Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Малечкоxxx

Малечкоxxx Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    156
    Мајки една пријателка ме праша за совет ама јас незнам па фа ве прашам вас. Со бебушко се само на ад нс кутијата пишува да му дава 90мл имаат неполн месец меѓутоа бебчо не се најадува па му дава повеќе околу 120 некогаш 150. И некогаш барало да јаде и пред да поминат 3 саати дали може да биде проблем некаков?
    И мн ретко и мн малку пиело бебето чајче и вода ги плукало и плачело

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.909
    Допаѓања:
    14.599
    Има причина зошто така е наведено. Ад не се дава по желба затоа што за разлика од мајчино млеко, може да го прејадува детето. Ем го оптоварува стомакот, ем може да го здебелува детето.
    Не верувам дека е страшно некогаш да се даде малку плус или малку порано, ама ако тоа е при секое хранење, тоа не е добро.
    Нека се консултира со педијатар колку максимум смее да даде зошто ако треба 90мл, а дава 150мл, огромна е разликата.

3. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Земи си Пурелан на Медела. Поскап е ама не се измива пред доење.

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    Ланолин од Лансонах (fingers)

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.400
    Допаѓања:
    18.643
    Која цена е и каде го има?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    Околу 800-900 ден во ДМ мислам го има, немора да се мие после мачкање, може да цица слободно, ама одма ми помогна, крв ми течеше од брадавиците...

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    д така беше и кај мене и ко појдов на 3 месеци на контрола ко ми рекоа дека тежи 7 кг уште што не ме натепаа. Ми рекоа обавезно еден оброк да заменам со чај и да не давам повеќе од што пишува на кутијата

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас земав ланонилин на медела. Не се измива така? Мислам дека така ми рекоа во аптека:wasntme:

9. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Не се измива. Ти пишува и во упатството.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Majki so iskustvo ili ista maka kako mene... za edna nedela sme na kontrola do togas da mi kazete dali e okej.
    Bebka mi e 5ta nedela naskoro prajme 40 dena.
    Od.prv den lakomo cica se tepa za jadenje. Red nema kako nekoi na 2 saata im cicale.. jas na 20 min cicka vadam. Period ni e ili od grcevi mn place a otvore usta odma na cicka gladno ne gladno nudam nez so mu e. Idime do stepen na rikanje na zaoganje duri. Od sto premnogu cesto cica a nez ni kolki vlece, ako ne spie a retko i spie., mleko nemoze da mi nadojde. I eve 2 3 dena probuvam so dohrana ednas na den koga stvarno osekam deka neam i se slucuva ednas da ispie 5ml i mirno zaspiva... nekogas 60 ml nekogas 30ml i toa znaci deka moeto ne mu stigna od so mn cesto mi e na cicka.. neznam moze i gresam. Ili okej e ova??

11. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мене педијатар ми има кажано порано од саат ипол да не цица. Не може да му се свари млекото, па можда и ради тоа да има твоето грчеви. Пробај занимавај го измеѓу подои додека помине време и гледај да не даваш ад.

На simonagj му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Дали млеко пиете?
    И некој искуство со чај за повеќе млеко и намалување на грчеви за бебчето?

13. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Јас се јадам и пијам, умерено. До сега приметив само праз и зелка дека му смета, другото се си е нормално. А за чај, пијам на Хип и не дека приметувам некоја разлика за грчеви или дека надоаѓа млеко, пијам пошто така ми кажале.

14. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Која цена е чајот ?

15. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Млеко кравјо никако, дополнително предизвикува грчеви, смее само козјо млеко ако ете до толку си пијач на млеко. Инаку нема врска дека ако мајка пие млеко ќе има повеќе млеко за бебе. Си треба минимум 2 л течности внесување и тоа вода и евентуално сок од јаболко без шеќер.
    За намалување на грчеви и средување на лактација има чај на ХИП за доилки од ким и анасон. Јас тој го пиев 3 пати дневно некаде до 2,5 мес. Незнам дали му помагаше на бебчо затоа што и немав некоја си голема мака со грчевите но сепак пазев што јадев.

Мислам дека беше некаде околу 300 ден кутија или 200 и нешто не се сеќавам, го имаш во сите аптеки.

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    ја па се изнаслушав муабети од типот пиј млеко колку може појќе демек за да имаш појќе млеко. А јас па не сум љубител на млеко ретко сум пиела одсекогаш

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Те читам периодов и исто како да се читам јас пред точно 1 година.
    Исто ме советуваа да цица бар на 2часа, ама тоа беше неизводливо со моето бебе.
    Нон стоп беше на цицка.
    Ама кога велам нон - стоп во буквална смислам велам.
    Дали имав и 15 - 30 минути меѓу подои време, колку во вц да одам или да се тушнам.
    Толку.
    И тоа дур го правев бебе вриштеше.
    Само на цицка се смируваше.
    Никогаш не одби да цица, никогаш во ниеден скок.
    Се осеќав како врзана со рацете и дека вечно ќе трае тоа вриштење и седење и чекање чаша вода да ти подадат, даљинско, телефон...
    Збеснував.

Јас давав да цица секогаш. Немаше шанси да издржи 2 саати, ма ни 1 саат беше премија.

Се се смени нагло.
    После месец и пол, 2.
    Бебе си фати ред со јадење, спиење, како по книга. Само по себе.

Цицаше убаво и нацицано си седеше мирно, се смееше, шетавме, спиеше. Додека беше вриштачката фаза мислев дека никогаш од дома нема да излезам.

Стварно ми се траума мене првите 2 месеци со бебе.
    Потполно те разбирам, затоа што потполно исто пишував тука како ти сега.

Ќе пројде фазата, нема ни да приметиш.
    Давај му да цица колку сака, бебе не може да се прејаде од мајчино млеко.
    АД давав и јас првиот месец во очај, во вториот престанав да давам.
    Напредуваше одлично. Тоа беше единственото што ме смируваше.

Верувај ми, за кратко време овој период ќе ти изгледа како далечно минато...

Еве сега на година, кога не седнува на газот, си велам понекогаш, бар на кратко да ми се врати бебето што само цицаше, бар ќе седнам ќе одморам.

Не се секирај (знам тешко е а звучи лесно да ти го кажам)
    Еднаш е толку мало бебе и никогаш веќе.

Пробај да се опуштиш. Некогаш на моменти мислам дека беше такво вриштало од што и јас бев многу затекната од целата нова ситуација - бебе, мајка, доење...

Кажи си во себе, дека ќе помине брзо. Пеј му песнички.
    И слободно нуди му града кога и да посака.

На i13dk, Kaetana, Ive13 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Дете на доење треба да цица колку сака и кога сака. Нема врска тоа дека му праве повеќе грчеви, напротив. Тоа е и утеха и делува смирувачки врз бебето.
    За исхраната на секое бебе различни работи му сметаат на мојата пример компир и ориз.Како и да е секое бебе мора да помине низ таа фаза да му се навикнат цревцата на храна.
    @Leo-nora тебе сега ќе ти се среди лактацијата и затоа мислиш дека немаш доволно млеко. Репер за најадено дете е полни пелени и напредок во килажата. Комбинирањето на мајчино со ад му праве поголем проблем на меше. Бебе плаче од многу причини, може да има белешка на алиштенцата и да го буцка. престегната пелена, грчеви, ладно, топло итн.

На Leo-nora и slavica999 им се допаѓа ова.
  19. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Kako da ee citam... skroz isto.. i se jade na cicka, mu se spie na cicka. Slapa so ustata celo vreme... poveke od 20 min ne drzi osven koga spie..i samo sa mi podadat ko tebe nea voda ligavce... 1 u denot mocam . Se e u race da setam niz soba za da se pozanimava ili na cicka. 40 denq prajme u nedela. Nez kqko ke ispadnime od doma da prosetame... cicka i placenje vristenje rikanje.. drugo neznajme.
    Se nadevam wo pobrzo ke mine ova znaci puknav.
    Pelenite se sekojpat polni kaki.. i vo niv ko parcinja ima,clenka kaza od prejaduvanje. Plus povraka cat pat.
    Koga ke ja trgnam od cicka da izrigne place ne ni moze od so ja skrati od jadenje. Ili povraka i place i usta polna ne isfrla i us bara... boze mili..

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.909
    Допаѓања:
    14.599
    Јас млеко не сакам ни да помирисам, а не да пијам. Млеко за бебе имав и повеќе од доволно. Мислам дека не е до млекото дека стимулира лактација, било каква течност врши работа. Јас пиев само вода, и ептен за промена ретко бистар сок.

На srekice, simonagj, drugarka и 1 друга личност им се допаѓа ова.