Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Мајки дали некој користи дополнителни витамини за време на доењето. Еве по странски форуми читам дека користат постнатални витамини, па незнам дали е некој тренд, или има вистински бенефит, или пак можеби е дури и штетно. Сепак при доење нели внимаваме на се и сешто.
    Дали има некој искуство, дали ги има кај нас, се користат ли, и ваше мислење дали би земале

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.984
    Допаѓања:
    110.441
    Мало е, буди. Мене на 10 дена старост ми спиеше по 8 саата, отидовме на контрола излезе дека е дехидриран. Буди и нуди цице, пази дали мочка редовно, види кожата дали му е сува, во пелена ако има јака портокалова или црвена боја на пелената под итно на лекар. Нажалост од искуство ова. Не сакам да те плашам, ни под разно, само сакам да бидеш претпазлива бидејќи мене никој не ми рече чекај бебево може е дехидрирано.

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.984
    Допаѓања:
    110.441
    Јас а и многу жени кои се породија со мене осетија дека бебе од витамините има грчеви.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Се породив во четвртокот,уште немам млеко,нормално е да немам уште и како полесно да надојде

5. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Стана само, го надоив ама не цицна многу, сега пак ќе го нудам. Фала за советите, ќе внимавам на тие работи.

6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Јас пиев Фемибион 2 скоро 3 месеци и баталив после, не знам дали е корисно или не, така ми рече педијатар така правев. Сега вака гледано мислам дека нема потреба.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Обавезно будење и доење на 2 саати најмногу.Овој период на адаптација е најважен а и најтежок... и моето дехидрира ради тоа што го оставав предолго да спие а никој не ми кажа јас мислев само ќе си се буди за млеко. 5 саати е предолго барем првите 3 месеци бебе се буди исто и навечер на три саати,а доколку не ти цица многу измолзувај се навечер и давај му.Со лесно

8. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Денес прва контрола на педијатар, малата не ја достигна родилната тежина, последниве два дена е со зелена столица, многу спие и педијатарот ми препорача дохрана. Инаку ги приметив и градите празни ми се, а таман почнав со чајот за доилки, пијам доста течности, јадам домашно приготвена храна, супи, манџи, пијам јогурт, овошје земам. И тешка ми е за будење, кажете некој трик за лесно будење...и дадов прво шише и него не испи цело...но, пред тоа цицаше од моето. Ќе нудам прво мое, па ќе давам дохрана...

9. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Не мораш одма со дохрана како значи им е лесно така да даваат од ракав не накачило оп дохрана.И мене ми кажаа така и моето на почеток не напредуваше ама јас не се откажав нема давање АД и само на гради.Моето исто нон стоп сакаше да спие ама го научив значи денски го соблакав го грепкав за петата(така се нервираат) и со муки некако цицаше ама буквално цело време беше на мене мора така за да стимулира млеко.И по 5,6 пати после подој се измолзував со пупмица иако имаше мн малку ама од ден на ден се зголемуваше количината.Навечер ќе земеш два пати да се измолзуваш и да му го даваш тоа колку толку.Биди само упорна и ќе успееш.Со АД само ќе си го губиш млекото верувај од искуство ти кажувам...Инаку моето дури после месец дена ја достигна родилната тежина значи само биди упорна и цело време на цице нека биде...со лесно

На ♡ andzela ♡, Lolipop23 и PeachGirl им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Буди ја на два саати и за кратко ќе се навикне сама ќе се буди на два саати,барем моево така се научи 21 ден направи.

11. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Ви благодарам многу на советите, многу ми значат..сепак дадов дохрана денес, се плашам за здравјето на бебето, нека јаде барем..во меѓувреме јас работам на тоа квалитетно да се хранам, да појачам на квалитет...градите ми се празни. Сепак прво го ставам на гради..па после го дохранувам. Ќе видиме како ќе биде..Фала Ви мајки. Бакнежи до Вас.

12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.425
    I mene prviot mesec mi rekoa slabo napteduva ama pedojatarot ne insistirase na ad veke sledno si nakacuvavme top eve 5 meseci samo na cicanje sme bez nisto

На ♡ andzela ♡, PeachGirl и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  13. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    990
    Женички прво среќен Божиќ Христос се роди се најубаво за сите вас. Вака, бебето ми е 4 месеци и 1 недела. На ексклузивно доење сме од старт и фала Богу супер напредува. Е сеа ја гледам мн често сака да цица а поготово навечер 2 саати спие па ќе стабе да цица и шмукнува 2 до 3 мин и после само како цуце и е. Е сеа мене ми е страв дали ми се намалува млекото прееска и дадов па се одмузив и едвај 70 мл извадив а и давав од шише кога и одтавам кога сум на работа по 150 мл. Сакам да си продолжам само со доење бар уште овој месец па да почниме со јашички. Е сеа ако некоја мајка го минала истото да ми даде совет дали е до млекото дали е скок во развојот или па е она 4 месец регресија во спиењето. Фала однапред

14. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Исчитај за регресија во спиење

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.425
    ne se zamaraj ako napreduva teraj. Jas isto pocnav da ja legnuvam do mene leleeee kolku pati se budam so gradata izvadena do nea znaci od sto si cica si igra zaspivam. Ponekogas ja sakaat samo blizinata. Da osetat ke cicnat i ke se trgnat. Uzivaj vo doenjeto.

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Бебето ми е 2 месеци,само на доење е и се е во ред до сега.
    Но,веќе извесно време левата дојка не ми се полни со млеко како десната. Разликата е баш воочлива, мала, омекната,висната а десната си е постојано фул,на моменти и отечена, надуена ако малово отспие повеќе.
    Исто ги нудам двете гради уште од раѓање,немам некоја "грешка" направено и неможам да сфатам што е причината.
    Имам чувство дека некогаш останува гладна и нервозна после подој на таа града,не го осеќам ни рефлексот кога цица.
    Некој совет, што можам да направам? Има шанси да ми секне млеко на таа града? :(

17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.425
    @wings nudi gi dvete no sekogas ednata poveke ja cica od drugata. Ima mleko vo dvete vo ne vo ista kolicina taa sto poveke ja cica poveke se polni gledaj prvin da i ja nudis praznata taa sto mislis deka nema mleko pa posle drugata. I jas Eve i so vtorovo dete sum taka levak sum pa levata mi e polesno za davanje t.e. pozgodno ja drzam i isto kako tebe levata ako ednas skoknam ne i dadam da cica ke mi pretece mleko ama gledam da pravam nekoj balans. Prvoto koga potporasna pa samo of levata cicashe desnata ne mu ja ni davav. Sega ke gledam da gi balansiram dvete iako nema vo dvete isto. Nisto strasno

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  18. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    990
    Доењето ми е една од најубавите работи и мн сум среќна и благодарна што имам млеко иначе изгледа количински ме исцицува па затоа не може да извадам млеко. Иначе и она си спие до мене од кога поминаа 40 дена до скоро имаше грчеви, ама дефинитивно е најдобрА цимерка

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас го соблекувам во малку поладна соба. Се чуваме во дневна на 23/24 степени, во спална е со 2 степени пониско, 21 да речеме, не дека го носам на ладно. И ќе го соблечам да сменам пелена и се расонува веднаш и фаќа цице. Ова кај мене успешно функционира

20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Жени денес сум хаос...до вчера млеко извираше од градиве,а денес едвај 60мл измолзев,бебе ми е на гради цело време тегне а незнам дали има млеко дали тече...плаче некако денес изгледа нема доволно...помагајте како да си го вратам млекцето несакам адаптирано си го сакам моето се утепав од плачење неможам да се смирам,незнам зошто вака.....;(;(;( ептен тешко ми падна:(
    Беби има само 18 дена...