Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Еј супер се овие, може да почнеш со бизнис тука ги нема. Само што ова е супер додека си дома, а надвор мораш влошки :)) еве јас овие си ги имам и супер се
    http://ekopeleni.mk/prodavnica/влошки-за-гради-од-бамбус/

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Ednas prasuvav za sobiranje mleko sega pak...
    Dali mozam u tekot na denot nekolku pati vo isto sise da stavam. Primer: vo 11h se molzam i ostavam na sobna temperatura, pa vo 2 pak se molzam i pak vo istoto sise doturam?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.909
    Допаѓања:
    14.598
    Го одговарав прашањево во друга тема, па ќе се самоцитирам.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Можеш, но да е млекото на собна темература до 26степени и да е 4 часа на собна најмногу. Доколку видиш дека е повеќе од 3 часа на собна стави го во фрижидер. Во фрижидер млекото стои свежо до 4 дена. Кога ќе се измолзиш во 11 на пр стави го во пластично шишенце за мокрача(тие се стерилни) потоа кога ќе се измолзиш во 2 ќе земеш друго шишенце и во тоа ќе ставиш.Нема да ги мешаш одма, ќе почекаш до моментот кога ќе планираш да го даваш.

На Leo-nora му/ѝ се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Vcera se plrodov a mleko seuste nemam nesto caj za stimulacija postoi?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.010
    Почекај, кај некои доаѓа и 3,4ти ден. А па кај никој првиот ден не се случило да дојде. Стимулација со бебето само.. :) Мене и двата пораѓаи 3,4тиден убаво ми надојде и тоа тон млеко. Честитки патем, нека е живо и здраво :)

7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Живо и здраво да е бебето. Стимулација бебе на цице нон стоп, мојава 24/7беше додека бев во болница. А после чај лактамикс многу ми помогна дома.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    со првото па утрото се породив вечерта градите камен не знаев што да правам почна само да тече,сега исто чекав иста ден да дојде ама јок, еве дури после 2 дена гледам дека од едната града ми затекнува млеко, другата ми е како во грч и болна брадавица бебе ја искина тргајќи

На hristinan12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    Здраво, се породив пред 16 дена, до понедалникот имам премногу млеко, последниве два дена наеднаш ми допре, се молзам, повеќе од 40,50мл не можам да извадам. оваа количина на млеко не и стига на малата, да ми препорачате храна или било што од што надоаѓа млекото.

10. pikacu87

pikacu87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    148
    Здраво мајки, ве молам ако може еден совет од вас. Во моментов сум 6ти месец бремена со втора бременост. Со првата бременост имав проблеми со доење, кај моите гради брадавиците не е испакнати, ги немам, тоа и првично беше проблем за доeње, башка ми се погоди зверче кое воопшто не сакаше ни да проба да цица, не знам полесно и одеше со шприц, а после веќе и со шише. Купив 3 вида на вештачки брадавици со сите пробав, ама неуспешно беше,врескање и не сакаше ни да помисли да ја ставам на града. Да на крај веќе кренав раце се измолував и така и давав од шише да пие.
    После веќе снемав млеко (најверојатно од неправилно измолзување- не знам) и се префрливме на адаптирано.
    Бидејки се измолзував со пумпица, едно време брадавиците ми излегоа, меѓутоа после тоа, се повлекоа повторно назад.
    Сега со вторава бременост многууу сакам да успејам да дојам, прашањето до вас ми е,дали знаете некој начин на кој би можела уште сега да стимулирам да излезат повторно брадавиците, медицински или бабински сеедно би пробала се. Ама сакам да успејам барем малку да ги извлечам пред да дојде моментот за доење. И да се надевам дека второво повеќе ќе соработува и дека ќе воспоставиме контакт полесен.
    Се надевам бев јасна :)

11. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    За успешно доење е најважен првиот месец и правилните совети. Јас би ти препорачала да се јавиш во Астарта да разговараш со Даница која е советничка за доење и многу може да ти помогне уште пд сега. Инаку за стимулирање и испакнување на брадавиците може да се прави масажи под туш топла вода, потоа да се стави АД капки за да зацврстат и најважно од се е бебе на града 24\7 посебно првата недела.

На Girl-Rabbit и pikacu87 им се допаѓа ова.
  12. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Пумпата не ти е мерило колку млеко имаш. Јас до ден денес скоро година време од доење не можам ни 49мл да извадам а бебе цица и вади многу. Така да совет: бебе да цица првите два месеци буквално на секој саат и ќе ти стимулира добра лактација, многу вода и супи и тоа е тоа, без откажување и давање вештачко млеко.Со тоа само ќе си го изгубиш твоето...со лесно

На barby му/ѝ се допаѓа ова.
  13. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    900
    Женски, дали некоја од вас имала пецкање во градата? Денеска имам чудно пецкање на едната града, па ме интересира дали некоја знае што е?

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Имав пецкање до 3м и тоа некогаш многу јако и болеше, битно ќе помине, а што е нека каже некој друг јас незнам :)

На day.dreamer му/ѝ се допаѓа ова.
  15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    и јас со првото можев млеко да продавам ама не влечеше не фаќаше као демек мали брадавици. Е сега со истите тие мали брадавици влече бебчето без силиконски без пумпа без ништо. Само што сега е обратно слабо млеко имам почна да надоаѓа ама повеќе болка сеќавам одколку бебе да цица

На pikacu87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не постое слабо млеко, само може да немаш количински.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Во последно време многу бавно ми надоаѓа млеко, односно беба влече влече и требаат 3-4мин да дојде млеко и почнува да се тегне и плаче, од што би можело вака?

18. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Пиј повеќе течности. Некогаш и мене ми се случува така, да бебо влече и после минут две веќе слушам како голта. Можеби и првите влечења од бебо не се толку јаки

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Чудно ми е оти веќе 7м се доиме прв пат вака. Ама можно е до тоа послабо пиам течности овие денови.

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    До вчера прашував што за доење сега имам друго прашање,ми надојде млеко бебе влече цица,по 3-4 саати сме на гради. Градите топки што да ви кажувам,дома здравје со пумпа ќе одмолзувам ама до кога ли олку тврди ќе ми бидат? :?: