Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Колку долго ви трае еден подој? Секогаш ли доите од двете гради? Јас го оставам само на една града, за да дојде до посилното млеко, во спротивно доколку брзо би го сменила би го испил само она почетното воденестото и би бил пак гладен
    Околу 20тина мин цица активно инаку

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Бљуцкањето после подој изгледа многу страшно за родителите. Но доколку бебето напредува добро, не претставува проблем. Се должи на незрел сфинктер на желудникот и е нешто што ќе помине со тек на време. (Моево е 9 месеци и уште бљуцка и каша и млеко)

Тука ќе ти одговорам, и тоа со статии и уште подобро со видео од Dr. Newman кое топло го препорачувам да го видите сите вие кои се прашувате колку трае еден подој и дали една или две гради на подој.

Ќе бидам малку погруба во ова што ќе го кажам, НО, знам дека во Македонија ве учат една града на еден подој. НЕ, НЕ, НЕ и НЕ. Тоа се нарекува block feeding и е метода за намалување на лактација кај жени со oversupply. Значи секоја од нас има различен капацитет како и различна количина на жлездено ткиво. Тоа не значи дека мајки со помалку ткиво нема да успеат ексклузивно да дојат. Но, значи дека на бебето му треба количина од двете гради.

Некои мајки кои имаат поголема количина успешно дојат од една града на подој и ги стимулираат градите да произведуваат на тој начин. Но има мајки за кои таков начин на доење ќе е погубен во поглед на стимулација и количина и ќе доведе до намалување на лактација и воведување на дохрана.

Видете го последниот линк и читнете за storage capacity!

Гледајте го видеово, убаво си објаснува човекот сѐ што прашавте.

Плус повелете и неколку линкови кои убаво објаснуваат дека ако се следи потребата на бебето - а тоа е да цица кога сака, колку сака, и од колку гради сака, - нема никаква потреба од грижа за тоа дали го добило мрсното млеко или не.

http://www.nancymohrbacher.com/articles/2010/6/27/worries-about-foremilk-and-hindmilk.html

https://themilkmeg.com/do-i-really-have-to-worry-about-foremilk-and-hindmilk/

https://kellymom.com/bf/got-milk/basics/foremilk-hindmilk/

https://breastfeeding.support/forget-about-foremilk-and-hindmilk/

Последна измена: 20 јуни 2020
    На Chuchanov, Butterfly1107, dunika и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Од двете гради цица на секој подој обавезно, никогаш само од една не е. Временски се нацицува за 3-4 мин од една, но тоа е моето бебе, за секое е индивидуално. Некои деца цицаат и по 15-20 мин од една, така да не мери време, но нуди од двете гради секогаш.

На WonderGuurl и Kaetana им се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Но, како да го постигнам тоа? Еве останува 20 мин на една града и се трга, никогаш сама не сум го тргнала. Веднаш префрлувате на друга или прво го расонувате? Бидејќи 20 мин активно влечење го успиваат

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Префрлам на друга. Кога беше мал некогаш знаеше да фати, некогаш не сакаше и продолжуваше да спие.

На dunika, WonderGuurl и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ако е мало (штом задремува претпоставувам е), кога ќе заврши на едната, дигни го да ждригне, подржи го исправено малку, па стави го на другата. И да не цица доволно долго од неа, ок е, на следен подој прво таа ќе ја понудиш (ова е правило што треба да го следиш).
    Мојата е скоро 4 месеци и веќе не ми задремува, ама после првата града обавезно ја дигам да ждригне, па ја ставам на другата.

На Kaetana, Butterfly1107 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    И пак ќе продолжи да цица??
    Еве дојам дторо дете ова не сум го правела,цица од едната и вришти кога е најадена за веднаш да ја кренам.
    Најадена е за неколку минути,ретко повеќе од 5мин.Мислам ако ја ставам на другата ќе вришти,ај баш ќе пробам..ех уште колку треба д аучам.
    Ај белким со третото повеќе ќе знам:D

На Kaetana, dunika и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    9 дена е бебето, кога ќе заврши на една еве 15-20 мин се успива, па го расоблечувам да го расонам и пак му нудам (но, од истата) некогаш ќе продолжи уште 5-7 мин некогаш продолжува да спие. Наредно за саат саатипол нудам од другата и така се во круг. Но ете, сум грешела. А мислев ако рано прекинам на едната ќе го испие тоа воденестото и од едната и од другата, па уморен и гладен ќе си заспие:doh:

На Butterfly1107 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Да да, цица увелико :D
    Вришти и мојата кога ќе заврши од првата, ама штом ждригне, спремна е за другата града, лапа како булдог што вика @dunika :D

На dunika и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Баш ќе понудам друга на следниот подој,да видам дали ќе сака.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас нудам од другата само ако ја исцица првата. Се чудам кога читам дека цицаат по 5 мин,не знам дали моево е толку мрза. Некогаш цица 20 мин и заспива, а некогаш си седи на цицка и по 40 мин. Дали му е убаво така припиен до мене, си цица со паузи и дремки, а ако го тргнам плаче и жал ми е и го оставам. Ако не ја исцица да го прекинам за да го префрлам на друга? Секаде слушам дека треба да го исцица мрсното млеко.

На Kaetana, Филотеа и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.846
    Допаѓања:
    95.208
    Мојата често се најадува од една града,не знам колку и дали и стига,но напредува одлично до сега и редовно полни пелени.
    Друго ме интересира,ке ја тагнам @Kaetana
    Најчесто,како повлекува од едната,почнува да тече и другата града,без тетра не седнувам да дојам,ја ставам место улошка на слободната града.Е сеа,што е со млекото кое истекло,односно она што го пие од таа града кога ке ја сменам.Претпоставувам сменета е конзистенцијата,т.е останало она “масното” или како..
    Треба ли да превземам нешто?

На Kaetana, Sexybaby86 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Не ја оставам да дреми на града,и ја мрдам градата,незнам како да објаснам,и да е на пауза почнува да цица.

На Vanj4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мало е уште твоето, чекај. Далеку од тоа дека е мрза, нема сила уште да влече толку за да за 5 мин се нацица :)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    И мојот цица долго, и дремнува измеѓу цицање. Следно ќе пробам да го подждригнувам за да се буди побрзо.

16. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Се живо пцујам вчера и денес. Таман беше тргнала работата со доењево и го фатија страшни грчеви, со солзи плачење и дерење, врескотници се слушаа цела ноќ. Од што ми беше жал да го мачам да цица пак дадов АД. Никако не сака да цица, цел се превиткува, ќе му направам финта со лажалката и ќе го потсмирам, го враќам на града, цица 2-3 минути и пак вреска .. Многу ми е жал да го гледам да плаче и да се мачи, па уште и да го мачам и да цица.. Ќе полудам. Синоќа рачно успеав да измолзам едвај 30мл. Му ги дадов од шише да ги испие пак бараше. Дадов уште 30мл АД, бидејќи секогаш давам 60мл.. Пак беше гладен и си испи уште 30мл АД.. Аман ќе полудам..

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Размисли што си јадела да не има од твојата исхрана грчеви. Прашај педијатар што да му даваш против грчеви.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Разговарано е веќе.. Јас тоа и не јадам, единствено кафе ми кажа да исфрлам. Давам биогаја и еспумисан капки, секој ден.. Иста песна е.

19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.920
    Допаѓања:
    12.079
    Види ако не му поминуваат од еспумисан смени капки, да не му даваш за џабе хемија. Мој предлог.
    Ако сакаш погледни ја темата Грчеви кај бебиња, таму се спомнуваат две три имиња на капки кои помогнале кај други бебиња, Колипрев Колиеф итн. Многу задоволни пишуваа од Колипрев. И масажи на мешето кружни прави, а особено затоплувај го со тетра топла или притискај ги ноџињата кон мешето за да ги исфрла гасовите. И нека ждригнува по цицање, често од воздухот многу им пречи, прави подуеност на мешето.
    Знај дека мноогу сме биле такви на сам почеток. Ако ти речам биди смирена, нема да ти помогне многу, само знај дека ќе помине. Таков е шашав почетокот. Издржи само, издржи!

Инаку, да те прашам кој период му се појавува плачењето?
    Кај моето беше поинтензивно попладне околу 18 часот, уморно од цел ден, збунето, гасови го мачеа, иако си знаеше и по цел ден да е кенкаво.
    Ќе му помине и на твоето. И нему не му е лесно.

На Fallen.Angel и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не си грешела. Значи нудиш само ако бебето сака. Пример завршува со една града, (ја даваш пак таа, ја одбива)… па ја нудиш другата. Не значи дека ќе ја прифати. Многу мајки дојат една града на подој. И тоа е сосем во ред. Финтата е да ја понудиш другата, па ако прифати ок. Ако не, пак ок. ;)
    Прави компресии цело време за да му помогнеш со цицањето.

Цицање од 40 минути не е ништо невообичаено. Ок е. Читни ги линковите што ги пратив во претходниот пост, сѐ ќе ти стане јасно за мрсното млеко. Прави компресии ако го фаќа мрза да цица.
    Накратко - не треба да го прекинеш и да го префрлиш на другата. Самото бебе ќе каже кога е готово со едната града.

Тука би сакала да потенцирам и еден мит кој го слушнав последно - дека требала градата да се испразни до крај за да се испиело мрсното млеко.

Значи градата никогаш нема да ви е празна. Запамтете го тоа.

Затоа и тоа мрсно / водлесто млеко не е така црно бело како што си го замислувате. Истото млеко е, од ист подој.

Обично тие што дојат една града на подој имаат поголема разлика во млекото од почеток на подој до крај. Тие што дојат многу почесто и двете гради нон стоп ги стимулираат најчесто имаат директ помрсно млеко (така да речам).

Ама еве. Да не навлегуваме во хемија (иако е доволно навлезено во линковите што ви ги пратив), едноставно памтете го ова - ако бебето има неограничен пристап на града, не му се гледа на саат колку време цица или на колку време бара да цица, ако му се нудат двете гради, т.е. му е дозволено да бира и да диктира самото што сака, немате никаков проблем со вакво или такво млеко. Уживајте.

Ништо. Уживај и не се секирај. Ако многу ти тече можеш слободно ако сакаш да си го собираш тоа па да ти се најде после за млечни каши.

Ако према твојата перцепција цицањето за едно бебе претставува мачење, тогаш скрати му ги "маките" и не го "мачи" веќе. Ете толку е лесно и едноставно. Ноу џаџмент.

Последна измена: 20 јуни 2020
    На 0ли, rainbowmama, Girl-Rabbit и 8 други им се допаѓа ова.