Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Мене рачната ми ги разрануваше а со електричната супер ми беше се до сабајле кога се расипа.;(
    Еве ме влечам со рачната не сака да тече зашо градите ми се навикнаа на електричната. И мене ме чека тежок ден незнам што ќе правам.

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.138
    Допаѓања:
    40.503
    Ни рачна, нит електрична можам. Само мануелно со рака колку можам измолзувам:worried:

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  3. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Racnata krv mi puati a i pospora e . A so elektricnava gajle nemam ni boli ni nisto za 15.min od edna grada 50ml izlaga

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Незнам дали е научно издржано, ама мене ми помага зелка. Пробај стави лист од зелка. Јас дојам, мачкам ланолин и ставам зелка. Ја извлекува топлината. (Ставај на разранетата, може не помага за брадавицата, ама ќе ја олади градата, поготово ако не се празни, не цица). ;)

На mal.ecka, Sandrichka 89, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.336
    Мачкај ланолин и шетај со голи гради. Можеш да пробаш после подој да стиснеш да излезе малку млеко и да го оставиш да се исуши. Можеш да пробаш и АД
    капки (витамин А и витамин Д комбинација) ама пред подој измиј се да не се предозира бебето од Д витамин.​

На mal.ecka, Две Принцези и Ano им се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.138
    Допаѓања:
    40.503
    Фала на сите за советите. Еве едната града што беше по критична од ноќеска не доев. Ја измолзувам на одредено време, мачкам ланолин и шетам само со памучна маица колку да не сум гола а да дишат градите и веќе е подобро. До утре ќе се обидам и двете само со молзење да ги празнам и вака да ги одржувам и се надевам ќе се смират.
    Малку се потсмирив сега. Ептен ме фати паника.

На mal.ecka, karibian, Igle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    7.633
    Вчера бевме на контрола. За 11 дена напреднал 380гр или скоро 35гр на ден. со дохрана 3х 45мл хип. Ја прашав докторката што понатаму и прво ми рече пробај една да исфрлиш ама после ми рачунаше дека сега веќе треба да јаде по 85мл оброк па ми рече да му давам по 60мл од хипот.
    Е сега, додека чекавме таму он убаво огладне и го пропуштивме времето за хип (18h), па дома кога стигнавме во 19h му дадов одма да цица за да не плаче додека мм да направи хип. Он се нацица убаво и хипот не го сакаше. Следно во 24h иста приказна, се нацица претходно убаво и повторно не го сакаше хипот. Денес на пладне во 12h пак цицаше претходно ама не многу и заспа и пробав хипот да му го дадам уз спиење ама повлече само неколку пати. Прашањето ми е дали е ок што претходно му давам да цица или да го оставам гладен пред хипот? Доволно се нацицува па нејќе заради ситост или? И дали е проблем ова? До сега нема одбиено хип, ама па и ретко кога цицал саглам што се вика, се по 10минути и повеќе лигавење било.

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.336
    Може да има сега повеќе сила па повеќе влече убаво се нацицува и нема потреба од дохрана. Види како ќе биде наредните денови и ако сакаш може да го однесеш на контрола за недела дена. Ако убаво напредува и сам одбива дохрана значи не му ни треба дохрана. Ако е гладен сам ќе си пие од дохраната или ќе биде плачлив и ќе се смирува штом ќе понудиш дохрана.

На Annath и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Така и препорачуваат. Прво цицање, па дохрана. Супер што намалува со хип. Значи твоето млеко му е таман.

На mal.ecka, Kaetana, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  10. MamaMaca

MamaMaca Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    13
    Мајки, ве молам за совет.
    Бебе утре прави еден месец. На ексклузивно доење сме и напредува одлично. Проблемот е што немаме никаков распоред во текот на денот. она цица кога сака и колку сака. некогаш со саати ми е на цицка. преку ден спие многу малку, дремнува по пола саат, максимум саат, после секое цицање. ноќе спие одлично. се бањаме околу 20ч, цица и заспива околу 21ч и спие до 01. потоа цица од 01 до 02 и спие до кај 05ч.
    прашањето ми е, како да и воведам ред преку ден, да се знае точно кога се цица и кога се спие и дали воопшто има потреба од точку строг режим.
    плус, проблем е што кога цица на крај на секој подој почнува да вришти хистерично, бидејќи не е доцицана, а веќе дреме.
    кои се вашите искуства?

На sanja.burgundy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.571
    нема никаков проблем :) по колку сакаш дневно да ти спие доволно спие мислам. А и навечер. Моево се будеше на 2 часа за цицање. За толку мало бебче убаво е што цица кога и колку сака.
    И моево ми било на града цел ден, заспиваше тска не сум можела ни да јадам ни до тоалет да отидам. Потоа воспоставивме лактација и сега си има ред ( и мир:D).

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Нова фаза или сме болни? Бебе вчера цел ден не сака да цица, штом и доближам града накај устето таа писка, вришти,плаче, целата станува црвена од нервоза и се препотува. Нервозна е многу од што е гладна. Два пати пробувам да и дадам да цица дур спие, па цицне неколку пати, отвори очи и види дека е на града и пак почне да вришти... Страв ми е да не ми дехидрира, се прашувам зошто е тоа така, не дозволува да и се приближам веќе од што не сака да цица, дури и од гушкање ако е навалена во позиција за цицање вришти. Да ја носам ли на лекар?? :(:?::?:
    Од една страна не сакам да се молзам и да давам во шише иако незнам дали и ќе сака така, за да не ми се одбие од цицање, а пак од друга страна ми е жал да е гладна и да не ми дехидрира. Што да направам? ;(

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.571
    ^неможеш гладна да ја оставиш . измолзи се и пробај дади и. нема да ти се одбие за еден ден.

На mal.ecka и ana-banana им се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Фаза е. Мојава исто почна да забушава веќе 2 дена. Вика ли вика кога ќе ја ставам на цице. За ноќно успивање и навечер нема проблем. Преку ден е хорор. Поготово од кај 2-5.

На mal.ecka, Вереничка и ana-banana им се допаѓа ова.
  15. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Леле ова доењево колку ми вилиае на психата то чудо едно се си мислам бебево мое е гладно и 24 h ми врти тоа во главава гледам на сат некогаш ми цица по 18 минути некогаш 20-25 а некогаш и само по 10 мин и не сака ама ко ќе цица 10тина минути ми станува порано а инаку си спие и по 3-4 сати ама ме буни што сите ми велат бебето треба да цица на 2 сати а моево на 2 сати да го разбудувам за жива гла нејчи да стани шо сакаш прајму ако не стани само нема шанси да го скорнам и да го скоривам си призаспива и нецица или ќе поцица 1минута и прекинува и не ми ја отвора устата.. Ама па од друга страна си спија не плачи го остајв некни ко стана да постој малку не го ставив на града одма го пресоблеков го задевав да поиграм и се распишти дури не го ставив на града не се смири и цица без одмор.. а и послабо сака да цица од десната града повеќе сака на лева одвај со триста молење местења преместување да фати од десна

16. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997

сакам да ве прашам и јас имам сличен проблем на еднава града имам расцеп кај крајот на брадавицата, голем прилично некогаш се збира како жолто.. туку нејсе ама сега и од страна ми се вцрвени и ме пече како топлина, имал ли некој ваков проблем? да пробам со зелка? и дали не е проблем да се дои во ваков случај, дали е можно да е штетно за бебето?

17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.138
    Допаѓања:
    40.503
    Искрено незнам за зелката.
    Мене ми се подобри ситуацијата откако почнав да шетам со голи гради (само широка памучна маица носам да не сум ептен гола). Еден ден не го доев синко (само дента, ноќта си продолжив со доење), мачкав ланолин и момите на луфтирање. Додека не го доев синко измолзував рачно колку можев и давав, плус воведов малку ад за да надополнам колку му треба.

Кај тебе е полесно штом едната ти е витална. Ќе го доиш од таа, а од оваа одмолзувај со рака колку да не ти се преполни и редовно мачкај ланолин.

На KidA и Igle им се допаѓа ова.
  18. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ти брзо што ми пиша. јас по цели денови сум со отворени и без маица те со откопчана кошула :) ќе пробам една вечер да не ја дојам од таа града..а дали и би било доволно млеко само од една? да и давам почесто?

19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.138
    Допаѓања:
    40.503
    Ако можеш да ја измолзуваш другата града додај и со шише тоа што ќе измолзеш. Иако мислам дека не би требало да е проблем и само со една да поминете.
    Јас затоа денски ги направив прекините, за да сум будна и да измолзувам, зошто ноќе ми беше многу комплицирано и плус ќе значеше долго неспиење.
    Се надевам успешно ќе ти се смири.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ти! бебенцето ни е само две недели, немам уште ни пумпа ни шишенца.. може утре да набавиме и да пробам. рачно не знам дали ќе можам да се измолзам?
    а ти се намали црвенилото за еден ден?

а што ќе биде со расцепот, тоа како ќе заздрави? ќе се спои ли некогаш воопшто? :sweat: