Мајки, можда сум малку офф ама да ве прашам, рано ли ми е уште сега (33та г.н) да почнам да мачкам ланолин за да не ми се разранат подоцна брадавиците? Или и покрај ланолин,пак ќе си боли тоа?
Za zaspivanje fativme red...sega imame i dorucek do 09 09.30 najkasno. Noke luduva...vrti prevrtuva, mnogu memirno spie.Se budi, ne sekogas za jadenje.Inaku ne faka sise pa caj noke se isklucuva kako opcija. Mnogu e temperamentna masala... Pocnav da ja ostavam sama da si prezaspie koga ke se umori od vrti prevrtibez cicanje.
еве а иста лудува околу мене такво едно поголема верзија малце , не застанува , ноќе коа ми лудува а зимам до мене и нема вртење , ќе се нормализира минат доста промени околу нив .. уу некако да се научите со клунче чашкине ако не пробај учи а да пие од нешто , многу ќе значе
Мачкај, ама не ги чепкај и масирај многу, оти стимулацијата предизвикува поголемо лачење на окситоцин кој предизвикува контракции.
Нема голем напредок, минимално. Системот е комплициран иако навидум изгледа едноставен. Со шишето на врат ме фаќа с’клет, па и со цревцата излепена..... . И уште бебето целото раздвижено, мрда и со двете рачиња и ги изместува цревцата. Сама тешко ми успева, па го користиме само попладне, кога мм е дома. Живи маки.....и бебето се нервира, и јас, ама нема откажување. Давам и шише кога треба, комбинираме. Може треба време .
Of lele, se nadevav ke kazes deka e super i mene mi izgledase mnogu ednostaven sistemot, ama ete vo praksa e drugo. Ne se nerviraj samo, dade sė od sebe, kolku tolku uste nekoj period nudi grada, sekoj mililitar e biten, pa posle kako ke diktira bebe taka.
Здраво мајки, Нашето бебче се роди вчера со природно породување.Неколку пати покушавме да цица но неуспешно,мислам дека немам млеко а и бебушот цело време спие ...дали е нормално цел ден да не е доено ? Молам за совет
Честито мајче. Мене ми нагласуваа дека првите 24 часа не му треба млеко на бебето. Нормално е да немаш веднаш млеко, може и неколку денови да потрае, затоа ставај го на града за да го стимулираш надоаѓањето, пиј течности.
Јас некаде кон 3тиот ден почнав млекце да добивам. Битно е бебе на цице да биде за да стимулира. Трпение мамче. Честитки и многу убави моменти со бебушот
Posle.kolky vreme.od.konzymiranje bilo.kakva namirnica se custvuva odreden.efekt...za.da.znam.dali vlijar vrz grcevi?
Мајки, колку цицаат вашите малечки што имаат веќе 3 оброци. Мојата цица некогаш и само 2 пати во денот. Иначе пред спиење обавезно, ноќе еднаш и сабајле еднаш. Инаку и давам кога ќе побара, ама гледам дека разретчува полека. А некогаш си бара и ужинка.
Исто отприлика сме и ние. Има едно ад меѓу доручек и ручек, едно цицнување (некогаш многу малку) меѓу ручек и вечера. Цица за заспивање и еднаш ноќеска. Ако ноќното му е околу 5 други цицнување нема, ако е во 3 уште еднаш околу 6 наутро. Минатата недела со забите се будеше и почесто, ама не цицаше или само држеше цице или само се гушкаше. Сметам дека сами си кажуваат колку им е доволно и не форсирам повеќе.
Како што ти кажаа и претходните членки, третиот ден обично надоаѓа млеко, а сега сигурно имаш колострум. И ставај го редовно на града да влече, на саат-два.