Заборавив зошто ја отворив темава Моментално пијам антибиотици и не и го давам млекото што го одмолзувам. Колку време треба да чекам имам да пијам уште 2 дена, колку дена после тоа треба да чекам да излезат од организмот целосно за да почнам да и давам од моето млеко?
незнам дали го прочитавте текстот јас кога го читав намовнав и силзи ми потекоја https://www.facebook.com/groups/sobazad ... ment_reply
Go procitav i jas, ama neka go procitaat majkite koi ne sakaat da dojat zaradi " gradite da ne im se obesat". Se iznervirav denes, dodeka pazaruvav edna od vrabotenite mi vika leleee kakvi ti se gradite, kako na baba mi, jas vednas mu dadov ad i sega i maz mi sreken i jas!!!!!. Ne znam sto im znaci majcinstvoto na takvite.
Текстот е нешто неверојатно, јас прочитав пред два дена. Денес и го дадов на мајка ми да го прочита, ми рече дека кожата и се наежила, нешто прекрасно.
а што има попубаво од доењето од чуството кога ке си го земиш детето во рацето и го гледаш како цица а синко мој многу пати знае да ја пушти дојката да ми се опули во очи убаво да се изнасмее и да продолжи да си цица е тогаш не можам со зборови да опишам како се чуствувам незнам кога и каде некаде прочитав дека мајките што дојат се благословени и тоа е чиста вистина и стварно ми е жал за мајките кои од оправдани причини не дојат а оние кои намерно не ги дојат своите бебиња не се свесни што пропуштат
Цел ден имаме проблем со доењето, бебушка моја плаче дека е гладна (знам дека не се грчеви,пошто ги имаме често иги препознавам), ама штом ја ставам на градава смукне два-три пати и се трга со плачење. Цел ден ми плаче, не знам што да преземам... ПОмислив да не болка во грлото, ама не ќе да е тоа, се измолзав за да ја пробам со шише и си пиеше... Сега ме мачи друго нешто... дали имам доволно млеко. Градиве ми се меки, ама кога ке притиснам на градава (околу брадевицата потекува млеко... Тоа што тече млеко знак ли е дека имам доволно??? Цела сум во прашалници и нема кој да прашам околу мене, затоа ве амолувам вас да споделите искуство. Меки ми се градиве, сепак потекува мелко од нив но бебето мое смукне неколку пати и нервозно се трга од градава. Ве молам за мислење, да си го смирам бебулево мое оти ми плаче...
Еден месец! Значи ми потекува млеко од градите кога ке стиснам околу брадавицата, ама пробувам со рачна пумпа за да и дадам и пред 2 саати од двете гради одмолзав околу 60 мл (кога пак стиснав на градите течеше пак млекце од брадавиците но со пумпата не можев баш да измолзам уште), сега пред малку од двете гради успеав да измолзам само 20мл. Помислив може мрзлива е па нејке да смука сама од градите, ама па и со шише кога сакам да и дадам малку млеко ми потекува од градите... Не знам, стварно не знам што точно ми се случува.
Според мене може да е скок во развој. Пробај вака пред да и дадеш да цица малку одлмози се да не и јак млазот што и иде па да ја нервира тоа. Смени ја положбата на доење , јас експериментирав го доев синко и стоејќи и шетајќи се низ соба ама за да го смирам пробував се. Некако го види доктор за нема случајно проблем со френулумот па да не може да ја фати убаво брадавица. Ама пред да одиш на лекар пробувај разни позиции. Пробај ти да легнеш , а таа врз тебе оваа поза помага и ако има и грчеви да ја смират. Консултирај се и со докторката од соба за доење на фб.
Синоќа поминавме со адаптирано млеко... од моите гради немаше доволно за да цица мојата бебушка. Сабајлев кога станав градите ми беа полни млеко и бебушка си цицаше. Разговарав со падијатар и ми кажа дека таква ситуација е нормална во текот на доењето и се случува кога доилката е повеќе вознемирена или многу уморна. А вчерашниот ден ми беше страшно напорен, цел ден неспиена со распалчено бебе Претпоставувам од тоа ми се намалило млекото. Затоа мајки смирени си бидете, слободното време искористете си го за да си дремнете малце и да одморите оти сЕ ни влијае врз количината на мелкото. Поздрав и секое добро!
nemoj da mu davas ad za spienje. Tesko svarlivo e i poveke vreme.spijat. gi drzi sitost. A noknoto doenje e bitno. Neka ne te zaplasuvat mekite gradi nikoj ne znae kolku mleko ima, toa ednostavno se sozdava. Kerka mi spie svrzeno 5-6 saati pa stanuva za cicanje. Vazno edeka ednas cica vo tekot na nokta. Zatoa cesto klavanje bebusko na grada i nikako posegnuvanje po ad. Niedna pumpa ni racno molzenje nemoze da izvadi mleko kolku sto bebus moze da izvlece so negovoto cicanje. A toa sto e placlivo bebeto ke pomine. Se e period. I dosta ke menuva.
Баш така е како што кажа девојче. Плус одмарај се колку што можеш повеќе и почесто бебето на града, колку ќе исцица во исто време толку и се создава млеко, а и градата не е само за хранење, сите други потреби бебето ги задоволува преку неа. Може е период, ќе помине.
Штом те болат брадавиците има големи шанси да ти е лоша позицијата за доење. Пробај да се измиеш со млака вода, стави чист ланолин било кој, пробај и кокосово масло ке те смири, најбитно да ја поправиш позицијата на доење ама ке се навикнете имате време.
^^ Стави си и влошки за гради и од млекото што ќе тече ќе ти помогне за брадавиците. Јас пробав се и само тоа ми помогна. Знам како боли, мене ми фалеше парче од брадавицата, а за 3 дена се оправи со млекото. Види како правилно да го наместиш бебето на града и за кратко време ќе се навикнете.
Мамички ние пак имаме проблем со цицањето. Пишав претходно дека ако не се одмолзувам млекото ми се губи па со измолзување ја средувам лактацијата. Тоа е така бидејќи малата (сега три месеци) многу ми е пасивна и не цица убаво, 12 часа навечер не се буди и сл. Ете изминатите неколку денови не можев да се измолзувам и млекце немам ич. Е проблемот е сега што бебушот мој сега има 4-5 дена не сака да цица во смисла како основна исхрана туку од време на време сака да си постои на града. Мислам дека не сака да се мачи да влечи а сака да е блиску до мене. Незнам дали е лош период или се одбива од цицањето. Како да ја натерам да цица? Пробав да ја оставам подолго гладна ама па тогаш воопшто несака да фати, ако не е гладна па ќе си седи и ќе си игра со брадавката. Влече само наутро кога ми се градите фул и кога млекото само и истекува. Дај ве молам пишете некој совет.
Дали некој знае колку ќе биде доволно за еден подој оти нема да бидам дома 4 часа па да им измолзам млеко??
^За бебенце на таа возраст од месец дена или малку повеќе, најсигурно мила имај си најмалку околу 100мл млеко. Тоа е доволно за еден подој на толкаво бебенце .
Дали е вистина тоа со несвареното млеко, да не му се дава да цица побрзо од 3 часа за да му се свари млекото:: Јас му давам на час ипол?? Само ноќе на 3 кога ќе се разбуди.