Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    @Presrekna кој пробиотик и го даваш? Исто и мене педијатар ме советуваше да и давам чај.
    Значи таблетите ефикасни се. Ќе купам и јас, денес слабо имам млеко. Цел ден цица и пак врти со главата и устата како ненајадена. И дадов АД 30 мл и веднаш заспа.
    Пробав да измолзам, капка млеко нема. Не знам повеќе што да користам за да ја зголемам количината на млеко. Буквално се предозирам од течности.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако вадиш 40 мл после подој.. супер си.
    Јас до 30 вадев. Од вчера прв пат излезе 50. После колку време се молзиш? Ако даваш ад јас би го давала навечер после доење, со цел да не мораш да пумпаш. А секој момент после подој кога можеш - молзи. Ем ќе ги празниш градите, со тоа ќе стимулираш млеко и ќе имаш сѐ повеќе, ќе си правиш залихи и не мораш да даваш АД туку ќе си дохрануваш со мајчино. Ама преку ден кога би дохранувала со мајчино не би оставала 3 саати меѓу подои. Максимум 2.5 а почесто 2. Молзењето нека ти биде кога си релаксирана, без стресови.
    Тоа што после цицање отвора уста не значи дека е гладно. И мојот отвора и повраќа после. Секогаш понуденото млеко го пие, па после повраќа на големо. Некогаш ќенка за цицка одма после доење ама сака да цицне уште малце за да заспие.

@Magic13 од АД или и од мајчино измолзено и дадено со шише, одма заспиваат. А за млеко не е баш најфино ниту да се препиваш течности - парадоксално е, ама има контра ефект, да знаеш.

На Girl-Rabbit и EvieBabe им се допаѓа ова.
  3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    И давам провен пробиотик од зегин. Прашок во ќеси е. Тоа што не молзиш млеко не значи дека немаш. Биди упорна почесто ставај бебе на гради.
    И како што рече @Kaetana некогаш многу течности прават контра ефект.
    Пиј боза, млеко и чај за доилки. И апчињата се покажаа ефикасни ако не е случајно. Еве вечерва 3то апче испив И после 30 мин осеќам пецкање во градите, што до сега ретко го осеќав доаѓањето на млекото. Уште сте мали без нервоза ќе биде.
    И јас ова го практикувам. Се молзам после подој И чувам залихи. Секогаш оставам по 60 мл тазе млеко во обичен фрижидер, а околу 400 мл имам замрзнато. Обично ноќе молзам бидејќи имам најмногу млеко. И бебе повеќе спие И се полнат градите.

На Kaetana и Magic13 им се допаѓа ова.
  4. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    не знам дали прашањето е за тука но загрижена сум и ми треба мислење дур отидам ма гинеколог, после 2.5 години од прекин на доењето на едната града кога ќе ја притиснам излегува млеко но само 2 3 капки а на другата како прозирна течност. ова ми се служи кога престанав да дојам после 3 4 месеци и еве сега пак после 2.5 год, зошто се јавува овој ,,проблем,,?

5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Висок ти е пролактинот. Провери го и ќе си пиеш терапија ако е, бромергон.
    Висок пролаактин е и пречка за забременување.

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Бебе е скоро 2месеци.
    Последниве неколку дена почнав да осеќам како пецкање по гради баш чувство како да надоаѓа млеко. И пак почна да ми тече млеко од еднава града додека го дојам на другата,а така беше само на почеток.Неколку недели не ми течеше така,и сега пак. Нормално е?

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.896
    Допаѓања:
    14.581
    Најверојатно бебето ојачало, влече повеќе, пие повеќе, и пак стимулирало лактација. Нормално е. Моето е 9 месеца и уште повремено знае да капе од спротивната града кога цица.

На Girl-Rabbit, Kaetana и Мариаа. им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Мајки, породена пред 3 дена,денес ми надојде млеко. Градите ми се тврди и топли. Му дадов на бебче повлече некоја капка со силиконска брадавица.
    Од вчера пијам Кларитромицин за покачени леукоцити. Видов дека не се препорачува во доење. Чекам бебо да го донесат и ќе ја прашам сестрата.
    Дали сте пиеле антибиотик за време на доење?

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Која е активна состојка?

Едит: Clarithromycin? Ако да, смееш.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас пијам Оспен моментално и дојам. Ми рекоа дека смее.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.587
    Мене веќе цел втор месец ми е така. Кога осеќаш пецкање се полнат градите. Ја после некое време од секој подој осеќам така. Момакот ти смука убаво и млекото ти се одржува добро. :)

На koritsaki, Girl-Rabbit и Мариаа. им се допаѓа ова.
  12. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    И јас добив ист одговот дека може да се пијат и нема потреба од чекање.Одма си прашав.

На Sofi.ja, Мариаа. и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  13. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Колку време измолзено млеко може да се чува во фрижидер? И дали да го затоплам пред употреба?

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.896
    Допаѓања:
    14.581
    24 часа. Ќерка ми и ладно го пиеше, па не го греев зошто еднаш згреано треба да го фрлиш. Ако не го сака ладно, може да се стопли, ама во топла вода, не дирекно млекото во ѓезве.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Фала за одговорот.
    А на собна температура колку време може да стои?

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.489
    3-4 часа

На Magic13 и Spidy им се допаѓа ова.
  17. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Јас мислам во фрижидер стои 3-4 дена Еве и листа.
    Инаку убаво кажа @Spidy не се топли директно. Јас под млаз топла вода го ставам
    received_501097117126575.jpeg

На Magic13, Mia Fuentes и Spidy им се допаѓа ова.
  18. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Дали пиете кафе вие што доите, и ако да, какво? Особено ме интересира за мајки со бебиња под месец-два. Малово има грчеви уште од првата недела и лимитирав/исфрлив сѐ што е можен причинител на гасови ама читав вчера дека и кофеинот може да прави гасови, а баш ми треба кафе за нормално функционирање :(

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.896
    Допаѓања:
    14.581
    Пробај пиј едно кафе и види како ќе биде. Не мора да значи дека ќе му смета на бебето. Ако има грчеви ќе мора да издржиш. Ако не му смета, мислам дека едно кафе на ден не е страшно. Јас многу кафе не пијам, ама затоа во кока кола се давам. Првиот месец не ми се пиеше, само вода пиев, ама затоа од вториот месец сигурно по 1 литро пиев на ден. Ем кофеин, ем газирано, па моето бебе речиси воопшто немаше грчеви. Краток период по саат-два на ден, ништо посебно. И зелка и краставици јадев, од ништо не се чував заради грчеви. Единствено од гравче видов дека стварно многу смета, и тоа преку 6 месеци беше првиот пат кога јадев. Затоа викам пробај си и ќе видиш.

На Girl-Rabbit, Kaetana и EvieBabe им се допаѓа ова.
  20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.478
    @EvieBabe кога бев уште во болница , мм ме пршуваше пред акушерките какво кафе сакам да ми донесе , и таа кога слушна ми рече никако кафе , ќе му смета на бебето. А јас си пиев по 2-3 на ден :( :lol:
    и од кога сум породена немам пиено , еве беба на 17ти сега месец ќе прави.
    Ми рече безкофеинско може какво и да е , ама тоа па ми е како кафе да немам пиено :rofl:

На Kaetana и EvieBabe им се допаѓа ова.