Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.877
    I jas sum ist slucaj, znaci ne sum bila samo jas taka. Od 4h do 8,9h nemam mleko. On cica demek, pa gladen e za pola saat, po toa znam deka nema dovolno. Gradite meki, kapka ne tece. ako mnogu place od glad mu davam dohrana, nekogas se macime na pola saat so cicanje. Ne znam dali e umor, stres, ama i jas nekako si vikam ne e strasno eden obrok dohrana. Navecer pa prepolni mi se gradite, ubavo cica od dvete gradi i spie po 3-4 saata. Pedijatarot ne mi ni racuna eden obrok, go vodi Kako da e samo na cicanje.
    Inaku mojot na skoro mesec pie po 90ml preku den na dva, dva ipol saata, a navecer po 120 ml.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Останато време цица.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Штом доите, не може да немате млеко. Млекото постојано се создава ако цица бебето. Секое негово тргање е стимул. Не е знак дека немате млеко ако градите ви се меки и издишани, тоа значи дека се регулира лактација. Како може одреден дел од денот да немате млеко? Имате, секогаш имате, верувајте. Колку што може бебе да извлече, ниедна пумпа или стискање не може да извлече. Не давајте адаптирано, имате млеко. Мали се уште бебињата, грчеви и скокови се лоша комбинација. Ќе се среди наскоро.

На Lianna Anna, drugarka, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    На дoхрана е претпoставувам.
    Еднаш и дава, oстанатoтo цица.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Колку грама неделно треба да ставаат бебињата?
    Ја вагав пред една недела беше 4900, денес за една недела е 5100. Дали е доволно или малку е? Оваа недела сме претежно на доење, не ми пие АД, некогаш ќе испие 90мл во денот, некогаш 60мл и тие одвај ги пие. Не знам дали е гладна оти каката и е жолто зелена.

6. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    7.049
    20-30 гр. на ден. Супер си на напредува :)

На Kaetana и Magic13 им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.105
    Допаѓања:
    24.394
    Супер е не давај АД никако, не плачат само од гладни, плачи и за твојата близина, па и грчеви....

На Kaetana и Magic13 им се допаѓа ова.
  8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Абе многу ми е нервозно некако бебево на моменти. Некогаш е бајче, за држење, за галење, за гушкање, особено кога е поспана ама некогаш онака баш нервозна, и тоа средена, најадена, пресоблечена - најмногу кога е уморна, а не може да заспие. Ќе ја пипнам за раче, таа нервозно го трга, демек Не ме пипај. Ќе ја погалам за вратче, го собира исто со раменици нагоре како да не сака да ја пипам. Со одбутнува со нозе од мене. Дури и кога ќе заспие некогаш, онака во полу сон, маж ми ќе и го фати рачето, и таа го трга, нејќе да ја пипкаат :( Дали е ова нормално, сите прават вака или?

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Фала што си ме помислила. Ме снема бидејќи бевме во Македонија на посета, и бевме наваму - натаму зафатени. Последно пишав дека педијатарот го мереше и имаше 50 грама за 3 дена. Па после тоа летавме накај МК следниот ден. Следно мерење беше во МК на педијатар. 110 грама за 5 дена. Некако ми дојде раат на душата. Во МК на педијатар направивме и крвна слика - малку анемичен демек, па ми дадоа витамини, пробиотик, д3 со омега 3… сируп за железо.. купив сѐ ама ништо не дадов. После, своеволно направив брисеви грло и нос (затнат беше цел со шлајм)… уште една крвна слика, и направив и копрокултура. Втората крвна слика беше ок, баш и не асоцира на анемија. Во носето имал бактерија ама што не прави некој проблем и не се третира со антибиотици, ама прави многу шлајм. Па го аспирирав на доктор скоро секој ден, вадеа многу секрет, ама до толку беше затнат што не можеше да цица ниту пак да дише.
    Кога се вративме за 3 дена беше на мерење. Вкупно во 2 недели 230 грама што не е воопшто лошо.

Вчера беше патронажната и го измери уште +60 грама за 3 дена од последно мерење, така да, се надевам дека веќе сме ок. Драстично помалку бљуцка - има такви денови, ок, ама се редуцирани драстично - еднаш на недела дена. Ама тераме - антирефлукс положби, ждригање, вертикално држење...

Инаку ѕверуле е целото, 8 см издолжен, цврсто многу, клоца, шиба, пелена не можам да му сменам кога прета. Држи глава, почна да гуга и да се смешка дента кога тргнавме накај мк... Срцко е. Си цица убаво, пак го дојам и кога спие, ама не сум толку под стрес и паника со строги аларми туку сум некако опуштена.

Докторот тука ја виде крвната слика и рече дека не е анемичен, и дека првите три месеци има нешто што се викало физиолошка анемија и дека е нормална кај бебињата. Па ми кажа дека нема потреба од сируп за железо, ниту пак од пробиотици. Само да си продолжам да го дојам и да не се грижам за ништо.

Рано ми е да речам дека сум скроз ослободена и дека не се замарам воопшто, но гледајќи го него како е супер, и со сите поминати моменти и неговото качување (скромно ама колку толку веќе "према нормата") доста се имам релаксирано.

Теоријата ми е дека не беше спремен ниту тој, ниту јас, и дека самиот момент на породување, а после и стресот од притисоци и вагања си го одиграа своето. Само овој пат знаев дека имам млеко, и дека не е до тоа. И дека не ми е слабо. И дека бебето добро цица. И дека теоретски, мора да успееме.

На green.eyes, Lianna Anna, Sofi.ja и 11 други им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Супер сте почнале со качување, опушти се сега и уживај во моментите :) Бев сигурна дека ќе успееш и дека нема да посегнеш по ад.

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Маjки бљуцкање на бебе какo урда значи дека е наjаденo?

12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Мамички искуствo сo пумпава?

Прикачени фајлови:

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    18.616
    Толку многу се потресов од земјотресов што вчера вечер око не склопив. Штом замижам како да ми се лула креветот. Се напив еден бедоксин ама не ми помогна.
    Страв помешан со хормони...хаос
    Што би можела од лекарства да се напијам а да не смета при доење?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Прашај некоја постара баба , ќе ти речат дека пак си трудна. Се шалам по старски така велат , а навистина ни јас незнам а баш ме интересира ,некогаш и моето така бљуцка

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Да не се разбереме погрешно. Немам ништо против адаптирано млеко. Јас самата земав и еден ден дадов. Ама кога видов дека и тоа го повраќа, и кога видов дека имам количина и да измолзувам... Едноставно немаше поента да давам.

Имам големо против кога се дава неосновано, а кога мајката има млеко. И кога тоа давање предизвикува намалување на мајчиното млеко. И кога тоа постепено доведува до снемување на млеко кај мајката, или и одбивање на бебето да цица заради давање со шише... и кога човек од "само" 30 мл завршува на "немав доволно млеко" и бебето е сега само на АД.

И пак ќе речам, не се криви мајките, криви се и нашите стручни лица кои сакаат добри резултати по секоја цена, сега, веднаш и одма.. и кои се водат по бројки на вагата а не го гледаат бебето. И кои повеќето немаат доволно познавање, или пак не сакаат да работат со мајката за да го постигне она што го сака.
    И криво ми е за мајки кои стварно сакале да дојат, а не успеале од стравови и недостиг на поддршка. Кој не сакал да дои, ноу џаџмент.

Затоа се заинаетив. Затоа што го гледав бебето, и затоа што гледав дека полни пелени. Затоа што ми е второ, и затоа што знам дека имам млеко. И затоа што вреди да се даде шанса и да се "потроши" еден месец во борба, за да се ужива после во победата во следните 5 месеци па и понатаму.

Не мора да значи.

@Sofi.ja бедоксин само за смирување. Друго мислам дека не смее. Ако имаш нешто на ум, пиши па ќе го проверам.

На green.eyes, Girl-Rabbit, kockichka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ај сега едно без везе прашање. Лани во ноември си уплатив во Афродита за антицелулитни масажи, имаше некој добар пакет, а имав качено некое килце од хормони и си реков ај да пробам. Ама дали искористив 4-5 и останав трудна па не сакав таму да ме влечат, да ме тегнат и не ги доискористив скоро пола. Сега немам толку време да се акам по масажи со бебево (тогаш само си барав занимација уствари за да не мислам на друго :) ), а имам фора само уште некој ден да ги искористам парите (не мора во масажи). Па да не кружам уште како киша око Крагуевца :) прашањето ми е, со доењево на ум, на што можам да потрошам 3-4000 денари во Афродита? Смеам ли пример некој третман на лице или нокти трајно да ми излакираат, онака со гел како и да се вика тоа? Не мислам надградба да ставам, туку само онака кратки средени со гел кога и така немам време сега да ги средувам нешто посебно.

17. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Дoбрo самo jас будна сo бебе се нишкав и умoрна не гo oсетив? :^)

18. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ајде совет плис. Може е глупаво прашањето, ама мора да прашам. Дали кога цицаат бебињата цело време гледате дека им се полни устата со млекце?
    Наутро гледам убаво и иде млеко, бела е во устата. Попладне се си мислам немам млеко, не се познава дека ја полни устата. Ако и дадам АД не го пие, посебно вчера и денес ни капка не сака. Какана е само еднаш денес пообилно.
    Дали е гладна? Ќе полудам со доењето. Ми иде целосно да се откажам и да ја префрлам само на АД. Барем ќе знам колку внесува.

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Е не е лесно од аспект на тоа колку внесува. Но можам да ти кажам дека внесува секој пат различно. Јас додека цица не можам да видам ништо во устата. Само гледам како голта. Слушам како голта. Тоа кога ќе му надојде млекото. Попладне може не пие толку а не е дека немаш ти млеко. Прееска го гледам - се буни на града и фати - пушти прави. Вадам градата, стискам.. шприца. А се буни, ќенка и плаче. Го земав да го гушнам и исправам, си велам пауза од доење малце. Само што го кренав, избљуцка ама како повраќање.

Колку АД пие дневно? Како оди со напредок? На жалост со доењето (речиси) само преку пелени и напредок може да се утврди дали е ок.

На Magic13 и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.877
    Смееш и третман на лице и гел лак. Јас цела бременост и сега одам на третман на лице 1 месечно, само ќе ти исклучат еден дел што се прави со струја:)

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.