Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    7 часа на 4 месеци :clap: Кажи која ти е тајната :D :D
    Не ја буди. Чим си јаде убаво преку ден најадена си е. Ако сака да цица ќе се разбуди.

2. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    Ние не бевме на доење и спиеме по 6 часа од 2 месеци.Може должината на ноќното спиење има врска да е на доење или АД.
    Но еве има денови кога и по 7-8 часа спие ноќе.Дел е до бебето а дел до тоа да знае ден и ноќ,односно дење да спие со уклучена сјалица,а ноќе на уклучена лампа.
    Оффтопик сум но се надевам на некој ќе помогне. :)

3. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    Синко има месец ипол само сме на лактовит несме на доење сакам да прашамм дали е нормално да не се буди ноќе за млекце туку пример ако заспие во 12 по полнок ке се разбуди накај 6 сабајле и тогаш му давам. Нормално ли е тоа или треба да го будам.

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    3 дена се измолзував зошто пупките ми беа ужасни...денес ќе пробам повторно да го дојам.

5. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    snow a da se namackas od tvoeto mlekce na pupkite i da giostavis da se isusat...ili lanolin masta za pupki i plus zemi si ako sakas silikonski pupki kolku tolku pomagaat pri cicanje....
    i jas imav mnogu bolki prvite nedela dve ama ne se otkazav vo nikoj slucaj od doenjeto...koga se porodiv denta sestrata mi rece nema majka sto nema mleko samo treba vreme dodeka da su dojde se pod kontrola...istiot den cicase ama pocetnoto mleko sto si e..lele luge vecerta koga mi nadojde gradite tapan ke mi ispukaa de gi ladev de gi toplev .vo wc sum se izmolzuvala i placela , se zagrizi devojceto sto rodi so mene pa sestri dojdoa me masiraa jas trmperatura krenav abe katastrofa :) ama kerka mi ja stavav non stop na gardi bolki strasni ni silikonski bradavici ne pomagaa ni nisto.....
    Dodeka se naucivme i jas i bebeto vo koja polozba najdobro faka cice pomina okolu mesec dena....najlesno mi bese lezejki na pocetokot poradi secnatoto od dole ama potoa pocnav i sedejki da dojam...patronaznata mi rece deka polesno e koga e majkata ubavo sednata so pernici zad grb da ne bide podgrbavena i malku nozete podignati....
    doev do krajot na 5ti no cel 5ti mesec cicase samo ednas preku den i ednas navecer...pr3d toa celi 5 meseci si cicase non stop sto se veli...nemase sekogas pauzi od 2 pa i poveke casa....mi se slucuvase po 18 h da mi e na gradi ....ne zalam preubavo mi bese takva toplina i bliskost mi nudese kerkami sto e neopislivo...
    ama sekoja majka razlicna prikazna....
    mnogu mi e krivo sto snemav mleko ama mnogu se nervirah i dodeka svativ deka loso pravam nemav veke mleko....kako i da e zivi i izdravi da se ke porasnat :)
    p.s mi fali doenjeto :)

На cik, nene88 и Snow-Queen им се допаѓа ова.
  6. macence7

macence7 Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    0
    Имам едно ипол месечно бебе и од вчера нешто сум настината, носот ми тече и премногу кивам, а температура немам па се плашам да не случајно му се пренесе болестот на бебето преку млекото па и тоа да настине, и сакам да прашам дали смеам да испиам апче парацетамол и дали тоа нема да му пречи на бебето. Благодарам.

7. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    бебето е веќе заразено од тебе уште пред да се појавиле симптомите кај тебе ;) единствено што може да му помогне на твоето е бебе е што повеќе да цица, во млекцето твое ги има антителата против настинката со која се бори твјот организам, па така бебето од тебе прима ем настинка ем антитела да се избори со неа, па така кај бебе полесно ќе помине отколку кај тебе. Што значи бебе само да цица неограничено, а ти да внесуваш многу течности, ц витамин, овошја и секако парацетамол е најбезбеден- слободно земи по потреба. Брзо оздравување ;)

8. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.249
    Допаѓања:
    260.509
    Има ли некоја мајка искуство со дете кое долго било доено (над24месеци) само да се одбие?
    Или некој совет како да ја одбијам малата веќе е голема, се разбира ама за цицањево немаме разбирачка, тоа и е утеха, храна, блискост, галење, се.

9. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Prvo se izvinuvam za latinicata,ne mozam da pisuvam so mk podrska.
    I se izvinuvam ako prasanjeto se povtoruva,nemam vreme da citam nazad.
    Mojot problem e toa sto na deanata grada imam mnogu malku mleko,izmolziv odvaj petnaesetina ml,a na levata skoro 80ml.
    Ne sum ja stavala poveke na levata'gi menuvam gradite sekoj podoj ili ja stavam i na dvete.duri sega mi stana jasno zosto posle nekoi podoi bese gladna za brzo vreme.
    Ovoj problem go nemav na pocetok,mislam deka sega otkako dojdovme vo bolnica se slucilo ova.
    Jas sekako srekna sum sto imam barem na ednata grada ama prasanjeto e do klga ke i bide toa dovolno (a jas sakam da ja dojam zatoa sto mislam deka majcinoto mleko ke i pomogne na imunitetot)
    Imala li nekoja druga vakov problem,moze li da se resi?

10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Јас од левата вадам околу 10 мл., од десната околу 40мл. Дури и се радувам ако излезе толку зошто е реткост. Мене ми рекоа дека сите гради се различни и затоа немало правило. :^)

11. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Ставај ја почесто на таа града и најверојатно така ќе се стимулира повеќе млеко и почесто одмолзување. Земи од тој чајот за доилки, го немам пиено,ама сум слушала од другарки дека многу им помогнал. Пиј пиво,боза. Инаку, најверојатно имаш повеќе млеко од 15-20мл бидејќи пумпицата неможе да измолзе колку што бебето може да извлече.

12. macy28102012

macy28102012 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    57
    Воопшто немој да се грижиш. Јас моето бебе кое ќе полни 1 година наскоро, повеќе од 4 месеци го дојам, во најголем број на подоите од едната града, бидејќи во другата имам многу малку млеко, но исто цица и од таа града понекогаш. Исто сакам да ти кажам дека, мораш да бидеш упорна и да не се одкажуваш од доење, без разлика од количината на млекото кое го измолзуваш сама, бидејќи бебето најдобро успева да ја прими доволната количина на млеко преку цицање, на начин на кој ниту една пумпица не може тоа да го направи. Немој да се обесхрабруваш само ставај го почесто да цица ако мислиш дека е гладно. Една моја пријателка немаше млеко во едната града воопшто, па бебето и цицаше полни 10 месеци само од едната града, без капка адаптирано млеко како дохрана и е прекрасно напредно девојче од 7 години. Поздрав :)

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Ми се стабилизираше проблемот со млекото...и многу сум среќна.
    Дефинитивно на нервна база било, нема што друго да е.

14. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Izgleda ova so desnata grada bese privremena malfunkija:)
    Ne sum se odmolzela da vidam ama ja stavam malata i gledam cica a i koga ja stavam na levata poslednive dva pati primeiv deka i na desnata kapat kapki, a prethodno ne mi se ima sluceno toa ni na dvete gradi.
    Se nadevam deka nema da se povori.
    Jas ja stavav malata prvo na taa da vlece,nekolku pati se odmolzuvav i se tusirav so mnogu zeska voda i masaza,boza piev,caj za doilki od bilna apteka i dr tecnosti pa ocigledno nesto pomogna :)

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    Здр мајки јас ја дојам малата 13 месеци сега веке сакам даидављм ад млеко но сакам да ве опрашам дали да почнам со адаптирано или пак директно со тетрапакбитолскoтдоењетополека да и го оставам само за навечер изв за грешките од телеф пишувам

16. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Да се поправам сама себе.
    Иако млекото надојде за брзо време ми снема пак и на двете. Стрес претпоставувам.
    Иако пак имам морам да и давам и малку дохрана на малата.
    И сега пак од почеток истото-чај, масажи, боза...и се надевам ќе се врати.
    Има ли некој чуено за тие апчиња донперидоме мислам дека се викаа, за да имаш повеќе млеко.
    Каде можам да ги најдам и колку пари се

17. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    јас за апчиња немам чуено, ама за чајот што е имам чуено и тоа од неколку доилки

18. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Јас го пијам чајот за доилки и за жал немам толку позитивно искуство како останатите мајки.

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.441
    Допаѓања:
    149.951
    во групата SOBA ZA DOENJE пред некој ден имаше прашанје за апчинјата.во зегин ги имало така напиша некоја мајка ама ималп и контраиндикации од истите па добро консултирај се со стручно лице пред да ги земеш

20. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    За да се зголеми лактација треба што повеќе контакт со бебуш. Мислам повеќе кожа на кожа да му се дава да цица, колку тој цица повеќе толку повеќе млекце ке има во градите. Од соба за доење научив дека многу се битни ноќните доења, бидејќи тие биле битни да се создава повеќе млекце. Затоа трудете се што повеќе да цица бебето од вас да не се измлозувате, да не давате шише.