Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Имаш друга тема за ова

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

До вчера градите ми беа полни топка, малата цицаше на 4 саати околу 80/100 мл од двете гради.

Денес цица на два саати градите ми се издишани. Бидејќи денес не мерам на вага колку цицала, не знам колку примила. Ова е нормална ствар или треба да се појачам во течности и храна?

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Нормална ствар. Се "балансира" побарувачката со производството. Колку е стара малата (претпоставувам многу е малечка). Често доење по потреба.
    Балансот на лактацијата обично се случува во првиот месец (до 6 недели).
    Кај вас мислам дека се работи за моментална корекција на производство. Удоволувај на побарувачката со ставање на града, и гледај дали полни пелени малата (особено мочани).
    Мерење има логика на минимум 2 недели. Дневното мерење може да биде контрапродуктивно.

Lolipop23, FreeMind and Dina911 like this.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

До утре седум дена. Денес не пуштија од болница, а таму пракса е пред доење на вага да се види колку примила.
    Денес бевме без вага али и времето ми е намалено. Ми е страв да не не и е доволно млекото, а да не знам. Купив и ад за секој случај. Ќе ја ставам на града кога сака, веријатно е пад на млеко денес. А и слабо со течности бев денес и тешка главоболка можеби има влијание. Пелени полни редовно.

Значи рано ми е за баланс на лактација сега.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Немој АД никако да даваш, ставај ја на гради кога и да посака, првиот месец 20 часа ми беше на града, си плачеше нормално бебе е се прилагодува на средината млеко имаш, дури сега на 2 месеци малку се среди лактацијата.

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Не секое барање за доење е глад. И не значи дека послабо имаш млеко денес. Можно е да си прави корекција на производството за да ѝ одговара на потребите. Како ќе расте така ќе бара повеќе и само со честа стимулација денес ќе имаш повеќе млеко утре. Така функционира овој механизам. И сѐ си е нормално. Најважно - опуштена, давај кога и да побара, и не е важно колку исцицала на секој подој (некогаш ќе се најаде, некогаш "ќе мезне"), не давај АД без индикации (пр. пад на тежина на подолги релации) и разговор со педијатар. И мерење на недела / две. Вистински индикатор би бил месец. Доени бебиња би требало да качат околу 20-30 грама просек на ден. Ама често мерење не е во ред, затоа што некогаш ставаат 10 грама, некогаш 30... Затоа се зема просек на месец 600-900 грама месечно (може и повеќе).
    Жива и здрава! И само опуштено!

Chanell*, Lolipop23, sofi2107 and 5 others like this.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

како мерите колку цицало бебето? Инаку не е страшно меки гради. Се стабилизира лактацијата.

FreeMind likes this.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

На бебешка вага во болница. Го ставаат пред да цица и после цицање. На секое доење иста постапка се мери капацитет на бебето за доење.

9. Талкачка

Талкачка Истакнат член

Жении..се породив пред 3 вечери со царски...малата значии сака да цица...преку ден си фаќа се супер..проблемот е навечер...и вчера и денес не сака да цица...после 8 саатот не фаќа..а гладна е со оглед на тоа дека последно цицала во 5 и дохрана не и дале (веројатно не ме лажат) ... дајте совет се извадив од памет два вечери по ред...млеко имам..сеуште е млечно прозирно ..упорна сум ама неможам многу ми е страв да не се одбие...

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Цела вечер не фаќа? Сигурно не ѝ дале дохрана? Провери - пишува на картончето кога е дохранувана.
    Нуди почесто. И да не сака, пробај потоа пак. Контакт кожа на кожа.

Талкачка likes this.
  11. danichap

danichap Moderator Staff Member

Јас параноја може бев, купив и за дома, посебно ми се наоѓаше на старт кога не бев сугурна дали е воспоставена лактација. Со три деца душа и извадив:D. Во подрум е, жал ми е да ја фрлам.
    И патронажната редовно мери при посетите, кога ќе дојде замоли ја за пред/после подој.

12. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Да споделам искуство, нели од сам старт бев слаба со млеко па комбинирав доење плус дохрана со АД... Градите како празни ги осеќав, но сепак за бебето имаше колку-толку да цицне. Пред 3 дена почнав да внимавам на исхраната и почнав за појадок да јадам овесна каша (од тие на виталија готовите) и верувајте градите почнаа повторно да ми се полнат, бебето сега цуца повеќе и е позадоволни. Ова е моето искуство.

Attached Files:

13. Dina911

Dina911 Популарен член

Одма купувам и јас да пробам, друго што повеке внесуваш од храна освен ова? И јас сабајле за чудо прв пат рачно измолзив без малку 60 мл и одма го замрзнав :) не знам што се случи дали дека поспав малку повеке

happygirl and Vennera.aa like this.
  14. karak

karak Популарен член

Zitaricite se super za doilki em mleko vnesuvate em zdravo. Jas sekoj den skoro jadam zitarki is site vidovi so mleko. Zatoa sum slonce ama bitno bebe mi e ok

Vennera.aa and Dina911 like this.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

A so voda gi pravite?

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Овес, јогурт и вишни.
    Ммммм

Vennera.aa likes this.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Вишната нема да смета на бебе?

Vennera.aa likes this.
  18. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Земајте и само овесни снегулки со јогурт, овесот е тој што ја зголемува лактацијата.

PeachGirl, kukla21, Coco31 and 2 others like this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не сум чула дека смета.

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Во што го замрзнувате млекото? Некои посебни ќеси/шишенца или? И кога се измолзувате, после подој на бебето?
    Јас уште не сум почнала да замрзнувам, добро што ме потсетивте.