Не грешиш никаде. Некој ни толку не измолзува а градите полни. Ставај ги бебињата да ги испразнат градите , од тоа поарно нема.
Оф фала ви.. Стварно се растажив кога видов дека неќе. Мислев дека се иде ко под конец, ти даваат бебе во рака па на града и дека одма млеко ќе имам и ќе цица. Ја замарам цел ден, бутам брадавица во усте стално, ќе научи
Само вака да си велиш... Можам, имам млеко ќе успееме. Ќе си го галиш ќе му зборуваш додека се навикнете една на друга. Само што го видело светот нека се освести каде е што е таман градите ќе се полни со млекце. Без никакви нервози нема потреба. Свесна сум дека ти се плаче измешани хормони чуда прават. Само позитивна мисла и ќе успеете. Ставај го на града нон стоп. За брадавиците и од аптека можеш да купиш за извлекување. Ќе се фалиш дека доите ќе видиш
Некогаш градите се полни а воопшто не може да се извлече со пумпа. Така да тоа не е репер колку млекце имаш. За второто прашање, да. Со текот на времето се посилни и за помалку време повеќе мл ќе влечат. Нема да гледаш веќе на саат. Може за 5 минути да исцица повеќе одколку предходно за 15, па следствено и ќе биде пополно мешето и ќе се намали или отфрли дохраната.
Ако ти се вовлечени брадавиците најдобро е да си купиш силиконски брадавици (на Медела се најдобри). Мало е уште и ќе нема сила да ги извлече и ќе се нервира. А тоа дека ќе немаш среќа да доиш исфрли си го од глава. Моите вовлечени брадавици не беа пречка да го дојам син ми еве веќе 19 месеци. До 3 месеци го доев со силиконски, а потоа продолжив успешно и без нив.
Мами прашањето може не ми е за тука. Како се справувавте со опаѓањето на косата за време на доење? Мененстрашно почна да ми паѓа, во бременоста ми беше сјајна,густа сп денови да не ја измиев не се познаваше, сега ако не секој ден преку еден морам да ја мијам. И не е и тоа проблем, ме загримува опаѓањето. Користевте ли нешто што ви помогна, незнам што да купам.
@Angel.girl мене Биоблас шампонот ми помогна, веднаш забележав разлика откако почнав да го користам. Имам тон нова коса, особено напред кај залистоците. Претходно ми попаѓа скроз, цели прамени, почнав да се загрижувам и прашував и јас низ темите. Во рамстор го има шампонот, нешто под 200 ден мислам, има повеќе видови, ама сите се против опаѓање. И пренатални витамини пиј додека доиш.
Никако, хормони си се тоа... ништо не помагаше, во миење, во чешлање цели прамени, по дома река коса насекаде дека и долга ми е. Ама сега имам куп нова коса, плус ептен брзо ми расте, дали пак од хормони или од еден шампон (Биоблас, за брзо растење), незнам. Битно се што падна, гледам дека расте. Јас имам тон коса, две коси на мене и по толку паѓање не е страшна..
Никако, период е мора да помине. Пола коса ми падна. Во бременоста густа сјајна што да ти кажам, од како се породив буквално пола ми падна, секое сабајле на перница ја наогав. Еве сега се обновува, цели прамени ми растат.
Ако најдеш чаре да споделиш со другачките Последно ја скратив ептен и престана као да паѓа, уствари интензитетот е доста намален, ама и нема многу влакна па ваљда затоа така ми се чини Ја мијам со Алпецин и Фитовал, по бањање ставам и Арганово па ми живна малку, најбитно растат куп нови влакна
Jas pijam femibion 2, vopsto ne prestanav po poragjajot. Od samponi go koristam vichy protiv opagjanje ama nema efekt, pagja kako luda. Mislam deka e period dodeka se stabiliziraat hormonite. Nisto ne pomaga. Kaj mene pocna intenzivno da pagja (celi prameni) 4 meseci po poragjajot. Pedijatarot na malovo mi kaza deka e normalno i za nekolju meseci ke prestane samo od sebe.
Ова го имам, од Зегин е, за пари немам појма колку беше, ама не се евтинки 500+ денари е сигурно. Се става по многу малку и не на корен, ама баш малку по некоја капка на раце и ќе ја ,,мазниш,, косата. Ако ставиш повеќе ќе треба пак да се бањаш ќе ти изгледа како мокра
Со каква пумпица се измолзуваш? Јас значи 7м се мачев страшно едвај 40-50мл.од двете гради за 1 саат мочзење рачна вакум пумпица на Чико ...Бебе не сакаше АД никако и земав од другарка електрична пумпица за некој 20мин.молзење 80мл.така само си се чудев а се викав немам млеко а бебе полнеше пелени...ем без болка а со таа на Чико рачната виолетови ми беа брадавиците сега ми се плаче какви болки сум терала...А тогаш и чај за доилки што се не пиев а сега ништо не пијам се исто јадам и измолзувам без проблем.Чисто споделувам мое искуство се е индивидуално. Дали ви се случило по 8м доење да ве болат брадавиците? Значи бебе кога одма ќе фати ме боли ми се плаче не ми се црвени,не му е бело јазичето и цел подој ме боли.Мачкам Медела но немам некој ефект а на почеток на доењето кога се породи ми помагаше меделата...Разбирам 8м е за некој ден има повеќе сила но вака ми е овие 4-5 дена...Чаре или да си трпам и да чекам да помине
Да не е до запчињата. И јас имам проблем. Не ме гриза, ама му ги осеќам забите како да ме гребат додека цица (додуша ова повеќе се случува кога бара цицка за да се смири, а не да цица). Ама дека додека не се вратам од работа не цица па имам подолго време да се оправам. Ако беше нон стоп, сигурно ќе имав голем проблем.
Купив силиконски брадавки на Медела, фаќа и цуца бебуш. Ќе повлече 5-6пати ќе задреме, па ја закачам за да ја потсетам кај застанала, па пак ќе повлече 5-6 пати, и така 10-15мин и заспива цврсто на града. Неколку капки колострум имав од едната града денес, значи ќе надојде млеко деновиве? Градиве ми се меки и топли ама некако и потешки ги осеќам. Утре не пуштаат дома, дали ќе ми треба пумпа за одмолзување за почеток?
Дали имате искуство со тргање на дохраната? Ние се доиме и плус даваме 45 мл ад на 6 саати. Сакам полека да го исфрлам ад, ама па друга страна ми е страв. Или да си чекам контрола за некој ден. Каква пумпа користиш?