Не знаев дека е царски, точно млекото тогаш доаѓа подоцна, ама има начини на кои се дава АД, а притоа воедно и се стимулира лактација, сепак за жал кај нас тоа никој не се ни труди да ти го објани и покаже, најлесно е да кажат на секои 3 часа и тие завршиле со своето.
Најлошиот совет, на 3 часа Инаку баш пред некоја недела разговаравме со педијатарот на оваа тема, дека кај бебињата родени со царски, рефлексот за цицање е помал за разлика кај тие кои се природно родени. Затоа и процесот е доста помачен и подолг. Ова не дека е правило, но најчесто е така. Јас иако бев со царски, млеко ми надојде наредниот ден, ама бебе едноставно беше мрзливо.
Се разбудив со силна треска и болна града, лежејќи странично до бебе некој саат. Ја ставам три пати од сабајле на таа града да исцица ама боли. Не е црвено нема грутки ама боли на допир многу не знам да се измолзам само зелка ќе ми помогне ли?
Проблемот е што не знам правилно да се измолзам. Еве се појави црвенило од страна, малку крв од брадавицата и температура 37.4. Маститис нели ???
А грутки? За масирањето. Пушташ топла вода и масираш со рацете од горе, према брадавките. Полека, полека. Фати ја градата со едната рака какл што те учеа за доење од едната страна, а другата од друха страна и протискај према брадавката, како да туркаш.
Грутки немам само е вцрвенето на едната страна и тврда е градата околу цела брадавица. Да пијам ли парацетамол за тт или??
Напиј се, ама влези под туш и грабни градите молзи ко што ти кажав. Иде ноќ! Навечер уште повеќе млеко ќе имаш и поголем проблњм може да е.
Побарај на youtube има баш убави туторијали за молзење. Боли знам многу ама ко што ти напиша кукла полошо може да биде. Ако не ппд туш стави шише со жешка вода колку можеш да издржиш и молзи се. Ќе пробам јас да ти постирам некое убабо видео сега да побарам.
Бев под туш масирав и малку измолзив, ама не тече многу, некоја капка ... Тт падна на 37.2 , до после уште 2-3 туша и масажи и се надевам лесно ќе поминам. Уффф паники,стравови... ако не сте вие во плачки и нејаснотии ќе бидам...
@Chanell* следи како ќе бидеш вечерва, ко што ти кажале навечер ќе имаш уште повеќе млеко. Ако не ти спаѓа тт подобро оди на лекар, ако не успееш сама да си олесниш. Сериозна зае*анција е мастит, не дај боже. Мада мислам со масажи почести ќе бидеш ок, ама ако нема подобрување трк на лекар, немој да чекаш
@Chanell* не ти се отворени каналите. Масажа на градите со двете раце, едната под градата, другата над градата, со тоа што раката одозгора ја вртиш во правец на стрелките на часовникот и стискаш на брадавицата со другата. И држи ги градите над тенџере со вода што врие, од пареата побрзо ќе се отворат да истече се што ти надоаѓа. Ама не знам дали може ова сега да го правиш кога веќе се сомневаш на маститис.
Убави совети ти дале, форсирај молзење што повеќе, јас само ќе додадам шише од пола литар со топла вода тркалај постојано по градата. Држи го некоја минута па од пазувата тркалај кон брадавицата, па на ново место и така цело време. Мене градите камен ми беа по неколку пати во денот, ова со шишево и додека седев, стоев, лежев нон стоп го правев, каналите мора да се олабават, ќе стане подобро ќе почне да се регулира процесот уште малку
Мене ова ми се случи пред 2 недели. Црвенило температура и треска 3-4 дена. Се масирав и мислев ке помине само од себе, но не беше така. Со 38 температура отидов кај гинекологот, ме искара што порано не сум отишла, по испитување на крв и урина и во консултација со педијатарот завршив со антибиотик. Од кога почнав да ги пијам ми помина се фала богу.
Мамички ве молам за помош. Породена сум пред три дена со царски и вчера не пуштија од болница. Таму нормално им даваа на бебуши адаптирано млеко, јас пробав да го дојам но послабо ми одеше, прво воопшто немав, а после го доев но не доволно.Дома кога дојдовме, пола саат влечеше од гради и многу плачеше дека ненајадено, па му дадов третина доза адаптирано. во меѓувреме се молзам, имам млеко ама не е тоа тоа. Вчера вечерта исто прво го ставив на цицка, па пред спиење со адаптиррано. А градиве ептен ми се тврди.А исто ме загрижува што спие по 6 саати, не знам дали да го оставам или да го будам. Ве молам за помош, многу паничам дали (не)правилно постапувам.
Штом имаш млеко ставај го на цицка почесто, не гледај на саат. На секој плач ти давај. И обавезно буди го, 6 саати се многу за новороденче, давај на 2 саати освен ако не бара порано. Не паничи зашто бебето може да исцица повеќе од тоа што можеш да измолзиш.
Stom ti se tvrdi gradite, imas mleko, problemot e sto kanalite ti se zapuseni i zatoa slabo tece. Moras pod topol tus da pravis masazi 2-3 pati vo tekot na denot za da gi otpusis. Bebe ne smee da ti spie tolku dolgo, preku den ke go budis i na sekoi 2 casa ke mu davas da cica, a preku nok na 3 casa. Ad davaj so spric i toa dodeka cica bebus odvreme-navreme kapnuvaj mu vo usticeto, da misli deka mlekoto doaga od gradata, so sise ne, zasto postoi rizik da ti se odbie. Sledi go bebe dali cica aktivno t.e. dali golta dodeka cica, ako DA togas ne ni imas potreba da davas AD.
Здраво мами ние сме две недели и сме на доење е сега како новопечена мама сакам да ве прашам секој подој не ни е ист пример сабајле цицаше 20мин сега 10мин некогаш поцица 10мин па пак ми бара за кратко ваљда е нормално ама си велам нем да е гладен...е сега во врска со спањето и будењето да слушате и да ги будите на 3часа највееќе додека бевме во болница така јас си спие велам најадено е беше на ад првите денови и кога почнав после 6ч да пробам да го будам несака никако леелее викнав доктор и ми го земаа жолтица фативме и лежев плус 3дена за него...будете ги обавезно и нека ручкаат...сега си фативме редот се будиме на 2 или 2ипол часа