми е ништо срамно ни невообичаено, напротив. Сега не го дојам во јавност, оти е голем, не бара, ама ако сме на гости некаде и побара, му давам. Се повлекувам во некоја соба и си цица ако сака. Големиот го одбив на 14 месеци, малово не планирам уште некој месец. Што знам, таа врска, блискост и галење ми се најубавиот дел од денот. Ме одмара за сите пари.

На Kaetana, aleksandricka77, Troi и 10 други им се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    А,какво млеко ќе даваш отпосле?
    Зар има подобро млеко од мајчиното?
    Тетрапак ќе даваш?
    Ад?
    Ете ме интересира ....
    Зашто ако некој се осуди да каже дека е срамно да се дои, тогаш срамно е и големо дете со шише у уста и да пие млеко. Зашто ако се коментира за доење, ќе се коментира и дека детето е големо и за млеко па и шише.
    Сигурна сум дека ретки се оние кој дојат после 24месеци. Мајчиното млеко не е вода после 12тиот месец. Сеуште ги има сите компоненти и хранливи материи. Се прилагодува на потребите на детето. За ова има стотици статтии и медицински докажани студии.
    Од кого да ми е срам што му го давам најпотребното?
    И ден денес дојам во јавност ( има 10мес ) и ама ич не ме тангира кој што мисли. Да се разбереме, не пафтам цицки по улици, не ми се изложени на мегдан. Све е во рамките на пристојноста. Никогаш нит ме погледнал некој осудувачки нит искоментирал. Нема кај не сум доела освен во вц никогаш не би доела, сепак ни јас нејадам во вц.
    Воопшто не ми е срам нит осеќам вина кога синко ќе сака да цица, ме тегне за близа и се бута во мене и јас му давам. Може не во истиот момент зависи кај сме, наоѓам прилагодено место и дојам. Никогаш ама никогаш нит би го сметала тој чин за срамен и за презир.
    Да се разбереме, таман работа големо дете од 3-4г да се дои. Но, до 24мес минус/плус 1-2 месеца воопшто не гледам некој баук. Најприродна работа е чинот на доењето. И ќе го дојам дур сака синко и дур сметам ЈАС дека така треба и до кога треба. А, за другите баш ме за..ле што мислат.
    Сега бргу на шала на смеја ми беше поставено прашање : Зар уште ќе го доиш, почни со тетрапак!
    Одговорив и секад истото би го одговорила во иднина ( кој сака нека се љути тоа е реалноста ) .... покрај мајчино млеко кое фала богу го имам јас да давам тетрапак...зашто? Па не е теле моево дете! Ќе пие мајчино млеко дур пие и дур јас сметам дека треба да пие и до кога. А кога ќе се одбие од доење нема никакво млеко да пие зашто нема ни потреба да пие. Може некогаш во иднина ако изрази желба да, би дала тетрапак мада неверувам еве ни ние дома никој не пиеме млеко ( освен во кафе и сл ).
    Ете тебе ти е несфатливо и на повеќето кој не дојат и не доеле ексклузивно т.е само да им се на доење децата. Ве разбирам и вас.
    Дур бев трудна имав категоричен став дека ќе дојам до 12мес и ќе го одбијам. Еве ме сега доилка сум...сосема спротивно сега размислувам. Овој период никогаш нема да се врати. Овој период на доење за мене е бесценет и самата помисла дека ќе дојде ден да го немаме овој прекрасен момент на доење...ми ствара тешкотија. Уживам во доењето и таа блискост. Уживам во моментот кога е исплашен, го боли нешто, се срами или сака да се гушка и ме тегне за блуза за да цица, ноќе кога ќе се исплаши и плаче само така го смирувам.Во истиот момент се смирува и иако е мал се осеќа заштитено и ме гали и се смешка. Моментот дур доиш и бебе се ушушкува во тебе, те гледа во очи како да си најпрекрасното нешто, кога се осеќа заштитено и спокојно....не го мењам ова ни за ниедни пари.
    Ете сега може ќе ме сфатиш јас што сакав да ти доловам на оние прашања и потпрашања кој ги постави. Иако за тебе е осудувачко неприфатливо да се дојат и деца и од 2г...за мене е неприфатливо и осудувачки покрај мајчино млеко да одбиеш бебе/дете и да даваш тетрапак ( Кравјо млеко од крава, чие млеко е наменето и го има за своето теле ). Ад е сосема друго. Зборам за тетрапак млеко. Овде не спаѓаат оние мајќи кој ете немале мајчино млеко и од сам старт даваат Ад, па и оние на кој едноставно им секнало млекото во некој од месеците и немале избор давале и даваат Ад )
    Овој мој став е за оние мајки кој доеле и прекинале да дојат на 6-7мес ( ги имам во околина па од искуство ) или на 10-12мес за да почнат да даваат тетрапак за да не им пререкуваат во околината зашто сеуште дојат, као срам им било шо ќе кажат и што мислат другите. Баш ми е гајле, сосема природна работа е па и приватна.
    Мој став и мое мислење. Ништо лично према никој немам нит имав намера некој да навредам.

Последна измена: 30 јануари 2018
    На barby, Kaetana, aleksandricka77 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.884
    најголема утеха кога беше болна,плачилива или кога ке се вратев од работа и беше цицањето.Дај тити мојата викаше.Јсс доев 27 месеци скоро.Веројатно повеќето мислат дека сум луда што доев толку ама така сакавме и двете така теравме.Па ете ја скоро 4 ке прави .Не дека тоа што ја доев ја размази или направи дебил од дете.Сама јаде,сама рачиња си мие,сама заби четка.Едино што доењето ни остана како еден убав период зад нас.Нит се каам нит мислам дека претерав.

На Kaetana, Troi, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Мислам дека до толку се разбира се па да нафлеваме во Конструкции , епитети , прилози .
    Поентата ми беше тоа - Со гости , На отворено , со луѓе , како се осеќате коа ве влече бара ипак знае да каже цице и да тегни за блуза.. Мене ми е доста незгодно пред домашните сега што некоаш уз игра ме влечи ( пред свекор дедо итн)
    ни двете не ми ги сака ни ад ни кравјо :D али ќе се борам за Ад најпрво па и кравјо по година да пропие не е крај на свет . Ти си голем поборник кога станува збор за доење ама некоаш преувеличуваш раб во врска со него кога некој спротивно ќе каже .. Мајчиното млеко е добро да и многу значајно првата год но после следуваат мн други намирмици што ги задоволуват нивните потреби и добиват се што им е потребно ако не цица бебе и намерно да се прекине не е крај на свет .
    А што ќе биде твоето ако само прекине или кога ќе дојде ред и ќе сака ко што велиш млеко тогаш нема ли да биде Теле кога ќе пие кравјо или теле е сега до година ипол две после е крава веќе голема. . Малце лоши зборови користиш верувам дека има овде мајки што даваат кравјо и од порана возраст .. Ако си сакаш да си доиш дој и до 3 твое прааво ко што си кажа твоја пренаклонетост кон м.млеко ние др сметаме изгледа дека не чини па достаа му е .. За доење во јавност не е тема ова ама јас сум против тоа затоа што има место за доење и да се средат потребите на бебе , и време за се останато.. бебушка моја веќе и пие од чашка со клунче од 6м така да најмал пр е тоа ..

Уживајте си во доењето ме исполнувало и мене сум уживала и уживам , на секое нејзино хрнење , какво и да е , секој има свои принципи и начин на издигање на дете. јас така сметам и сакам исто како за цуцла до излевање на сите забчиња и шише со цуцла и доење за се си има ред и време.

На gjoker4e и emkaemka им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас не мислам дека си луда. :$ Ама подобро да си молчам.

Инаку и мојот е многу самостоен, сам јаде од година и нешто, а и доењето никогаш не ни претставувало проблем со оброците.

На Kaetana, Annath, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Каква врска имаат намирниците со доењето?
    Па дете ако цица не значи дека нема да јаде.
    Ќе си јаде и понатака, доењеро му претставува друго задоволство. Ти пишаа и погоре да не се пофторувам.
    Мајчиното млеко е значајно првите 24месеци си има за тоа студии читни ги. Може тогаш ќе имаш друг став што состојќи т.е. какви све антитела, анти и анти...содржи.
    Кога ќе прекине да цица ( да се дои ) нема да пие никакво млеко зашто ќе нема потреба да пие.
    И не ми извртувај зборови. Во ниеден момент не ги осудив оние кој даваат и даваат Ад зашто мораат. Ако ги осудувам че треба и сестра ми да ја осудам која не доеше.
    И неможе никој да ми каже дека пре би се давало тетрапак место Ад до 1г и дека е поарно тоа. Ад си ги има сите компоненти приближни до мајчиното. Не прифаќам ни дека е скапо па затоа се дава тетрапак до 1г. Ќе нема кафиња по кафичи да се пијат, ручеци итн и за бебе ќе се купи најдоброто а тоа е Ад. И не мислам на ставање тетрапак за кашички, сите од нас па и ние кој само доиме кашички млечни некој со тетрапак ги правиме. Станува збор за давање тетрапак како оброк, пред спиеше или за станување седно. Се надевам ме сфати.
    И да, поборник сум на доењето и секогаш ќе сум.
    Бромергон пиев до 33та недела ( здраствени проблеми ) ми беше напоменато дека нема да дојам морало да ги пијам. Се консултирав со доктори и специјалисти и ги прекинав на свој ризик по здравје ( пролактиномија имам ). Дадов све од себе и давам све од себе и еве ме сеупте дојам. На никој не му се веруваше дека ќе имам млеко и дека ќе успеам да дојам, поготово еве сеуште. Но, јас си знам што све направив и колку вложив за да дојам. Да не идам оф топик. Ете зашто сум поборник и ќе сум поборник.

На Kaetana, Girl-Rabbit, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Абе софи биди си , дои каде сакаш колку сакаш , давај што сакаш , пиши романи за доење , мн од нас сме имале тешки фази во бременост па не наведуваме не си единствена .. само немој да ги правиш помалце мајки оние што прекинале со доење порано па дале млеко , ад што и дае и да велиш телиња се тие бебиња .. немој женче сите сме исто и сите му мислиме добро и само најдобро на нашите деца и никоаш неможиме и нема исто да мислиме никој , секоја мајка има свој начин и ум и отскокнуваме од правила па сите сме живи здрави и да дојде ред за млеко и оние што пијат млеко , сите се слатки здрави ,прави , исти и со твоето и со др .. Олабави се малце секоа ден се подбуцнуваш со некого во врска со мајчиното млеко , сите сме едуцирани колку толку , кој повеќе кој помалце ама искуство од др не доучува и од док а интернетот не не праве мајки ,не праве нашиот инстинкт , за да знаеме што колку вреде и е добро .. Опушти се уживај во тоа што го правиш и биди си сама горда на себе за секој успех , а останатите може имаат др начин на одгледување и успех .. :f:

На Girl-Rabbit, gjoker4e, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.647
    Допаѓања:
    140.781
    Кај поголеми деца подојот не е оброк. Може да е ужина понекогаш. Јас доев 21 месец а имаше 3 јадења и 2 ужини плус цицаше колку сака. Доењето е подоцна повеќе љубов отколку храна. Барем имунитет давав подолго. Сега исто си јаде ко порано.

На Kaetana, Annath, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.968
    Допаѓања:
    13.690
    Баш така. Или се прават помалку мајки оние што дале ад и као немале блискост со своите деца. Блискоста се добива и на друг начин, а не само преку цицање. Јас дадов ад, ќерка ми е доена само две недели (ако може да се нарече тоа доење) и тоа со пиштење, урлање. Бебе нервозно, јас уште понервозна. Не форсирам доење, не по секоја цена. Ако на бебето и мене нешто не ни годи( во мојот случај беа вовлечени брадавици) има друго решение фала богу. И јас пред да се породам си велев дека ќе дојам, ама ете не било така. Ова го кажувам општо, не дека тебе те убедувам за нешто :)

На karibian, gjoker4e, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Мајка си го побиваш својот став и во свој контекст го изврте муабетот.
    Никој не рече нит пак помисли на мајки кој немаат млеко, кој ради х причини неможат да дојат, кој даваат комбинирано итн.
    Правиме муабет за твојот став и мислење кое го сподели во првиот пост... copy-paste :
    - Како се доживувате со околината околу вас и така со поголеми бебчиња- дечиња што разбираат и барат викат цице ве тегнат и тие раб јас лично сум против тоа.

(Непосредно употребувајќи смајлиња нинџи,ѓаволи и смајлиња со као "страшно мрднати сте вие што доите поголеми деца " ) како да ти ги сфатам оние смајлиња?
    Како немаш против тие доилки кога индиректно кажуваш дека имаш и се грозиш на еден начин од тоа.
    Јас бе го измислив терминот " тетрапак не е за бебиња, телињата пијат кравјо млеко ". Па тоа педијатри го кажуваат, на 0+ месеци на Телма Сајковски и останати ја употребуваат таа фраза, по сајтови и статии е таа фраза.
    Па океј кашичка да направиш со тетрапак. Ама да даваш тетрапак на мали деца ми е несфатливо. Се има Ад за таа намена е. Тетрапак млекото прави нетолерантност, алергии и највеќе анемија. Ја не измислив топла вода, тоа е реалноста која секој доктор ја кажува.
    Каде тоа прочита во која реченица, дека ги осудувам оние мајки кој прекинале...се читаш ли што пишуваш? Ќе го занемарам фактот што се мачи човек да те чита без запирки и точки, но сепак јасно се чита. Препрочитај ме пак па може ќе ме сфатеше.
    Значи девојче еве пак ќе се пофторам.... друго е да се нема млеко, друго е да се мора да се прекине со доење, друго е да се мора Ад да се дава и друго и друго итн. Но, да се изјасни став во кој категорично индиректно се осудуваат мајки кој дојат подолго, непосредно да се изјасниш дека ќе прекинеш со доење зашто другите ќе те осудуваат, ќе ти зборат и гледаат попреку...богами за мене е несфатливо и крај на муабетот.
    Ти никаде не напиша дека имаш проблем или било што за што би прекинала со доење. Ти јасно и гласно пиша дека ќе прекинеш да доиш поради луѓето,употребувајќи смајлиња на "гадење " ( јас така си ги сфатив ) и дека ќе даваш шише зашто нејќеш да доиш.
    Тоа пиша и сега го изврте муабетот во сосема друг правец. Али океј уживај,не ти замеравам сепак. Не сите размислуваме исто нели?
    А за едуцирани и неедуцирани, не навлагам во таа дебата. Со самите ставови и постови јасна слика се дава.
    Имај убава вечер :f:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.647
    Допаѓања:
    140.781
    Надвор јас немав мака. Ќерка ми само дома бараше
    Еднаш побара надвор и реков дека нема само дома има и никогаш повеќе. Ова зборувам кога беше голема. Мала кога беше фестивали бевме.

На Kaetana, sofi2107 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Убаво ми е шо ме напраи девојче , првиот пост беше една приказна вториот се сврте од друга , Не реков дека се Грозам срамота за тебе , туку како се доживуват како се однесуват пошто јас сум доста срамлива по некои раб во врска доење освен пред мж ми , ми извртуваш и за смајлињата се си беа шала на моја сметка за ќерето а ти ако немаш попаметна работа освен да не учиш што и како ај најди си др членка за контрање и набивање правила што е најдобро спрема тебе ..

( доволно сум едуцирана за некои раб и поеќе од што мислиш само не се правам сезнајка ко некој ;) ова да ти а избистрам сликата .. )

На gjoker4e и sofi2107 им се допаѓа ова.
  20. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Дали тоа јас и сестра ми сме телиња (сега веќе би му дошло крави) што немаме цицано ни 3 дена мајчино млеко? :D Пораснати сме од Моја кравица. :D
    Какви глупости читам лелеее...
    Иако не сум родила сеуште, убаво знам дека мајчиното млеко е хранливо до 1 година.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.