Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Seduction

Seduction Популарен член

Мајки ние нели преминавме само на доење и овој месец немам воопшто дадено АД, но овие 3-4 дена како да ми се намали млекото. Беба плаче бара уште а нема :| Од што може вака? Цело време ми виси на града... осеќам дека на празно влече, наместо да ми се зголемува мене ми се намалува :(

2. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Мамички ве молам за совет, дири по недела ќе одиме на преглед на здраво, бебето е една недела, само на доење сме , од болница ни запишаја капки д3 и пробиотик провен арно ама нинрекоја ништо дане земаме дури не одиме на здраво на преглед. Бебето мн ми почна на вечер да плачи а нафоена убо преслечена мислам дека мешето ја мачи и сакам да прашам дали цицла лажачка би и сметала во доењето, ако и давам на вечер?

3. Independiente

Independiente Популарен член

Не давај лажалка мало е цуцнува малку и брзо се уморува давај и колку сака кога сака да цица. Стопли и го мешето со пеленка, гушни ја пеј мало е пред една недела искочило чудно му е се. Гушкај гали пеј често ..

4. mamaJana

mamaJana Популарен член

Вчера ми појавија како грутчиња на градите, со масажи и одмолзувања со пумпата се средија арно ама ноќеска приметив затнато каналче- блистер. Ужасно боли! Како да си помогнам?

Independiente likes this.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Натопи фротирско пешкирче со многу топла вода, исцеди го и стави го како облога врз брадавицата, и сѐ додека не се олади држи ја облогата. После само малку погрубо со пешкирчето помини преку блистерот да се отвори каналот и обавезно притисни да видиш дали ќе почне да искача млеко. Потоа дај му на бебуш да цица или одмолзи се малку.

Јас сум ептен паталец со блистериве :|

Dina911 and Independiente like this.
  6. anazi

anazi Истакнат член

Драги мами ме интересира дали некој има искуство со крема за испукани и болни брадавици FREZY DERM NIPPLE CARE? Дали треба да се измие пред доење или може да се дои слободно? Никаде не пишува неможам да најдам инфо.

7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ти спласнаа градите?
    Не ти се намалило млекото, туку ти се регулирала лактацијата. Секако верувам внесуваш доволно течности, јадеш редовно и спиеш доволно, стрес избегнат.

Кај малата може се грчеви, а може скок некој ве фатил. Висењето на града не значи секогаш дека се гладни, врескањето по града па ич, не ретко не користат како лажалки, а најчесто сакаат близина, топлина, ама секако вагата знае се.
    Оди преку еден ден на мерење, па и секој, а верувам имаш дома кујнска/телесна вага, па мери ја секој ден, јас бебе мое дома си го мерев кога имав дилеми.

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Пишува што состав е?
    Ако е чист ланолин не треба да го одмиваш.

Едит: овој ли е?
    https://www.frezyderm.co.uk/pregnan...ple-care-emollient-cream-gel/?UserAction=True
    Пишува не мора да се измива.

9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Во Зегин ли беше?
    Аман кај нив само Фриздерм е најдобро!
    Верувам тоа е ланолин, па тој не се измива, читни упатство пред да купиш, побарај да го видиш.
    Инаку јас користев на Медела - пурелан, везден се мачкав, уште пред пораѓај и градите воопшто не ми испукаа :)

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мене ланолин многу ми помогна. Упте малку десната не ми е оздравена иначе од двете крв ми течеше.

11. anazi

anazi Истакнат член

да предходно го користев пурелан на медела супер е, а ова го добив не сум го купила јас па да го искорисам кога веке го имам.

овој е
    https://www.frezyderm.co.uk/pregnancy-products/nipple-creams/nipple-care-restructuring-cream-gel/

Last edited by a moderator: Dec 25, 2018
    emkaemka likes this.
  12. TashSefton

TashSefton Популарен член

Јас вежбав додека доев и немав никаков проблем :)

Ygritte likes this.
  13. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Знам дека се создава млечна киселина и други штетни продукти на метаболизмот кои се излачуваат преку телесните течности, меѓу кои спаѓа и млекото .. Затоа и прашав.... :|

14. TashSefton

TashSefton Популарен член

Да ти кажам искрено, јас сум вежбач , вежбав и додека бев трудна, и неколку месеци после породување, пак продолжив. Бебе беше на ексклузивно доење и немаше никаков проблем... за да бидеш 100% сигурна и мирна, можеби е најдобро да се консултираш со педијатар. Можеби не се пожелни некои многу ригорозни серии со одредени справи... јас конкретно повеќе се фокусирав на пилатес и кардио

Ygritte likes this.
  15. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Ти благодарам за одговорот :):*секако дека прво ќе се консултирам :D

TashSefton likes this.
  16. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Може да се вежба. Кај нас и доктори различно кажуваат.
    Според мене може и треба да се вежба, да се разоноди мозок и тело.

TashSefton and Ygritte like this.
  17. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Не дека сум некој зависник од вежбање, ама одвреме на време кога вежбам, се чувствувам подобро, немам проблем со тежината... Ама после бременоста баш сакам да се ојачам малку да не сум свисната сепак 27г имам... Разбирам дека нема да биде исто како пред бебето ама малку да сум фит :D8)

TashSefton likes this.
  18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ќе ти покаже самото тело до кај да идеш со јачина. Вежби за истегнување се супер.
    Пример ја не можам да замислам да скокам на јаже со цицкиве. Ќе ми распрска млеко на сите страни.
    Посебно ако сте вежбале претходно уште поубаво е да продолжите со вежбање.

TashSefton and Ygritte like this.
  19. Ygritte

Ygritte Форумски идол

@TeddyGrey хахахаха ме изнасмеа, се замислив и јас со јажето хахахаха :D:D:Dпилатес, зумба, аеробик нешто такво :)и кардио вежби, нешто што може дома да го вежбам. А башка и лето ќе фати па ќе го користам за пливање

TashSefton likes this.
  20. mamaJana

mamaJana Популарен член

Фала ти многу, се средив конечно. Неколку пати ставав облоги и се одмолзував и конечно каналчето се отпуши. Ставив ланолин да заздрави, од триењето со крпата ми се раздразнија брадавиците, ама барем топчето веќе го нема.

Dina911 and Kitten like this.