Денес дури правев проверка за шеќер читам од линковите (особено овој ми е најинтересен и најсеопфатен: https://www.llli.org/breastfeeding-info/is-baby-getting-enough/ ) на @Kaetana и стварно се многу поучни. Ја следам колку се труди во групава да објасни, па еве да знае дека и трудниците читаат тоа што се постира. Кај нас не сум сретнала ниедна литература за бебе и доење и ова е навистина од помош. Ако ништо бар нема утре некоја баба да ми каже не ти чини млеко или немаш или зошто плачело бебе
Те боли? Имав грутчиња од страна и над брадавиците, првпат кога ми се случи ме фати ептен страв и болеше и не знаев што да правам. Колку што разбрав од читање и прашување искусни имав застоено млеко и запушени канали и лекот ми беше многу масажа и менување на топло ладно облоги. И ставање бебе прво на таа града да влече. За два дена треба да помине. Ако не сум во грешка може да се случи ако бебето е уште мало и не влече добро или ако стануваат поретки ноќните доења како кај нас. После не ми се повтори.
@Sexybaby86 , @Andra , благодарам многу на советите, ке дадам се од себе за да успеам да дојам, гледам дека и моето млеко го сака повеке отколку ад, го испива во еден здив, а со ад се молиме, дури и по два пати правам храна за да ја испие количината што е потребна. Кажете ми , мајчиното млеко колку време може да стои на собна температура, сега кога е лето?
Во стерилно шише на собма температура од 21 до 23 степени 4 часа.Ако имаш твое млеко не давај адаптирано само ептен ако плаче.Стерилизација на шише или го вриеш ама со купечка вода или во стерилизарот, и шишињата се чуваат во фрижидер.Ги вадиш пред употреба.Само со пумпата молзи се по малки по 30мл ако ти тече повеќе или ти се тврди постепено зголеми на 40мл.
Мене ми помогна топла вода намокрена на тетра пелена и ја замотав цела града и неколку пати така во денот и по малку се одмолзував со раце.
Не го оставам толку. Дека ад млекото трае само 20 мин, си мислев дека и мајчиното е тука некаде. Ептен малку имам, и го давам пред ад млекото. Заради времето од молзењето до хранењето ме интетесираше Ви благодарам многу.
Јас моето измолзено веднаш го ставам во фрижидер(највисоко горе а од болница ми кажаа да не стое на врата од фрижидер) Штом се разбуди го ставам да цица а потоа под чешма со топла вода го стоплувам малку и му го давам да го испие.Не знам дали овоа е правилно ама несакам да ризикувам да го чувам на собна температура.
Mamicki sto se molzite, po kolky mleko molzite na edno molzenje. Jas imam lansinoh elektricna i za 15 min edvaj 35 ml vadam. Normalno e ili neznam da se molzam ili ednostavno tolku e mleko. Inaku i cica retko molazam koga ke najdam poveke vreme - lufta.
Jas se molzam 4 do 5 Pati vo Eden den.. I sekogas razlicno.. Koga 50, 70, 80 ml. Samo ednas izvadov 100 ml... I najcesto poveke mleko vadam od levata grada. Isto imam lansinoh elektricna I molzam max 15 min
Зошто се измолзуваш? Јас вадам над 100 мл ама молзам кога синко скокнува подој и градите ми се преполни.
Znaci nemam dovolno mleko, ni ednas ne sum izmolzila poveke od 35 ml. Mnogu bi sakala da znam kolku mleko imam veke nervoza me faka. Ke vidam bebus na slednava kontrola za den dva sto ke kaxi. Ako nema pak dovolno kaceno znaci mozi malce imam. Nervoza me faka veke.
Никогаш нема да дознаеш колку цицало бебето ако споредуваш со тоа колку вадиш со молзење. Ако целта на молзењето е само тоа, безпотребно е, но ако сакаш да стимулираш повеќе лачење тогаш не се обесхрабрувај. Има жени што и помалце од тоа можат да извадат со молзење а бебињата супер напредуваат.
Јас не вадам ич млеко со пумпа Ние сме на екслузивно доење. Бебето супер ми напредува. И јас на почетокот се грижев зошто ништо не можев да измолзам. Ама некои жени си имаат колку за бебето и тоа е тоа, не е кај сите на претек. Ние сме три деца, мајка ми ми кажа дека и на неа никогаш не и се случило да и тече млеко само по себе. Јас купив памукчиња такви за гради цел пакет па еве и мене капка ми нема потечено.
Колку молзиш со колку млеко имаш - нема никаква поврзаност. Никаква. Буквално седев со пумпа во рака, капка едвај излегуваше. Го ставив одма бебето на града - се изнаголта. Различна е стимулацијата со пумпа и од бебе. За да може да се извади млекото од градата одговорен е хормонот окситоцин кој е стимулиран преку добар фат на градата од бебето. Со пумпа не може секоја жена да го постигне тој ефект. Особено не жена која седи и се нервира дали има доволно млеко. И јас доев и после подој не вадев повеќе од 30 мл. Нормално е.
Јас се молзев денес едвај 30 мл извадив од левата града за 10 мин, имав топче со денови се мачев со туширање со жешка вoда, масажи термофор ништо не ми помогна, денес неможев раката да ја кренам, бебето убаво цицаше ме ослободи. Само на доење сме убаво си напредува.
Кога постојано се одмолзуваш на пр. 5-6пати во деноти не ставаш бебе на града, тогаш можеш донекаде да видиш колку млеко имаш... доколку и еднаш го ставаш на града нема да можеш да вадиш воопшто. Кога се одмолзував, значи само одмолзување... за предвреме родено бебе за да одржам лактација...одмолзував и по 250мл на секои 3ч. Ама сега додека дојам повеќе од 30мл неможам да извадам. А кај мене градите се преполни, посебно на почеток на подој се задавува оти многу пуштаат и некогаш пред подој одмолзувам. Втората недела доев само од 1града неколку дена а другата само ја одмолзува(имав рани) тогаш успевав да извлечам по 80мл. Затоа ориентирај се по пелените, ако се полни...или еднаш неделно на контрола.