Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Колку време ќе трае?!
    Така ми доаѓа, да си плачам :(

2. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    Зависи.
    Ти пишале и тука совети и д-р сигурно ти кажал, ама да ти кажам мене што ми помага најмногу.
    Цицање во движење. Шетаме и цица, или барем стојам нишкам и цица. Така цица најдолго и најмирно. Успева и тишина, темно, тоа го знаеш веќе сигурно, а некогаш, посебно подојот пред спиење вечер, со тивка приспивна музика, ние со онаа со која спие обично.
    Да не е прегладнета, да не и се спие, да не е нервозна. Кога е највесела, најсмирена, си гледа, си лежи, си игра или од релаксатор, ја земам едноставно и и нудам. Некогаш успева и цица. Навистина ќе помине, ама те разбирам и јас си плачам некогаш. Често :$

На snegulkata и sofi2107 им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.257
    Кај моево цели 5 дена, навечер ако цицнеше полузаспан тоа беше и тоа шетајќи и го држев во некоја положба да биде подисправен :^) преку ден цицка да не види. Наредните 5 така-така денски, навечер на 1ч се будеше за цицање :sweat:

На mal.ecka, kukla21 и Вереничка им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ми успеваше шетајќи, сега не сака и така. Само што ќе ја ставам во легната положба одма сирената ја пушта.
    @Вереничка ми успева само по спиење денес. Да се успие, па после фаќа цице. Вчера успеав во темно, денес не сакаше. Сврти ја хоризонтално, ауууу!! Па не можеш ни да ја смириш после тоа!
    Уф!

На mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.138
    Допаѓања:
    40.503
    Освен подршка да издржиш друго незнам што да ти кажам. Истиот проблем беше, навали во положба за цицање се уклучуваше сирена. Мене не ми успеваше во темно воопшто. Некогаш шетајќи, некогаш штом ќе се успиеше го земав и го ставав на града. Шише тој период не сакаше со очи да види. Со шприц некогаш колку можевме му дававме. Плус јас бев под притисок зошто мораше да качи на килажа за операцијата, а он уште толку не сакаше да цица. Ноќите користи ги за цицање. И верувај ќе помине.
    Најдобар совет што го имам добиено е психички да се спремам дека се се тоа фази кои поминуваат. Нормално и јас си приплакувам кога ми е тешко, ама после главата горе. На малите сме им потребни и мора да сме смирени зошто се осеќаат.

Последна измена: 5 март 2018
    На pile30, mal.ecka, Вереничка и 4 други им се допаѓа ова.
  6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Да не те плашам....скоро 1мес трае оваа фаза. Оваа е таа фаза за која сме пишувале многу пати, кога многу мајки се откажуваат од доење и се префрлаат на АД. Од причина што стравуваат дека бебе е гладно, да не немаат доволно млеко, да смират ситуација на плачење и неспиење на бебе, страв да не падне на килажа итн. Убаво е овој период барем на една недела мерење за да мајка биде смирена дека бебе убаво напредува. И да не цица преку ден доволно, најбитно е навечер да цица. Ноќните подои т.е. со цицањето навечер ќе се надокнади денското нецицање. Обично навечер во сон па и полусон ќе исцица количински макар и на интервали да е. И по 5 повлекувања да е денски сепак меше полни колку толку, а навечер целокупната мл од 24ч ќе ја надокнади. Ова е најлошата фаза т.е скок што е од бебешкиот развој.
    Кај мојот траеше скоро 1месец и немисе веруваше како на такви протести за цицање качи над 1кг. Па се потврди тоа дека навечер што си цицаше и денски на интервали по 5 повлекувања дека сепак не бил гладен. Нит со шприц, нит со шише давав само цицка нудев.
    Ќе пуштев вода во кујна и така го доев, шетав и во раце малку подисправен го држев, правосмукалката ќе ја уклучев, Mtv hits малку погласно, на јутуб пуштав " Детски песни " ( барај вака е насловот ) околу 1ч траат Златно Славејче и ден денес ги слуша, ќе се соблечев горен дел и него ќе го соблечев и кожа на кожа и така доев ( сега е зима па ќе затоплиш спална додатно ) , пуштав од Бели звуци звукот на кола, некогаш сакаше светло некад не па се прилагодувавме, неколку пати буквално када полнев и така доев ( читав на странски страни и стварно успева ) , легната јас и он до мене легнат и така доев..... и најбитно е кога ќе почне да се мрда да негодува, кенка одма прекини со доење да не дојде до фаза на плачење зашо толку ќе е. А, почне да мрда нервозно крени ја шеткајте, пејте, гушкање, смеење и оппп пак на цицка и така во круг. Навечер бањање со малку потопла вода, облечија, пушти на јутуб релакс музика за спиење за бебе ( ја гасев светло и само тв на јутуб и таа светлина шо беше ) и легни ја до тебе дој легната или во раце. Ако имаш термофорче ( она со вода што се полни ) стај на стомаче ( не дека има грчеви туку топлината ќе ја опушти ) или позади на грбче ( не на бубрези ) и дој.
    Се надевам ќе помогне нешто од ова.
    Едит : бебе ја осеќа и најмалата напнатост на мајката. Мене кога ќе ме фатеше криза го давав на мм или ќе го ставев во релаксатор на вибрации ( нормално не ако плаче ) и 5мин излагав на тераса на воздух зашто мислев на моменти дека нервно ќе попуштам зашто незнаев веќе што да направам.

На Paka, snegulkata, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Кај нас успеваше или заспана, ама не цврсто, или веднаш штом ќе се разбуди. После немаше шанси. Ни цицка ни шише, ништо. Траеше околу 3 недели кои се уште ги памтам како едни од најтешките за мене.

На kukla21, pandelka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    7.633
    Како се топли млеко од фрижидер? Прво на собна или? Колку степени треба да биде за да го пие?
    И колку време им треба на градите за повторно да се наполнат со млеко?

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Само на собна или евентуално за побрзо во топла вода.
    А градите незнам за колку се полнат, но за да ги измолзиш 2-3ч се доволни.

На didisi и Minnie-e им се допаѓа ова.
  10. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    7.633
    Женски ваше мислење...
    Пишував и претходно, покрај доење давав и 3 х 45 мл Хип по препорака од педијатар. Истиот на 1+ ме советуваше да продолжам со 2 х 60мл бидејќи добро напредува (не пробав). Два дена после тоа моравме на контрола но се погоди друг педијатар кој ми рече дека тие оброци за него се како маслинка во мојот и дека нема потреба од Хип кога добро напредува (околу 35гр на ден). Конечно некој ме подржа во идејата за ексклузивно доење и решив да пробам барем една недела без Хип, само доење. Тоа и го практикувам, еве веќе 10,12 дена но многу ми е страв дали му е доволно. Инаку уште на прегледот добивме дијагноза бронхеолитис и после два дена завршивме во Козле (една недела) нормално со терапии, а доби и пролив и неколку многу зелени столици. Еден ден беше многу вознемирен па ме фати страв да не е гладен. Нудев цицка, доодмолзев околу 20,30мл и пак од страв направив Хип 45мл кои прво не ги сакаше ама после ги испи. Почнав да кревам паника, беше вечер ама барав доктор. Мерете го, пролив има... гладно ли ми е детето? Детето ти спие, значи не е гладно, ставај го почесто на гради и уживај беше одговорот, имаш млеко. Само што детето испи и Хип, а докторкава немаше поима дали и колку имам млеко. Сега сме дома, а мм на секој плач ми вика може е гладен. Завчера го мерев дома и испадна дека качува по 12,13гр на ден (од прегледот кај педијатарот), а вчера имаше плус 70гр. што значи во просек околу 18гр на ден. Пробав и со одмолзување (зашто мм вика може немаш доволно млеко). Цицаше и после 20мин. одмолзев 70мл (му ги дадов, ги испи), па после 2ипол саати 90мл. (ги испи). Според ова, имам ли млеко? Да давам ли Хип? Докторката спомна и дека при комбинирана исхрана имаат повеќе тегоби.
    Дали тоа што малку качувал е заради моето млеко или сепак има улога и тоа што беше болен, затнат нос(уште му се затнува), пролив... и секако не сум сигурна во килажата зашто е мерен на различни ваги. Секако ќе го однесам кај педијатарот, но чекам прво да одиме на контрола во Козле па сакам во меѓувреме да слушнам и ваше мислење. Инаку допрва почнува да му се регулира столицата.

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.113
    Допаѓања:
    118.016
    @Minnie-e мислам дека послабиот напредок се должи на болеста. Ако после подој (така разбрав од пишаното,поправи ме ако грешам) можеш да измолзиш 70 мл и те како имаш млеко и немаш потреба од дохрана. Давај му да цица секогаш кога мислиш дека е гладен и прати дали е мирен дали си спие и дали има мочкани пелени. Со помин нека е :hug:

На Ambra20, emkaemka и didisi им се допаѓа ова.
  12. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    @Minnie-e, си имаш млеко, немој да се сомневаш во тоа. Проливчето на болница ви е од антибиотикот, вознемиреното е од твојата вознемиреност а носето ќе си хрчка, битно е само редовна тоалета на истиотото. Ќе почне да си крева на тежина, малку по малку, само нека се опорави од терапијата која ја примало. Се додека е весело и разиграно нема место за паника и сомнеж.
    Ова од паталец.

На Paka, Lolipop23 и didisi им се допаѓа ова.
  13. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Dali dodeka doite zemate nekoi vitamini dopolnitelno?

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Само витамин Ц и Моринга капсули.

15. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Јас ги пијам пренаталните и вит ц.

@kukla21 моево засега успевам да го нацицам со шетање и зборење, издржи и не плачи можеби те осеќа, сигурно е фаза и ќе помине а ти чувај си го нервите :!: што се помина па ова ли нема :*

На didisi, mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  16. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Фемибион 2

17. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Мајки бебушот ми има 4-5 пати оброк т.е цица ама некогаш цица по 10 мин некогаш 30 мин шише нејчи да ми фати само цицка бара одвај шише фаќа за чајче.. Од ко ќе с енацица спија по 4сати некогаш помалку некогаш повеќе еве да речиме од 3до 5 часа спија станува зависи или 2 сагит ми будно или 1 а некогаш и повеќе до 3-4 сати.. Ноќе спија по 6 сати се случува во 11и30 да заспија ноќе и да стани сабајле кај 6 сатот за цицање само 1 месец имаме.. Да не му е малку 4-5 пати на ден не го будам го оставам тоа да си одлучи кога сака да јади ко ќе побара тогаш му давам ама тро сега ме фаќа паника да не е гладно да не му е нешто оти читам по 6-7 пати доенчиња од 1 месец цицале

18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443

Се имате мерено ? Ако качувај ок е... но сепак треба да има барем 6 цицања бебе од месец...минимално е и ова дури.

На Snow white и emkaemka им се допаѓа ова.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Mojava na saat cica ama kratko,najmnogu 5 min.ama noke si stanuva na 2-3 saati.Vaka ko malku mi zvuci tvoevo.
    Jas do 6 nedeli ja budev na 2 casa i uspana da bese za doenje:$Posle pocnav da ja ostavam koga ke se razbudi togas ama pak taka se budi.

На duffi, Igle и emkaemka им се допаѓа ова.
  20. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Совет од постариве тетки демек за јадење не ја разбудувај кога сака таа тогаш до сега 4 пати има цицано од 6 сатот си велам дека уште два пати ќе цица до 12 :/ т.е до 6 за 24часа да биди

Имаме некогаш по толку некогаш до 5 само а некогаш и 7 зависи од денот ама си качува супер килажа како шо ми рече педијатарот 800 грама за 1 месец ми рече средина доволно е