Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    8.830
    Ти благодарам премногу. Претпоставувам градите се стврднаа и набрекнаа така од надоаѓање млеко, а непразнење, па така и брадавиците ми беа рамни. Пумпата добро ги извлекува но брзо си се враќаат во 'првобитна' положба. И ме чудеше што прво ме носеа да ја дојам, а после тоа се молзев, не ми имаше логика. Првиот пат не ми ни олесна.. Сега веќе се омекнати. Има некоја тапа болка на допир но претпоставувам нормално е. Вчера баш ноќта и во спиење дури ме болеа, но сега веќе е друго. Што се однесува до брадавиците може ќе се помачиме малку но се надевам ќе фати и ќе се исплати тоа. Млеко имам, мислам дека греота е да давам плус ад. Тука во болницава додека е кај нив си ја хранат по 'режим' на 3 часа. Кога ќе е со мене ќе е друго,ќе си цица кога ќе побара..Само да успееме.

На K7M10J, Alishan30, MilaSs12 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ќе биде. Не сите почетоци се лесни. Ама нека не те обесхрабрува тоа. Многу поминавме низ чудесии. Не си сама.

На K7M10J, kukla21, Brpbrp и 3 други им се допаѓа ова.
  3. honeyboney

honeyboney Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    188
    Ти благодарам за одговор. Утре ке одиме на педијатар презакажав за порано. Изгледа бебе се прецицуваа дека сак цело време на цице еве од вчера ми повраќа три четири пати цво млаз.. Се преплаашив

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако полни пелени и напредува добро - и тоа повраќање во млаз не е страшно.

На K7M10J и GolemaMala им се допаѓа ова.
  5. honeyboney

honeyboney Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    188
    Морам да те прашам уште за полни пелени.. За колку се рачуна нормално во ден да е покакано? Мојов знае и до 7-8 пати да се покака а често и веднаш, после доење. И моча секоја пелена му е тешка..

На K7M10J и Kaetana им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Одлично. :)

Минимум 5-6 мочани и 3-4 покакани во 24 часа.
    Супер сте штом толку често кака. :)

7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Пиете ли магнезиум при доење?

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Да :)
    Истите од бременост ги пијам, од Натурал Велт 250 mg.

9. Kakao2

Kakao2 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2020
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    31
    Уште од болница бебето цицаше 4 дена го ставав на града но по некое време престануваше и плачеше за млеко, брадавиците лом ми ги направи, повеќе гризеше, пробав да се одмолзам 2 пати ништо од двете гради а ги чувствуван натечени малце и како чворчиња внатре има, немам воспаление ни температура, решив да не дојам очигледно немам млеко е сега прашањето е дали морам нешто да направам или само од себе ќе помине имам малце како осетливост во градите.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Да одиш на ехо преглед кај гинеколог да види дали имаш млеко и ако треба ќе ти даде терапија.
    Пошто викаш чворчиња а немаш млеко да не ти се запушени канали?
    Градите меки ти се или?

На K7M10J, Brpbrp и Kakao2 им се допаѓа ова.
  11. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    8.830
    Земи со термофорчиња ако имаш, преку облека масирај, или под жежок туш, или со топла крпа...И додека одмолзуваш нежно во правец од под пазуви кон ареола со прстите масирај.

12. Kakao2

Kakao2 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2020
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    31
    Дали млекото само ќе се исуши во градите доколку не се дои или морам да го извадам?

13. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Дојдов да коментирам за една глупост што ја чув денеска... Пријателка која нема деца осудува друга пријателка затоа што нејзината ќерка има скоро две години и сеуште цица. Јас, иако бремена, не знаев какви е чувството и до кога би доела и си ќутев. Истата ја осудува пријателкава и зошто ќермка и' спие со неа, а женава е самохрана мајка, ама тоа е друга тема на муабет.. Истава што осудува денес ми рече дека бебињата ТЕСТИРАЛЕ до кога и колку можат да добиваат цицка и ме исл итикува затоа што често го дојам моето ЕДНОМЕСЕЧНО БЕБЕ. Женава тврди дека на факултет учела развојна психологија, ама никако да ми објасни како едно бебе кое сеуште не е развиено и способно да "размислува" може да ме тестира и тренира за да добива цицка. Изиритирана сум од коментарот, па морав да споделам со некој. :@

На Jana06, K7M10J, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Искрено 2години се многу според мене кој како сака нека каже на таа возраст повеќе како занимација им е има и други начини да се биде близок со детето не е цицката само,малтене чоколади почнало да јаде детено она цицка дава.Не осудувам никого секој си прави како што си знае.А за тоа што искоментирала дека многу го доиш фала богу дека ќе му дадеш кога му се јаде што има тоа желудниче за 40мл млеко преку сила,али стално тие таквите коментираат што немаат деца и уште ти објаснуваат како и што треба да правиш со бебе.Имам една таква по дома знам како е

На Milkiway, PurpleMind и Chuchanov им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Нема да се исуши ако тибсе затнаи канали може маститис да си напрајш
    Мораш прво да ги одзатнеш каналите
    Затоа те прашав какви ти се градите како си ги осеќаш? Меки, тврди, тешки ...?
    Имаш ли грутки уште или чворови? Тие мора да се разбијат

На K7M10J и Brpbrp им се допаѓа ова.
  16. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    @Milkiway ти што направи со градата?

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ништо Пурпле на Ад сме :(
    На едната ми секна не го вратив остана со една и константно болки грутки од сама помисла се ежам колку болки имав :(
    И на крај и на таблети завршив а ич нејќам такви глупости да пијам ама тоа е што е :hug:

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.389
    Допаѓања:
    182.908
    Мојот доенечки стаж заврши. :party:
    Полни 15 месеци. :muscle:
    Дојам од почеток ексклузивно и со силикони. Бебе ми ги пуздероса брадавиците уште во болница и додека се оправија веќе се навикна на силиконите. До 4ти месец пробував да и ги подметнам градите, ама воопшто не прифати. Во 4ти месец ги извади првите запчиња и се откажав од обиди без силикони, кога мислев дека ќе почне да ме гризе, ама немав никаков проблем со тоа. До 6 месеци исклучиво доење, со полни 6 почнавме со тврда храна.
    12 месеци доев на барање. Потоа постепено скроз ги скратив ноќните подои и ги намалив дневните, и веќе 2 месеца бевме на само 2 подоја на ден. Последниве денови и самата не цицаше како и претходно, па одбивањето помина полесно отколку што очекував. Денеска 3 ден без подој, тера дремка откако си заспа разгледувајќи сликовница. :l:
    Ги фрлив силиконите. :party:

До сите идни мајки и оние што во моментов ја учат една од најубавите работи на свет. Доењето не е никаква голема филозофија. Тоа е најприродната работа на свет и треба да ја правите со самодоверба. Не се сомневајте дека немате млеко. Имате повеќе од што си мислите. Полните пелени се знак дека млеко има. Бебе не секогаш плаче оти е гладно. Сомнежот ќе доведе до стрес, а со тоа и губење на млекото. Не заборавајте - за да имате млеко треба да го стимулирате, ако стимулирате - ќе имате млеко!

Да уживате во тие бесценети моменти што ги имате со бебето, оти тоа е единствено што освен со вас, тој контакт и таа конекција бебето не може да го има со никој друг. Ете толку сте посебни. :l:
    Не се откажувајте, не се сомневајте дека немате млеко. Стимулирајте. Доите секогаш и секаде. И слушајте ја Каетана. :)

На Mia Fuentes, Kaetana, Kitten и 19 други им се допаѓа ова.
  19. Ana Bela1234

Ana Bela1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Мамички ми треба совет и помош.Бебушот денес полно 3 недели ни имам проблем што немам млеко за доење и цело време е на адаптирано млеко Хип.Ве молам совет што да пијам или има некои апчиња ?

На Kakao2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    16.063
    :nod:

На Kaetana и Yowannty им се допаѓа ова.