Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Јас имам градници од стружанка земено за доење кога излегувам носам таков под облека за полесно да го дојам...доста ми се практични

2. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мамички да ве прашам, ако имате потреба да се измолзите, во што го ставате млекото, знам дека треба да биде стерилно.
    Јас мислам дека ќе треба да примам антибиотици за раната од царски, вечер ќе одам и сакам да се измолзам ама во повеќе шишенца за недај боже и да ги замрзнам, совет?

3. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.110
    За замрзнување имаш кеси во Зегин... А инаку јас чував измолзено млеко во стаклени превриени шишенца

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    ИМа кеси, а некои користат и од оние стерилните чаши. Инаку одредени антибиотици одат и со доење, прашај во соба за доење.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Ќе може некој да ме додаде во Соба за доење, име и презиме би ви пишала во лп?

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Пиши ми, ќе пробам да те додадам.

7. dijana44o

dijana44o Нов член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Zdr, go citam forumov podolgo vreme resiv da se zaclenam. Ke zamolam nekoj ako moze da me dodade vo grupata SOBA ZA DOENJE, moeto ime e Dijana Dinovska. pozdrav fala

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Треба да сме пријатели на фб, те додадов и ќе те предложам во групата, има и други групи на фб, ќе те предложам.

9. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    zdravo majki. mi treba sovet od vas vo vrska so doenjeto. moeto bebce e 7 nedeli rodeno predvreme vo 35ta nedela. prviot mesec bevme na doenje i sise so moe molzeno mleko po sovet od pedijatarot za podobro da napreduva. bebceto kaci 850gr pa pedijatarot ne ostavi samona doenje i vaka mi e mnogu polesno i poubavo cuvstvo milion pati. moeto bebce postojano saka da cica koga e budno nekogas dyri i povraka od premnogu no ne znam koga i e dovolno. dali e vo red da i davam postojano i pokraj toa sto povraka? na kolku vreme cicanje treba da ja zdrignam? dali ako spie se obiduvate da gi zdrignete sepak? navecer taa poveke spie i pomalku cica pa gradite mi otekuvaat i se bolni. dali da ja budam preku nok pocesto da cica ili da gi izmolzuvam? se nadevam ke go spodelite vaseto iskustvo so mene

10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Според мене бебушот е мал за воведување ред за цицање. Давај да цица кога сака и колку сака.
    Кревај ја за да ждригне секогаш кога ќе ја пушти градата.
    Во однос на ноќните подои, нормално е да се намалени па оттука нормално е да има оттеченост на градите. Ако чувствуваш преголема болка одмолзувај се еднаш во текот на ноќта. Со тоа ќе си обезбедиш и сигурна лактација за подолг период. Ќеркичката моја не се будеше цела ноќ воопшто и ми беше тешко. Затоа ја земав во 6 часот и ја ставав на града па заедно продолжувавме со спиење до 10. Цуцкаше од време на време со што ми олеснуваше, колку толку

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    На Рампа знам сигурно, накај Влае појма немам...

12. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    fala anina za odgovorot. jas pocnav da se odmolzuvam i da go zamrznuvam mlekotovo kesi posto sinoka pocnaa topcinja mali da mi se stvarat vo ednata grada kako niza ne znam dali e zapusen kanal ili oteceni zlezdi edvaj mi popustija malku i pokraj toa sto izmolziv i plus bebceto go stavav na taa grada samo a i topli oblogi stavav.

13. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ако имаш топчиња пробај со пареа да ти се ослободат градите. Во еден поголем сад стави вода да врие и застани со градите над неа. Млекото кое е „вишок„ и застанало ќе протече со сигурност. Додека си над пареата не се одмолзувај туку само масирај ги градите.

На ZojaP и joy1 им се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Мој совет е да и даваш колку сака кога сака. И моето кога и да го ставам на града фаќа да цица, ама се познава кога е гладно, а кога си игра. Обично кога ќе почне да мрда да се врполи да речам, тогаш знам дека е ок.. После цицање се смирува и се смее. Ориентационо, подојот може да трае од 10 до 40 мин (ама само ориентационо, сепак зависи од детето).

За ждригањето - обично после подој ја кревам исправена и така ја држам, па самата ждрига. Ако заспие, не ја ждригнувам (ова е ок освен ако детето нема грчеви).

Навечер ја дојам во спиење. Пробај така - за да си олесниш тензија во градите. Не го буди детето, само дај му да цица и би требало да фати. Ќе се нацица и ќе си продолжи да спие. Барем јас така правам и ми успева (sleep feeding). Навечер ја дојам на 2-3 саати, и не ја ждригнувам за да не ја разбудам. Ама нема никаков проблем ни со грчеви ни со гасови.

На Domakica, ZojaP и referentka им се допаѓа ова.
  15. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    kaetana jas probuvam vo tekot na nokta da i dadam da cica no ne mi uspeva si spie. duri i i menuvam pampers se rasonuva malku no cica samo 5 min i si prodlzuva da spie. vo race li ja dois? mozebi zosto jas ja dojam vo lezecka polozba. moevo bebe ne znam dali zosto e malecko no ne se smee posle cicanje tuku pred samo koga ke me vidi deka ke cica se raduva i svetkaat ocinjata. imam i drug problem dokolku nekoj znae sto moze da bide neka dade nekoj sovet posto ne znam sto da pravam. se slucuva ednas vo denot nekogas i poveke pocnuva mirno da si cica i naednas kako da stanuva nervozna mrda so race i noze ja pusta gradata pa se maci da fati posto nervozno ja vrri glavata se crvenee moze i da vresne zabrzano disi kako vozvudena. se osekam nemokno togas. probuvam se. ja krevam i setame i mirna e nekolku minuti i pak bara da cica no pak isto vozbudeno nervozno cicanje. nekogas ima gasovi no nekogas ne znam od sto e. i toa moze da trae i dolgo da ne zaspie i po dva tri casa i se taka ja faka nervoza pa malku ja drzam vo race ja setam pa pak saka da cica ... ima denovi jas se umoruvam duri polu zaspana ja dojam gradite mi se skroz isprazneti i meki veke na kraj a imam dosta mleko...ako nekoj znae od sto ve molam pisete mi...

16. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Мали сте уште, почекај ќе помине и тој период. Занимавај ја со тропалки, ставај да лежи на меше, пеј, морада се умори за да побара да цица подобро.

17. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Мами на едната града имам како едно мало топче, не ме боли многу и е многу внатре во градата, ми е страв да не ми се запуши некој канал, што треба да правам?

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Masiranje so mlaka voda I davaj na bebusot da cica

На chache87 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    Majki, Dali smeam da konzumiram limon dodeka dojam? Bebuskata mi ima 1 mesec.

20. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    Majki, Dali smeam da konzumiram limon dodeka dojam? Bebuskata mi ima 1 mesec.