1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Имаш друга тема за ова

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    До вчера градите ми беа полни топка, малата цицаше на 4 саати околу 80/100 мл од двете гради.

Денес цица на два саати градите ми се издишани. Бидејќи денес не мерам на вага колку цицала, не знам колку примила. Ова е нормална ствар или треба да се појачам во течности и храна?

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.611
    Нормална ствар. Се "балансира" побарувачката со производството. Колку е стара малата (претпоставувам многу е малечка). Често доење по потреба.
    Балансот на лактацијата обично се случува во првиот месец (до 6 недели).
    Кај вас мислам дека се работи за моментална корекција на производство. Удоволувај на побарувачката со ставање на града, и гледај дали полни пелени малата (особено мочани).
    Мерење има логика на минимум 2 недели. Дневното мерење може да биде контрапродуктивно.

На Lolipop23, FreeMind и Dina911 им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    До утре седум дена. Денес не пуштија од болница, а таму пракса е пред доење на вага да се види колку примила.
    Денес бевме без вага али и времето ми е намалено. Ми е страв да не не и е доволно млекото, а да не знам. Купив и ад за секој случај. Ќе ја ставам на града кога сака, веријатно е пад на млеко денес. А и слабо со течности бев денес и тешка главоболка можеби има влијание. Пелени полни редовно.

Значи рано ми е за баланс на лактација сега.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    25.215
    Немој АД никако да даваш, ставај ја на гради кога и да посака, првиот месец 20 часа ми беше на града, си плачеше нормално бебе е се прилагодува на средината млеко имаш, дури сега на 2 месеци малку се среди лактацијата.

На Lolipop23, sofi2107, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.611
    Не секое барање за доење е глад. И не значи дека послабо имаш млеко денес. Можно е да си прави корекција на производството за да ѝ одговара на потребите. Како ќе расте така ќе бара повеќе и само со честа стимулација денес ќе имаш повеќе млеко утре. Така функционира овој механизам. И сѐ си е нормално. Најважно - опуштена, давај кога и да побара, и не е важно колку исцицала на секој подој (некогаш ќе се најаде, некогаш "ќе мезне"), не давај АД без индикации (пр. пад на тежина на подолги релации) и разговор со педијатар. И мерење на недела / две. Вистински индикатор би бил месец. Доени бебиња би требало да качат околу 20-30 грама просек на ден. Ама често мерење не е во ред, затоа што некогаш ставаат 10 грама, некогаш 30... Затоа се зема просек на месец 600-900 грама месечно (може и повеќе).
    Жива и здрава! И само опуштено!

На Chanell*, Lolipop23, sofi2107 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.840
    како мерите колку цицало бебето? Инаку не е страшно меки гради. Се стабилизира лактацијата.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    На бебешка вага во болница. Го ставаат пред да цица и после цицање. На секое доење иста постапка се мери капацитет на бебето за доење.

9. Талкачка

Талкачка Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    132
    Жении..се породив пред 3 вечери со царски...малата значии сака да цица...преку ден си фаќа се супер..проблемот е навечер...и вчера и денес не сака да цица...после 8 саатот не фаќа..а гладна е со оглед на тоа дека последно цицала во 5 и дохрана не и дале (веројатно не ме лажат) ... дајте совет се извадив од памет два вечери по ред...млеко имам..сеуште е млечно прозирно ..упорна сум ама неможам многу ми е страв да не се одбие...

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.611
    Цела вечер не фаќа? Сигурно не ѝ дале дохрана? Провери - пишува на картончето кога е дохранувана.
    Нуди почесто. И да не сака, пробај потоа пак. Контакт кожа на кожа.

На Талкачка му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.614
    Допаѓања:
    290.521
    Јас параноја може бев, купив и за дома, посебно ми се наоѓаше на старт кога не бев сугурна дали е воспоставена лактација. Со три деца душа и извадив:D. Во подрум е, жал ми е да ја фрлам.
    И патронажната редовно мери при посетите, кога ќе дојде замоли ја за пред/после подој.

12. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Да споделам искуство, нели од сам старт бев слаба со млеко па комбинирав доење плус дохрана со АД... Градите како празни ги осеќав, но сепак за бебето имаше колку-толку да цицне. Пред 3 дена почнав да внимавам на исхраната и почнав за појадок да јадам овесна каша (од тие на виталија готовите) и верувајте градите почнаа повторно да ми се полнат, бебето сега цуца повеќе и е позадоволни. Ова е моето искуство.

Прикачени фајлови:

На Ygritte, Vennera.aa, Dina911 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Одма купувам и јас да пробам, друго што повеке внесуваш од храна освен ова? И јас сабајле за чудо прв пат рачно измолзив без малку 60 мл и одма го замрзнав :) не знам што се случи дали дека поспав малку повеке

На happygirl и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.485
    Допаѓања:
    5.457
    Zitaricite se super za doilki em mleko vnesuvate em zdravo. Jas sekoj den skoro jadam zitarki is site vidovi so mleko. Zatoa sum slonce ama bitno bebe mi e ok

На Vennera.aa и Dina911 им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.992
    Допаѓања:
    59.669
    A so voda gi pravite?

16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.742
    Овес, јогурт и вишни.
    Ммммм

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.992
    Допаѓања:
    59.669
    Вишната нема да смета на бебе?

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Земајте и само овесни снегулки со јогурт, овесот е тој што ја зголемува лактацијата.

На PeachGirl, kukla21, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.742
    Не сум чула дека смета.

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.265
    Допаѓања:
    27.103
    Во што го замрзнувате млекото? Некои посебни ќеси/шишенца или? И кога се измолзувате, после подој на бебето?
    Јас уште не сум почнала да замрзнувам, добро што ме потсетивте.