да не отварам нова тема ако мозе помош забот ми е издуен гноесен што смејам да пијам дојам 5 месецно бебе
Доколку имаш гнојна содржина и оток мораш да појдеш на стоматолог, за да го отвори забот и да се издренира таа гнојна содржина.Потоа стоматологот ке ти даде соодветна терапија која нема да пречи на доењето. Не земај лекови на своја рака.
На некој можеби ќе му притреба и овој совет, па затоа да го споделам . Доколку видите дека ви се намалува млекото, направете си доста концентриран чај од 1,5 л вода и 5 кесички ким. Тој чај треба да се испие во период од 24 часа. Знам дека звучи малку чудно, но ова ви го кажувам од искуство и дека е делотворно. И уште нешто... После секој подој веднаш молзете се со пумпичка, макар и минимално. Има едни малечки во Зегин што се за извлекување на брдавичките, па со неа ви е најидеално тоа. Се активираат сите млечни канали и можеби нема да молзите по многу и веднаш, но доволно е да ги ослободите градите и да продолжи лактацијата. Така повеќе се стимулираат градите, ќе имате повеќе млеко, а и нема да добиете мастит. Проверено ... Спојлер
Dali koga se pocne so doenje vednas e potrebno i izmolzuvanjeto? Strav mi e da ne dobijam m pa da snemam mleko a pri izmplzuvanjeto mnogu me bolat gradite.. Inaku se doime veke 5 dena, probav so vakum pumpica da se izmolzuvam ama ne odi, pa me interesira dali e neophpdno odmolzuvanjeto bas na pocetok ili ne? i (se izvinuvam za latinicava)
^Не е воопшто потребно измолзувањево, впрочем сум читала за случаи кога мајката неможе да измолзе ни 5-10 мл, а бебето убаво си цица и си напредува. Измолзувај се само ако чувствуваш тешки градите поради опасност од мастит и само почесто бебето на града.Секогаш кога е будно нуди му да цица. Само така ќе се стимулира најубаво млекото. Ти ја препорачувам групата Соба за доење на Фејсбук, таму ќе ти се расчистат многу дилеми кои допрва следуваат како скоковите во развој на пример.
Mene majka mi me napna so ova izmolzuvanjeto, taa dobila mastit plus temperatura pa zatoa mi veli izmolzuvanjeto bilo vazno osobeno na pocetokot. Proba da me izmolzi racno ama mi bese mnogu bolno pa probavme so vakum pumpica i pak ne idese.. Dali jas sum mnogu nezna ili navistina boli tolku.. Inaku dodeka dojam a i posle toa mi kape po malku mleko, i sega mi e strav od toa zgrutcuvanje, ne znam so da pravam
Не си единствена што ја боли. Јас исκρено плачев дуρ мајκа ми ме измолзуваше ρачно но потоа почнав со пумпица и полесно ми беше. Јас ти пρепоρачувам измолзување па маκаρ и по. 3-4 мл. Јас едно вρеше мислев да не се пдмолзувам и мало гρутче ми се мапρави два дена ме болеше. Сега се одмолзувам само κога ќе станам од спиење пошто малата цица на 2 саати и немам потρеба
измолзуванјето е додатна стимулација за да се создава уште повеке млеко.ако имаш млеко и ако бебето ефективно цица не се молзи,така само ке се полниш.ако ги осекаш полни градите додека бебето спие одмолзи рачно колку да ти олесни не ги празни целосно.и јас би ти ја препорачала фб групата соба за доенје многу помага.
Jas se molzam , a vcera kacuv temperatura 39 stepeni levata grada mi bese tapan izduena,kamen a te mavnam so nea te utepav pravo sreka uspejav da ja simnam so molzenje i so ladni oblogi na celo a piev i dosta voda..
kaj mene se sluci nesto denovive sto i jas samata ne sum svesna, do pred nekoj den gradi prepolni mleko, dodeka maliot cicase od ednata od drugata tecese mleko kamen mi bea se izmolsuvav koga stignev, bolki imav isto poslednite dva tri dena nesto gledam deka rabotite se svrtija naopaku meki gradite seedno nemam mleko, mlekoto na pola, maliot cica postojano i ne znam zosto tolku mi se namali mlekoto stvarno, od vcera sum vo panika ispiv dve kila boza, denes luk jadam se izmolzuvam recisi posle sekoe cicanje na maliot da stimuliram no za zal malku mleko imam za razlika od pred dva tri dena na pola moze, a ke mi treba sega koga ke porasne bebeto, a maka macime so grcevi dopolnitelno ke se iskompliciraat rabotite dokolku treba da go prefrlam na ad dajte vase iskustvo pls
Ти препорачувам да ја посетиш Соба за доење на фасебоок, администраторот е доктор за доење и се што те интересира за доење ќе ти објасни. Меки гради не се знак дека немаш млеко, се случува некогаш помеки, потврди се е индивидуално. За стимулација ќе ти препорачам и повеќе контакт кожа на кожа со бебуш За грчеви кај мене приметив дека му смета кога пијам млеко тетрапак, но немора да значи дека кај секого е исто.
Мила само немој да бидеш под стрес од тоа, бидејќи уште толку ќе го снемаш млекото. Биди колку што можеш поопуштена и не размислувај за тоа. Кај мене исто имаше еден таков монент, но слава на Бог сега е се’ во ред. Мене ми помогна концентрираниот чај од ким. Во 1,5л вода ќе ставиш 5 кесички ким и тој чај ќе го испиеш во текот на 24 часа ( по совет од патронажната сестра). Наредните денови исто пиј чај од ким, но не толку концентриран. Ќе видиш како за една недела ќе се среди се’ .
jas pijam od onoj za doilki na hipp od anason za stimulacija na mlekoto i za grcevi kaj bebeto, zemav i zitarici ovesni da jadam, abe sto ne procitav po netov toa i go pravam, znaci ostanuva caj od kim da si zemam ama toa ke bide vo ponedelnik do togas ke vidam so lukot i ovesot kako ke odi...
duso pa bas od tamu najdov za namirnicite kako sto se lukot, caj od anason i ovesnite snegulki da gi zemam, za bozata znam odamn,a znam i za izmolzuvanjeto deka stimulira jas taka si go stimulirav mlekoto na pocetok, grcevi ima bebusot prematurce e taka kaza i dr.julija od soba za doenje deka ke ima, a da ti kazam deka mnogu raboti isfrliv od ishranata, kako sto e hgravot, lekata, grasokot, boranijata, zelkata, brokulata, i bez kafe sum veke mesec i pol, mleko osven jogurt nemam vkuseno... djabe se dete se maci sekoj den
Консултирај се со педијатарот , на нас кога ни се појавија грчевите ни препорачаа капки Colief. Ние не ги користевме, зашто кажав го најдов натрапникот кој предизвикува грчеви-млеко тетрапак и изчезнаа.
Ние доиме,само што мама има малце млеко бидејки не одморам добро па потоа на малата и додавам со шишенце... Осве одмор и тецности што може да помогне за мелко?
Овесни снегулки, боза , повеќе контакт кожа на кожа со бебуш, измолзување после секој подој за стимулација, чај за доилки.
доилки помош! ми се појавија суви ,црвени флеки под брадавиците кои ужасно болат кога цица бебе.што може да е?рагади ли се ,сега после 6 месеци?!кажувајте како да си помогнам,ве молам .
Lanolin stom se suvi i oblohi od kamilicago stavas li bebus pravilno na grada?? Prasaj.ja doktorkata vo soba za doenje.
Се продава електрична пумпа за измолзување, речиси не користена. http://www.pazar3.mk/Listing/AdDetail/I ... i-electric