Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Ве читам и алал да ви е како издржувате со доенчињата.
    Човек капа да ви симне ! :bow:
    Со ова на цице 24-7 не можам да се замислам. Поготово карактерно не можам да издржам мислам би полудела.
    Поред коронава, седењево дома цела бременост и уште толку :sweat:
    Ај валда со бебе се менуваме и ние...
    Но секоја чест за издржливост 8)

На eta, Dana31, dunika и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.228
    @Kaetana :bow:
    Неколку пати те читам, и заспивам од твоите совети:lol: ми делуваш како книга за доење.
    И други литератури не читам, само овде советите:D
    Толку убави информации, и совети.
    Браво:clap:секоја чест.

За кратко ќе ве дружам овде, сега за сега, само се едуцирам:hai:

На mal.ecka, Kitten, dunika и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас од дома не сум излегла со мојата, среќна сум кога до порта ја возам. Ќе видиш дека нема ништо поубаво од доењето, мене најубаво ми беше кога по цел ден се гушкавме и доевме

На eta, dunika, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Офф а во стан без тераса?
    Со двор куќа искрено немаше да ме фаќа паника..ама вака ептен тешко ми паднаа карантиниве.
    Дај боже да биде така а не нервози :)

На Kate Rina 93 и Bebac им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.757
    Звучи како клише, ама кога ке го гушнеш тоа мало човече веќе ништо нема да ти е исто.
    Можеби ке ти биде тешко првите денови, недели, месеци, затоа што доењето не е како на филм. Има многу предизвици, ама ако сакаш да доиш, ке успееш. Зборам ако длабоко од срце сакаш да доиш и на тој начин да бидеш поврзана со бебе.
    На почеток е монотоно, многу. Или само ке спие и цица или ке цица и ке има грчеви т. е. ке плаче. Ама мене ми беше доволно еден час да излезам од дома, на шопинг терапија и бев препородена.
    Дојам 13 месеци и не планирам наскоро да го одбијам. Уживам во доењето од прв ден. Болно беше, гради, грб од спинал и лежење, рана од царски, се ме болеше.
    Ама тие очи ми се се на светот. Среќна сум што можам да мјжу го дадам најдоброто.
    Мене кочница ми е тоа што немаме услови за доење во јавност. Нема клупи, нема места каде што можеш да доиш на раат. За мене доењето е интимен чин и не би ми било пријатно да ме гледаат во цицка додека синко цица.

На MumToBe, dunika, Thallia и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Така си е(fingers)
    А за доење во јавност секогаш прва охрабрувам.
    Тетра преку тебе и не треба многу замарање.
    Ако почнат сите луѓето ќе се навикнат. Секогаш ќе има по некој што се ѕвери ама менталитетот ни е таков
    А кога ќе се прикриеш не се гледа ништо секако па џабе се ѕвереле8-|

На dunika, Kaetana, Kate Rina 93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.757
    Со тетра може додека е мало бебето, после тоа нема шанси. Кога ке почне да разбира ке ја тегне тетрата. Плус, не е поентата да се криеш, туку да уживаш во доењето без да ѕверат во тебе како да игра мечка. Мене не ми е што ке ми ја видат цицката, туку самиот чин на ѕверење.

На Larahappy, elenaklasik, Филотеа и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Ако не се замараш дека ќе ти ја видат цицката ич да не се замараш што се ѕверат.
    Јас сакам да дојам само ради тоа што не мораш шишенца да носиш храна..туку седни на клупа и цице на изволте а за ѕверење тоа е кај и да отидеш ќе се најде некој да ѕвери.
    Не е дека Америка е покултурно или поразлично. И таму ќе се најде будала да ти каже да се покриеш...

На dunika, Kaetana, tambelina и 3 други им се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.757
    Јас сум носела шише со измолзено млеко. Најчесто дојам во кола, па дури и тогаш се ѕверат, замисли. :?:
    И на други места ке ѕверат, ама има попристојни услови. Кај нас паркови нема, а не пак клупи.

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ич не ми е гајле ако се ѕверат, не ни гледам наоколу. Си го гледам малиот додека цица.
    А има и едни широки престилки да се купат, околу врат како врвка има. Мислам дека некаде низ интернетов имаше, а и во Ваикики сум гледала.

На mal.ecka, dunika, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.406
    За доење во јавност си најдов решение. Посебна марама која има врвка за преку врат и како еден венец горе кој се витка и овозможува бебето да не е прекриено ептен и да му влегува воздух.
    Screenshot_20200903-125242_Amazon Shopping.jpg

На Kaetana, elenaklasik и Milkiway им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Е ова е тоа на коешто мислев погоре. Околу 200-300 денари се во Ваикики.

На Kaetana и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Има ли кај нас во Скопјево блузи за доење? Ги гледав уште трудна на али ама се мислев и не ги нарачав(facepalm) а сега со коронава тешко и дека ќе стигне нешто..

14. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Јас вчера извадив цицка на клупа во Аеродром. Жешко беше, уште со тетра да го поклопувам :) Ми е гајле :)

А инаку и јас да се пријавам и мојот е цело време на цицка. Баш сабајле педијатарот ме прашуваше на колку време цица хахха Му викам по цел ден е на цицка :)
    Еве и во овој момент он дреме и си влече, си цуца. Јас лежам и си читам Фемина :)

На Yowannty, Kate Rina 93, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    Со првото дете не успеав да дојам, само 40 дена. Се правев, исхрана, лактил таблети чаеви, нудев града нон стоп, дури и кога спиеше со брадавицата бев залепена кај бебе на уста да се лачело таму нешто за повеќе млеко, па се молзев на 2,5 часа вадев едвај 20мл и еден ден станав од спиење од градите ни капка не излагаше.
    Сега сум трудна со второ, дај боже сакам пак да пробам со доење, генерално сум информирана и знам како треба, но еве што да правам за да не ми се случи истото, зошто јас сум пример каде млекото буквално ми секна?
    Дали да купам уште од сега пумпа за одмолзување?

16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Јас на почетокот кога почнавме да излегуваме ми беше шубе и само се вртев се туфкав каде да седнам, како да се покријам да не се гледа, гледав нркаде подалеку да најдсм некоја клупа и да ја надојам. Ама со тек на време отрпнав и сега вадам цицка и дојам. Никој никогаш не ме погледнал напреку, туку многу луѓе ми се насмевнуваат дури само што ја гледат сликата, неколку ми имаат кажано "браво, многу убава слика". Ако нема клупа, седнувам на тротоар и ја дојам, не дозволувам да плаче, а јас од срам да барам погодно место за доење. До сега не сум имала непријатна сцена од минувачите. И во кафич дојам. И во ресторан кога јадеме дојам, никој ама никој до сега не ми пререкол ништо. Нити се загледуваат во мене, ниту им е непријатно, а мене пак ич :D

На Kate Rina 93, babyboy1, tambelina и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Поголемо кога е, подобро покрива цицка од помало. :)

Јас имам ваква и ја доев ќерката надвор додека беше помала. После кога се поголеми сѐ тргаат, им смета, фаќаат. Ама па добро кријат цицка.

Најдете си добра облека која нема да биде апла дека доите. Пример блузи кои се поделени како градите и само малце поткревате без да е цела кичма гола и да е очигледно дека доите.

Вам да ви е комотно. За другите ич да не ви е гајле. :)

Ако можат дибеци да мочаат насекаде (чесни исклучоци за зортови кои се случуваат ретко во животот) оти јас да не можам да си го надојам бебето раат.

@Alishan30 :*

Последна измена: 3 септември 2020
    На Kate Rina 93, babyboy1, tambelina и 8 други им се допаѓа ова.
  18. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Да си доите, ич да не Ви е срам :l:

На elcezelce, Kaetana, Chuchanov и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Пумпа не би. Искрено. Прво почни, па сѐ можеш да купиш во рок од еден саат ако ти треба.

Знаеш кој е најдобар почеток. Што побрзо после породување на града да иницирате доење. Што повеќе стимулации во првите денови во болница. Максимален размак меѓу доење да е 2.5 часа (од почеток на подој до почеток). Ако бара бебе порано - секако дека порано. Прави компресии при доење. Ако додаваат формула во болница и те замараат за тоа, нека е почесто по помалце и со шприц. Гледај да ти е бебето со тебе во соба. Да имате многу контакт кожа на кожа.

Гледај како оди. И овој пат - ако нешто не оди, побарај помош од стручни лица кои нема да те остават да не знаеш што се случува и што е причината. Чисто да знаеш стварно причина, затоа што млеко од себе не секнува туку така. Ако ти тупнат формула - исто и тоа не е решение на проблемот зошто.

Пробај да избегнеш дохранување со шише - барем на почетокот додека е многу мало и не воспоставите доење. Ако треба да дохрануваш, прави го тоа со сет за дохранување директ на града.

И не се води по првата приказна. Секое породување и секое бебе се приказна за себе. Само храбро и прашувај сѐ што те интересира...

На eli.karameli, Thallia, tambelina и 2 други им се допаѓа ова.
  20. MPR

MPR Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    118
    Здраво мајки,
    Ве молам за препорака за дезодоранс сега во период на доење, кој, колку е и каде можам да го најдам.
    Знам дека не смеам од обичните да ставам.

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.