Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Секој организам е приказна за себе.. Не би требало да има проб да пошто не сме први што пиеме по едно кафе.. Познавам многу што пијат и пушат зедов како пример па здрави деца.. Се е господова работа нека чува тој

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Каков проб можи да имаат децата од кафе или тоа што зспалила цигара две? Децата одат на училиште сега па здрави прави де.. Нд можиш да кажиш дека од тоа можи да им се случи нешто.. Има х број бремени кои сум ги гледала како пушат па чувај боже.. Секој си е своја приказна и не треба да се суди на таков начин.. Јас зедов само пример дека ништо нема да е од едно кафе

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Еве за кафето инфо.
    А за јадењето - јадете сѐ, освен ако немате забележано дека нешто смета на бебето. Избегнувајте јаки цитруси заради пеленски осип. Ама и тоа не морате.

Screenshot_20200719-145325_Facebook.jpg

Едит: би пишала дека секогаш има и исклучоци што значи дека ќе има бебиња кои реагираат на кофеинот - но тоа би значело, видете, па престанете да пиете кафе.

А околу дискусијата за кафеин и никотин, и те како има разлика. Не постои студија која кажува дека кафениот го намалува млекото (само шпекулации) ама за никотинот има многу студии кои кажуваат најразлични ситуации (статистички) - намалено млеко, успорен рефлекс на испуштање, и ред други моменти за здравјето на бебињата:

https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/smoking/

https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/caffeine/

Последна измена: 19 јули 2020
    На dunika, MilaSs12, elenaklasik и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако добро сфаќам бебето ќе прави 3 месеци. На еден месец е измерен 4850 а сега, после скоро 2 месеци има 6.5 кг (минимум). Сето ова е одличен знак дека имаш одлична количина на млеко и дека немаш потреба да се секираш.
    Пелените исто така се полни према очекуваното - иако столица има на 2-3 дена, сѐ додека е ок со мешето и му е меко и испушта гасови, нема проблем.

Тоа што градите не ти се полнат - исто така е супер знак. Значи дека се направил баланс меѓу потребната количина што ја сигнализира бебето преку стимулација т.е. преку доењето и производството кај тебе што е еднакво на намален ризик од полни гради, запушени канали, маститис и сл.

Меки гради не значи празни гради.

Имајте едно на ум - полни и тврди гради = намалување на млеко. Меки и редовно "празнети" т.е. стимулирани гради = повеќе млеко.

Простор за грижа не гледам никаков, затоа што немир, нервоза особено попладне се многу нормални кај бебињата и скоро никогаш не се поврзани со количината на млеко кај мајката (the witching hour). :)

На macufce, Veki4kaa, dunika и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Elinora

Elinora Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Мајки од синоќа престанав да дојам. Денеска се одмолзувам 3 пати веќе ама ептен ми се подува градата, со другата немам проблем затоа што немав многу млеко во неа. Ве молам за совети и искуства.

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Само по малку одмолзувај ја колку да престане да те боли и да ти олесни. Не измолзувај до крај. Постепено ќе престане да се полни.

На Elinora и Kaetana им се допаѓа ова.
  7. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Taka e, jas kafe tursko ne piev 8 meseci, pa od koga se porodiv 3 meseci, zatoa sto vo bremenosta mi bese mene tesko od nego, a od koga se porodiv imase grcevi Bebuskata, (ja primetiv deka i e od kafeto i ne piev.)
    Posle 4 mesec pocnav da pijam i po 3 vo denot sega veke ona e 6 i ne i smeta.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    7.575
    Немај гајле, имаш млеко таман за бебе. И мене градите ми беа меки и почнав да паничам едно време, ама откако воведовме 1 оброк, а сега и втор пак ми се преполнуваат градите зошто не си цицало бебе кога требало. Не може така лесно да снема млеко, уживај

На Kaetana и lavinija28 им се допаѓа ова.
  9. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    Вчера приметив грутка на левата града. Цела вечер ставав зелка и топла бања правев џабе не ми се намали воопшто. Дури и раката лева ме боли од што ми е голема грутката

10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас уште што не пробав, само со доење ми помина

На Bilbilce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    Го ставам на града ќе цицне малце и послем не му тече и се нервира ми се трга. Многу изгледа ми се запушени каналчињата. Ептен е голема грутката.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    7.575
    Шише со врела вода држи на местото колку можеш и масирај ја грутката и градата. Бебе од нејзе нека цица. И мене ми се направи после 5 месеци, се извадив од памет, имам уплав од маститис не дај боже, вака ми помина. Од сабајле се направи, до пладне помина.

13. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Дали некоја има нарачано електрична пумпа од алиекспрес.Гледам поефтини се а ми треба за ете понекогаш кога треба да излезам негде или кога ми се преполни градите.Може ќе треба и порано да почнам со работа.

14. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Фала ви мајки за мислењата. Вчера ги осеќав градиве таман дека си има млеко. Пред тоа на два пати подиспаничив дека ми беа како празни, малиов нешто се нервираше,дали не му идеше одма млекце а тој машала си е алчен:) сака одма да му шприца и е нестрплив. Затоа и подиспаничив (тоа наодручекна особено навечер се случуваше).Инаку супер напредува ,денес 6300 а сме 11недела и 2 дена ..Педијатаров баш се смее дека и многу било за таа возраст ама тој нека си јади, нека има млекце и тоа ми е најбитно:)

На Kaetana и babyboy1 им се допаѓа ова.
  15. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Стварно ли 6300 е многу? Колку е родилна тежина. Ние сме 2м точно и имаме 6200

16. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Super ste ne se zamarajte

На Kaetana, lavinija28 и lovely12 им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    3750 се роди, 3500заминавме од болница.Искрено не знам дали е многу, така се посмеа педијатаров...:)

На babyboy1 и lovely12 им се допаѓа ова.
  18. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    И кај мене се роди 3800, од болница 3600 излеговме. А сега над 6000, дома го мерам 6200. Во петок ќе одиме на контрола па ќе видиме. А само цицаме, ништо друго... ваљда не е многу... како би крателе цицање?

19. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Нас уште на првите контроли ни велеше др дека многу си наклава да го залажувам со чај (ниту чај ниту вода еве досега немам дадено), но еве од искуства од темава гледам дека бебе кое е на доење само не може да е дебело:)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Kakov e be toj pedijatar na zlatno bebe sto si uziva vo blagodet na cicanje- caj da dava...
    Smeni go tamu.

На Kaetana и lavinija28 им се допаѓа ова.