Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ти надоаѓа млеко, инсистирај да ти ја носат редовно за цицање, тоа е битно и за бебе да ја пројде полесно жолтицата и за тебе, да не ти се воспалат градите.
    Пробај прво мести ја без силиконски, но и ако не ги фаќа твоите не е страшно, многу успешно се дои и со силиконски.

Kaetana likes this.
  2. yana147

yana147 Истакнат член

majki vo bremenosta imav mnogu kiselini i me bolese zeludnik eve 5 meseci od poragajot uste si gi imam kiselinite i ponekogas znae da me zdoboli zeludni kaj vas ostanaa li dodeka doevte ili?

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Кај мене ги снема одма, само што се породив. Истиот ден вечерта ми текна дека ми фалат.

4. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Мајки млекото ми намали, малиот цел ден ми е де на една де на друга. Бевме една недела во болница и е исплашен но мислам дека не бара утеха туку е гладен, цело време се врти и става раце во уста или ќе ја фати пелената и ја бутка во уста (2 месеци е значи не се забчиња во прашање). И јас фатив вирус додека бевме таму повраќав ми се вртеше и немав ништо ставено во уста цел ден вчера а денеска малиот скроз ме испразни. Помош, сакам да продолжиме со цицање :(

5. Hello me

Hello me Активен член

За подобра лактација има чај Лактамикс, треба повеќе течности да внесуваш: вода, сок од јаболка, боза и сл.

6. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Пиев од тој на хип уште од првиот ден во болница ми рекоа не хип да земам лакта микс од денеска со тој почнав, исто и сок од јаболко пијам.

7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Why Over-Hydrating Isn’t the Answer
    If your breast milk production has decreased, you may have friends or family suggest that you chug water. Your lack of water intake is most likely not responsible for your decrease in breast milk and drinking too much water can actually harm your milk supply.

When you drink too much water, your body tries to restore the electrolyte balance in your body by dumping the excess water in the urine. This results in water being diverted away from your breasts, which can actually decrease your milk supply. Drinking to thirst and checking your urine is the best way to get the right amount of water for you.

AlicaInWonderland likes this.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Само често на града, смирено, менувај и две гради по подој ако треба.
    Може треба ден - два да се опоравите од несекојдневната ситуација со болницата. Види со пелените како е - дали продолжува да полни пелени.
    Биди доволно хидрирана и најадена, и пробувај почесто на гради.

Lolipop23 and Watermelon96 like this.
  9. Bella*

Bella* Популарен член

Тие чаевите што ви ги сликав предходно од Зегин ги купив сите 3,немаа многу ефект за зголемување на млеково,и педијатар ни препиша Ад,сега пие ад 2 пати на ден и цица...Го купив чајов од Билна аптека продавачот ми рече ќе имам одма ефект,ајде баш да видиме и ова
    Се препив чаеви,млеко,пиво,боза и не ми реагира ништо посебно лично на мене све тоа..
    Сега ми остана уште овој чај па баш ќе ви пишам како е

Attached Files:

10. wings

wings Популарен член

Според мене, чаевиве ништо посебно нема да помогнат, ставај на секој пола саат бебе на града да влече и ќе се подобри ситуацијата за 2-3 дена. Ама буквално сфати го ова на пола саат-еве саат, и да не е гладно ставај го стимулација да прави

Lolipop23 and Kaetana like this.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Буквално на 20 мин ми е веќе 2 недели на цице

12. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Пиши како ќе делува и јас се мачам со чаевите

Bella* likes this.
  13. Dina911

Dina911 Популарен член

Имало и некои апчиња за стабилизација на млекото за доење. Да не знае некоја кои се и дали се добри?

14. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Истиот чај го пијам и јас уште откако излеговме од болница.Не знам дали е до чајот или до тоа дека со синко на почетокот бевме ептен упорни и тој цело време беше на цице,а и сега преку ден е многу често,па млеко имам многу. Да не си баксузирам само.

Bella* and Dina911 like this.
  15. Zebricka

Zebricka Активен член

Majki bilo kakov sovet e dobro dojden, moja bratucedka se porodi pred 4 dena, seuste nema mleko.
    Posle kolku dena bi mozelo da dojde i zosto bi bil ovoj problem? Ja sovetuvav da pie poveke tecnosti i caj lakta miks.
    Ve molam za nekoj vas sovet

16. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се породив пред 2 месеци и си го дојам бебенцето од почеток, обавезно се одмолзувам по 2 пати дневно. До пред 2 недели бебе се будеше на 3-4 часа навечер за доење ама последниве две недело бебе спие по 6ч поврзано. Ја доев ноќеска во 1 па утрово во 6.
    Градиве ми се преполни, по 100 мл од една града одмолзувам..
    Кога ќе се среди лаксатацијата? До кога се одмолзувавте? Дали користевте пумпа? Се плашам да не е штетно за мускулатурата ова влечење на градите со пумпата толку често..

17. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Кога ќе ги почуствуваш преполни градите, одмолзи само колку да ти олесни, не ги празни скрос, зашто со тоа дополнително стимулираш лактација. Јас се одмолзувам само по потреба кога треба да го оставам синко за да завршам некоја обврска. Инаку лктацијата ми се среди негде измеѓу вториот и третиот месец.

18. mamaJana

mamaJana Популарен член

Јас па празнев до крај, преплашена да не дојдам до мастит од приказните од голем број мајки од почеток многу внимавам на градите, ама ете на погрешен начин.
    Ти благодарам :l:

Dina911 and CatL4dy like this.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ставање на бебето на гради, да пие течности, и смирено. Се случува да дојде млекото подоцна. Хормони се во прашање. Само често ставање на бебето да стимулира лактација.

Zebricka and Lolipop23 like this.
  20. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Po godina vreme uspesno doenje I po kasanje na sekoe doenje id strana na moeto junace odlyciv da go odbija.. skaav da ve prasam na prirodden nacin kako da se namali mlekoto?