Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    2.270

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Ако била грешка терапијата требал да се консултира со тој што ти ја дал и да ти се прекине ...нели црп покачено е присуство на вирус. Не знам што е со докториве и како така зборат и праат на памет. (facepalm)

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.683
    Допаѓања:
    7.601
    Црп баш не е за вирус показател, туку за некоја бактериска инфекција. Знам сега на мали му проверувавме имаше вирус, Црп мирно беше

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Па ете затоа викам јас лично доктор би си слушала:D..поим си немам од овие работи се сум мислела заради вирус е.

5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Немам зошто да давам АД кога си имам млеко. А и ми е многу подобро кога гледам колку испило, а не да го мислам дали се најало, ако е дирекно од града. За градите имаш право, често треба да се молзат, ама тоа е тоа. Некаква жртва мора да се направи. Ама сепак имам избор кога да се измолзам, а бебето да не е гладно во тоа време. Саат време покасно порано мене ништо не ми менува, а нему му менува кога е зависно од моето млеко.
    Дете е најбитно да се дои првите 6 месеци, после кога ќе му се уфрли друга храна, доењето е мање више битно, кога почнува да јаде разноврсна храна. До 9 месеци максимум доење игра улога, после тоа веќе е ствар на мерење сила, еве уште го дојам. Има жени и до три години што дојат, ради тој курч. :)

На The_Planner, mal.ecka, BlackNight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.930
    Допаѓања:
    12.104
    Мајка, неколку членки ти споделија искуство и совети. Ти кажаа предности/мани. Сега ти како сакаш, секако тоа и како ти самата ќе се одлучиш.
    Аај сега и ти, какви зборови за доење пиша. Никој не става цртки колку дои една мајка, така? Која колку сака, а и впрочем не зависи само од неа, и бебето е тука. Многу мајки едвај го прекинале доењето, зашто веќе и се навикнале на таа рутина. Па и не можеме баш така да ги одредиме нештата, 9 месеци е рано да му се прекине доењето, ако нема потреба од такво нешто. И понатака е важно и неопходно за него.
    А за мерење сила хмм, колку натпреварувачки звучи ова, ко да е спортска дисциплина.
    Врска е пред сѐ со бебе, нели?:)

На mal.ecka, Butterfly1107, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.272
    Мајка ај да бидеме искрени, тебе ти е мака да доиш, за молзење после 3 дена ќе се откажеш, да бидеме искрени. Башка ти уште не си се породила ко што сфатив, зошто си сигурна дека ќе имаш млеко? :wasntme: Изи малце, и тие бапски муабети дека доење после 6м е реда ради не ти држат вода. Ти посакувам многу среќа во молзењето, да биде се лаганица ко што си го замислила, сите си имаме право на свое мислење.

На PinkGirl*, Butterfly1107, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    И после му даваш друго млеко?

9. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не е за цртки, таман работа. Јас го мислам колку изело и дали се најало, затоа што на градата немам мерач ко на шишето. За врска не се слагам, мое мислење, врска се остварува на многу други начини, не само преку доење директно од града.
    Бебето после 6 месеци може да пие и јаде разноврсна храна, млекото мое му е као додаток. Не реков мерење сила со себе, туку оние простачки муабети во стилот: - Многу рано си престанала да доиш, јас еве уште го дојам, а две години ќе полни.
    Стварно жените треба да си гледаат своја работа и да не им се мешаат на останатите на кој начин решиле да дојат.
    Млеко од нервозна мајка па ич не му треба на детето.
    Фала за советите на сите.
    Не ти го разбирам прашањето, кога после? :)

На BlackNight и Milkiway им се допаѓа ова.
  10. Iki90

Iki90 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Imam bebe od 10 meseci,jas za dva meseci treba da trgnam na rabota,a toa da odi vo gradinka,ama bas e po cicaneto,cica koga saka,pa prasanjeto mi e kako da go odbijam,zatoa sto i da probvam placi pisti to e vreskanje dur ne mu dam da cica.Se izvinuvam na dolgiot post.Fala vi mnogu!

11. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    226
    Мајки синчето е годинка и уште залепен за града преку ден штом ме види одма сака да цица и кенка плаче, за гладен не е гладен има 3 оброци плус ужинки и не цица туку само така со цицето во уста си седи, навечер се буди неколку пати кенка но не го земам и презаспива само еднаш кај 04ч го земам да цица си велам да не огладне... Од 15ти сме градинка незнам како да ги намалам подоите барем само навечер и насабајле да цица. Патем имаме две запчиња доле и едно сега излегува горе. Совет?

12. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    374
    Од искуство, кога нема да те гледа , нема ни да бара да цица.Моите беа 8 ипол месеци кога тргнав на работа а ги чуваше дома свекрва ми.Цицање сабајле и после работа.Градите ми се преполнуваа па на работа се измолзував по малку. Керка ми преку нок сам прекина да цица на 14 месеци(најверојатно затоа што бев трудна) а син ми сеуште цица пред одење на работа ако не спие и после работа понекогаш цица. Детето ке си се навикне на новиот ритам.

На Scorpion91 и Kaetana им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.272
    До 1 година бебето е на мајчино и дохрана од немлечна исхрана, до 1г главна храна е мајчино млеко.

На Kallias2, Chuchanov, Рапунзел.* и 4 други им се допаѓа ова.
  14. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не знам, јас со првото тие месеци бев во странство и педијатарката таму ми рече дека е најбитно ако може да цица до 6 месец само мајчино, а после може и да почне да се одбива, до 9ти. После е ствар на избор дали ќе го доиш или не. Тоа беше нејзин став.
    По 6тиот месец дека е побитно новата исхрана да е строго контролирана и да се внесува по некаков алгоритам.
    Пак ќе кажам, не сум педијатар, ова таа ми го кажа.
    Тоа дека секоја мајка си има право да си одлучи како што индивидуално, исто е мој став. Има жени кои имаат одбојност кон доење, што е сосем разбирливо, јас не би го оставала без мајчино млеко првите месеци, но не би ни доела од града, колку и да е според некого ова со пумпиците покомплицирано. :)

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ретко кој антибиотик не е компатибилен со доење. Муабетот е ако не си прашате, нема да бидете услужени. Тоа функционира така не само во Македонија, туку и тука. Ако не си побарав радиолози кои следат нормални студии дека КТ де факто ОДИ со доење, ќе требаше непотребно да бирам дали да дојам или да се погрижам за моето здравје. Ама да си информиран значи да имаш моќ да се бориш за тоа што го сакаш, иако системот на жалост е полн препреки и многу малку поддршка.

На твое место - ако е потребна администрација на одреден антибиотик, би прашала за компатибилност со доењето, а втор чекор би било ако ми речат дека не е компатибилен, јас САМА да си проверам дали навистина не е.

Има сајтови, дали e-lactancia, или тука има одличен сајт embryotox. Многу лекови што сум чула дека "не одат" со доење, де факто одат. :)
    Чисто како инфо. Dr. Newman има цело истражување посветено во својата книга, и за мнооогу лекови и болести отворено зборува за компатибилност со доење.

Воопшто не си во право. Доењето игра улога за целото негово времетраење. До 1 година на бебето е примарна храна, но и после година има огромен бенефит и како храна, и од аспект на емотивен и психички развој на детето.

Јас не знам како вашата култура ви дозволува вака да интерпретирате и етикетирате туѓ однос - доењето е врска меѓу мајката и бебето, и никој нема право да дава мислење или да ја коментира истата. Особено не со ставови основани на неедуцирани изјави.

Како што веќе пишаа - одење во градинка не е причина за одбивање на бебето - самото дете успешно се адаптира на новата ситуација. :)

Исто како погоре - нема мама, нема цице. Градинката ќе биде преинтересна, па доењето ќе се одвива во вашето слободно време.

Кратење на подои е важно само доколку имате проблем со вишок на млеко. Но и во тој случај, советот е - не кратете подои, нека тргне детето, па ќе видите каква ќе е состојбата со градите. Доколку осетите и најмала тензија - одмолзете малку колку да ви олесни.

На Yowannty, Scorpion91, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Iki90

Iki90 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    No problem e sto zaspiva na cice,pa zatoa sakam da go odbijam

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Читав по разни сајтови и секаде го прочитав истото дека бебето е неопходно да цица до 6 месеци, потоа да се почне со цврста исхрана комбинирано со доење до 1 година. После тоа е избор на мајката и детето, дека ништо не е погрешно. Јас да бидам искрена после првиот месец доењето ми стана мачно и не ми беше задоволство, само си викав да дојде мај следна година и да го одбијам. Како поминува времето мене доењето ми станува се поубаво и криво ми е ако поминале 3 саати, а тој нејќе да цица. И сега кога ќе ми текне што си мислев ми е тешко, не требаше никогаш да мислам на одбивање.

На mal.ecka, Thallia, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Точно да. Ќе си прашаш дали смееш да доиш. И самите доктори ќе ти кажат.

На своја рака не би правела ништо. Само кажувам не би одбила инфузија за да дојам додека сум во болница. Тоа е немам избор освен да слушам доктор.
    Ме разбираш што сакам да кажам?
    Не можам да одговарам утре за здравје на бебе и да изигравам доктор. Верувам во твојте сајтови секако.
    Ама еве и во бременост се немам ништо напиено без да консултирам 2ца лекари.

19. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Тоа што го пишав, ако читаш, е став на педијатар, а не мој личен, како што пишав подолу.
    Јас лично не разбирам зошто сте толку агресивни во темава и на секој што ќе праша нешто во врска со доење-не-од-града, простачки му се нафрлате, како да се работи лично за вашето дете.
    Прашав, добив одговори и им благодарам на членките кои човечки издискутираа и ми дадоа совет. Се надоврзав на тоа како јас го доживувам моментот на поврзаност, кој не се сведува само на доење од града, пак ке кажам според мене. Твое е да пишеш, не се сложувам, а не да се повикуваш на мојата култура, која што очигледно тебе те има заобиколено кога се дрзнуваш да ја коментираш на таков начин.
    Твое си е како си го доживуваш доењето лично, мое си е јас како си го доживувам и секој со основно домашно воспитување тука треба да прекине дискусија.

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ќе заспива во градинка и без цице. Без гајле, многу полесно се адаптираат на градинката отколку што ние мислиме и очекуваме :)
    Но доколку одбивањето е твоја лична желба тогаш најдобро постепено да го одбиваш, не нагло. Така и ти нема да имаш проблем со градите, и бебето нема да има проблем од аспект на психолошкиот момент, да нема плачки.

@NovusOrdoSeclorum а која е причината зошто не сакаш да цица? Може имаш пишано, не се сеќавам. Пробувам да разберам бидејќи прочитав дека првото ти е веќе доено 6 месеци.

Ќе се сложам со членките погоре дека покомплицирано е измолзувањето ако сакаш да биде ексклузивно на мајчино, според мене нема полесно од вадење цицка кога му се јаде, буквално на лице место и да не се лишувам постојано од мои лични задоволства.
    Се сложувам и дека млекото му е главна храна до годинка. Од 6 месец се почнува со дохрана, но неможеш веднаш да му воведеш комплет 3 оброци со ужини. Додека трае постепеното навикнување на мешето на цврста храна, така напоредно млекото му е главна храна за качување килажа.

На dunika, Bella*, MinnieM и 2 други им се допаѓа ова.