Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Cka

Cka Форумски идол

Телото се менува според потребите. Битно еколкаво е детето. Ако е над 40 дена, не мора ноќе да цица ако напредува добро.

Ако е мало и не напредува, мораш да будиш и доиш.

АКо не му треба ноќе млеко,нема зошто да стимулираш ноќе доење.

Врзи си вака - јас кога одевна работа, немав млеко до 4 саат. У 4 ми идеше млекото. Ноќе цицаше и имав ноќе млеко. Телото има некој регулатор.

Sparkles27 likes this.
  2. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Бебчево мое е мало 11 дена мора да се буди ама слабо влече се молзев вечерва едвај 20мл извадив па ќе морам изгледа со дохрана плус не ми качуваше тежина и се мислам ради тие ноќни оскудни подои

3. Cka

Cka Форумски идол

Буди на 2 саати, давај после подој АД, и мери редовно. И стимулирај млеко со одмозување.

Sparkles27 likes this.
  4. melani@

melani@ Истакнат член

Јас па преку ден имам многу малку, а ноќе од градите само млекото ми тече но кога ќе почне да цица ме исцицува во еден подој.

5. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Колкаво бебче имаш? Моево уште нема многу сила да влече 15мин супер после одвај со триста маки да ја натерам да доцица

6. melani@

melani@ Истакнат член

17 дена, ама и оно кога цица ќе повлече, па ќе се одмори па пак ќе повлече, па ќе се расплаче од умор, па на другата и така се тегне може саат време и толку од млекото.

7. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Иста ситуација и кај мене изгледа не му тече многу па си заспива морам да го штипнам и соблечам за да се освести и пак да влече а од шише го пие за секунда не се мачи толку :)

8. melani@

melani@ Истакнат член

Мамички од што ви е составена исхраната за да имате повеќе и похранливите млеко?

Исто, за шише млеко и шише чај како лакомо е.

Last edited by a moderator: Nov 2, 2018
  9. Annath

Annath Форумски идол

Течности и одмор. Ништо посебно не е потребно. Може чај за доилки, разновидно овошје и зеленчук, разновидна исхрана се подразбира. Шишето со вода постојано до тебе - бебе цица, ти пиеш вода. И одмор. Кога спие бебе и ти спиеш. Нема повеќе и помалку хранливо млеко, или имаш или немаш. За да надојде убаво, градите стави ги под туш со топла вода колку што можеш да издржиш. Или пак држи ги над тенџере со вода што врие, од пареата да се отворат убаво каналите. Ќе надојде млекото.

Kaetana, Lolipop23 and melani@ like this.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Жени, чаре за блистери?
    Овој пат не поминуваат веќе цел месец :(
    Сум пробувала со топли облоги и благо трљање со фротирска крпа, бушење со игла па измолзување, но сега тие два блистера веќе не се затнати (грутки не ми се прават) но останаа површински на брадавицата и изгледаат како плускавци, како херпес на уста...
    Боли на допир, боли кога дојам...

11. jule84

jule84 Истакнат член

Јас имав такво скоро 3 месеци и само се повлече а боли многу јас пукнав 3 месеци.

Kitten likes this.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Обично ми поминувале за ден-два откако ќе го отпушам и ќе исцица бебето, но ова сега трае и трае. Плус што се претвори на изглед во пликче.

13. jule84

jule84 Истакнат член

Ќе помине душо мачкај маст на медела многу помага таа јас што не пробав зш ме болеа пупките и ден денес ме болат само не многу и уште мачкам пурелан 5+ сме.

Kitten likes this.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

И мојата е 5 месеци. Мачкам ланолин но некако во ситуацијава не ми помага. Гледам на врвот е засушено како крастичка :| Ќе пробам со топол влажен пешкир да ги омекнам и малце да ги истругам , па да намачкам :sweat:

15. Independiente

Independiente Популарен член

Како се третира блистерот?
    Со топлa влажна облога. Непосредно пред доењето треба да држите топли влажни облози на местото каде се појавил блистерот. Доколку нема подобрување, тогаш најмалку 4 пати на ден користете облози со “горчлива сол” (магнезиум сулфат). Растворот се прави со растворање на 2 мали кафени лажици од горчливата сол во 2 децилитри вода (се раствора во топла вода, а потоа се додава студена).

Кожата околу блистерот може исто така да се омекне со поставување на маслиново масло на вата кое се става на брадавиците за да го апсорбира млекото. Потребно е да се измие брадавиците пред доење.
    Читав баш.на истава странава може и на лекар со стерилна игла да го боцнат.

Kitten likes this.
  16. jule84

jule84 Истакнат член

Пробај со маста на медела многу побрзо ќе помине скапа е ама се исплати стварно. Јас предходно бев со ланолин ама пуреланот е каде подобар.

Kitten likes this.
  17. Independiente

@Kitten
    Ги проверувам брадавициве синоќа и гледам блистер викам зар е могуче (видов на слика како изгледа) да не те прочитав немаше да знам што е :)
    Сабајлево ме заболува гледам веќе не е бело туку ко крв насобрана и може фати страв па пак читав може и такво да биде е сеа ваљда во доење не смета мислам на крвта не дај боже бебе да се наголта.. што да направам имаш идеја ?

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Нема штета и да проголта. Јас некогаш малце поагресивно знам са се стиснам или трљам и да си пуштам крв. Важно е да се отвори каналот и да исцицува бебето, ако не се отвори се создаваат грутки во дојката. До сега успешно сум се справувала, или со топло мокро пешкирче ќе затрљам или со стерилна игла ќе пробушам па ќе измолзам за да бидам сигурна дека излегува млеко од него.
    Но сега кај мене нешто друго се случува, не е запушено но боли исто како да е запушено.

Independiente likes this.
  19. Independiente

Како црвена коричка има фатено..ко рана што заздравува и малку отееченко е. на допир ме заболува малку. Ќе пробам ко тебе со крпа. Фала ти

20. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Јас тој блистер два месеца го носам. Мислев се рагади, ако не прочитав немаше да знам. баш така ко херпес изгледа, ужасно боли при доење, а таа града е секогаш пополна од другава. Ланолинот не помага баш,а триење со пешкир би ми било пекол. :(

Kitten likes this.