Na doenje sme samo, mlekce mi nadojde od ponedelnikot. Arno ama tesko mi padna vcera na kontrola izleze deka Bebcho namalil 100 grama od koa ne iapustija od bolnica. Od 3400 gr na prva kontrola 3300 gr. Vaka se desava i po saat vreme da cica na dvete gradi kombinirano, kaka po 2-3 pati, mochka isto taka. Kako da znam dali napreduva ili ne? Sledna kontrola u sreda pa dusha neam do togas.
Почекај до среда. Баш чудно да намалува, а викаш полни пелени. Спие? Го будиш за цицање? Може била грешна вагата.
Давај и од таа града да цица обавезно. Стефани заби додека цица, а мачкај се во меѓувреме. Треската и температурата се знаци за потенцијален маститис. Затоа давај, сѐ додека нема крв. Може да цица слободно. За здравствен проблем да се исклучи треба да направиш испитувања на хормоните. Ме чуди снемување на млекото без никаква причина. А тоа што го има сега е нормално, затоа што е нормално да има млеко и по година дена од престанокот на доење.
Da, polni se pelenite, dnevno po 2-3 pati kaka. Spie najnormalno, od vcera go budam na 2 i pol saata da ja proveram pelenata i da mu dadam da cica.
Се работи за многу мало бебенце ако сфатив добро. Несредена лактација, воспоставување ред.. предлог до среда - интензивно доење. Максимум растојание меѓу подои 2-2.5 часа. Навечер буди го или давај во сон да цица. Почести кратки подои за стимулирање. И рачна експресија после доење да се испразни градата до крај. Само малку поинтензивно, сѐ ќе биде супер.
Мајки,помош! На едната града на брадавицата имам вазоспазм (после доење станува бела како резултат на преќин на доток на крв во неа при доење) Не знам дали јас ја повредив при масирање и облоги редење за грутките или малата не се мести убаво при цицање ама мноогу боли после доење Го имал ли некој овој проблем и како сте го решиле?
Прво едната града, да не се префрла на другата во ист подој бидејќи хранливото, масно млеко е подоцна, прво е како водиче од тоа не се качува килажа. И да седи на града не значи дека цица, (провери кај увото дали голта убаво додуша можеш и да слушнеш)буди да не спие. Совет Од мој педијатар беше по подој да понудам со шише измолзено млеко мое колку може да испие и до душа си пиеше па кога почна да качува килажа го тргнав шишето и само си цица сега. Мали се брзо се уморуваат, ќе цицнат малку ко да гасат жед и пак спијат затоа буди некаа се нацица убаво..јас зш не знаев дали и е доволно нудев и од шише од пусти страв ама мојата ептен намали. Барем со шишето знаев колку јадела.. среќа не ми се одби од града.. а шише сеа нејќе ни да помириса. Ама ете и не тоа да внимаваш меч со две острици е . Секое добро мами
Леле иста сум и јас де ми е ладно де ми е жешко и јас парацетамол пијам и мене едната града поголема а сега и црвенило ми се појави на таа града ...иначе 1месец сме ние.... и мачкај се ланолин мене за 1 ден ми поминаа раните на двете гради имав.. Мајки дајте ми некој совет ми се намали млекото..
Незнам што ми е денес неможам да се измолзам ни 50 милилитри до вчера вадев по 100 милилитри, бебчо е нервпзен, мислам не е најаден јас одвај се измолзувам, плаче на цицка мислам не му е по кејф премногу ми ја омекнува брадавицата и неможе да ја фати после асално ...
Ах тоа доење. А допрва којзнае што ме чека. Малата е 2ипол месеци. Ја дојам на два часа, навечер се буди на 2ипол-3 часа и цица минимално и заспива. Е сега, затоа што ми се издолжи ко шпагета, а во килажа едвај накачува, се напнав за да видам што е работава со целата ситуација. Одмолзување - тотален пеин ин ди ес ама мораш да пробаш за да видиш колку млеко имаш (и тоа зависи кога ти е најбујна лактацијата). Јас со Чико пумпата вадев 30 -40 мл на почетокот пред доење. Извадена од памет затоа што си викам не е можно да немам, оти малата си цица, не е нервозна. А и тие 40 милилитри и те како значат! Особено што јас како тип се фрустрирам кога нештата што зависат исклучиво од мене, а не ги бива, ме фати мајчински инает. Мора да се изнајде чаре. По консултација со педијатарката, веќе две недели пијам Лактил, семе од анасон директ со лажиче и чај за доилки 1 литар дневно што и претходно го пиев. Со електрична пумпа вчера извадив 70 мл вкупно, ама не се откажувам. Сабајлево пак се одмолзев - 60 мл извадив. И сфатив - она е мрзлив цицач. Цица по 10 минути и задремува. А шишенцето кога ќе и го дадам будно го испива и после тоа не спие. Значи - градата моја и е утеха и ужинка, а не оброк. Сепак има и денови кога просто не ни оди. Имало некаква нервоза, сме станале многу рано, некаква ситуација надворешна ме надразнила мене, па бебе... Ужасии. Доењето е инвестиција во сопственото дете, неговиот имунитет и вашето време. Јас отворено си поплакав кај другарките дека мојот идентитет се распаѓа затоа што овие дваипол месеца сум млекара, не мајка! И сфатив - што се овие месеци важни во споредба со нејзиното здравје и иднина? Поддржувам доење и максимално охрабрувам секакви начини за подобрување лактација, положба и задоволство при доење. Воопшто не е лесно, особено кога живееш во средина што го табуизира доењето во јавност, а пола од медицинскиот свет во Мкд одма ќе ти препорача АД наместо едукација како да наместиш брадавица, како да седиш или лежиш при доење... Во моментов ја дојам легната со вештачка брадавица. Ја користам зошто немам испакнати пупки, а воедно и ме болеа без силиконската. Цица скоро 30 минути ама со потштипнување. Оброкот треба да и е барем 120 мл, и ќе се трудам и понатаму да произведам колку што и треба. На крајот на краиштата, ако се исцрпат сите опции, ќе воведам дохрана (го мразам зборов), ни прва ни последна. Мој совет - посветете се максимално и без оглед дали ќе е успешно или полууспешно или тотален феил, ќе бидете на чисто со себе дека сте се обиделе до крај да го дадете најдоброто за вашето бебе.
На мене не ми помогнаа силиконските брадавици.од едната града што ни беше изгризанаси измолзував и од двете имам измолзувано 60 па и 120 мл.мачкав ланолин и од млекото што течеше размачкував.помина некако сега малку другата е болна ама само додека така загриза како некое зјаче и додека омекне. Само некогаш е многу нервозна врте глава со отворена уста жално јас ја ставам на града фане па пак пуште плака многу е нервозна.кога имам измолзено млеко гледам истиот ден да и го дадам дента измолзено вечер го пиеме.или кога нема давам дохрана ако не заспие ја ставам на града и така заспиваме иначе и давам и од 2 гради. Така кога не можам дс ја смирам многу лошо се чуствувам.ја гледам како спие и се прашувам дали сум добра мајкаи си плачам.многу ми е тешко иначе сме 3 недели
Многу сте малечки, а и ти уште си со луди хормони. Добра мајка си. И мене ми беше многу тешко, најди мои постови во сите теми кукав. И сега е тешко на моменти. Ама кога ќе се насмее беба не постои тешко. Сите сме најдобри мајки на своите деца, зашто сме им единствени. Ќе пројде секое тешко.
Срцли доење и фарбање? Се немам фарбано откако останав бремена ама сакам некоја промена да направам..
@melani@ И ова е ланолин, тој го користам, прочитај на него. Безбедно е ако пишува чист ланолин, не треба да се одмива.