Има специјални кесенца за замрзнување на млеко. Кај мене додека малиот цица од едната града, од другата рачно се измолзувам во шишенце, ама денес многу имав па го замрзнав, да има за еден оброк кога мама ке реши да прошета
Пијам јогурт или правам попара со двопек, јадам јајце варено, краставица, манџи, месо (без леб), домашна супа, овошје, пијам многу вода и чај за доилки. Денес и пиво ќе пробам.
Баш сега прашав во Зегин за ќеси, ми рекоа имале на Медела 1380ден. Многу скапи ми се видоа. Ти од каде ги купи?
Има ли некоја посебна диета што треба да се практикува за време на доење? Храна што треба да се избегне, или да се зголеми внес? Знам дека не треба да се јадат јатки, риба и цитрусни овошја.
Кога се породив со првото во Систина педијатарот и нутриционистот не советуваа се да се јаде освен луто, газирано, конзерванирано и алкохол.
И мојте се на медела, имам пријателка која е во Англија и дека таму се бааги поевтини од таму ми ги прати. Мислам дека ги имам видено и во ДМ ама не знам која цена се Супер фала ти, и јас главно вака се хранам, ако јадам леб тоа е тонус, само краставица не јадам не знам некаде прочитав дека грчеви предизвикувала. Овесната каша е купена од утре сабајле правам и јадам Еве повели
Можеш да си нарачаш онјалн https://kiwi.mk/product/KESI20/ 470 ден плус достава 45. А истиве ги земав и од зегин онаа кај буњаковец. Може немале на лагер А исто од зегин сум зимала и на Авент. И тие се околу 500мкд
Зошто не јатки и риба? Баш јатките со нивните масти се посебно корисни за доилки. Па и цитрусни овошја можеш. Конзервирана храна избегнувај, мешункасти и благо. После ќе видиш ако нешто не му прија на бебе ќе исфрлиш. Јас првите 2 месеца освен супи, јогурт и компир друго и не јадев ради грчевите, ама пак си ги имаше. После некаде на 2 ипол месеци и престанаа сами од себе и почнав постепено да си јадам се и бебе гајле нема.
Ти благодарам мила @Dina911 се надевам дека сте добри со малото @mimiiiii па јатките заради алергија исто и рибата а цитрусни овошја заради грчеви..... така имам читано по нет ...
Воопшто не се согласувам со табелата и сметам дека има потреба да пишам дека не е воопшто научно поткрепена. Некои намирници ок, да, како алкохол. И сто кафиња во денот. Ама други работи само заради "претпоставка" дека можеби ќе направеле грчеви.. не. Just saying. Во различни земји ќе чуете различни табуа од храна. Така да.. нема научна основа.
@Kaetana tocno taka jas eve leka, grashok edno kafe konzumiram cisto of spisokot. Riba i praj problem na malata. Taka da izbegnuvam samo grav, zelka, zeleni salati ( koi me veruvam kakvi se periodov) blago jadam sekoj so go poznava organizmot
Секој организам си е приказна за себе. На некој боза им смета, јас боза ко да немат утре пијав, некој со праз има мака, некој со цитрусни. Јас во главном све јадев и уште јадам. Фала Богу бебе нема гајле
Јас кога се советував со педијатар ми беше кажано да избегнувам чоколади и газирани пијалоци. За се’ друго ми рекоа да тестирам, да гледам како ке реагира бебето. Додека не видов на почеток дека сметаат цитрусни овошја, зелка салата, краставица малиот секој ден имаше грчеви поручек. Додека е мал јас се раководам по вакви листи некако мачно ми е и мене а и него да тестирам. Нека потпорасне малку па ке пробуваме. Секако дека не може да биде научно поткрепена, сите сме различни и различно поднесуваме одреден тип на храна. Позз
Фала ти, добри сме растеме многу се смееме, еве уште некој ден два месеци ке правиме.. лета време. Тебе со лесно, чекаме убави вести
Супер баш ми е мило, како тргнала оваа моја мала радозналица ќе излезе кај и да е тесно и е веќе :/ чувствувам ...
Дали можам да се напијам парацетамол додека го дојам? Имам треска и многу ми е лошо, морам нешто да се напијам а не знам што нема да му пречи