Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Presrekna

Presrekna Популарен член

Не се грижи. Има такви денови. Да ми ги читаш постовите наназад во темава за смеење сум. Во нив повеќе немам од што имам млеко, а 6 месеци бевме скоро на ексклузивно доење, а сега сме 10+ сеуште обилно цица.
    Додека се воспостави лактација ставај го често бебето на града, Пиј течности одмарај и не се нервира. Не е страшно ако му дадеш АД. Тоа ќе се најаде ти ќе се смириш и ќе дојде млекото. За 4-5 месеци се ќе почне да јаде.
    Ама не чекај само да дојде, мораш да стимулира бебе со цицање. Колку повеќе бара толку повеќе се лачи.

Jana06 likes this.
  2. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Што јадете за да имате млеко? Дај те ми предлог

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Компир, ориз, житарки, паста и сл. Премногу течности, чај за доилки, безалкохолно пиво или со низок процент на алкохол.

Butterfly1107 likes this.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

@macufce млекото магично не може да го снема. Научно докажано. Ако бебето цицало овие 3 недели кога сака и колку сака, и добро полнело пелени, (особено ако добро напредувал и) а ти си дала формула само на база на тоа како тебе ти изгледала ситуацијата... Да знаеш дека воопшто не си требала. Инаку не ти ја знам ситуацијата со доењето. Затоа претпоставувам.

@Bebence29 јади сѐ што ти се јаде. Гледај да е здрава храна полна витамини и минерали. Не избегнувај јадења само заради муабет. Овес и чај за доилки се демек галактогоги.

---

Налетав на статијава сега, едноставно морав да ви ја пратам тука, и да ископирам делови кои цело време пробувам да ви ги напишам тука и да ви ги објаснам. Дури со некоја членка памтам имаше момент кога влеговме во дискусија околу тоа вооброчување на бебето и организирање на подоите. Знам пишуваше дека си организирала да се на 3 часа.. а паметам објаснував дека не секоја мајка може тоа така да го направи, и дека за многу од мајките тоа би значело проблем за доењето и лактацијата.

Одвојте време и прочитајте, убаво е напишано за сѐ во статијава.

https://www.unicef.org.uk/babyfrien...s-obsession-with-the-infant-feeding-interval/

Јас во прилог ќе ви постирам извадоци кои би ги ставила да трепкаат тука!

---

I spoke to a new mother last week who was perfectly happy with her feeding routine but wondered if she should start to stretch her baby’s intervals because ‘that’s what you do’. When I explained that it wasn’t necessarily, she said she was more than happy to go on as she was.

Where do these ideas come from? They don’t come from anyone with any breastfeeding education, nor antenatal classes with breastfeeding professionals, nor books written by those trained to support breastfeeding.

They come from popular baby care books and relatives and peers.

They seem to come from a fundamental misunderstanding of the science of breastfeeding and breastmilk production. Often they come from mid-20th century ideas based around the norms of formula-feeding and pseudo-science. And that’s all incredibly dangerous.

There are still people out there, surrounded by breastfeeding, who believe that a baby who feeds after 4 hours rather than 3 hours will ‘take more milk’. There are people who believe that you need to wait and hold a baby off to let your breasts ‘refill’. There are people who believe that when a baby does want to return to the breast after only an hour that must reflect a ‘problem’ and perhaps the mother even has a supply issue.

It’s scary and extremely frustrating that basic messages about how milk production works don’t reach the people who need them.

---

Our knowledge about breasts has been transformed over the last 20 years. Much of the pioneering work has been done in Australia by scientists like Professor Peter Hartmann and Dr Donna Geddes, Steven Daly and their teams.

We used to think most women had a pretty similar number of milk ducts but the ultrasound research revealed there were less than previously thought and the range was big. One woman had 4 ducts at the nipple. One had 18.

But it’s the findings about breast storage capacity that we need to talk about here. When a baby feeds, some milk is manufactured during the feed itself and some is taken from milk that has been stored in the breasts between feeds.

Ultrasound revealed that a mother’s storage capacity cannot be guessed from breast size. Breast size is obviously not just about glandular tissue. The range in breast storage capacity was huge.

One mother was able to store about 2.6oz per breast. Another woman stored more than 20oz. That’s not a typo.

Women with a smaller breast storage capacity had a healthy milk production over a 24 hr period and their babies had good weight gain. But their babies might need to feed more frequently to access this healthy milk production.

Is this a mother with a supply problem?

No, it is not.

Her baby may continue to feed 2 hourly or even more frequently for a few months during the day, cluster feed at certain points and perhaps continue to wake a couple of times hungry at night. Her friend’s baby may settle into a pattern of feeding less frequently over a 24 hour period. This friend’s baby may not be receiving more milk overall.

When breasts are fuller, milk production slows. When breasts are emptier, we make more milk. When babies feed more frequently and from emptier breasts, they receive milk with a higher fat content. Frequent feeding has value. And as human milk has a fat content of around 3-5% compared to some mammals who have a fat content of 40% +, it seems pretty clear we’re designed as a species to need feeding more frequently.

But let’s imagine the mother with the smaller breast storage capacity has read this baby care book. She might become distressed that her baby still wants to feed 2 hourly. She might even try and stretch the interval between feeds in the mistaken belief this will increase her baby’s intake. And in doing so, her breasts spend longer at full storage capacity and their milk production slows and her breasts receive the signal to decrease milk supply.

So in her attempt to stretch between feeds as the advice she is reading suggests she does, she may actually be decreasing her overall milk production in 24 hours and be doing some actual harm.

---

Затоа е она - кога сака и колку сака. И затоа е она - сѐ е нормално. Подоите и растојанието меѓу нив варираат во времетраење во зависност од бебето и многу работи се во рамките на нормалното. И не слушајте кога некој ви вика - подој траел 10 минути а после бебето си игра и слично. Нека е и педијатар тоа што ви го кажува. Не мора да значи дека само затоа што е педијатар е во право.

5. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Јас за млеко пијам по една чаша боза на ден, од овошје само јаболко и круша, со зеленчук сум слабо не ми бара организмот ништо...

eta likes this.
  6. strelkata

strelkata Истакнат член

Дали штети ако бебе цица но само навечер да му давам измолзено во шише? Ако правела некоја така нека сподели искуство дали има проблем после тоа со цицање.

Филотеа likes this.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не штети, ама има шанси да се одбие од цицка. Има шанси и да ти намали млекото, посебно ако е мало бебето и се воспоставува лактација.
    Зошто сакаш навечер од шише?

Kaetana and strelkata like this.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас така функционирав скоро до 40 дена.
    Едноставно ноќе не сакаше да фати цице, плачеше се тргаше, па имав одмолзено и два оброка во тек на ноќта му давав одмолзено.
    Јас по 2-3 пати на ден се измолзував и со тоа се стимулира лактација.
    Му давав од авент натурал шише,па немав мака да се одбие од шише.
    Сега е 8м и уште е страстен цицач ноќе:D

9. strelkata

strelkata Истакнат член

2 месеци и 8 дена е. Сакам навечер затоа што деновиве слабо ми цица, се загледува во нешто и прекинува. Вчера се одмолзав 80мл си ги испи и цицна малку и си заспа, си спиеше многу убаво, и не го мислев дали е гладно.

Филотеа likes this.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Така ке е потешко за тебе. Можеби мислиш дека малку цицал, ама веќе е голем и ако спие 3 сати без прекин, не е гладен.
    Ке треба да планираш кога да молзеш а кога да цица. Од една страна ако не цица ке ти намали млекото, ама ако претераш со молџење ке дојде до хиперлактација.
    Ако е весел, полни пелени, спие, значи си цица доволно.
    Пробај, ама ако мислиш дека е гладен почесто нуди цицка и нека цица во темна просторија.

Kaetana and strelkata like this.
  11. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Женски како да се измолзам ? Сакам рачно да се измолзам ама некако не ми иде. Која техника користите за измолзување ???? Баш би сакала да видам колку мл млеко имам

12. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Мене не ми успеваше рачно, многу труд а не излага млеко. Земи си пумпа најпаметно ке видиш.

Филотеа and Bilbilce like this.
  13. lovely12

lovely12 Популарен член

Рачно и јас неможам, ама колку и да измолзеш и рачно и со пумпа да знаеш дуплирај бидејќи бебињата како што влечат ништо нема да извлече така. Пробај со пумпа

Bilbilce and Jana06 like this.
  14. Mami3

Mami3 Истакнат член

Iskreno nekogas koga citam se zaprasuvam dali svakate sto znaci doenjeto?
    Bebe e toa bebe,treba da cica a nie sme dolzni da mu davame koga i da pobara pa makar i samo guskanje bilo!
    Ako veke navistina se ima problem neka bide na ad, no pri mleko,pri zdravje,nesto sto porano go nemale( odma davale kravjo) toa e edukacijata, greota e da se pravdame i da naogame drugi podtocki,za da davame ad.
    Eve neka mi objasni nekoj zosto go dava, koga bebusot cica?

Kaetana, koritsaki and lovely12 like this.
  15. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Цела недела плачев дека бебето ми е гладно при многу млеко, и давав ад само по малку пиеше 10 до 20 мл. Сега се вративме од контрола 440 грама е покачена за една недела нон стоп бара доење.

Butterfly1107, eta, koritsaki and 6 others like this.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Леле браво, супер :hug:

Chuchanov, Bilbilce and lovely12 like this.
  17. Mami3

Mami3 Истакнат член

Toa e super.
    Zosto placenje?
    Gledas deka cica imas mleko, nema potreba.
    Bebinjata ne placat samo za glad.
    Plust toa se primetuva koga bebe stagnira so kacuvanje na kilaza.
    Nema da kaka kako sto treba, nema da polni peleni.
    Ti verojatno od celata tvoja voznemirenost si go voznemiruvala i bebeto i zatoa bilo nervozno.
    Malku porazumno so nervite, sepak godini pretstojat ke ti trebaat mnogu mnogu mnogu nervi ...
    Ne rekle za dzabe " mali deca- mali problemi, golemi deca -golemi problemi."

eta, Kaetana, Chuchanov and 2 others like this.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Одлично! Терајте само доење :inlove:

Зошто мислеше дека е гладно? Многу плаче?

Chuchanov and lovely12 like this.
  19. strelkata

strelkata Истакнат член

Јас два пати досега се имам измолзено, ми излезе 80мл. Само ги стискав градите, ништо посебно.

Bilbilce likes this.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас врска немам рачно да се молзам. Не ни капе, многу слабо. Со пумпа доста вадев, ама никогаш не се молзев до крај од двете гради, ми беше страв да не немам кога ќе сака да цица бебе, тоа што го молзев го фрлав. Сега не ни користам пумпа. А и не е мерило пумпата колку млеко имаш. Имам читано тука дека мајки ич не можат да измолзат, па успешно дојат. Ако полни пелени и напредува не се замарај со тоа колку млеко имаш, имаш доволно.

Bilbilce and Jana06 like this.