Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.098
    Допаѓања:
    117.968
    Јас знам дека грчеви правело млекото а не јогуртот. Кој знае како е точно :rofl:

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.246
    Свежо млеко не, ствара гасови и грчеви кај бебе, но јогурт се препорачува да се конзумира секојдевно, тој е ферментиран така да безбеден е. Иако треба да се следи, ако шкоди нека се прекине, но не би требало :)

@KidA исто е и кај моево, лом се прави понекогаш тече на сите страни, не е како го местиш или сам се мести, туку има јак цук и надоаѓа многу млеко, па малото е во неможност да го голтне целото што стигнало :D

На Sexybaby86, KidA и forumce им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас што млеко испив, а бебе мина без грчеви.. се е индивидуално.

На Kaetana, Skorpija25 и forumce им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.965
    Исто

5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.246
    ^^ блазе вас, моево уште се ,,буни,, ако пијам благо млеко, а што убав доручек ми беше со бисквитки потопени или мусли :envy:

На fana и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.098
    Допаѓања:
    117.968
    Исто :)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Dodeka doite med jadete? I nekoj dobar caj za doilki preporacajte mi snemuva mleko

8. Rose-tulip

Rose-tulip Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2014
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    287
    јас си го зимам на алпско млекото без лактоза а има и на мегле...зашто мислам дека лактозата во млекото им ствара проблем а бебињата а и на нас луѓето, па пробај со тоа млеко мене еве мене не ми прави проблем

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rose-tulip

Rose-tulip Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2014
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    287
    јадам мед...а за лактација на почетокот го зимав на бекутан чајот, моја другарка пие оризов млеко вика дека и помогнало, па пробај шо знаеш

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.246
    Моментално се одреков од секој можен продукт со животинско потекло, до не знам кога.. но за во иднина ќе имам во предвид, не ми текнало ич да пробам млеко без лактоза па да видам како делува. Фала ти :)

На Rose-tulip му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @emkaemka и јас тоа го пијам без лактоза и супер ми делува. Мене обичното млеко ми прави грчеви и гасови отсекогаш, а можам да замислам на бебе. Јес да мојава немаше грчеви воопшто фала Богу, ама јас сеуште речиси се што ствара грчеви не јадам и пијам од претпазливост. Се трудам полека да почнам, 3 месеци ќе направи задутре. Инаку долго време воопшто не пиев млеко додека не го открив ова, уште во бременоста почнав да го пијам. Обично Мегле купувам, ама и Алпско не е лошо. Разлика не приметувам со обичното млеко, а не ми прави проблеми и бебе одлично реагира :)

На duffi, Rose-tulip и emkaemka им се допаѓа ова.
  12. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    23.628
    Јас пијам чај од good nature, лакта микс.

На Selest и didisi им се допаѓа ова.
  13. Trufe

Trufe Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2017
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    265
    Јас јадам мед, а за чај на Hipp. Искрено не знам дали помага, бидејќи од старт го пијам без пауза и не можам да споредам со и без него.

14. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Jas nemav problem imav duri i visok mleko ama sega nekako naglo imam mn pomalce duri pocnav i ad da dodavam

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.997
    Допаѓања:
    327.825
    moram na latinica deka od laptopt.Mozno li e mastit da fatam godina dena otkako prekinav so doenje?Vcera imav T,me bolat i mi tezat gradite mn,osobeno levata.Na stiskanje imav malce mleko |(

16. Lunabela

Lunabela Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    71
    Mamicki pomos nie sme 22 dena ama mleko nekako nemam dovolno kazete mi sto da jadam pijam .. pijam caj za mleko sokovi jogurt ama nema em sto cica mn malku koa sese molzam uspevam odda 30 do 60 da izmolzam ..care????

17. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    23.628
    По колку време ви цицаат бебињата? Моево е месец и пол и максимум по 10 мин цица. Ептен ретко повеќе. Навечер само 5 мин и заспива. Се грижам да не не е доволно. На првата контрола беше супер, имаше качено 950 грама за еден месец.

18. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    9.188
    Мојава сега ќе прави 3 месеци и исто вака временски намали со цицањето и се плашам дека не е доволно. Порано цицаше подолго време.
    Ама кога имаше точно 2 месеци, докторката ни даде вага за да ја мериме. Тогаш сфатив дека во тие 5 минути навечер што цица полууспана, всушност цицаше најмногу, по 100-120 мл. Со такви две ноќни цицања, она ја надминуваше пола дневна доза.
    Долгите цицања преку ден ѝ беа помеѓу 40 и максимум 80 мл.

Следната недела е на контрола, па ќе видам колку е поправена затоа што исто така намали на 10-15 мин. Можеби веќе има воспоставено добра лактација, ако после цицањето не плаче за уште.

Секако дека ова е индивидуално, ама моето искуство покажа дека кај неа, ноќните подои всушност голема улога играат :)

На Skorpija25 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Се воспоставила лактација, затоа ти се чини дека имаш помалку млеко. Дали му даваш на бебето ад одма после подој и го пие или плука? Дали бљуцка?

Не би требало, ама не исклучувај ја можноста. Факт е дека млеко може да имаш во градите уште некое време после прекин на доењето. Провери го и пролактинот.

Колку што може бебе да исцица, не можеш да измолзиш. После подој измолзувај, макар и напразно,да стимулираш лактација. И течности, течности, течности - чај за доилки, шишето вода до тебе додека доиш обавезно. Сокови нема потреба, јогурт ок, ама не мора. Млеко не. Чај од магдонос, нане, жалфија не, го намалуваат млекото.
    И она што е исто многу важно - одмор! Кога бебе спие, спиј и ти, или само одмарај. Не знам дали си забележала, ноќе, после спиење имаш повеќе млеко. И секогаш под туш кога си, масирај ги градите да се доотворат каналите. Ќе имаш млеко, без грижа.

На Kaetana, ane.bella, Autumn_ и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Lunabela

Lunabela Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    71
    Da toa imam primeteno deka koga spijam noke imam mn poveke mleko otkolku preku den ...fala ti za sovetot ... dobredojden e

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.