Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Coco31

Coco31 Популарен член

После доење одмолзувај се, ако ги осеќаш градите полни. Иначе со тек на време ќе ти се регулира лактацијата

babydust likes this.
  2. babydust

babydust Популарен член

@Coco31 @Maryaaa @Sandrin4 благодарам за советите.Еве денес ги измолзив двете на различни подои и подобро е не се полнат до толку.Кој рекол дека доењето е лесно ништо не знае:whew:

Coco31 and Sandrin4 like this.
  3. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Јас земав пешкир голем и дирекно шприцав млеко на него...неможев да одам од шо ми тежеа...Ама се среди за брзо...

babydust likes this.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Јас пак проблеми со доењето и додавам ад.:( По 2 часа ја чувам на града, ја галам, штипкам, гатичкам ама таа ќе поцица на почеток кога е ептен гладна и поссле си спие мака нема. Дури и на сред подој ја преслекувам да се расони ама пак малку ќе поцица и се успива. И на крај ќе видам не видам и правам 60 мл ад и цело шише си го пие и уште да има ќе испе. Ретко одбива или остава недопиено. А кога е гладна сама ме трга за блуза плаче и тегни како да не видела. Ама вака 10 минити и после е кома и ништо не ми успева да ја разбудам. Знам дека уште е малечка и нема сила долго да пие ама таман едниот подој ни завршил време е за друг. А градиве ме болат и млеко ми течи. Со ел пумпа едвај 20/ 30 мл молзам. Ексик веќе не знам што да правам.

5. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Со рака молзи се...А зошто толку ја држиш на града ако не влече?

6. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Ако си полни пелени и добро напредува сигурно и е доволно цицање. И јас мислев гладен е мојов зашто секој подој ни трае максимум 10 мин и тоа само од една града, на околу 2 ч. , не стигнуваме да се пррфрлиме на друга, па еве го буце не караа многу накачил на тежина (никогаш АД не дадов).

Sandrin4 and Milaаа991 like this.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Па затоа што се буди па ќе тргне малце па заспива и си викам колку толку ќе се напие нешш. Со рака ме боло не можам да се молзам.

8. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Колкаво е?

9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Утре 4 недели

10. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Нас педијатарот ни кажа помеѓу подои да има барем 1 саат разлика. Сега и стомачето може да ја боли од грчеви па нонстоп ќе ти бара на града да седи.

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Можно е и од тоа. Бидејќи ја имам приметено дека тогаш и нервозно цица и ако се тргни писка. Во такви моменти и давам капки био гаја и се смирува

Lavica2016 likes this.
  12. sandrice25

sandrice25 Истакнат член

Мајки имам еден проблем. Бебето ми е 10 дена старо, до пред 2 дена градите ми беа тврди фул млеко, бебето цицаше активно голташе плус јас се молзев цело време. Од пред 2 дена градите ми спласнаа, меки ми се и кога молзам излегува мала количина млеко. Како е можно преку ноќ вака да ми се случи? Го губам ли млекото? Бебето кака по 6-7 патј во ден ама кога цица осеќам дека не е тоа тоа. Некој совет

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Прво ти е? Како осеќаш дека не е тоа тоа?

14. cik

cik Истакнат член

I
    исто и кај мене моето е седум недели не цица туку се залажува ке заспие го оставам да спие ке дремни 5 мин се буди пак сака да цица никако не можам да го разбудам ко ке заспие на града , градите ми се стврднаа од внатре неколку дена ми се така не можам рачно да се измолзам не течи нешто многу млеко 10 мл исто и со пумпа ,околу 21 ч му давам 60-70 мл ад затоа што интензивно тогаш сака да цица а јас тогаш немам млеко се нервира го слушам не голта а е гладен се треси со главата и рачињата во уста ако не му дадам ад се буди многу почесто не спие цврсто а вака спие од 22 ч до 2- 3 сабајле тогаш цица па од 5 истото цел ден немаме ред ,патронажната ми рече вака ке било до 3 месеци ,еден педијатар ми рече после секој подој прво 30 мл па да ја зголемувам дозата на 40 ,60 ад млеко ? демек колку ке сака тој ке испие друг педијатар ми рече и тоа што му го давам 60 мл да не го давам да додадам чај бекутан за да се засити ? инаку има жолтица почна да се чисти од чајот ми рекоа до 2 месеци ке ја има и така додека да решам што да правам времето отиде, инаку сега е 4300 што мислам дека е ок ,ако е добар со килажа не му се секирај ,со ад или без како ке решиш така ,јас мислам дека за тие 10 мин и се доволни се најадува после е за мезе и галење.

15. sandrice25

sandrice25 Истакнат член

Не ми е прво, со првото фатив мастит и сега демек искусна молзев деноноќно, осеќам како да се нервира бебето додека цица главата ја врти на другата страна најверојатно не му тече млеко камо претходно.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Пиеш ли нешто за лактација? Пиј чај за доилки, ако пиеш нане одма да прекинеш, овесни снегулки, сок од ананас, многу вода и не молзи, зошто молзиш кога бебе цица. Мастит така се фаќа, ти стимулираш лактација која бебе не може да ја исцица. А од друга страна градите се учат многу бргу на ритамот кој бебе го воспоставува, не ти треба нит пумпа нит ништо, само бебе и течности. Јас се молзев, да, ама јас само се молзев, не цицаше бебе и затоа течеше многу млеко кај мене при молзење.

Sandrin4 likes this.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Немој мајка не давај АД кога имаш млеко на претек. Тоа во многу случаеви е почеток кон одбивање, еднаш и тече лесно и брзо (од шише), нареден пат од града и треба повеќе труд да влече и нормално ќе се нервира.
    Така е првиот месец, ќе поцица малку, ќе поспие повеќе и така се во круг. За скоро ќе почне да менува, да добива повеќе сила и да се нацицува побргу.
    Колку погрешни совети.... Педијатри, срам да им е! (facepalm)
    Не го губиш млекото, само ти се воспоставува лактацијата. Ако не цица од што ќе кака по 6-7 пати на ден?
    Внесувај течности, храни се умерено и ставај бебе на града и нема шанси да го изгубиш млекото, не се секирај. :)

sandrice25, mimiiiii, CatL4dy and 3 others like this.
  18. babydust

babydust Популарен член

Дали бебето качува на килажа без ад? И зошто ад ако имаш млеко? Мој совет ако спие на града тргни го.Ако е гладно ќе се разбуди и пак ќе бара.Колку цица толку.И вака во круг цел ден без ад.Само ако немаш млеко тогаш давај дохрана и колку можеш помалку.Не молзи туку бебе да исцицува да се одучи од шише.После ден два ќе почне повеќе да цица и повеќе да спие.

Milaаа991 and mimiiiii like this.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Па на експлузивно доење бевме краток период на почеток ама тогаш имаше и жолтица и ми намали. Затоа почнав да додавам и АД и така останавме и сега. Сега го намалив па ќе видиме во петок како ќе бидиме со тежина.

20. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

За жолтица најважно е доењето

Lavica2016 and babydust like this.