1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    448

Немој.. Не се откажувај од доење, никако.
    Разговарај си со мажти, дека мора да се превземе нешто. Друго.. не се оптоварувај со тоа на болница, болно е и све.. ама немој, се нервираш а бебето све осеќа. Смири се додека спие, наполни батерии, биди позитивна што имаш такво крофне дома, и уживај во деновите со него. Биди упорна и ќе фати града. Не се откажувај

На Fallen.Angel и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Fallen.Angel Не се откажувај од доењето, аман подбери го мажот ти да ја подбере таа твоја напаст од свекрва. Нека те остават раат да се навикнеш и ти на бебето и тоа на тебе. Аман значи од женава, ми доаѓа да и' дојдам да ја фатам за раменици да се мафне дома и' и да те остави на раат.
    Да си доиш, не прекинувај. Стави клуч на врата и дои си.

На Thallia, koritsaki, Fallen.Angel и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Види, повеќето ствари што ги мислам сум ти ги кажала веќе. И јас сум ќутлива, мирна, така воспитана да не преречам на никој постар. По еднаш го видоа и мајка ми и свекрва ми. Не ни знаев колку можам да бидам безобразна додека не се дрзнаа да ме советуваат 'како во нивно време' т.е. да ми наметнуваат како јас да не знам што правам. Да видиш како се затнаа и сега само ми викаат по телефон 'прашај си ја докторката'. Сега ми е криво ама во тој момент се претворив во нешто друго. Ајде веројатно и тебе ќе ти дојде таа сила откако ќе се смират хормоните и ќе добиеш самодоверба. Ама сериозно клуч на врата и бебуш по цел ден на града, ќе го будиш ако треба. Нема чекање, ова е клучниот период.

На eta, Fallen.Angel, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Fallen.Angel бебето е старо цели 5 минути и му треба мир да се адаптира на светот надвор од матката. Не му требаат свекрвата твоја, ниту јатрвата, ниту роднини и пријатели. Му требаш ти - смирена, насмеана, спремна за гушкање. Набркај сѐ живо и диво што ти прави нервози затоа што сега не е време да правиш чест да други луѓе. Сега е време да му се посветиш на бебето.
    Нема готвење, нема чистење, нема обврски. Единствено што треба да правиш, е да си го земеш бебето и да си легнеш со него, и по цел ден лежење и гушкање. По можност голо (по пелена) а ти гола кај градите. Не му давај да цица кога е веќе прегладнето. Давај пред да му дојде време за јадење. Градите со топол туш пред доење. Давај на 2 часа да цица. Мораш да си упорна за да средиш лактација. Прави компресии за да му доаѓа повеќе млеко. Две гради по подој, не една. Не дозволувај да биде гладно. Дои го и на саат па и на пола саат ако сака. Многу контакт, мир и тишина. Тоа ти е потребно. А не некој над глава да ти виси и да ти коментира додека бебе вришти. Јас знам кога плачеше ќерката се препотував од нервоза, буквално капки течеа по мене. Уште па некој да ми мрчи над глава...

Инекции, ... Глупости. Доењето воопшто не е мака. Баш е уживање.
    Смирено. Диши длабоко. Ќе биде.

На Annath, Chanell*, koritsaki и 13 други им се допаѓа ова.
  5. MumToBe

MumToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2019
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    433
    Не, од аптека ги земав без рецепта, за повеќе млеко и мислам дека ми делуваат. Не знам дали си читала но јас имав многу млеко па ми се намали и се пробав но некако не ми помагаше

На Bilbilce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Fallen.Angel сега не е време да бидеш фина со светот. Време е да воспоставиш врска со бебето, да се научите еден на друг. Ќе успееш да доиш, сигурна сум, но за тоа ти треба мир. Не дозволувај да те ремети ни свекрва ни никој. Ти и бебето, нонстоп на града и само смирено, ќе научи да цица. Имаше видеа низ темава за техники и позиции за доење, види прочепкај и пробувај која е најуспешна за вас. Ќе се среди, ама прво набркај се’ од дома. Ти и сопругот и бебето. Толку.

Луѓе, мојава цица само по 3-4 минути од една града (инаку, од двете цица на секој подој). Се плашев дека и’ е малку, ама па си напредува одлично и решив да не се опседнувам. Докторката вика си исцицува доволно за тоа време, колку што и’ треба. Си спие мирно, задоволна е, не плаче. Мене чудно ми е зошто големата цицаше по 10-тина мин од една, да ја оставев ќе цицаше цел ден. Исто од двете цицаше и она на секој подој. Малово е прилично лакома и брзо се нацицува.
    Не барам совет, сакав само да споделам колку е различно од бебе до бебе. Сестри се, а толку различни, од цицање, до спиење, до се’ :)

На Vanj4e, Chanell*, koritsaki и 8 други им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.432
    Допаѓања:
    6.931
    Fala ti na podrskata i sovetite , se vrativme pak na staro so cicanjeto .

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Ај вака, викни ја ти таа стрина што и да ти е, да ти објасни пак, да го намести и да ти каже како,ама да бидете сами,без никој да ви смета, и да ти објасни се. Друго, знам дека си факултетски образована ама морам ова на најпростиот начин да ти го кажам..колку повеќе притисок околу тебе толку ПОМАЛКУ млеко, па сеа ти бирај ! Јас и првото и второто, кога има некој или јас било кај да сум, одам во соба каде што ќе бидам сама, и уште ива да ти го кажам..сакаш верувај сакаш не..освен пред мажот ми и детето пред никој друг не дојам, на мајка ми не сум и дозволила цицкада ми гледа шо ме родила не па на свекрва. Кога ќе се опуштиш тогаш млекото ќе дојде..на по прост начин и не знаев како да ти кажам, се е до мозокот. Ама шо ќе плачеш ти за твоето дете нека плачат они..:hug:

На Kaetana, Sexybaby86, Fallen.Angel и 4 други им се допаѓа ова.
  9. trouble

trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    132
    Мaјки незнaм дaли е зa тукa oвa нo читaм декa имa мaјки штo им секне или им се нaмaлувa млекoтo пa сaкaaт дa им нaдoјде пoвеќе. Јaс имaм чaј зa дoилки кoј мене oд еднo пиење многу ми пoмoгнa, и aкo сака некoјa мaјкa би и гo пoдaрилa пoшo ние сме 12+ уште се дoиме и јaс уште се измoлзувaм бaрем еднaш вo денoт

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Дали имате некои линкови практични за доење, за воспоставување лактација ако може да поставите, некои совети од успешните доилки. Дали пиевте чај за доилки пред пораѓај и од која фирма. Како ги одржувавте градите пред пораѓај и за време на доење. На колку саати го доевте бебето на почеток денски и навечер. Како знаете колку има млеко внесено и колку му е доволно , дали е добро нахрането. Многу прашања имам.

На Kaetana и stoimanovskamarija им се допаѓа ова.
  11. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Мами ај ве молам за консултација. На син ми успевав да му дадам да цица само на сабајле (немам доволно млеко па само кога е успан можам да го залажам на града) Пред една недела добив, па целосоно се одби од тогаш сам, ни сабајле не успевав да го залажам. Синоќа онака во гушкање му понудив града си цицна, малку ама сепак цицна. Е сега, мајка ми ме извади од памет, да не сум му давала веќе да цица зошто се одбил веќе подолго време, да не ми било расипано млекото??? Има нешто вистина или бабини деветини? Јас планирам пак да му нудам града на сабајле, ама еве од вакви коментари се сецнав. ☹️

12. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Да не ве означувам сега, во право сте. Многу притисок од страна лошо влијае на мене и секогаш вака се раздразнувам. Синоќа малку на повисок тон зборував и успеав да останам на само и да го дојам бебето цели 20 минути. Болеше, ми се плачеше, многу беше болно, ама издржав се додека самиот не се оттргна и не заспа. После него и јас веднаш сум заспала, па мм имал циркуси после 15 минути бебето се разбудило гладно и какано, па тој како совесен татко и сопруг да не ме разбуди се потрудил самиот да го пресоблече, и му направил и адаптирано млекце, ми го оставил до мене и си легнал. Јас кога се разбудив од памет се извадив, не знаев ни колку е часот ни дали е јадено бебето од последно кога го доев. Одма го ставив на града како што беше сонлив и многу убаво си цицаше. Пак болно беше ама се издржува, веројатно нема да е такс понатаму. Го дојам само со силиконски брадавици, поинаку не можеме да се убедиме, плаче и се нервира кога не може да ја најде брадавицата. Ама ако, само нека цица, ако треба сите залихи на силиконски брадавици ќе ги купам од аптека само да се најде начин да ми цица редовно. Последно цицање му беше накај 7 утрово, и еве го си спие и не мрда, не знам дали му беше доволно или не, ама деновиве ќе форсирам да цица, само кога ќе морам ќе давам адаптирано.

На Mami3, Vanj4e, mother_nature и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Fallen.Angel Блазе тебе што си имаш доволно млеко, искористи го тоа и постојано кога си бара, дои си го.
    Не ти треба тебе ад, батали тоа. Ќе си се будиш кога бебето ќе бара и ќе плаче, нема потреба да го заспива мажот ти со ад. Стани си, нацицај го, ете си се најадува и си заспива, па ќе се вратиш да спиеш. Колку што спие тоа, толку ќе спиеш и ти, искористи ја секоја минута. Кога ќе плаче, биди му достапна со градите, те бара тебе.
    Ќе се научите полека и двајцата, само упорна биди.

Понекогаш кога немам време да јадам бидејќи бебето ми е на града секогаш кога сум будна, мм мене ме храни, ми дава да јадам.
    Мажот ти нека те храни тебе, не бебето :D

Последна измена: 5 јуни 2020
    На eta, Mami3, elenaklasik и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Свекрва ти е дефинитивно ненормална, само треба да знаеш дека, не треба да ја избркате само за ти да не се нервираш, туку и за бебето, пошо ако ти се нервираш, може млекото да ти секне и после колку сакаш пробувај со силиконски брадавици. Стресот е број 1 фактор за намалување и секнување на млеко во првите недели.

На BY<3, koritsaki и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  15. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Јас сум многу среќна од синоќа кога почна да цица. Боли се уште, еве моментално ми заспа на градата ама не мрдам. Никако не мрдам, кога ќе се размрда пак ќе си цица, го гледам и во сон си отвара уста некогаш и бара.

Инаку немам многу знаење за доењето и не знам дали имам доволно млеко. Всушност не знам ни колку имам ни какво е. Гледам само да цица секогаш кога тоа е можно. Адаптирано кога давам приметив дека подолго и поцврсто си спие. Гледам дека мрзливо цица бебето, си прави паузи, некогаш послабо завлекува. Ќе видиме како ќе тераме. Некоја нека ме просветли околу тоа како да знам која количина на млеко ја имам :D :D не ми се смејте, си пијам чајче за доилки, гледам да внесувам доволно течности, ама не знам..

@Mantub ќе си ја трпам, моментално ми помага низ дома бидејќи не смеам да се напрегам со раната. Утрово испаднав културна и пиев кафе со неа и културно ја замолив да седи кај што седи и да гледа дека сум научила да го местам бебето на градата и се чудеше цели 10 минути кога гледаше како син ми цица, дури и потстануваше да се увери.

На Vanj4e, dunika, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    3.991
    Лелее исто и мојата, многу малку цица, мислам по минути дали 5 мин.од една града и писле од другата и толку, ја пушта, а има уште млеко кога стиснам и и давам и ја нејќе ја бута со јазичето и се смее, значи е најадена. 2 месеци и 10 дена скоро е, до 2 мес3ци цицаше многу често, на саат, саат ипол, два, зависи, ноќта многу често цицаше, сега овие неколку дена ретко цица ноќта, а и преку ден многу бргу се нацица и толку ја пушта градата како којзнае колку да се најадела и се смее, весела си е. Викам зарем може толку бргу да се најаде и ете можело, гледам по килажата дека си придава многу убаво :)

На Vanj4e, elenaklasik, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Ако цица и после некое време само се трга или престанува да цица, и ако спие 2-3 саати без да се разбуди, имаш млеко. Во советувалиште кога ќе одиш ќе ти кажат дали напредува како што треба, ама овие работи ако ги прави бебето, сигурно имаш млеко. Би ти рекла да гледаш да намалиш со адаптирано, може тоа да придонесува да влече мрзливо.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Уживај гледајќи го, мене најслатко ми е да го гледам како цица, па со очињата кога ќе ме погледне, па како му се движат обравчињата додека цица, па со рачињата кога ме допира и си се допира самото. Се топам, убавини ми е доењето, ми доаѓа да го изедам од бацување. Или кога лежиме и цица, па ќе се стутка во мене :inlove:
    Дој си го и уживајте заедно, вие сте сега најважни :)

На eta, mKdevojce, Alishan30 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161

Чај пред пораѓај не, почнав со чај после 2 недели кога се среди лактацијата, затоа што првите 2 недели има најмногу млеко, градите произведуваат многу, отекуваат, стануваат болни и полни со грутки, а потоа има млеко онолку колку што бебе цица. Барем кај мене беше така, уште чај на почетокот ми фалеше.

Чај на Хипп.

Пред пораѓај не правев ништо посебно. Коа се породив , одев под топол туш, држев директно од водата на брадавицата, мачкав со ланолин кој знае колку пати на ден, и ѓи масирав кружно. Ако беа преполни одмолзував.

Саати за доењето не броев оти новороденче цица кога сака и колку сака. Тоа значи на 15 мин, на пола саат или на 3 саати. Се зависи од него коа ќе побара.Не се водам според саат него според неговите потреби.

Како знаеш колку млеко имаш..тоа никој не знае. Ја следам како цица, и го слушам дишето. Ако почнала забрзано да дише и да голта млекото надошло, и тогаш е најадена. Има разлика од дете до дете, деца лапачи за 5- 10 мин се готови, и деца мрзливи шо и по 1 саат да ти висат нема да бидат најадени. Ѓи мрзи да тегнат, лесно се уморуваат, и заспиваат на града. Затоа треба да се чепкаат да се задеваат и да се најадат.

Млекото кај жената иде во млазеви, почнуваат градите да пецкаат , и почнува брзо да тече млекото. Бебето се бори и сака да се справи со тоа, кај некои е успешно уште на почетокот, кај некој не. Има бебиња не го сакаат тој млаз, ама со тек на време ќе се навикнат, а има бебиња што тоа го сакаат па кога им тече по бавно се нервираат и плачат на града.

Пецкањето на градите или отпуштање на млекото или let down како и да го викаат, зависи од психата на жената, ако не се опушти мозокот тогаш и вентилот нема да се отвори, па бебето ќе си биде гладничко, затоа сите викаат, мир мир и само мир при доење.

Мачкаш ланолин ? Мачкај по неколку пати на ден.Оти мислиш дека бебе е гладно ? Полни гради имаш млеко а мислиш дека е гладно, ќе му дадеш кога сака, тргни адаптирано, слушај го како голта, и погоре пишав. Понекогаш плачат оти имаат индруга мака ке оти се гладни.

Едит: Успешна лактација се воспоставува само со доење и ништо друго.

На Lisandra, Thallia, dunika и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Градите не се тетрапак па со рок на траење. Млекото е жива материја, како крвта. Се лачи од жлезди и не може да се расипе.

Ова ми доаѓа со трепкачки букви да го напишам. Или на банер некој огромен.

На Anna-Karenin, Lolipop23, Fallen.Angel и 13 други им се допаѓа ова.