Пројде ноќта. 36.8 температура. Намалена е болката во градата. Се масирав во 03ч. и во 05ч. Сега цица на таа града. Се надевам се ќе биде во ред.
Nekoj da spodeli iskustvo so antibiotici vo doenje? Gradata mi se stvrdna cela, bev na doktor mi prepisha antibiotik i uste nekoj dr apcinja. Beba vekje ke pravi 3 meseci, do stvrdnuvanjeto bevme ok cicase i nemav galje super naprednuvase, no sega ovie denovi osekjam deka mlekoto mi e namaleno i moram so ad da ja teram zosto pocnuva da place i ne spie mirno. Sovet nekoj ? Od licno iskustvo sto go osetov pred edna nedela, ke ti potrae nekolku dena, zelka ne stavav zosto veruvam deka ja namaluva laktacijata a sakam da dojam uste, jas posle doenje stavav ladni oblogi i na sekoj dva casa pod tus se molzev racno zosto so elek. pumpa edvaj nesto izmolzuvav, ladnite oblogi mi ja smiruvaja bolkata. Antibioticite i ovaj tretman na gradata me sredija, no sega se boram so namalena laktacija. Nikoj ne kaza deka majcinstvoto e najteska uloga sto ja ima edna zena
Kakvi drugi apcinja ti dale, da ne slucajno ti dale bromergon ili dostineks??? Tie se za prekin na laktacija i ako planiras da dois vednas da gi prekines. Nekogas lekarite bez konsultacija so majkata gi prepisuvaat za mastitis bez da kazat deka ima posledici po doenjeto. Krajno bezobrazno, se nadevam deka i kaj tebe ne e toa slucaj. Inaku i od antibiotikot mene nacisto mi se namali laktacijata, ama uspeav da ja povratam so mnogu trud, bebe na grada i mnogu tecnosti.
Како приметивте намалување на млекото? Јас имам уште едно апче да испијам, пијам и пробиотик. Пијам минимум 3 чаши сок од јаболко. И сигурно преку 8 чаши вода, не ги добројувам. Јадам праски, сливи... Бебе цица исто само го оставам малце подолго и си спие.
Според бебето мајка. Не според тоа колку се тврди градите и не според тоа колку молзиш со пумпа. Ако бебе си спие мирно после доење тогаш најадено е, а тоа значи ти имаш млеко.
Ko sto kaza fana, stom cica i si spie znaci e najadeno. Jas togas doev so silikonska i so nea mnogu lesno se primetuva dali ima mleko ili ne. Na stiskanje nitu kapka ne izleguvase, bebe se nervirase i stagnirase vo kilaza, mnogu macen period bese. Ama isto taka so mnogu tecnosti, sok od jabolko, caj Humana i Lakta miks, boza...uspea da mi se povrati mlekoto. Kaj tebe moze nema da e takov slucaj, ne si stavaj na misla, dojte se i uzivajte.
Nekoi capsuli Serrapeptase, 10 dena po edna kapsule nautre 30min pred dorucek. Mu napomenav na doktorot koga mi prepisa terapija deka mi e mnogu vazno da dojam, mi kaza deka nema da imam problem od niv. Se trudam i jas no beba pisti koga ke ja stavam se stegam i nisto ne izleguva. Uste dve tableti imam pa se nadevam ke se stabilizira, imam nadez me uteshi fala ♥️ Pretpostavuvam individualno e kaj sekoj, kaj mene si osetiv promena vo gradive, mnogu mi omeknaja i koga ke gi stegnev edvaj nesto ke kapnese, a beba vekje 4 dena ne spiese kako sto treba i koga ke ja stavev na grada se nervirase...namaluvanjeto e promena sto samo ti mozes da si ja osetis
@Mommytobe јас само што се породив после 5 дена пиев клиндамицин и сега продолжив амоксиклав ради компликации со раната од царскиот бебе е ок антибиотикот кажаа не смета за доење.
Мами нормално ли е после цицање градите да жежат /болат? На страна кога спијам како утрната да е долната града и болна? И црвена градата околу ареолата?
Јас не сум имала мака, ама @kukla21 мислам пишуваше дека не чини да се спиело на страна. Сигурно ќе сподели.
17+ е синко и сеуште го дојам. Цица како кога беше новороденче . Значи кога сака и колку сака. Спијам од кога не ме болеше веќе раната ( царски бев ) на стомак и на страна еве сеуште. Ако не се доволно испразнети градите т.е се полни со млеко Да нормално е да жежат и болат. И доколку имаш на себе прслук или потесна мајца. Исто така внимавај и на положбата додека доиш ( положбата на бебе да е удобна за тебе ) .
21 месец доев и спиев исклучиво на страна. на грб никако оти ме болеше кичма, на мев не можев од градите преголеми беа.
Значи јас не знам како ќе одам на работа. Еве пробувам да и намалам цицање, ама градиве се камче! Лелеее! Паники ме фаќаат некој мастит да не закачам сега или нешто пострашно Кажувајте чаре или да не се плашам што се прават тврди?
Ќе измолзуваш по малку на работа, па сами ќе се "програмираат" дека треба помалку да лачат. Значи малку колку да ти олесни кога ќе се наполнат. И ќе мора да помине нејое време за да престанат да се преполнуваат. Само постепено, без гајле.
Јас би ти рекла да измолзиш само кога ќе осетиш тежина и жежење. Ако осетиш дека почнува да истекува како да е време за доење, да не ги пипкаш. Самото ќе се регулира, ќе видиш, не е толку страшно. Исто како на почеток кога градите неконтролирано се преполнуваа а бебе цица на два саати.