Здраво мајки едно прашање за некоја што има слично искуство. Бебето ми е 25 дена старо , првата недела поради проблем со цицањето ме советуваа да воведам и ад. Потоа цицањето се подобри ама ми рекоа покрај тоа пак да нудам од ад. Дали има некоја од вас што комбинирано го храни бебо и отприлика за оваа возраст колку му нудите ад ? И друго прашање во последните денови забележувам жолто-зелена кака не во текот на целиот ден , ама еднаш во денот може да се јави па неможам да проценам да не му давам малку за јадење па да е гладно, па затоа тоа се случува или сосема нешто друго е , инаку полни од 6 до 8 пелени дневно и е весел не е настинат или слично.
Јас од сам пораѓај бев одвоена од бебето цела недела бидејќи беше пред време родено и мораше да седи во инкубатор. За таа недела со пумпа се обидував да поттикнам лактација и очајно малку испумпував, ни 5мл. Друг проблем беше тоа што имам рамни брадавици. Кога дојдовме дома бев решена да бидам до крај упорна да го научам бебето да цица и да ми се нормализира лактацијата. Деноноќно на секои 2 часа прво го доев колку што сака да цица бебето го оставав и по повеќе од саат време, тоа не дека вистински пиеше ама битно беше да се разработи процесот на создавање млеко. После му додавав по 30 мл АД но со цуцлата на Медела бидејќи таа е специјално направена да го натера бебето само да влече да цица а не на готово да му тече млекото. Многу беше мачно ама првиот месец 1 кг накачивме, после следниот месец истото само што АД намалив на еднаш до два пати на ден. И така втор месец плус уште 1 кг накачивме. Педијатарот не советуваше дека веќе нема потреба да му даваме АД бидејќи ми е воспоставена лактацијата. Третиот месец само со доење успеавме 700 гр. да качиме. Се храневме на 2 часа. Сега го завршуваме четвртиот месец па ќе видиме како напредува но сега веќе ја дојам на 2ипол до 3 часа. Навечер кога спие на 4 часа ја дојам. Многу пократко време и треба за да се нахрани бидејќи сега силно цица.
Ние од утре правиме месец дена и уште се дохрануваме. Првите 2 недели бевме само на АД и кога влеговме во 3 недела и давав само насабајле и навечер по 60мл така и 4 недела. Сега сме само навечер 90мл и некогаш 60мл преку ден само еднаш и давам кога е навистина гладна и плаче. Имавме мака 2 дена не сакаше цице да фати ама од вчера сме пак на старо. Инаку полни пелени и си кака нормално. Еднаш во неделата ја носиме на мерење и си качува од 200 до 300г. Сеуште немам доволно млеко ама не се откажувам. Утре сме на педијатар и ќе видиме што ќе ни кажат. Ама додека полни пелени значи дека не е гладна
Мајки јас да споделам интересен момент со моето бебенце додека го дојам редовно си ги трие ноџињата едно со друго и мафта со тоа слаткото раченце или ми ја тегне маицата Кај вас дали е слично или мирно си цица?
Со ноџињата е мирен, со раче или мафта или ме држи за маица,некогаш со двете рачиња се држи за цице. А некогаш знае и бокс да ми акне со сета сила Сега најново,кога е при крај се трга ја исправа главата како да лежи на кревет ме погледнува се насмевнува и се нурнува во цице
Син ми од првата недела од раѓање имаше бели наслаги во устата ( кандида, соор) Користиме нистанин раствор и му поминува одма, но пак му се повторува штом прекинеме. Си цицат супер, и јас немав проблем со градите Сега седма недела мене ми се двете гради воспалени кај брадавиците и околу испукани. Како изгореници да имам, таква болка чуствувам. Дури и од маицата што ме трие ме боли. Читам дека од кандидата така се воспалувале. Некој да не поминал низ истово? Мачкам од млекото, од настанинот, од лансинох маст. Исто, ич не ми се смирува, околу брадавици жар црвено не се чепка.
Zdravo majki kje ve zamolam da spodeli nekoja od vas dali imal slicno iskustvo so doenjeto.Kjerka mi e vekje 13 meseci seuste dojam, i toa samo doenje ne primal nikogas nity edna cucla probav so site no bez uspeh. otkako de vrativ na rabota mnogu mi e tesko so doenjeto 9 casa ne sum doma ponekogas edvaj uspevam da izlezam na pauza da go dojam i toa najmnogy 2-3 pati nedelno. Taa cela nokj sedi na grada ne saka da se odvoi nitu spije otkako pocna periodot so zabite. Mene mi e mbogu tesko na rabota se plasam da pijam i voda i da jadam zasto mi doagja mlekoto.Ponekogas mi e mbogu tesko koga doagam povrakjam mi se gadi ladno mi e se potam mi se vrti vo glavata a na graditete nemam nesto grutka. Dali e mozno ova da e od laktacijata dali vi se sluci i vas? pozdrav
Совети за успешно доење Мајчиното млеко е најдоброто за Вашето дете обезбедувајќи му се што е потребно за здрав раст и развој. Советите кои следуваат Ви ги покажуваат на краток и јасен начин нештата кои треба да ги земете во предвид со цел да го направите доењето забавно искуство за Вас и Вашето бебе. • Поставете го бебето на градата веднаш по неговото раѓање, ако е можно веќе половина час по раѓањето. Ова е најдобар начин да се стимулира создавањето на млеко кај мајката. Дури и ако Вашето бебе не цица доволно во оваа фаза, сепак тоа Ви го олеснува доењето во понатамошниот период. • Хранете го Вашето бебе секогаш кога тоа дава знаци дека е гладно. Во почетокот, доењето може да биде на 2 часа, но времето меѓу доењата постепено ќе се зголемува се додека бебето само не си определи свој ритам на хранење. Приближно 6-7 доења во текот на денот се сосема доволни. Ова покажува дека строг план за исхрана не е неопходен. Заклучокот е колку почесто го ставате бебето на градата, толку подобро, затоа што количеството на млеко кое се создава ќе биде во согласност со неговите потреби. •Составот на мајчиното млеко во целост ги задоволува потребите на Вашето бебе. Како бебето расте така и составот на мајчиното млеко се менува, дури и промените се во согласност со текот на доењето. Мајчиното млеко е најлесно сварлива храна и затоа е најдобра за Вашето бебе. • Одделете време за да го нахраните Вашето бебе. Најдете тивко место каде се чувствувате удобно и каде нема да ве вознемируваат. Блискиот физички контакт ја зацврстува врската меѓу Вас и Вашето бебе. Времето кога доите користете го за да го запознаете Вашето бебе. Запомнете, доењето е ново искуство, како за Вас така и за Вашето бебе, затоа треба да бидете трпелива особено ако тоа не оди така лесно. • За да обезбедите доволно млеко потребно е да го поставите бебето на едната града за еден оброк. Доколку бебето го испие целото млеко од едната града и сеуште е гладно, треба да го поставите да цица на другата града се додека не се најаде. Наредното доење треба да го започнете на другата града. • Немојте нагло да го тргате бебето од градата - на тој начин може да ве повреди. Подобро е да поставите прст помеѓу крајот од устата на бебето и брадавицата на градата и на тој начин да се прекине цицањето. На овој начин Вие лесно ќе можете да го одвоите бебето од дојката. • По доењето, држете го бебето уште малку на вашата рака и масирајте му го грбчето. На овај начин се ослободува од воздухот кој бебето не може да го проголта и тоа ке подригне. • По доењето, оставете ја брадавицата од дојката да се исуши на воздух неколку минути. Остатоците од млекото кое ќе се исуши на брадавицата содржат супстанции кои спречуваат појава на инфекции на градите. • Добро балансиран план на исхрана за мајката додека таа дои влијае на составот на млекото и е посакуван со цел бебето да ги добие сите потребни витамини. • Добро балансираната исхрана е исклучително важна за Вас како мајка доилка и игра важна улога вие да се чувствувате пријатно. Во периодот на доење, добра идеја е да имате 5 оброци на ден со мали ужини меѓу нив. Пред се, важно е да практикувате исхрана со која ќе избегнувате месни производи (околу 2/3). Треба да конзумирате житарици, леб, ориз, тестенини како и компир. Свежото овошје и зеленчук треба да бидат во центарот на вашата исхрана. Правилната количина е 5 порции на ден. Млекото истотака треба да биде вклучено во вашето секојдневно мени како извор на протеини и калциум.
Zdravo na site. Majka sum na bebe od 40 dena. Na pocetokot na doenjeto mi se napravija ragadi I imav strasni bolki, delovi od bradavkite mi otpagjaa. I kombinirav doenje so izmolzeno mleko od sise. Uspeav nekako da gi zalecam I bevme samo na doenje I jas ziva srekjna. No sega imam drug problem I se prasuvam sto e pricinata. Vekje 10-na dena na bebeto mu pusta vakumot I kako na novo da fakja, mu prelapnuva,se slusa slapkanje, se nadevam me razbirate. I mi e strav deka golta mnogu vozduh. Ima I soor na jaziceto I na sabajle mu e zatnato baagi noseto, ako e mozno nesto od ova da e problem. Toa mu se slucuva najmnogu na pocetokot na doenjeto koga mu nadoagja najmnogu mleko. Ne veruvam da e nepravilno fakjanje na bradavkata bidejki sega nemam rani, ako e za taka na pocetokot sigurno ne fakjase podobro od sega. Inaku so kilaza odlicno napreduva. Toa cica, jas ne disam, pod stres sum. Ako imate nekoe mislenje ve molam da go spodelite.
Здраво мамички, не знам дали прашањето ми е за оваа тема, ако има некоја друга, препратете ме, ќе пишам таму. Дека дојам затоа пишам тука. Ми препишаа неколку апчиња па да прашам ако знаете дали можам да ги пијам или не. Caps. Amoxicillin, Nalgesin Forte, Caps. Serrasimes, Spray Sinomarin, Spray Septanasal, Spray Nysita. Срејпвите ги пишав но мислам дека тоа ништо нема да смета на доењето, ако некоја знае да ми каже сте ги пиеле или да не пијам. Докторката што ми ги препиша денес, не знаеше баш да ми каже, па затоа ве прашувам
Пред два месеци се породив, и додека и давам на бебушката да цица, како да ме обзема некое чувство на топлина, мислам вода тече од мене, многу ми е нервозно. Инаку и онака по цел ден сум на кратки ракави по дома што баш и не е соодветно за овој период и нон стоп ми е топло. Од што може да е?
Јас август се породив и уште во иста гардероба сум. Зимските алишта оваа година ќе ми простат. Од хормоните е. Ќе се средиш за некој месец. Јас веќе се враќам кон зимурливата јас и му крадам на синко тренерки да не вадам на крајов мои
Моето бебушче ова со отпуштање на вакумот и шлапкање почна на два месеци да го прави, се надевам дека е само кратка фаза и ке помине. На почетокот цицаше одлично, по некое време мака мачев бидејќи ми надоагаше многу млеко и бебе се нервираше па се закашлуваше, цицаше брзо и ја пушташе градата а воедно голташе и многу воздух. До пред некој ден се стабилизиравме конечно и еве неколку дена уживаше во цицањето и сега почна да ми го прави истото, како да го отпушта вакумот и да фака повторно. Се надевам дека и ова ке трае кратко и ке помине