Секој организам е приказна за себе.. Не би требало да има проб да пошто не сме први што пиеме по едно кафе.. Познавам многу што пијат и пушат зедов како пример па здрави деца.. Се е господова работа нека чува тој
Каков проб можи да имаат децата од кафе или тоа што зспалила цигара две? Децата одат на училиште сега па здрави прави де.. Нд можиш да кажиш дека од тоа можи да им се случи нешто.. Има х број бремени кои сум ги гледала како пушат па чувај боже.. Секој си е своја приказна и не треба да се суди на таков начин.. Јас зедов само пример дека ништо нема да е од едно кафе
Еве за кафето инфо. А за јадењето - јадете сѐ, освен ако немате забележано дека нешто смета на бебето. Избегнувајте јаки цитруси заради пеленски осип. Ама и тоа не морате. Едит: би пишала дека секогаш има и исклучоци што значи дека ќе има бебиња кои реагираат на кофеинот - но тоа би значело, видете, па престанете да пиете кафе. А околу дискусијата за кафеин и никотин, и те како има разлика. Не постои студија која кажува дека кафениот го намалува млекото (само шпекулации) ама за никотинот има многу студии кои кажуваат најразлични ситуации (статистички) - намалено млеко, успорен рефлекс на испуштање, и ред други моменти за здравјето на бебињата: https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/smoking/ https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/caffeine/
Ако добро сфаќам бебето ќе прави 3 месеци. На еден месец е измерен 4850 а сега, после скоро 2 месеци има 6.5 кг (минимум). Сето ова е одличен знак дека имаш одлична количина на млеко и дека немаш потреба да се секираш. Пелените исто така се полни према очекуваното - иако столица има на 2-3 дена, сѐ додека е ок со мешето и му е меко и испушта гасови, нема проблем. Тоа што градите не ти се полнат - исто така е супер знак. Значи дека се направил баланс меѓу потребната количина што ја сигнализира бебето преку стимулација т.е. преку доењето и производството кај тебе што е еднакво на намален ризик од полни гради, запушени канали, маститис и сл. Меки гради не значи празни гради. Имајте едно на ум - полни и тврди гради = намалување на млеко. Меки и редовно "празнети" т.е. стимулирани гради = повеќе млеко. Простор за грижа не гледам никаков, затоа што немир, нервоза особено попладне се многу нормални кај бебињата и скоро никогаш не се поврзани со количината на млеко кај мајката (the witching hour).
Мајки од синоќа престанав да дојам. Денеска се одмолзувам 3 пати веќе ама ептен ми се подува градата, со другата немам проблем затоа што немав многу млеко во неа. Ве молам за совети и искуства.
Само по малку одмолзувај ја колку да престане да те боли и да ти олесни. Не измолзувај до крај. Постепено ќе престане да се полни.
Taka e, jas kafe tursko ne piev 8 meseci, pa od koga se porodiv 3 meseci, zatoa sto vo bremenosta mi bese mene tesko od nego, a od koga se porodiv imase grcevi Bebuskata, (ja primetiv deka i e od kafeto i ne piev.) Posle 4 mesec pocnav da pijam i po 3 vo denot sega veke ona e 6 i ne i smeta.
Немај гајле, имаш млеко таман за бебе. И мене градите ми беа меки и почнав да паничам едно време, ама откако воведовме 1 оброк, а сега и втор пак ми се преполнуваат градите зошто не си цицало бебе кога требало. Не може така лесно да снема млеко, уживај
Вчера приметив грутка на левата града. Цела вечер ставав зелка и топла бања правев џабе не ми се намали воопшто. Дури и раката лева ме боли од што ми е голема грутката
Го ставам на града ќе цицне малце и послем не му тече и се нервира ми се трга. Многу изгледа ми се запушени каналчињата. Ептен е голема грутката.
Шише со врела вода држи на местото колку можеш и масирај ја грутката и градата. Бебе од нејзе нека цица. И мене ми се направи после 5 месеци, се извадив од памет, имам уплав од маститис не дај боже, вака ми помина. Од сабајле се направи, до пладне помина.
Дали некоја има нарачано електрична пумпа од алиекспрес.Гледам поефтини се а ми треба за ете понекогаш кога треба да излезам негде или кога ми се преполни градите.Може ќе треба и порано да почнам со работа.
Фала ви мајки за мислењата. Вчера ги осеќав градиве таман дека си има млеко. Пред тоа на два пати подиспаничив дека ми беа како празни, малиов нешто се нервираше,дали не му идеше одма млекце а тој машала си е алчен сака одма да му шприца и е нестрплив. Затоа и подиспаничив (тоа наодручекна особено навечер се случуваше).Инаку супер напредува ,денес 6300 а сме 11недела и 2 дена ..Педијатаров баш се смее дека и многу било за таа возраст ама тој нека си јади, нека има млекце и тоа ми е најбитно
И кај мене се роди 3800, од болница 3600 излеговме. А сега над 6000, дома го мерам 6200. Во петок ќе одиме на контрола па ќе видиме. А само цицаме, ништо друго... ваљда не е многу... како би крателе цицање?
Нас уште на првите контроли ни велеше др дека многу си наклава да го залажувам со чај (ниту чај ниту вода еве досега немам дадено), но еве од искуства од темава гледам дека бебе кое е на доење само не може да е дебело
Kakov e be toj pedijatar na zlatno bebe sto si uziva vo blagodet na cicanje- caj da dava... Smeni go tamu.