Стари сме 8 дена, денес бевме на педијатар паднато е на килажа, се роди 3780, сега е 3470 и одма беше совет да се дохранува со ад. Во болница уште немав млеко. Уште прв ден дома почна блага форма на жолтица и беше борба за будење за бар малку да цица. Еве два дена веќе малку поактивно цица а му почнаа и многу да му крчат цревата па навечер е со плачки по неколку сати. Нејзиниот заклучок беше дека сето тоа е од што е гладен и затоа дохрана. Ми стави сомнеж дека немам доволно млеко, пробав со пумпа неможам да измолзам. По цел труд за цицање сега не ми се додава вештачко. Некој со слично искуство?
Во секој случај најдобро е да цица, но нема ништо лошо ако во почетокот дохрануваш додека да се воспостави лактација. Јас првите десетина дена се измолзував за да од прилика знам колку млеко имам и колку на бебе му е потребно и дохранував два пати во денот. На секои три часа кога е време за доење мм ја ранеше со измолзено млеко а јас помпав. Малку е тешко на почеток, ама тоа траеше две недели, од тогаш сме само на доење и шише не сака да види.
Во бејби-френдли болниците бебето штом го извадат било природно, било царски (освен ако не е мајката со целосна анестезија) веднаш го ставаат на града кај мајката за да цица. Прв пат слушам дека го чекаат прво да се покака.
Јас кога се породив,мене ме оставија на бокс,ми го покажаа,зошто не ми го ставија на гради,како повеќето што опишуваа,не знам,а бебето го однесоа. После 4 саати ми го донесоа,ми кажааа да му давам да цица и постојано си беше со мене. Тоа со какањето,нема врска,дури вечерта или утредента се искака,дотогаш влечеше од града. Освен ако се мисли дека дохрана не се дава ,за цицање веднаш може да цица.
Кај нас по болниците обично е така, ти го покажуваат само и го носат, а ти остануваш да лежиш уште 2 часа на бокс, па потоа кога ќе те префрлат во соба ти го донасаат и веднаш можеш да му дадеш да цица. Може па што велиш за дохрана да се однесува тоа правило.
@Kaetana штом имаш млеко, дај му да цица, остатокот измолзи се и дај го со шприц не со шише. Така ем најадено ем од твое млеко. Инаку малку се чудам искрено што ги мерите бебушите на недела дена. Па во болница ги дохрануваат со шприц (државна) и пак е намалено од родилната тежина за 150-200грама од родилната за два дена кога искачаме од болница. Јас прват ја мерев беба за еден месец. Така стои во картончето, контрола кај педијатар за 1 месец. Мислам дека тоа е ставено за да се стабилизира бебето на новиот свет. Па вчера излегло од матка денес научило да јаде и ајде одма да качува. А тие што мерат секоја недела нека не гледаат колку се поправило од родилната килажа туку колку од испусната килажа.
и јас се изненадив. И со првото и со второто уште истата ден ми го донесоа за цицање ама ад не давале додека прв пат не се "прочисти" ваљда има разлика од ад и од мајчино млеко штом така
Здраво мајки.. Ме интересира од мајките кој веќе дојат, дали продолживте со Фембион 2 и има влијание за млекото? Или нешто друго земавте?
Bebe e 1 mesec i 5 dena i e na doenje. Mu gi davam Babytol D3K1 i na posledniot pregled pedijatarot dodade plus Babytol D3+DHA Omega, za koi sto jas mislev deka se davaat posle tretiot mesec(mozebi sum greska) Nekoe slicno iskustvo ili sovet ako moze, zashto mene mi e cudno i dvete da se davaat vo isto vreme! Blagodaram!
Јас ги давам и двете од 8 ден старост на бебето, по препорака на неонатолог во Плодност Битола и потоа со консултација на педијатарот. Моментално сме месец и пол.
Доволно е Д3+ К1 до полни 3 месеци, понатаму само Д3 во количина која ќе ви ја каже ортопед. Ова со омегата е само перење пари.
Prvo pievme samo D3K1, sega posle eden mesec samo D3 so Omega Babytol sto e. Nema potreba poveke od K1 dovolno e za prv mesec samo, a vo Babytol ima D3, zosto dupla doza?
Смеам ли да пијам Риностоп за време на доење? Настинав многу, шмекам како чешма и ништо друго не ми помага освен Риностоп - од претходно искуство.
Само парацетамол (далерон) може. Во риностоп има генерално парацетамол ама и други состојки. Пиј чај, мед, ѓумбир, лимон... и витамин ц обавезно. Ако ептен те фати тогаш советувај се со доктор.
Мене матичната само Пливит Д3 ми даде, значи цело време само тие ги пие од 1 недела до денес 10 месеци. По 2 капки. Мое бебе до сега ништо др нема пиено освен Д3.
Мислам дека бројот на капките од Д3 на Пливит се зголемува согласно возраста. Моето прво пиеше Д3 на Пливит и така ме оправаше др. Видоевски