Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.877
    Допаѓања:
    34.259
    @Mari* давај почесто цице и кога мислиш дека не треба.
    Инаку јас со синко имав мн тежок почеток до 3 м уста не затвараше од плачење упорна бев само за доење а многу пати помислував ад да земам но никогаш не купив.
    Инаку месечно баш и не нашредуваше по1200- 1500, туку едвај докај 1200 некој месец приближно стигнуваше.
    Инаку твоја е одлуката дали ќе сакаш уште ад да даваш.

На mal.ecka и Mari* им се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Мила како не е мерило напредокот дека дете е најадено не зезајте. 1200гр-1500гр за месец е доволен показател дека бебе напредува и над просек одлично и дека не е гладно. За што да стимулира лачење кога вика дека на едно одмолзување вади по 120мл. Па еве доилки сме некој со месеци па некој и по 2г па 120мл не сме одмолзиле. 120мл е супер одмолзување па и предобро и за пофалба.

Последна измена: 18 февруари 2018
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Majki koi doite dali jadete riba?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.878
    јас јадев

На Вереничка и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.261
    Јадам :)

На Вереничка и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Незнам кој дел од мислењето не го имаш разбрано

Оваа мама е свесна дека бебето и без ад напредува одлично ама...бебето не разбира :D
    Е тоа плачење шо го спомна го слушам месец дена со надеж дека еден ден ќе престане
    Оваа мама месец дена на секој час го става бебе да виси по 15-20 мин на цице не од што немам друга работа него за да не дадам ад
    Е кога оваа мама веќе дојде на ивица да :drunk: даде ад :o замисли,сум дала ад |( и бебе престана со вриштењето:mm: а мама се смири...да да :nod:
    Некои мами мораат да најдат начин да се смират затоа што по некоја случајност:
    Немаат баба сервис да ги одмени
    Сами се по цели денови
    А некои имаме и повеќе од едно дете :nod: па мора да сме смирени :$
    А и за лактацијата е многу битно да е мајката одморена
    А цената на тоа е да се трујат децата со ад :o

И... мислам дека не е ок да си земаш за право да кажуваш кој ќе пишува во темава :nod:

На wannaBeMomma, snegulkata, Chantal и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Не е показател дека е доволно најадено во случајов на Мари. Показател е само дека не гладува, но штом бара и сака и ад после доење, не е сито и може и би напредувало и повеќе од ова да би му се давало ад после секој подој или секогаш кога бара.
    Мари, си пробала ли да нудиш после подој чај или вода за да видиш дали ќе се смири со било што испиено? Да не му е навика да си чека ад после подој....
    Цица ли активно тие 15-20мин? Да не си дреме и чека знаејќи дека после тоа следи лесно течење на млекце...

На snegulkata, Chantal, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    2 пати неделно :)

Моево девојче дур не фати цице не е намирена. Еве сега и дадов 90 (спремно 120) да ги одморам момиве оти денес не се симна од цице, ама не. Вика ли вика. Ја ставив на цице, влече како мртва гладна да е. Баш на мм му викам, не знам оти викаат дека ќе се одбие ако прво пие од шише, кога нашево цице си бара :) Љубов и е цицето. :inlove:

Последна измена од модератор: 18 февруари 2018
    На pile30, Annath, forumce и 8 други им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.878
    чекај допрва иде убавината :inlove:

мојава имаше научено само со јазик да ја лиже брадавицата :D,па гризнува нежно и ме гледа насмена под око дали ке викнам.Абе смешки беше.После кога порасна викаше ммм титето убаво мириса (facepalm):D

колку сум се смеела некогаш да не поверува просто човек колку детето љубеше цицка :D

На pile30, Annath, Chantal и 11 други им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.163
    Допаѓања:
    124.599
    е ние сме денес во таа фаза. не цица само тоа прави па и некои звуци мили :inlove:
    се слагам со кукла. и моево покрај ад и цице си одбра цице. затоа сега незнае вода да пие од шише :(

На pile30, Chantal, forumce и 3 други им се допаѓа ова.
  11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    I mojava neznae da fati cucla ni sise..mm resil caj da i pravi.Ama ja vrti cuclata niz usta ja lize i neznae da pie.A toj uporen 2 meseci js uci i ne se predava.

На Ano и emkaemka им се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Пробај со друг тип на шише. И јас се намачив, на крај со томи типи ми фати.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    Бебчето на моја пријателка е на ад млеко, и машала убаво напредува, над горна граница е ама пак цело време е гладно. Малку му е, плаче вика. Пие 150-180мл така мислам и сака уште, а нели ад се дава на 3часа, а тој бара на саат време. Жената нема млекце воопшто само на ад е, се консултираше со педијатар и почна да му дава дохрана кашички само што направи 4м. Едноставно одбра тоа, затоа што ад мора да има размак нели потешко се варело и не може кога сакаш колку сакаш и она така го реши проблемот колку и да не е најсоодветно. Не е исто, ти си го доиш само малку даваш ад, сакав да кажам само дека мораш некако да го најадеш детето да не плаче и да биде нервозно и вознемирено, а најмалку гладно. Не знам колку сте големи, за кашички рано ви е многу?

На mal.ecka и Mari* им се допаѓа ова.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Рано е, уште некој ден 3 месеци прави
    Така исто беше и со ќерка ми
    До 3 месеци ја доев и ми прекина млекото па продолжив со ад, пиеше на секој час и половина и моравме со дохрана да почнеме на 4+
    А сега со синко сакав макар на 5+ да почнам со пробување вкусови

Несватливо ми е и мене,знам дека имам доволно млеко и пак е гладно

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    И мојата момичка така прави. Тој поглед и насмевка се бесценети. Си обожава цице и таа.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Во врска со масно млеко и немасно млеко. (Како што пишав погоре, еве ме). Термините може ќе ги мешам, ова ми е превод од стручен текст, ама се надевам дека ви е јасно за што се зборува.

Млекото кое бебето го добива на почетокот на подојот (foremilk) е со поголема количина (волумен) но со помала количина на масти. Како што напредува подојот, мастите во млекото се повеќе растат како што паѓа количината (волуменот) на млекото. Млекото што е на крајот на подојот (hindmilk) не е многу количински но е со голем процент на масти.

Со оставање на бебето да ја испразни градата - т.е. со менување на градите согласно реакцијата на бебето а не следење на време на часовник , мајката се осигурува дека бебето добива соодветен баланс од течност и масти.

Најчести грижи за оваа тема се дали бебето треба да помине определено време на градата за да го добие масното млеко? Дали доколку бебето цица кратко го пропушта масното млеко? Дали напредокот ќе пати? Често стручните лица им кажуваат на мајките дека мора да внимаваат на времето на подојот со цел да се осигураат дека бебето цица доволно долго за да го добие ова млеко. Често со овие препораки се дефинира подојот во ХХ минути.

Истражувањата на оваа тема покажуваат дека концептот не е воопшто едноставен. Вистина е дека помасното млеко се лепи на млечните канали во градата и дека процентот на масти во млекото се зголемува за време на подојот бидејќи мастите се ослободуваат од млечните жлезди тогаш кога млекото излегува од градата. Но реалноста е малку поинаква.

Не постојат два типа на млеко. Нема магичен момент кога првото млеко преминува во задно млеко.
    Како што цица бебето, мастите се зголемуваат пропорционално, а со тоа млекото станува се помасно како што се празни градата се повеќе.

Напредокот на бебето зависи од вкупната консумирана количина на млеко на дневно ниво. Не е важно дали бебињата цицаат почесто во пократки интервали, или поретко во подолги подои, вкупната количина на масти консумирана на дневно ниво не се разликува.

Првото млеко не секогаш е со ниска количина на масти. Причината за тоа е дека содржината на масти во млекото значително варира и зависи од дневната рутина на подоите на бебето.
    Доколку бебето цица набрзо по последниот подој, првото млеко може да биде со поголема концентрација на масти отколку крајното млеко во други подои.

Концептот на прво и задно млеко има логика само кога интервалите меѓу подоите се на подолги, пр. 3-4 или повеќе часа. Колку поголемо растојание меѓу подои толку пополна ќе е градата, а со тоа ќе е и најголема разликата меѓу првото и задното млеко. Пример доколку се случи долга пауза за време на ноќта, во следниот подој утрото млекото ќе биде пониско со масти отколку попладне или навечер кога бебето цицало почесто.

Она што е најважно е дека не треба многу да се преоптеретуваме со грижи за мастите во млекото. Се додека бебето цица ефективно колку сака и кога сака и мајката не скратува/прескокнува подои, тогаш бебето ќе ја добие истата количина на масти од млекото на дневна база, без разлика на тоа како цица - на колку време и колку долго.

Тоа е така, затоа што бебето кое вица почесто добива прво млеко кое е побогато со масти отколку бебето кое цица поретко. На крајот се изедначуваат.
    За напредокот и растот на бебето важна е вкупната количина на внес на млеко за 24 часа.

Студии покажале дека бебињата најчесто консумираат иста количина на млеко и добиваат иста количина на масти од млекото, без разлика дали тоа го прават почесто во помала, или поретко во поголема количина.

Заради тоа, се препорачува на мајките да не се грижат многу околу оваа тема, и да не се водат по часовникот додека дојат - затоа што самото бебе е тоа што диктира каков интервал на доење него му одговара. Од тука е она "доење кога сака и колку сака".

На Dea8, KidA, pile30 и 20 други им се допаѓа ова.
  17. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Да.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Дали те боли? Дали имаш мака? Ако немаш, продолжи со масирање ама многу нежно. Топол туш пред доење и нежна масажа. Ладна облога после доење.

@Mari* мислам дека се работи за оној најтежок скок во развој што е на 3 месеци. За тој ти требаат многу нерви и многу трпение. Тоа што заспива после АД и го "држи" подолго е нормално и е заради составот на АД млекото. Мајчиното знае да се свари и за 40 минути па бебето пак да побара да цица. Сметам дека напредокот му е одличен и немаш никаков простор за грижа. Не верувам дека е гладен. А тоа што пие после доење може да е резултат на лакомост. Дали даваш вода? Или чај?
    Плачење и бунт очекувај на 3 месеци. Огромен скок е, па дури може и да одбива да цица воопшто. Само нерви и трпение. Тоа е чарето.

Последна измена: 18 февруари 2018
    На pile30, Rabbit, sofi2107 и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    И јас го имам истиот проблем многу често поради голема лактација на млеко, сега количеството на млеко после скоро 10 месеци доење ми се намали и проблемот со грутките истовремено и тој исчезнува. Секој пат кога ќе ми се појавеше грутка единствено само ми помагаа ладни облоги од Ациди Борици,а најмногу листови од свежа зелка ...дури и навечер гледав да преспијам со нив,а воедно и бебе ставај го почесто на града за да го извлече згрутченото млеко,највеќе може да ти помогне доењето и цицањето на бебе при ваков проблем :)

На Troi и Kaetana им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Ваквото однесување трае подолго од еден месец затоа не верувам дека се работи за скок во развој
    Кога цица голта,го пратам секогаш
    Давам и вода и чај
    За лаком лаком е, сака да пие повеќе
    Навечер на пример се буди еднаш и доволно му е само цицање од двете гради
    Сабајлината после цицање понудив ад чисто да проверам дали би пиел иако е најаден и не сакаше
    Дали е можно затоа што цица почесто преку ден да немам доволно млеко за да е најадено како треба?
    Друго го мерев сношти и за овие 20 дена напреднат е 620 грама :?: