Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Ano

Ano Форумски идол

Исто. Имавме полна пелена после секој подој. Се регулираше со тек на време. Еве сега е еднаш дневно, а понекогаш знае и да прескокне некој ден.

2. Leo_29

Leo_29 Популарен член

@kukla21 ме тагираше по грешка. @Marlana сигурно веќе прочита. :)

А за доењево ноќе, левата мене ми додржува. Десната ме боцка. Па ја давам неа пред спиење, понекогаш ставам зелка. Прв подој после тоа, накај 2,3,4 ч зависи, давам лева, па потоа пак десна нудам. Тераме некако, иако признавам ми се вришти од градиве. :worried:

sanja.burgundy, didisi and pandelka like this.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Ве читам за какиве, еве и мојата месец ќе прави за два дена, а кака после секој подој скоро. Значи ќе се намали со тек на време? Нормално е да се намали на еднаш дневно?

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Да, нормално е почесто на почетока потоа да проретчи. Еднаш на ден или преку некој ден.

TutiFuti and Sexybaby86 like this.
  5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Проретчи, ама на 3 пати на ден :)

Sexybaby86 likes this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Како се справувате со градите кога му воведовте оброк на бебе? Вчера ја изеде цела каша и не сакаше да цица. Едната града ми стана многу тврда што дури и ме болеше. Да се одмолзувам ли што да правам?

mal.ecka and didisi like this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Одмолзи се колку да ти олесни. Ако цела ја измолзиш, нема да намали лактацијата. Со воведувањето на оброци, ќе се прилагодат и градите на тој распоред.

makedonkamak and forumce like this.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Добро е штом ќе се прилагодат. Ме болат и ми се тешки. Еве сега измолзив 80мл од двете колку да ми олекне.

Annath likes this.
  9. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Ве молам за совет, некој со слично искуство. Малата е 4 месеци и 1 недела, а од пред 2 недели почнав навечер и со дохрана.
    Од пред некој ден никако не сака да цица и штом ја ставам на града ќе повлече еднаш и вришти, плаче до зајдување. По цели денови е гладна и само пие АД навечер и тоа по 150 мл.
    Можно ли е да се одвикнала толку брзо од цицање или јас немам млеко? Не сакам и преку ден да и дадам АД да не се одбие целосно, но ќе морам ако продолжи вака. Не можам гладна да ја оставам.

mal.ecka likes this.
  10. Autumn_

Autumn_ Популарен член

По ова што го кажуваш мислам сте одлични. Нема потреба да се трудиш од воведување ред, бебето само ќе си го направи редот кога ќе му дојде. Не е машина тоа па секогаш во исто време да цица и спие. Ќе дреме и цица се додека не почне да го интересира се околу а може ни тогаш:). Мислам дека немаш за што да се грижиш

Last edited by a moderator: Feb 27, 2018
    sanja.burgundy likes this.
  11. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Буквално истата ситуација е и кај мене. Бебе е 3 недели, спиењето и цицањето навечер е исто како што го опишуваш, истите саати, што мислам дека е баш одлично, со оглед на тоа што, како што викаш - преку ден цица колку ска и кога сака, со викање за храна, а веќе полузаспана.

На почетокот и преку ден си цицаше на 2 саати и веднаш спиеше, а сега е кога ќе викне - тогаш, без многу спиење помеѓу.
    Мене многу ме радува што навечер има "ред".

mssuniquee likes this.
  12. kukla21

Мислам некоја фаза е. Така некогаш прави и моево. Ја фаќам удремана и си цица.

Melinda85 and Ambra20 like this.
  13. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Фала @kukla21
    Оф, се надевам и јас дека е фаза.

kukla21 likes this.
  14. kukla21

Кај мене некаде кај 11 почнува и трае до 16-17 часот. После ок си е :)

15. didisi

didisi Популарен член

2ra nedela sme , po kolku vreme gi drzite da cicaat?

16. KidA

KidA Истакнат член

и кај нас преку ден така, некогаш два или три подои ќе има спиење едно - мене ми заспива ама после неколку минути ќе се расони и толку беше. посебно ако пробам да ја преместам. а градиве ми се чинат празни после кога и давам наскоро пак. дали мислите дека вака доволно се наспиваат? дека треба на почетокот 15 и повеќе саати да спијат, не знам дали ги фаќа толку..

јас обично по 15-20, тогаш скоро секогаш веќе е заспана и слабо цица, ама некогаш има грчеви или не знам што и сака по пола саат или повеќе да седи на града.. кога ми е жал зошто знам треба да заспие ја оставам

17. didisi

didisi Популарен член

I jas ja ostavam kolku saka i zaspiva vo race ama cim ja spustam se budi

KidA likes this.
  18. Autumn_

Autumn_ Популарен член

@KidA кога ќе се нацица нишкај ја и полека извади ја градата, со нишкањето поцврсто ќе заспие па ќе ја спуштиш. Пробувај, некогаш ова ми успеваше, некогаш по цел ден само во раце спиеше, нормално е се. Запишувај го секое спиење или симни си апликација и ќе видиш колку спие во текот на цел ден. Многу е важно за мозочето да имаат доволно сон, па затоа и по цена да го држам во раце си преспиваше моево.

didisi and KidA like this.
  19. KidA

KidA Истакнат член

и моево исто, премногу се малечки, сакаат топло и сигурност. ние имаме три недели и дење скоро цело време во раце спие. навечер до мене. некогаш татко и ја става во слинг и така исто супер спие. јас само штета не можам градава ми е воспалена и на притисок те и на најмал допир ме боли :(

ми текна од ланолинот ставате горе на крајот на брадавицата? мн ми е чувствителна, и цело време ми е набабрена како после доење, не омекнува..

20. MamaMaca

MamaMaca Истакнат член

ех малку ми олесна... јас мислев само мојава нема ред. и јас си ка држам во раце да ми спие, кога знам дека и треба сон. бабите зборат ќе сум ја разгалела ама од едно влегува од друго излегува. премала е за разгалувањр, уште не разбира причина и последица.

не знам дали сум во право ама мислам дека она заспива на цице и не се доцицува. и затоа се буди кога ќе ја спуштам во креветче. а во раце спие и нема мука.
    јас се грижев дали цица доволно ама за една недела качи 340гр што е одлично.
    па ваљда она си знае кога и доста цице

sanja.burgundy likes this.