Majki mozda e postaveno prasanjevo pogore i se izvinuvam....se porodiv vo petokot,mleko imav i pocnavme vednas so doenje se do denes koga slabo mleko imam i bara pocesto da cica,a do vcera gradite mi bea polni.Mngu sum pod stres veruvam deka i toa ima uloga pa kazete nekoe care
Стрес никако. Не го намалува млекото но многу влијае на окситоцинот кој е одговорен за рефлексот на испуштање на млекото. Затоа мора да си смирена и опуштена. Окситоцинот се лачи при допир кожа на кожа со бебето.. па тоа е првата препорака. Многу гушкање.. цело време заедно и по можност голи. Дали бебето бара почесто да цица или не, не е поврзано секогаш со немање млеко. Тоа мора да стимулира и да подеси колкава количина му треба. Пиј доволно течности, јади здрава храна, одмарај колку што можеш повеќе, и најважно - доење кога сака и колку сака, и многу гушкање голи.
@NEA како сте? Ако не е проблем имам прашања за вашата ситуација. Дали бебето беше само на доење пред маститисот? Дали плус користевте пумпа или плус правевте рачно молзење? Која доза на бромергон е препишана? Што прима сега вашето бебе? Измолзено млеко, или? Дали идејата на докторите е после тоа да се вратите повторно на доење (ако доењето е прекинато)? Извини на прашањата, но ситуацијава и третирањето со бромергон ми е многу несекојдневно, па би сакала подетално да прашам.
Прво да е здраво и живо бебето. А ти мајка релаксирано. Без стрес. Го живееме најубавиот дел од мајчинството. Ако петокот се породи многу е рано да кажеш дека немаш млеко. Кај мене лактација воспоставивме после 6 недели и сеуште има денови кога немам доволно млеко или имам премногу. Сега бебе е многу мало и нема потреба од многу млеко. Плус ако се воспостави лактација градите ќе смекнат и ќе даваат по потреба. Ставај го да цица почесто и буди го ако се успие на дојка. И како што рече @Kaetana кожа на кожа. Љуби го гушкајте го млекото е тука. Ќе биде само смирено и уживај.
И мене ме интересира истово како после бромергон да продолжи со доење. Плус деновиве сум под терапија со дијагноза почеток на мастит И стрепам И се плашам од прекин со доење. Гинекологот ме убедува дека се добро ќе се заврши И ќе си цица бебе. Само еден тврд дел на местото кај што беше црвенилото од страна на градата ме загрижува што сеуште стои. А тем И болка немам повеќе И бебе се врати во нормала со цицање.
Тоа што го пиша ти - така се третира. Со масажи, антибиотик веќе кога доаѓа до температури и воспалителни процеси, молзење или често доење, рачна масажа пред молзење или подој, доење наведната за гравитација да помогне, топли - ладни облоги.. ставање на другата града додека да дојде рефлексот на испуштање (тогаш обично протекува млеко и од другата града) па одма менување на болната града - така ќе тече млеко и бебето е среќно и расположено да исцица повеќе... Точно дека градата ќе е болна и може да дојде до намалена продукција, која за три четири дена се коригира. Но секаде каде што читав викаше дека баш за време на маститис не се препорачува престанок на доењето заради појава на апсцес. Маститисот обично не е причина за престанок на доење, па затоа ме заинтригира начинот на третирање кај @NEA .
Јас до 5 месеци внимавав, сега се опуштив малку. Беба има 6 месеци. Пробувај сама што му смета на бебето а што не. Не е кај сите исто
Истото шо го пишавте ми помогна а ако ме прашуваш за дали можи да се повтори, мене двапати ми се случи, и тоа за време на скок кога бебе помалку цицаше а повеќе спиеше. Не дојдов до антибиотици и затоа не знам што тогаш. Иначе дури да пушти грутката ексик, мене ми беше на незгодно место и неможев да ја разбијам, масирај ја дури цица бебче
Оф леле. Можеби од скок да и било. Баш 8-9 недела сме. Исто и кај мене грутката е на незгодно место. Нон стоп пред подој ставам топли облоги и додека цица бебе масирам. Баш ексик. После колку време ја разби? Цело време на шрек сум. Ноќе да не надојди млеко, бидејќи бебево си спие 5-6 часа без прекин, преку ден да имам повеќе млеко бидејќи цица на 2-2, 5 часа. Ама ајде ќе издржиме. Си викам сега се тресам по секоја цена да задржам млеко а само за 2-3 месеци ќе можам да и дадам и дохрана. А толку брзо ќе помине времето.. . И ти благодарам на одговорите
Ноќе не ти се полнат градите? Женска, јас колку што читав, ноќе најмногу се полнат градите. Нека ме исправи некој ако грешам. Еве и јас сум сведок дека тоа е така. Вчера бебе поврза 7 часа. Се будев до кај 4 утрово негде на секој пола час да ја проверувам за температура оти вакцина примавме, ама после 4 сум се комирала. Градите веќе ми беа полни. Кога се разбудив во 6, веќе беа преполни, мислев ќе ми експлодираат, тврди и ме болеа по малце. Ми се измрдале влошките, си цурело млеко и маичка и пижама ми беа утоп. Па и дур се пресоблакав ми искапало на под, утрово кога видов ќе се онесвестев, вчера го изрибав, сега ја успивам па пак одново да пребришувам. Муабетот ми е само навечер ми се дешава така да се преполнат баш кога бебе спие и не цица.
Кај мене траеше нешто повеќе од 24 часа, а беше лошо шо бебка не сакаше да цица од таа града Јас пробав ја доев во нова поза, таа легната на спална, јас над неа ама успеа Ништо само нека цица, исто и мојата повеќе спие навечер, а бидејќи ми е прегласна пумпата, нокта одев во тоалет рачно се одмолзував
Изгледа неубаво се изразив или тел си пишува за мене. Да ноќе најмногу ми доаѓа млеко. А бебе најмалку цица врзува 5-6 часа па затоа дојдов до запушени канали. И приморана сум на 2-3 часа да се молзам ноќе. Ама ете некни И јас си врзав некој саат плус И ете ја бељата. Пази се да не дојдеш до ова многу болно е плус бебе се пореметува. И јас ја дојам во положба фудбалска топка со вилицата према грутката, но се мислам дека таа е од прегрубата масажа бидејќи и надворешно ја имам разрането кожата. Посинета ми е. Плус таа града и кога ми е полна сега не е веќе болна и жешка. Четврток сум на контрола па ќе видиме. Фала ви женски
Кај мене ситуацијата беше почудна- немав црвенило ни грутка- ама темп 39,6. Бебето цицаше од таа града додека излегов од дома - дури последниот подој му беше од таа града. Не се бунеше дека е гладно - на ексклузивно доење. Баш 2 дена пред да кренам темп ја молзев и имав окулу 100 мл млеко од таа града. Наредниот ден ми кажаа мастит - се инаетев и 5 дена не пиев апчиња. Зелки пумпи жешка вода- се пробав. Старинското одмолзување исто. На крај почнав со апчиња - последна опција. Во меѓувреме се створија грутки. На почеток 1/2 апчиња сега 1, после 2 дена. Детето е на АД. Моја е идејата да се вратам на доење - ќе разговарам со нив на крај
@Presrekna може и ја погрешно те сфатив. Јас од една страна се радувам бебе што спие ноќе, од друга страна градиве ми се преполнуваат и веќе сабајлево прв пат така ме наболуваа, а со пумпа ништо не излегува за да си олеснам. Ми иде пумпата да ја треснам низ балкон. А рачно не знам како да стискам...
Извини знам дека сум може напорна и не мора да ми одговориш на поракава, ама сѐ што опиша мене ми е чудно... Сите симптоми се нормална состојба кај мастит. Дали доби антибиотик некаков или директ бромергон? Каде ова вака те советуваат? Бромергонот делува скроз на лактацијата. Прв пат читам и слушам некој со бромергон да терапира мастит. Пред сѐ ефектот е на лактацијата на хормонално ниво - и кај двете гради.. враќање на лактација не знам дали е толку едноставно.. немам искуство со ваков пристап, па премногу ме заинтересира моментов и побарав во литература ама вакво терапирање не најдов. Пак ќе речам, советувај се со лактациски консултант, советничка за доење и сл.. ако сакаш да доиш би ти препорачала тоа да го направиш побрзо. Немаш што да изгубиш... Најдобронамерен совет.
Леле мораш со пумпата или рачно. Ставајќи топли облоги или топол туш. Па молзи се. Ако имаш црвенило топло ладно И бебе почесто да цица. Јас денес капка млеко немав, дали последица од тем или антибиотиците не знам ама паднав во депресија. Дури 3 пати дадов АД И 2 пати молзено. Кај нас беља е што после АД редовно повраќа по неколку пати, а молзеното не. Конечно вечерва малку подолго се успа бебе па надојде млеко и се нацица И заспа спокојно. Многу си сака цице И млекце од Мама И мене ова баш ме зачуди, па чекам да видам што ќе Пипин а ти посакувам @NEA да биде онака како што посакуваш да продолжиш со доење.
4 meseci sme veke i cicamr samoali malata noke ne spie mirno.....gi kreva nozinjata za da ispusta gasovi.....davame colief i biogaia....vardam so ishrana .....dali ima nekoj iskustvo i dali i kaj nekoe drugo bebe tolku dolgo traele grcevite.....nekogas noke i gi osekas crevata kako i krkorat
Мами, јас секој ден мислам се позбунка сум во поглед на доењево. 10 дена има бебка. До вчера цицаше и по 14-15 пати во рок од 24часа, денес само 10, што значи во просек на 2,5 саати. Некогаш е на саат време, некогаш на 3, ако си спие. Пелените се во ред, полни. Е сега, нормално ли е наеднаш да намали на подоите толку? Во петок сме на контрола, ќе побудалам до тогаш.
Ми даваа уште од првиот ден антибиотици преку инфузии - се уште трае. За да се спречи да настане поголем проблем бидејки имав висока темп (која не се симнуваше со парацетамол па мораа преку инф да ми дадат лек) кажаа дека мора да се запре привремено лактацијата а тоа може само со Бромергон. На торакална докторите рекоа ќе ја запреме, па после кога ќе се среди ситуација ќе продолжиш. Беше чудно што ЦРП беше 300 (граница е 3) а крвна слика чиста. По тоа одлучија дека е мастит иако немав ни болка ни црвенило (повеќето доктори викаа ваков случај не сме имале до сега). Каде има советник за лактација? Јас сум уште под антибиотици и ги пијам Бромергонот. Инаку гинеколози и доктори од торакална препишаа Бромергон.