Пред 2 дена се породив и веднаш почнав со доење؛ немаше проблем си повлече бебе 2 дена а денес нешто е поспана и неќе да цица؛ нема золтица и не пуштија дома؛ Нз како да ја натерам да цица
Скокоткај позади вратче, увце и некои викаат да скубнеш косиче (мене ми беше жал и не пробав) и ако ништо не упали расоблечи бебе да се разбуди и да цица. Или ако можеш полузаспано да му дадеш
Супер сте према тежината. Сега е веќе големо бебе и си фаќа свој ред. Може да почне да си преспива подолго навечер. Према ова што го пишуваш имаш солидна количина на млеко па ништо чудно бебето да си надокнадува преку ден со цицање. Гледај го темпото како што сака таа, само внимавај со преполнувањето да не испадне проблем. Масирај ги градите, и можеш ако си будна (без обврски) да одмолзуваш малце ако осеќаш тензија. Инаку супер си е. Вакво кревање на тежина во комбинација со задоволно бебе е супер. Ако не ја сака другата види неколку дена или недела како ќе оди со будењето. Може да е и од скок во развој. Во секој случај следи пелени и контролирај на педијатар тежина. Штом имаш поддршка и од педијатарот, не се секирај. Ќе измерите наскоро и ќе видиш како оди. Друга опција е да пробаш да одиш на нешто помали интервали преку ден. Без форсирање - понуди.. види дали ќе прифати. Па да видиш дали има промена во вечерните будења. Ама гледај ги печените и направете контрола на тежината откако е само на доење. Не на брзо растојание, ама би рекла на 2 недели би имала некое сознание. Нежно будење преку пресоблекување, менување пелена. Топло е уште - може да се рассоблече бебе. Галење, пеење, нудење да цица и додека е заспано. Компресии при доење обавезно. Подои на 2-3 часа од почеток до почеток на подој.
Ја будам ама чим ја ставам на цицка неќе и заспива؛ денес 1 какана и 2 мочани пелени ама мн малце внесува на подој, неколку пати ќе голтне и толку
Компресии при подој. Обавезно. Молзи се после секој подој ако имаш чувство дека не цица како што треба. Моја препорака - давај од молзеното млеко со сет на града. Ќе можеш да контролираш доток преку сетот. Има на медела, а има и видеа како да си направиш сам (лесно е). Така го вртиш млекото, одржуваш лактација, плус бебето добива количина на млеко која ја следиш - особено во ситуации кога сметаш дека не добива доволно. Инаку обично ова е време кога педијатар ќе ти каже формула. Ама јас би рекла дека е рано за формула, пред сѐ се дава шанса на доењето со тоа што мајката се молзи за стимулација и одржување лактација, а на бебето му се дава дохраната на града преку SNS (supplementary nursing system). Да.
Nie deneska napravivme tocno 2 Nedeli.Dodeka bevme vo bolnica bebe cicase ama deka ne bev sig dali imam dovolno mleko i mislev deka bebeto e gladno i davaa I dohrana so spric a ona ne odbivase nikogas.Sega sme doma i ne i davam ad skoro edna nedela,(6 dena)bidejkji gledam deka polni peleni ,a i si rekov ke pocekam do deneska za da vidime na pedijatar kolku kacila tezina.Spored pedijatarot tezinata koja ja kacila e super ,imame kaceno 160gr za 6 dena.Pedijatarot rece da ne i davam dohrana da prodolzime vaka. Ona sto malce me zagrizuva e sto nemame nekakov red cica koga ona ke posaka i se smiruva samo na grada.Podolgo vreme si saka taka na grada da sedi ,cica pa odmara ,nekogas i zadremuva.Na cicka minimum 20 minuti pominuva nekogas i po 40.Navecer e mng kenkava i place ,koga e na cicka e smirena.A znam deka ne e sekogas gladna bidejkji se slucuva i da bljucne od mng cicanje.Ne naogjam nacin kako na drug nacin da ja smiram i da i davam da cica na 2-3h.Sovet nekoj?
Мајка немате буквално никаков проблем. Нека си цица кога сака и колку сака, да порасне малку и самата ќе си направи ред. А сега, баш вака треба да биде. Уживајте
И јас мислам немаш проблем, јас така бев со првата, така сме и сега, премногу се мали уште за да имаат некој ред плус ништо не разбира за да ја занимавам на друг начин па ајде на цицање најлесно се смирува, така цицањето освен храна е и утеха и лек.
Од тоа што читам дека треба цело време на града за да цица, истото го правам, но ќе повлече неколку пати и задремува؛ Никако да ја натерам да отвори уста а млеко тече од градите؛ Не плаче кога ќе се тргне но вака мн малце внесува а мочка и менуваме пелени на 3 часа؛ Некој совет? Да отвори уста бар
https://www.laleche.org.uk/sleepy-baby-why-and-what-to-do/ Читни тука има добри совети. Кога ќе повлече прави компресии. Како е со какање? Кога сте на мерење?
За какање секој ден по еднаш, утре сме на мерење бидејќи не пуштија вчера од болница؛ Млеко само тече од гради а она неќе да влече и плаче а толку сакам да ја дојам
Од другата тема те цитирав.Немој со пумпица само бебето и треба на твојата града.Јас со пумпица никогаш повеќе од 40мл немам изморлзено , а бебето напредуваше супер.Млекото ми дојде после 4 дена.Пиј чаеви за доилки и многу течност.Ама и јади Знам дека знаеш ама да те потсетам Еве и @Kaetana ќе ја тагнам да види и да ти каже совет за надоаѓање на млекце Убава породилна приказна
Фала ти, веќе ја испомалтретирав и Каетана со прашања по пораки од првиот ден доста ми помага и таа. Бебушка фаќа на града, ама ја сунчаат заради жолтичка и затоа, мора да стимулирам и јас. Денес почна веќе млечна боја да е млекото и го прима и моето. Чаеви пијам за доилки од вчера. Денес ми е трет ден, се надевам од утре дека ќе имам повеќе млеко
Сигурно знаеш ако ти се тврди градите имаш млеко .Нема да промашиш жежат некако и тврди камен се.Пази само да не престимулираш па да си направиш проблем со хиперлактација.Остави го бебето знае колку треба .Ќе успееш само напредНема поубаво чуство да гледаш како бебето расте од твоето млекце
Здраво, нова сум тука и молам за помош ако некој знае и бил во ситуација како мојата. Ако има посебна тема за ова упатетеме. Пред 4 месеци се породив, 1 месец го цицав бебето и плус му давав дохрана. На контрола на еден месец бебето имаше земено само 450гр. Докторката ми рече да престанам да го дојам и да му давам само АД. Ја послушав и сега многу се каам (ве молам не ме осудувајте немав поддршка од никој сами сме со мажми во др град). На стискање ми излегува ептен густа и жолта течност. Дали сеуште имам надеж да ми се врати лактација или да се откажам? Ако има некои лекови или чаеви кажетеми да пијам. Поздрав
Ред се воспоставува по 3 4 месеци. Доени деца треба да добијат цицка кога сакаат и да цицаат колку сакаат. Освен храна, тие сакаат близина и љубвов. Уживај во овие денови, ке поминат неколку месеци и ке се среди. Е за спиење не можам да ти кажам дека ке се наспиеш, ама тоа е мајчинство.
Мајка немам искуство ама не сакав само да прочитам и да одминам. Срамежливо ќе ја тагнам @Kaetana ако има време за некој совет да ти даде. А имам читано за мајки што си го вратиле млекото. Би ти рекла да го ставаш бебето на града и пробај со чаеви? Јас и ден денес кога пијам од тие чаеви забележувам дека имам повеќе млеко после тоа. Се надевам ќе успееш!
Се породи крофничке? Аиии сега случајно прочитав, живо и здраво да ти е бебчето, од Бога благословено Поздрав и гушки и до двајцата