Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Не е за дохрана, си цица убаво. Од 4 месец не качуваат толку, качило 2 и пол кила за три месеци, што не е малку, со оглед на тоа дека просекот на добивање на килажа е 600-800 г месечно во првите три месеци. Јас не би се секирала, бебето си е весело и полни пелени според зборовите на мајката. Скокот во развој, а и периодот на sleep regression си го прават своето. Јас не би давала ад млеко, има добра килажа.

На Sexybaby86, sofi2107 и pandelka им се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.524
    Колку често менуваш пелени?
    Има сува уста, колку често спие?
    Расте во висина?

Премалку е 30г од 3-4м, најдолна граница е 300г, некој пак ќе каже дека е 400г.
    Јас би мерела бебе секој ден во исто време и би следела, ако не качува би почнала со дохрана, АД тешко да ќе прифати, но можеш да пробаш, ако не бива ќе почнеш да се молите со лажичка и каши..

3. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Мамички ние преминавме амо на адаптирано млеко нема што не пробав не сака да цица само се измачуваме цела недела а детето гладно пак. Туку сега што да правам со градите што ми се насобира млеко, неможам нонстоп да се одмолзувам дали има некој начин за да ми престане млекото?

4. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Девојки чаре за дунде да цица без силикони неможам да ја дојам не сака без нив а со нив се нервира се местат многу цела вечер со дохрана сме а несакам така веќе само дење ја ставам да цица со сила плаче вриште се нервира со силиконите :( што да правам со брадавиците:(

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ама што има врска жолтицата, кој те убедил дека ради жолтица неможе да цица? Малку се поуспани и помрзеливи, но ако почнеш со цуцла и те како ќе му биде полесно на шише да пие и нема да сака да цица. Јас во ни еден момент не помислив на вешташко, а двете ќерки ми имаа ептен јака жолтица бидејќи сум Рх негатив а тие позитив. Месец и кусур ни траеше жолтицата. И се доени од прв ден.

А зошто неможеш да одмолзуваш? Штом имаш млеко подобра варијанта (а и поевтина) ти е да пие мајчино млеко.

На anas23, emkaemka, mimiiiii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Не качуваат толку ама и не стагнираат. Јас имав таква недела со полни пелени и цицање, а качи мн малку, ама тоа беше ради нагло прекинување на дохрана, после се вративме од почеток и постепено укинувавме. За мене најдобар показател е добивањето тежина, јас си земав педијатриска вага и секој ден ја мерев оти очигледно пелените не беа добар показател.

Ме чуди дека имале супер напредок вагата може не е точна, ако навистина е толку јас би дала дохрана сепак мајката нека се советува со педијатар и нека си одлучи.

На Girly90 и emkaemka им се допаѓа ова.
  7. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Бидејки за едно пиење и е пптребно 90мл а пие на секој 2 часа, едвај 30 успеав да се одмолзам од сабајле

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Одмолзувај колку можеш, зголеми ја лактацијата со почесто одмолзување. И тие 30мл не се за фрлање, многу значат!

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Џиџи91

Џиџи91 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    143
    Моето несака веќе да цица преку ден само навечер кога е сонливо до мене леже и кога му дадам цица инаку нема шанси.
    Левата града ми е добра и од неа сама некогаш измолзам 90мл.ама десната ми се направи грутка кај ареолата и пупката неможе да цица од неа а јас кога пробам да се измолзам капка по капка тече.
    Дали подобро ќе биде да земам со електрична пумпица.

10. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Благодарам за добронамерниот совет, сепак прашањето ми беше друго ако може некој да ми одговори.

11. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Не сум сигурна ама мислам имат апој да ти прекини млекото...прашај во аптека или гинеколог

На AngIv му/ѝ се допаѓа ова.
  12. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    За грутката само топли облоги помагаат и мене ми беше така неколку дена ама помина со топли облоги сега сее во ред да само бебушка не сака да цица

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Не молзи многу. Измолзувај само кога ептен ќе ти се преполнат и тоа малку колку да олесни. Пробај неколку дена вака, ако не ќе мораш на лекар да ти препишат бромергон/достинекс. И пиј чај од жалфија и намали на течности.

На AngIv му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Од мое лично искуство, не би дала дохрана, оти пак ќе се вратат на старо. Можеби нема да качи ка дохраната, а можеби нема ни да сака да пие адаптирано, ќе создаде поголема нервоза кај мајката и тоа ќе и влијае на млекото. Од искуство го зборам ова, со првото дете. Што дека му давав дохрана и цицаше, не качуваше многу, одвај до просекот стигаше. Само се нервирав за џабе, а бебе весело, полни пелени и гуга, а сепак не качува на килажа. Еве го, на седум години уште е таков, јаде, пие, па пак со килажа на тригодишно дете.

На Coco31, Lolipop23, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Во 4ти месец и јас не би дала дохрана. Штом си цица убаво, нема знаци на глад или дехидратација и бебе е задоволно и среќно не гледам причина за паника. Ако и после 1 месец напредокот е таков може да почнете со дохрана и ќе се среди се.
    Инаку синко дури сега на 2 години триплира родилна, што инаку се очекува на годинка. А со исклучок на некои кратки периоди ептен убаво си ручка цело време.

На emkaemka и Annath им се допаѓа ова.
  16. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.109
    И јас се мислам дека е до тоа. Но, сепак без никаков напредок во месецот малку ме загрижува. Полни пелени, има 3-4 мочкани пелени во денот другото ми е измешано со кака.
    @emkaemka расте во висина, до сега 15цм од раѓање е пораснато. И мене ми беше тоа што наеднаш има голема разлика во килажа а дневно менуваме околу 6-7пелени за разлика од претходно кога по 10-11 му менував. За ад нема да имам проблем мислам бидејќи еднаш му дадов зошто не можев толку да измолзам а бев на свадба.
    Ниту јас не сакам да се откажам од доење и не сум многу за ад, но мислам и не е во ред бебе да стагнира.
    Сепак, фала ви за советите, ќе видам баш што ќе ми каже педијатарот во вторник

На mimiiiii, emkaemka и Annath им се допаѓа ова.
  17. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Здраво мамички имаме еден проблем па да прашам како се справивте вие.Имаме 15 дена и сме само на доење но од вчера мене градите ми се преполни и ми тече со млазови.Бебе вчера скоро на секој подој се давеше од што не може да стигне да доцица.Се вадев од памет на секој подој па не знам како да се справам.Дали да ставам листови зелка затоа што ги осеќам градите полни а она не може да исцица и дали да одмолзувам оти ги осеќам тешки?И дали ќе ми се регулира лактацијата во следниот период оти вака цица кратко и повраќа од прејаденост а мене ни пола града не ми е испразнета?Ве молам некој со слично искуство ако има некој совет.

18. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    993
    Женски јас си најдов техника за молзење. Нели ви кажав млеко имам а со пумпа слабо вадам. Е сеа работа било шо бебка навечер све исцицувала па затоа не може да се измолзе доволно. Е финта направив шо навечер кога спие и фавам до сабајле само од левата града да ми цица а десната ја полнам и сабајле кога ќе станам полнам цело шише. Ете и некоја од вас ако има ваков проблем може ќе и помогне

19. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Нормално е...со тек на време ќе се регулират лактација...

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Maryaaa

Maryaaa Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    11
    На почеток и мене ми беше исто . Со тек на време ке се регулира. Јас се одмолзував барем два пати дневно . Не дозволувај да ти се топли и полни градите долго време , барем мене така ми кажаа . Поз

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.