Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    И ние уште неможеме редот да го фатиме. Даваме и АД затоа што не напредуваше. Како знаеш дека веќе немаш млеко?
    Јас пијам чај Лактамикс, наутро имам многу млеко но навечер веќе не е тоа тоа. Доењето е наука :whew:

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.239
    Допаѓања:
    27.865
    pa se trga od gradi, a bara uste da jade. Bash nauka e. Se nadevam so vreme stanuva polesno.

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Прочитај низ темава за скок во развој на 3 месеци. Многу бебиња го поминуваат тој скок кој е проследен со голема криза во доењето. Не трае долго за среќа, но е многу фрустрирачки. Се случува заради тоа што бебето станува свесно за околината и сѐ му е поинтересно отколку да цица. Најчест совет кој помага е да се дои во темна просторија, полузаспано. Мајката да остане мирна. Да пробува почесто да го дои. Фрустрира сето тоа вртење немирно на града, ама кратко трае - неколку дена најмногу, после сѐ ќе се врати по старо.

Ако е за еднаш - исто ко ниеднаш, така да исфрли. Сам ќе си зголеми количина во тој дел од денот. За зголемување на количина само почесто доење. Види баш на претходната страница.
    Јас пијам и таблети од грчко семе.

Ако се буни му давам друга града. Ако се буни - пак првата. Па пак другата. И така. Денес ќе стимулира - утре веќе ќе има повеќе млеко. Исто така - ноќно доење. Стимулацијата ноќе на самиот почеток помага во зголемена количина млеко преку ден.

Исто така пишував и за немирност во приквечерните часови - и дека не се работи за немање млеко, туку се работи за нормално однесување на бебињата. Види баш на неколку страници пред ова дискутиравме.

---

Денес супер на мерење. 50 грама за 3 дена. Не е лошо. Педијатар задоволен. Вика одлично изгледа бебе. Моторика, боја на кожа, сѐ... Деновиве и значително се намали бљуцкањето. Па ќе видиме. Ајде само нека остане вака и понатаму, па и подобро!

На S.J.Parker, Lolipop23, Lianna Anna и 7 други им се допаѓа ова.
  4. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Зошто е ова замрзнувач со фиоки само две недели? Демек дека почесто се отвора за други работи? Јас првпат го читам ова, а таков имам и баш пред некој ден почнав да складирам млеко, но го немав прочитано ова никаде и не верувам дека би го потрошиле млекото за две недели... Ме замисли сега.

5. Sjmsas

Sjmsas Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2019
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    6
    Ve molam za mislenje, imam bebce od 1 mesec, problem e sto cica na sekoj cas nekogas i pomalku, a so kilazata napreduva duplo od toa sto treba, kako da postapuvam vo vrska so doenjeto, kako da cica na 2_3 casa.

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.442
    Мојот е со фиоки, без проблем чував со месеци. Секако не го чувам замрзнувачот отворен пола саат па да изгуби температура. Отвараш, земаш што ти треба, за 10 секунди затвораш.

Бебе што е само на доење не може премногу да качува килажа, прво за тоа да не се грижиш. А за времето меѓу подои, тоа полека се развлекува. Ако цица на саат, пробај цел ден да му даваш на саат и 10 минути. Кога ќе закенка, земи го, нишкај го, пресоблечи го, пушти му музика, пеј. Од се по 1 минута, ќе пројде време. После 2 дена пробај саат и 15 минути, и така полека ќе се навикнува. Наеднаш не може од 1 саат да смени на 3 саата да јаде.

На fana, green.eyes и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  7. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Бебето ми е само на доење, цица од прилика на саат, има месец ипол, ама зпоследмава недела почна многу да повраќа после секој подој густо бело кога помалку кога повеќе, денеска посебно ме фати паника баш по секој подој повраќа

8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Па истото го мислам и јас, не го држиме замрзнувачот отворен којзнае колку. А го отвараме по еднаш на 2-3 дена, не секој ден. Можам плус поназад некаде да ги ставам млеката за да не стига до нив повисока температура дури и кога се отвара.

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    18.596
    Тоа густо бело како урда нели значи дека бебето е прејадено?
    Не е ли многу краток период за цицање на еден саат?

10. Darija*

Darija* Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2019
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    302
    Знам дека е, ама плаче се нервира ...

11. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки смеам ли да користам вагиналети при доење? Имам кандида, не се издржува како чеша. Исто да прашам бебе е црвен околу устето, можно ли е и тоа да му е кандида? 4месеци е

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.841
    Допаѓања:
    14.442
    Па и нека поплаче малку.
    И јас би била нервозна ако сум прејадена и ми е тешко на стомакот. Бебињата некогаш сакаат цицка за утеха, а не за храна. Цица од инстинкт, и се прејадува.
    Мојата бљуцкаше така до 4 месеци кога воведов дохрана. На 3 саата цицаше, ама многу млеко имав, дури и се одмолзував малку пред да и дадам. Цицаше по 3 минути од една страна, и тоа многу и беше. Тоа си прска млеко, таа шмука уште толку. Нормално дека после ќе бљуцка.

13. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Здраво. Која цена се капсулите лактил и дали ги има во сите аптеки? Колку време можат да се пијат? И кој чај за доилки го пиете?

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Смееш да користиш. Црвенилото е од ставање играчки во уста, мојата се правеше вака. Ја земав софка глодалката и само неа ја џвакаше потоа веќе се ама не и се појави пак.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    18.596
    780ден во еурофарм,ги има и во зегин. 4 недели се пијат, а чај земав Лактамикс Алкалоид

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Лакта микс во кесички?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    18.596
    Да

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Imam prasanje za prijatelka. Poradi prepisani lekarstva mora da prekine so doenje, bebus e 6m jade kasicki po malku, ke.premine na ad mleko, davajte sovet kako da zapre laktacijata kaj.nea? Apcinjata za prekin ne smee da gi.zema. Blagodaram

19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.900
    Допаѓања:
    108.047
    Мајки помагајте.. почна да ме боли грло, крајниците.. може ли да прскам прополис? Кажете сте пиеле ли антибиотик? Читам за аугментин , може ли да се пие при доење? Страв ме фаќа.. :sweat: ;( како да си помогнам :(

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    18.596
    Нели прополис без алкохол е дозволен во бременост?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.