Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас чим видам течат одма паничам. Бебе на цице ко пумпа го користам.

mal.ecka and Kitten like this.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Остави нека си тече, не тече повеќе од минута. Стави влошка од тие што ми ги препорача и уживај :)

kukla21 likes this.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

И јас се плашев ама ќе видиш може потешко ќе е првите две недели(не се измолзував на работа) камен ми беа, ме болеа, жежеа, дома едно влагање бебе на града ко нов човек се осеќав :rofl:
    Бев и на службен пат два дена со спиење интаму ептен мачку измолзував со рака колку да ми олесни. Потоа се си дојде на свое место. Да пробаш да скокнеш подој сега , да и даваш ад пример за да има време организмот да се "програмира" до поаѓањето на работа.
    И не се измолзувај многу , малку само колку да ти олесни инаку пак ќе ги преполниш.

И ај после лесно било доењето :sweat:

4. kukla21

Пробав денес со ад. не сака шишето да го види, не па да проба :(

eli25 likes this.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Мислев пиеше твојата... исто како мојот значи :( Не се секирај ќе се адаптираш. Јас се каам што не му одтавив еден оброк ад баш ради ова.

(Мака мачевме неколку месеци, еден оброк ад со лажичка му даваа:sweat:)

6. kukla21

Јас и давав за континуитет едно време, ама со шетање ваму-таму и некако полесно беше само цице.
    Ќе пробам денес пак. Мајка ми зеде со лажиче да проба (одма на тебе ми текна). И викам а бе до утре вака ќе и даваме. Вика, ти што мислиш тебе како сум ти давала течности (facepalm)

eli25 and mal.ecka like this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Пробајте и со шприц. Јас во моменти на очај кога не сакаше да помириса се пробував, и со шприц најмногу успевав да му дадам.

mal.ecka and kukla21 like this.
  8. kukla21

Не знам дали е до млекото/шишето? Не сакаше воопшто шишето во уста да го стави. Буткаше со раката. Деновиве и храна одбива, па си викам да не ја мачат заби или од настинката е.

9. Ano

Ano Форумски идол

Уф, секое дете своја приказна. Кога ги вадеше забите малку намали на храна, ама за млекото не приметував разлика. Ќе мора да пробуваш. Јас само ти давам идеа што нас ни текнуваше да правиме кога не сакаше да помириса шише. Се надевам со лесно ќе ср навикнете.
    А нема ли шанси да ја користиш паузата за доење, барем додека да се навикнете?

kukla21 likes this.
  10. kukla21

Ќе си одам порано. Не ми се исплати да правиме иди ми-дојди ми. До 4 ќе сум дома.
    Денес пак ќе пробаме. Нема друго чаре.. ако не, ќе ужинкаат нешто друго со баба, па од 4 цице.

victoria and mal.ecka like this.
  11. fana

fana Форумски идол

Јас со законот да ти кажам дека секоја мајка до 1 година има пола сат пауза за доење. Ако нешто менува :|
    Уф бе кукле шо совет не знам да ти дадам. Чајче водичка пие од нешто? Ако да, пробај во тоа дај и оти другарката на дунде, Ева, не пие чај од друго шише туку само од она за млеко (facepalm) |(
    Или во млекото да ставиш една бисквита може ќе се залажи.
    Ама глупи совети давам ама гледам си загрижена па штракам шо ми падне на памет:|
    Ова со градите верувам треба време да се средат за да создаваат помалку млеко.

kukla21 and mal.ecka like this.
  12. victoria

victoria Форумски идол

Јас со двајцата ја побарав паузата..зошто ни едниот ни другиот ни шише ни друго млеко не пиеа. саат време е пауза за доење плус регуларната пола сат..вкупно саат ипол..блиску ми е работата (помал град) за некој 10 тина минути дома.искрено дури и пред рој саат ипол се враќав..темпирав подој пред да одам на работа 08.00ч, овошје доручек со жената кај 10ч,јас околу 12.30 накај 13 доаѓав за доење пред спиење..и ручек во 15.30 до 16ч и таман се враќав..
    Со лесно само ..ќе се навикнете..
    Помалиов ѕвер не беше многу по други оброци до кај 9 месец..тогаш јогурт и кисело млекце му се броеа оброци ..кога тргнав на работа виде невиде почна да јаде повеќе..

Skorpija25 and kukla21 like this.
  13. kukla21

@fana не е по благото :( бисквита нема да ја лаже :( ќе јаде кисело млекце :)
    @victoria мене со гужвава низ град не ми се исплати да се враќам дома. Дур дојдам, треба назад. До 4 ќе гурам некако :(

Цела сум паника. Ако не бива, ќе земам боледување. Нема друго.

14. Cka

Cka Форумски идол

Колку месеци е бебето?

Мојата шише не фати. На 6 месеци ја оставив. Си идев на пауза и доев до 7 месеци. После дома јадеше 2 оброка и ич млеко. Идев у 3 и доев.

Значи пред работа доење у 7, па у 10 појадок, у 1 ручек у 3 цицање.

Градите преполни 2 недели. У веце стискав по малку. Носев прслук со корпа и црни блузи. После 2 недели немаше млека до 3 саат. У 3 ми се полнеа гради.

Мастит добив по 20 месеци доење а не кога почнав на работа

kukla21 likes this.
  15. kukla21

9 рамно :)

И мене страв ми е мастит да не фатам сега допрва. На почеток на доење закачив еден проблем (ќе мора хируршка интервенција ;() и сега уште ова ептен ме плаши.

16. Cka

Cka Форумски идол

Ехеее. 9 е големо. У 7 цицање о до 4 саат 2 оброка и ужинка. Ич не се замарај. Не му треба ни млеко ни вода.

Стискај по малце само кога ќе сетиш мака. Телото е создадено за ова. Само знае кога треба а кога не да произведува млеко. Јас имав млеко за 2 деца па океј бев со градите.

17. Ano

Ano Форумски идол

Ајде само без паника. Ќе намалиш со течности во првиот дел од денот и ќе пробаш да си олеснуваш, ако ептен надоаѓа. Мислам дека организмот брзо ќе си се прилагоди.

kukla21 likes this.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Не се секирај, ке фатите ред за неколку дена. Не се малтретирај ад да воведуваш. Со две деца го поминав истиот пат. Сабајле во 7 цицаа, пред да излезам на работа, они си продолжуваа со спиење. Кога ке станат накај 8- 9 доручек. 11-12 ужинка, околу два- три ручек. Еден од овие оброци беше млечен. И јас се вракам 4:30 пак цица. Градиве за неколку дена ми се адаптираа. Првите денови знаев на работа малку, само малку да измолзам колку да ми олесни, после веке не го правев тоа.

kukla21 likes this.
  19. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Отечена ми е ареолата под брадавицата, не е тврдо туку зголемено како перниче, немам болки освен пецкање кога надоаѓа млеко, има ли потреба за грижа?

20. eli25

eli25 Форумски идол

Еми ете.
    Јас сменив и неколку млека и шишиња и све, нејќеше ни со шприц :(
    Ајде ќе вежба баба мускули :lol: