Не може да е “буцко” само ако цица. Буцко се станува кога се јаде неконтролирано, а мало бебе тоа не може да го прави. Давај му кога сака и колку сака, не постои бебе што не е лакомо по млекото на мајка си. Од почеток,до сега 5+ уште цица преку ден на 2 саати, навечер на 2-3-4 зависи .. Сигурно нема на диета да го ставиш за да не е буце
Правилно доење е колку сака, кога сака и каде сака. Мајчиното млеко е побрзо сварливо за разлика од АД млекото кое се дава по саат. Додека мајчиното млеко некој бебиња го варат побрзо и затоа остана терминит : Слободно доење. Точно 21месец доев кога ОН сакаше. Никогаш на саат негледав ниту пак споредував чие бебе колку пати цица. Сепак секое бебе е различно. Малку во очи боди : нејќам буцко да е, лакомо бебе. Кога бебе ќе почне да лази па да оди веќе не баш накачува грамажа како кога само лежело. После 6+ почнуваат да намалуваат во качување грамажа, а после 12+ па ептен малку качуваат месечни. За да биде дете буцко треба да има претпозиции за тоа, значи генетиката игра улога. Бебе од 3мес на диета неможе да се стави нит подои да му се кратат за да не е буцко. Лакомо..... мојов цицаше мислам 24/7ч првите месеци а еве од кога почна со дохрана ден денес се молиме за јадење. Доењето нема допирна точка со лакомоста на детето спрема јадење. На 3+ мојов беше над 8кг и не беше буцко напротив. После почна да накачува помалце. На 6+ беше над 9кг. Па евего сега на 21месец е 12кг манекен Затоа остај бебе колку сака толку нека цица и споредби неправи со други бебиња кое колку цица. Уживај во доењето зашто после ќе ти фали Едит Во однос на ноќни подои : Еве една корисна статија колку е корисно ноќното доење https://breastfeedchicago.org/2013/...-ever-told-you-about-nighttime-breastfeeding/
Фала ви на поддршка, ме нервираат сите буцко ми го викаат, свекрва ми дури и му вика абеее дебел ќе те викаат...  и све мислам јас премногу му давам.
А доколку е слабо ќе ти речат дека е неухрането или дека ти е “ слабо млекото “ ( ова обично неуките го коментираат ). Во неколку наврати на твои поста па и кога бебе ти беше и помало читам нагласуваш : несакам да е буцко, којзнае колку масленост ми е млекото 6% ( имаше пишано ). Незнам зашто е тоа битно кога станува збор за бебе кое цица т.е мало бебе. Не е здраво да е големо детенце и да е буцкасто, а бебе е сосема океј. А, колку ти е бебе родено ( родилна тежина ) зашто до сега не сум те прочитала да пишеш? Па еве пример ќе ти дадам : првиот внук на 3месеци беше околу 8,500гр, а роден 2500гр. Сега е дечко од 3г и дали има 14кг ама и висок е па изгледа како скакулец. Се надевам ме сфати што сакам да кажам. Но, генетиката е најглавна во самиот процес на растење. Што значи ако сте крупни големи се шансите да е кога ќе порасне крупно дете. И обратно. Е тогаш се размислува за некој вид диета препишана од стручно лице. Намалување на калорична храна, благо, газирано итн. А, сега каква диета би му дала ти на толку мало бебе? Нема да му даваш да цица? Зашто гледам во друга тем а имаш пишано дека кога плаче му даваш цуцла или чај! Сосема погрешно и тоа ниеден лактациски консултант и нормален педијатар нема да ти го одобри нит ќе ти каже ДА правилно е! Океј сепак ти си му мајка и верувам си доста помлада по начинот на кој ги искажуваш некој работи. Верувам дека ТИ и само ТИ си таа која му мисли најдобро на своето дете. Ниту свекрвати ниту стринки и тетки. И кога плаче бебе дај му да цица, а не чајче и цуцла зашто ќе направиш само беља. Гладно бебе, нервозно, слабее имунитет, крвна слика лоша, проблем со желудник и црева итн. Тоа секој искусен педијатар ќе ти го каже. А, на свекрвати кога ќе коментира слободно ќе и кажеш дека ти многуууу сакаш да е буцко зашто ТИ си му мајка. И ќе ја прашаш доколку беше слабичко што ќе ти коментираше... ахххх бабино неухрането бебе, мама нема доволно млекце па си вака слабичко! Оди снајќе купи АД и давај на бебе да пие зашто ти немаш млеко! Верувај вака ќе беше за жал. Уживај и нека цица кога сака, колку сака и каде сака! Таман ти е бебе, сепак нема 10кг на 3месеци па да си загрижена. Бакни го бебе од нас
Bebe staro tri nedeli cica na 2/3 saati, znaci samo se budi za cicanje, a koga e budno si cica koga saka i kolku saka.Na prva kontrola ni kazaa deka dobro napreduva.Gradite mi se meki i ne gi osekam kako prepolni so mleko.Treba li da se molzam ili ne i kolku vreme treba da trae eden podoj?
Штом добро напредува продолжи така, меки ти се оти бебето си исцицува и ти ги празни градите, нетреба молзење ова од искуство ти го кажувам истиот случај сме ние. А подојот нека трае колку што сака бебето. Поздрав
Вечерва прв пат бебо не се разбуди на 3/4 саати за да цица, а и јас сум се успала. Го доев во 12 часот, па дури сега во 06 часот стана да цица. Не знам зошто така? Градите сега ми се преполни, дека има испуштено еден подој веројатно. Прв пат толку многу време да биде без да јаде, треба ли да се загрижувам? Инаку последните 2/3 дена навечер наместо на 3 саати, цицаше на 4 саати отприлика ама пак ме будеше два пати во ноќта. Денски си цица на 3 часа.
Не треба да се загрижуваш. Треба да се радуваш. Градите ако ти се тешки истискај се малце колку да ти олесни.
Не е страшно еден подој да си пропуштила,но до 3 месеци бебе мора да се буди на 3 саати навечер штом е на мајчино,плус има многу бенефити кога бебето цица навечер или мене дека не ми се буди го будам на 3/3.30 саати му давам измолзено и пак си заспива.Мало е дефинитивно да не го будиш секој педијатар тоа ќе ти каже
Мене 3 педијатри не ме советуваа да го будам, ако напредува. На 2 недели престанав да ја будам. И сонот е многу битен, не само исхраната.
Секоја мајка како мисли најдобро за неа и бебето така нека прави.Јас сеуште ја будам 10мин и заспива пак и мене ми е лесно зошто градите ќе ми пукнат ако цела вечер не ми цица или не се измолзам.Бенефит за бебето и бенефит за мајката.За спиење ќе има кога да спиеме по цели вечери...
За сонот на бебето мислев. За мене мање више. Мене секако сама ми се буди, ама и да не се разбуди ја оставам. Како и доаѓа природно, така. Не ја програмирам на саат.
Од сите страни коментари буцко, леле како 6 месеци да има, ме нервираат и ми набиваат комплекс, и све ќе речам ќе ги игнорирам ама ете не можам. Педијатарот викам ќе каже давај му на бебето кога сака да цица, она ми вика мораш да воспоствиш ред на цицање, многу е ова. Инаку родилна му е 3400g, исписна 3200g. Не сме крупни ниту јас ни маж ми, се надевам ќе се регулира кога ќе почне да лази, кога ќе стане по активно. Затоа и досаѓам тука, за да ме освести некој нормален коментар, зашто мојава околина ме отру.
Иста родилна тежина и исписна имаме. Цица кога сака колку сака, на 5 месеци е скоро 8 кила. Никогаш не ми рекле да с ставам ред или да не и давам. Педијатарот вика чим е само од мајчино не се кратат подои. А ако беше на АД тогаш се кратат. Цицајте кога сакате колку сакате. Ќе почне да се издолжува ќе го смени визуелниот ефект.
Јас досега не сум го будела, сам си стануваше на 3/3.5 часа и дење и ноќе, некако сам си го створи тој ред. Патронажната кога беше ми рече не го буди, сонот му е исто важен и сладок на бебето. Ај ќе видам како ќе биде деновиве, се надевам пак ќе си се врати на старо.