Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Моево млеко никако да надојде убаво. Денес свекрва ми ми рече ото не ми било хранливо млекото, на секој нејзин плач она трча и вика да и направам од аптамилот?
    Знам дека од нервоза неможе да надојде, ама осетлива сум и цело време сум со солзи во очите ради коментари. Не го сакам Аптамилот, ама гладна ли бе да ја оставам?
    Педијатарка денес ја мереше +80гр има ама па вика може не е какана,не мочкана, значи дека уште не качува на килажа. Рече дека млеко може и на крај од прв месец да надојде ко што треба дури.
    Како да бидам упорна со доењево кога бебе е гладно? Наместо на 8, она на два пати на размак од 5часа денес пиеше ад..
    Што да пијам и јадам за млекото?
    И кога почнаа да ви намалуваат од дохраната? Само јас се правам паметна изгледа, наместо да давам ад јас чекам со надеж оти не е гладна после подој и ја изгладнувам..
    А многу често е на цице..

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мојава 24х7 на цице беше :)

Батали ја свекрвата. Нека не ти прави и она притисок. Каков е пчачот? Интензивен и се зголемува тоналитетот?
    Кај кој доктор ја носиш што мочки и каки ти зборел. Како може бебе комплетно да е мочано и какано на "нулта" позиција?! Бебе ти качува. Не се разочарувај. Полека ред фаќате - 30 минатата недела, сега 80, иде нагоре :)

На CurlyBlossomGirl, Chanell*, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    4.539
    Не се правиш паметна. Ти си паметна! Го сакаш најдоброто за твоето дете.

Млекото убаво надоаѓа 3-4 недела. Дотогаш да пиеш многу течности (3-4 литри), и тоа: вода, сок од јаболко, чај за доилки (лактамикс од Алкалоид, или инстант од Хумана, Хип), можеш и боза (поделени се мислењата за боза бидејќи дебелее и зголемува грчеви кај бебе, така ми беше кажано од педијатар, па ти одлучи си) и капсули Лактил (2х1).
    Можеш и да одмолзуваш за да стумулираш лактација.

Плачи, но биди упорна! Прифати совети од овде, мене многу ми помогнаа феминките за што сум им многу благодарна. :)
    Сега, кога бебе цица, грижата за него ми е многу лесна. :)

Ти посакувам успех во тешката битка. И да не заборавам, совети од бабите-НЕ, никој нека не ти се меша.

На bubac, Leo_29, CurlyBlossomGirl и 10 други им се допаѓа ова.
  4. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    О како ги решавам бабите, стојат покрај креветче и не смеат да пипнат бебе додека не кажам .

На CurlyBlossomGirl, mal.ecka, DuchessAnn и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    4.539
    Кажи како, те молам. Треба да решам и јас, ама тетки. :wasntme:

На mal.ecka и Dalia93 им се допаѓа ова.
  6. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    “Докторката рече така и така заради тоа и тоа, нашите се предвремено родени ,мораме да пазиме!” Али имам подршка од маж ми . Факт , без него ништо.

На CurlyBlossomGirl, KidA, Dalia93 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. mary28

mary28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    78
    Mamicki mene postijano me maci nesto nikako da uzivam go majcinstvoto. Na gradata osetiv malo zrno tvrdo, dali vi se slucilo nesto takvo, prethodno sum nemala nisto, koga pocnav da dojam osetiv.vase iskustvo.Blagodaram

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Majka izvini, mi nema stignato notifikacija i zatoa sum ispustila da ti odgovoram.
    Se nadevam situacijata se popravila kaj vas denovive. Tocno, mnogu e macno da se doi so vestacki, jas doev 3 meseci so niv i celo vreme bese fati-pusti, pa ke se odlepi bradavicata, pa pak dodeka ja namestam bebe se nervira i place..... ama sepak sum blagodarna na toj sto gi izmislil, oti da ne bea tie moze nemase da uspeeme da se doime. Po 3tiot mesec bebe fati i bez niv i potoa gi izvlece i moite bradavici i sega veke nemame nikakva maka.
    Malo e rodeno tocno i moze nema tolku sila, ama instiktot go ima i od den na den ke se ispraksira uste poveke. Samo moras da go stavas da cica postojano, dohranata davaj ja posle podoj, sekogas prvo stavi go da cica. Ti mozes da se izmolzuvas, ama da znaes kolicinata sto ke ja izmolzis ne e reper za toa kolku mleko imas vo gradite. Mlekoto sto je go izmolzis slobodno davaj go na bebe.

9. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2018
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    133
    Мене млеко ми надојде убаво 20ти ден, до триста перипетии, молзења, температура, болки и сл. Бебето дури почна да се дави тој период и да има грчеви. Факт е дека првите два до три месеци се тешки. Ќе плаче, ќе врска и НЕ - не е секогаш глад во прашање. Гушкај го и ставај го на цице нон стоп. Килажа качува, мешето е мало и доволно му е толку колку што имаш млеко. Мене во болница ми рекоа не ти е дојдено млекото давај ад. Првиот ден дадов од страв ама после сфатив дека јас не треба да имам млеко! Јас имам колострум кој е битен и сосем доволен за него првите денови кога мешето е толку малечко. Издржи и не слушај никој, кажи и дека сега со бебе ќе слуша често плачки.

На KidA, Chanell* и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. Belina

Belina Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2016
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    113
    И мојава цица по 40 мин. незнам дали е најадена млеко има но не во обилство. Купив рачна пумпа и вадам до 60-90 мл млеко, и давам од шише па ако сака уште ја ставам на града, кога немам извадено млеко си цица по 30 мин. Секој ден јадам павлака, една чаша пиво, хип чај и чај од анасон за да немало бебе грчеви многу. Млеко надоаѓа но и бебе е на града често. Со дохрана намаливме уште трети ден после болница сега и давам само ако осетам да е гладна после подој некогаш го пие некогаш не. Денес сме на мерење ќе видиме како е, инаку 14 дена е.

На Delgadina, Coco31, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Stom so racna vadis 60-90ml posle 2 nedeli imas mleko na pretek.

На Belina и Dalia93 им се допаѓа ова.
  12. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Во саботата дојдовме дома. Имав млеко уште во болница.. Дури ми течеше по спаваќа... е сега изгледа дека е мало и не доцицува ја вчера во 9 кренав темпер... одма земав да се измолзам ама не олеснуваше.. цела вечер темпер бебе цица др молзам џабе. Се туширав со ладна вода пак се качуваше коа видов црвени отоци правец Систина ми рекоа дека не е мастит исто да продолжам дома... Ама еве цел ден оф 39 со 5 ќе се симне до 38 и по молзење пак се качува... Умрев цел ден истоштена неспиена... Сега педијаторот ми рече не чинело темпер повеќе од 24 саати и ми даде амоксиклав 1000.. На два ума сум ама неможам веќе се истоштив.. Некој слично искуство???

13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Искуство немам, но од мене совет да си направиш комплет крвна слика, па да си бидеш пораат!

Инаку грутки имаш по градите??

Преполни и болни гради имав цел месец, тешки, полни, камче ми беа, Т качував кога ќе ми надојдеше нагло, ама до кај 37,5 повеќе не. Бебе ми беше цело време на гради, но не успеваше да исцица ни тоа, па често се одмолзував колку да ми олесни, до крај не и го мрзнев тоа млеко, молзев насабајле најчесто, преку ноќ не си играв со пумпата. Млеко течење по маица и слично исто, со влошки бев нон стоп инаку утоп, навечер пак на секој подој ги менував. Значи се тоа си е нормално.

И многу битно мораш да спиеш, бебе спие и ти со неа, мораш да се одмориш, ти околу бебе и со бебе, останатото остави на другите, ако нема кој нека си стои работата :)

На CurlyBlossomGirl и *Milicka* им се допаѓа ова.
  14. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Штом имаш толку висока температура да си го испиеш антибиотикот. И јас не сакав ништо да пијам, мислев со одмолзување и интензивно цицање на бебе ќе се среди ама не беше така. Кога отидов на контрола ми рекоа ај да дадеме уште малку време ако не правец хирургија. Ме испоизвадија од памет. Не ни сватив дека е толку сериозна работава. Исто бев со висока температура, малаксаност, изнемоштеност. Уште по првата доза антибиотик почувствував олеснување. Не е ова за да те исплашам туку само да ти кажам дека може брзо да прогресира. Штом доктор ти го препишал почни веднаш. И масажи, нон стоп масажи да ги разбиеш грутките. Се надевам ќе се средиш набрзо.

На Kaetana и *Milicka* им се допаѓа ова.
  15. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    @kukla21 Па не ја оставам да плаче многу и не знам како да и го опишам плачот, јас ја слушнам и одма рипам од кревет да ја земам во раце.

Денес прв пат измолзив 50мл (вкупно од двете гради), и го дадов и си го испи, стиснав на десната града и шприцна млеко, арно ама она кога цицаше силиконската не гледам да се полни, исто така и не се слуша гласно голтање.. Не знам дали дреме на града или пие млеко.
    Левата града друга прича, ко грутка напипав која боли на допир. Тука не шприца млеко, прво една капка жолтеникава течност, па после млеко излегува.. Од кај да знам дали го извлекува она и ова што го имам?
    Нели е најарно само измолзување бар да бидам сигурна дека е најадена?

И пошто немам кеси и чашки за складирање млеко, колку најдолго може на собна температура да стои измолзеното?
    26 степени е дома.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.016
    Како ти кажале така... и јас неколку дена со тт бев, молзев молзев џабе грутка имав, гореше градата, на крај сепак опасно мастит си фатив, па си пиев антибиотик. Одма помогна тој...

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ланолин по аптекиве што е безбеден за бебе сте нашле скоро?
    Ланолинот од Lansinoh во систем во Зегин му провериле дека не го носат веќе.
    Друго нешто ефикасно?
    И каде да се најде?
    Ко да прочитав негде во ДМ дека има некое ама не можам да го најдам постот.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Пурелан на медела.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @TeddyGrey го има на Лансинох во ДМ, јас од таму го купив, оној во Тафталиџе.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Што пари се? Да ги пратам да им кажам?
    @kukla21 и за пуреланот да не знаеш цена?