Сѐ што пиша како да сум ги пишала јас. Освен, не се согласувам скроз со делот за водата - имам доста читано и би ја избегнала чисто превентивно како и цуцлата на почетокот на воспоставување на лактација. Сепак секоја стимулација во првите неколку недели е важна, а иако се работи за мала количина на вода - не е толку мала за толку мало жеудниче. Башка мајчиното млеко содржи толку многу вода што навистина не е потребна. За водата и какањето исто не гледам поврзаност, а и нема некоја научна основа. Еве гледам по ќерка ми - исто само на доење па многу побрз метаболизам има, со какање немавме никогаш проблем. Еднаш демек не се искака цел ден кога имаше 6 месеци и кога воведов банана. И тоа ми беше трагедија... За доењето пишувам повеќе од аспект да споделам искуство а и да се прочитам себеси во моменти во кои не секогаш трезвено размислувам. Да си добијам потврда дека она што го мислам е ок. Да се бодрам индиректно а и можеби некој ќе ме прочита, па ќе си рече - ете, не е толку страшно да не си во "стандардните" приказни. Па ќе си даде мотив да не подлегне на притисоци од околината, туку да го гледа детето. Оти да бидеме реални - да бев во мк на педијатар и бебето да креваше вака како што крева... Ќе беше на АД одма иако имам млеко. Никој немаше да верува дали имам или немам ниту пак ќе беше желен да провери. Џабе полни пелени ако вагата не кажува задоволителна бројка. И затоа овој пат го акцентирам психичкото кај мајката како (можеби) релевантен фактор. Чаеви се ок, но не се пресудни за лактација. Грчко семе е метод на Nancy Mohrbacher која е една од најдобрите IBCLC и што сѐ друго не од кратенки има на името... И има одличен блог со статии и објаснувања па дури и апликација за поддршка на доењето. Или ако не било воопшто до мене, тогаш е до бебето. Дека не беше спремен и јас се согласувам, ќе пишам во породилни приказни патешествие (сѐ се наканувам ама не стигам).. и дека може му требаше време на адаптација. Но дека е под стрес затоа што не се роди од вагината моја, не би рекла. Повеќе би рекла дека не беше толку "снажен" затоа што се роди во 38+3. И сите компарации со ќерката не држат скроз вода затоа што таа се роди во 41+4.
Од таа причина ти пишав дека бромергон ми е бескрајно чудна терапија за мастит особено ако некој сака да го реши маститот и да продолжи со доење. Па и да се направи апсцес.. има начини за дренажа и сл.. и не е толку страшно... Добро, кога ти препишаа терапија дали некој те консултира во врска со доењето - дали сакаш да продолжиш, да ти објасни дека ако почнеш со терапија тоа значи крај на доење .. па да ти остави простор да видиш други опции? ... Колку жени има што дојат од една града, успешно и доволни.. како опција еве го наведувам ова... Од сѐ срце те советувам - ако сакаш да доиш - разговарај со IBCLC. Иако сметам дека коментарот за 2.5 месеци не е воопшто на место (до толку што сум запрепастена) - ама ако ти лично сметаш дека не сакаш да продолжиш, тоа е ок. Но, ако сакаш .. решавај ситуација веднаш. Сметам дека можеш да доиш. Можеш да го вратиш млекото... но, бегај од нив и барај поддршка и совет на правилно место.
Никакви опции не ми кажаа - одма Бромергонот и јас 5 дена не го пиев зашто знаев дека би било крај- така ми кажаа. Зелки, измолзување под млаз жешка вода, топли облоги.. Имајка ми и свекрва ми имале мастит и дома го решиле со измолзување- двете беа да ме молзат - ништо немаше- малку како погусто и толку - а градата помодре од стискање. Од страв да не се деси неш полошо почнав со Бромергон - грутките ги снема. Претходно читав дека и после пиење е можна релактација и затоа почнав. Ама еве веќе 10 дена сум во болница - бебе пие АД и полни пелени. Ќе видиме како ќе биде дома кога ќе се вратам.
Здраво За две недели ќе почнам на работа, бебка ќе има 8 полни месеци. Има два оброци и ужинка, која почнав да ја давам последнава недела за да скратам еден подој. Муабетот ми е, како сте се справувале со доење кога сте почнале на работа? Мојава од шише / цуцла не знае да цица, само од цицка. 8 часа се многу за да е без доење. Имам дилема дали да воведам еден оброк од АД или доволно ќе и биде храната за тие 8 часа? Ќе има еден подој пред да излезам од дома...
Мене двете ми се доени и кога тргнав на работа и со двете ниту сум оставала молзено млеко ниту сум давала АД. Пред да одам на работа цица во меѓувреме си јаде оброци и ужинка и кога доаѓам од работа одма на цицање. Не се преоптеретувајте мајка со такви ситуации, тоа е секојдневие и на бебињата додека се уште мали и не разбираат најлесно им е да го прифатат и да се прилагодат. А дека ќе остане гладно сигурно нема
Можиш ужинката да ја направиш млечна. К млеко со овошје или јогурт, исто од оние малите десерти млечни.
Здраво мешиња , во средата се породив, но уште немам млеко така како вода исп само . Цица малово пробува тегне ама изг не му е доволно. Во болница ќе им кажам и ниш не ми кажуваат . Помош како да добијам млеко освен цел ден што се молиме на цицка
Можеби е уште рано, а таа водичка сигурно е колострум. Ако не плаче многу веројатно има млекце за бебето.
Многу боза - мене тоа ми помогна. И постојано на цицка - не посегнувај по АД. Мене сите ми викаа немаш млеко - домашните - јас се инаетев дека имам зашто во болница така ми кажаа. Ќе ја стиснеш брадавицата после подој и ќе видиш дека 1-2 капки ќе излезат. На почетокот е како водичка - колострум. После неколку дена доби боја кај мене. Со лесно.
@Kaetana Да се надоврзам- сабајле дојде доктор кој кажа дека ја истражил праксата во странство за мојов случај - жените се враќале на доење. Повторно консултација со гинеколог - не било добро зашто се играло со детето и плус од терапијата - тој не знаел за друг ваков случај. Консултација и со ендокринолог - да си ја завршам терапијата со Бромергон и да заборавам на доење. На 300 ума сум - им пишав и на Медела - консултантите за лактација па ќе видиме.
Детето е многу мало за да се "игра" со него. И бенефитот од доење е преголем на негова возраст. Ако се заврши со терапија со бромергон и не се излачува веќе во млекото, јас не гледам проблем да се работи на релактација. Најлесно е да се каже да се заврши терапија и тоа е тоа - без некој да се позамара. Само мене уште нешто не ми е јасно. Ти лежиш во болница? Уште? На системски антибиотик? И бромергон? Дали само заради дијагнозата маститис лежиш и заради високо црп или има и друга причина? Дали проверуваат и нешто друго или третираат маститис? Како си ти? Подобра? Стојам на располагање да разговарам итно со мојата лидерка за твојата ситуација.. или ако сакаш ти директ можеш со неа да стапиш во контакт (на англиски е нашата комуникација)... Ѝ пишав и на жената контакт што ти дадов дека сум ти го дала контактот.. рече на располагање е.. па ако сакаш можеш и нејзе да ѝ испратиш порака. Еве дека сум во странство - можам да искористам "мрежа" на консултанти и да видам фидбек со искуства. Значи да не испадне моево притисок, пак ќе речам - ако и тебе ти е полесно да се откажеш, нема срам или џаџмент во тоа. Ама ако сакаш да пробаш, сакам да знаеш дека сум тука за поддршка и за сѐ што мислиш дека би можела да направам.
@Lianna Anna еднаш ноќеска и еднашка утрово измолзев по 60 мл, во обичен фрижидер ми се. Негде прочитав дека треба да се иста температура за да се измешаат. 60мл ми беше малку да замрзнам одма, можам вака да собирам па да замрзнувам или подобро колку измолзам толку да замрзнам? И во истиов случај, можам да измешам и место да замрзнам да го земам со мене млекото за надвор кога ќе излагаме? Дали треба да го затоплам малку со вода претходно пред да го стаам во торба или тоа млеко треба одма да и го дадам откако ќе се замлачи?
Секако дека сакам да продолжам - се уште во болница сум - ме лечат за мастит. Уште сум на антибиотик и на бромокриптин. Ми кажаа дека треба 10 дена да го пијам бромокриптинот. Ја додадов на фб консултантката за лактација - ме нема прифатено. Иначе јас сум супер - градите ми омекнаа - сбоеволно ги измолзев откако почнав со бромокриптинот за да ми омекнат грутките.
@Kaetana @NEA Ќе ве тргнал бидејќи некако трите се најдовме во случајот на @NEA . Јас последнава недела со маститот се изнамачив, прво тем, омалаксаност, антибиотици,болки, туширање, молзење триста чуда. ... Па не пиев течности нити чај за доилки, нити апчињата за лактација. Па преку ноќ два дена го снема млекото. Таман помина маститот друга беља нема млеко Бебе нервозно нема, не спие, јас повеќе од него. Му дава АД не го сака го повраќа и пак одново. Гладно, цица трга на празно. До вчера вечерта тоа, беше, се молзев кога можев ништо не излегуваше. Едвај 40 мл и замислете како што бев нервна си ги наполнив и тие со вода и заврши скапоценото млеко во умивалник. Главата ми пукаше и реков стоп. Буквално се гледав во огледало и сама како будала си зборував. " Чекај не може вака, имаш млеко и точка. Палчица ќе биде со удвоена тежина пред 3 месец а треба пред 6. Значи не расте од воздух. Ја зедов со количка прошетавме малку. Се вратив дома градите пак кожлинки папушки но си реков ќе дојде. Јадов ја исбањав малата, се погодивме за во кревет кога нов ШОК. Бебе почна да плаче, вреска зајдува едно 10 мин ништо не ја смирува. Ни цицка ни шише ни цуцла... Си велев смирено мајка ќе го издржиш и ова. Од плачење во 20:00 заспа, гладна но ми беше важно само да не плачи. Легнав до неа ја зедов пумпата и реков да измолзам барем 30 мл колку толку да стимулирам и да има малку за неа. Зедов книга да читам молзејќи се без да гледам колку излегува. По 10 мин од страна и кога гледам на крај од тие папушки излегле 120 мл млеко. Значи јас имам млеко и кога мислам дека немам. А кога ми се јаки и полни значи имам премногу и затоа дојдов до мастит. Си ветив повеќе да не проверувал цицки, да не гледам саат, да не бројам подои или мл Да си ги гледам само овие сини очиња кои ме радуваат. Ова како совет до сите мајки кои како мене се сомневаат во себе и млекото Инаку @NEA биди упорна и без нервоза ќе се вратиш со млеко и ќе го доиш бебко Инаку тука сме негде. Ние 2 месеци и некој ден
Да, можеш, кога имаат иста температура. И двата дела ќе преседат во фрижидер и ќе се изладат. Ниту едното ниту дргото ќе си влијаат на тепмературата. Па ќе ги споиш во шишенце за излегување. Исто и пред да замрзнеш. Секој дел треба да се излади посебно, а потоа да се измеша. Може да се додаде и свежо на претходно изладено во фрижидер, но, количината не треба да е голема, за да не го загрее веќе изладеното. Ама, препорака е да се излади свежото во посебен сад, па потоа да се смешаат. Пред замрзнување прво во фрижидер, да не биде екстремна разлика во промена на температурата, оти топло е млекото колку и температурата на телото. Иначе кога одмолзуваш, можеш да мешаш млеко и од двете гради. Дали треба да го затоплиш за надвор, не знам да ти одговорам. Никогаш не сум носела со мене. Моите никогаш не фатија шише, па си ги носев како приколки со мене по сите обврски. Замрзнував нешто пред да почнеме со цврста дохрана, за да имам за кашичките. Иако почесто ставав свежо. Оставав шише дома во фрижидер, мајка ми го затоплуваше со вода, а деца не го фаќаа шишето, па јас морав да се враќам. Знам дека по 2 часа стоење го фрлаше. Со бебе уште не сум почнала да складирам. Одмолзувам тука и таму, да ми се олесни од преполни гради.
Дали секое повраќање значи дека е прејадено бебе? Почна да ми повраќа после секој подој. Изгледа непотребно го форсирам. Убаво исцицува една града,и јас му нудам и од друга,лаком е не одбива,или некогаш плаче откако ќе цицне од другата. 2 месеци сме. Го дигам,ждригнува,го држам некое време и пак ќе поврати. Некогаш помалце,некогсш повеќе. Не во млаз. Јас уште во филм дека детево има неколку дена,и јас се борам со тоа дали има млеко или не,и дали е најаден. Он веќе дуплира родилна на 2 месеци. Еден подој од една града ок е ,така? Па нареден подој од друга. Јас до сега цело време од двете му давав.
Читај ме погоре иста сум. Се филмам поточно се филмав дека немам млеко. Но веќе не. Инаку и моево повраќа посебно кога ждригнува. И јас ја цицав на една града но веќе не И стасува.
Моето повраќаше и не напредува(ше). Тој на месец и недела уште родилна нема вратено. Па јас искрено би ви рекла само една работа - ако напредува добро... Сѐ е ок. )) Ако не напредува па да се нервирате за рефлукс и сл. Туку за маститис - интересна статија. Објаснува за впечатокот на немање млеко при затнати канали и маститис. https://zdravobebe.mk/preporachani-statii/zatnati-kanali-i-mastitis/ И уште нешто земено од една од моите омилени IBCLC: "You have to wait and let your breasts fill up for three hours before you feed again. If you feed them too quickly they won't get enough milk and your milk won't be fatty enough." This was an actual statement that a doctor told a client of mine. He said she was feeding too frequently and her baby was getting "too much watery milk". This is ABSOLUTE BULLSHIT and 100% NOT evidence based. How does the basic physiology of breastmilk production work? *The more frequently you drain your breast, the more milk you'll make. Women who exclusively breastfeed twins and triplets (yup! it's possible!) will tell you that all they did for the first few months is breastfeed basically non-stop. This frequent draining of their breasts meant they could make enough for their babies. *"Waiting for your breasts to fill up" does the opposite of making more milk...it actually decreases your supply. As your breasts fill up....the production slows down. So waiting to let them fill up will work directly against what you're trying to do. *Worrying about "foremilk" and "hindmilk" is not only unhelpful, it's pointless. Why? Because unless your baby is having limited time at the breast of 5 minutes on each side, they will be getting as much foremilk/hindmilk as needed since they are in charge of finishing the feed. Also, everyone has different storage capacities. Everyone has different rates at which their milk changes from more watery to less water as the feed goes on. If you're feeding on demand and allowing your baby to finish the feed, then don't even think about foremilk/hindmilk. When health care professionals say these things it's important to ask, "What evidence based research is there to back that statement up?" Because I'm telling you right now....there is NO RESEARCH to back up the recommendation that you stretch feeds out to make more milk. In fact...research tells us the opposite is true. Now go and "keep on boobin'!" -The Milk Meg. Meg Nagle, IBCLC