Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Wtff mila sakam da te prasam od koga , od koj mesec pocna bebeto da ti zaspivase tolku rano? mojata bebuska ima mesec ipol a zaspiva okolu 23h! dali e toa normalno?!

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Менуваат бебињата од месец во месец, нека не те изненадува, не го поврзувај веднаш со глад ;)

@Bufi нормално е, мало е бебчето. Мојата како растеше скратуваше, од 12, 11, па еве стигнавме да заспива во 9 и пол :)

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Од полн втор месец го фати овој ред. Исто и син ми на месец заспиваше околу 22-23h. Мене идеално би ми било во 21h да заспива, па до 8-9h но кој не прашува нас :) Мене само ме загрижува сега ова, да не намалило млекото. Ќе видам уште некој ден, ако е така ќе пробам со Ад пред спиење.:sweat:

4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Мајки, може на бебето да му е редот порано да заспива ко за цела ноќ, а ние да му го ''кршиме'' сонот мислејќи дека нема шанси толку рано да заспива.
    Ова од лично искуство ви го кажувам, за ќерка ми тргнавме со умисла во 21 да е бањата и во кревет, и така и правевме месец и пол, се' додека не добив видеофон на поклон и не ја видов дека уствари е будна до 23:30 :D Нема врска, после некое време си го фати редот и беше ок.
    За син ми сега демек истово ќе го правев, ама кутриот многу плачеше пред заспивање. Си реков Тежок ќе е дечково на карактер, ко тоа - тој само сакал од 19 саат да си спие, да не го држам во дневна туку во спална и да не го играм ако се подразбуди случајно (facepalm) Додека научив скоро 3 недели направи, ама сега е ок, знам што сака веќе.
    Пратете ги, мора да покажуваат знаци кога ќе се спремни за спиење. Ако е тоа многу доцна, почнете со намалување/кратење на последното спиење, и не ги држете во дневна туку само во спална, да се знае дека е ноќно спиење. Намалувајте го времето полека полека по пола саат и на крај ќе стигнете до посакуваното време. Најбитно е да го следите бебето, се' ќе ви (по)каже (y)

На MacenceEna, Bufi, irenna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Тоа ти е новонаполнет канал, не се секирај.

Млекото на почетокот е полно со јаглехидрати и вода и затоа е попроѕирно. Тоа е така за да го смири бебуш и да му угаси глад и жед што побрзо.
    После е многу побело, затоа што го менува составот, има повеќе масти за да го најадат бебуш.
    Затоа викам, мајчиното млеко е магично и го менува составот во тек на самото доење.

Затоа мами, борете се да издржите со доењето! Од цела бременост и раѓање, доењето испадна да ми е најголем предизвик. Сега советувам трудници да си се едуцираат пред породување во врска со доење.

На Domakica, ZojaP, TIGARCE86 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Ах, Џој, и мајка ми е медицинско лице, па на 2-3 пати убаво се закасавме за доењето!

Еднаш кога ми... не можам да речам објаснуваше, оти тоа беше повеќе како соопштување на универзална вистина, факт, или грубо речено, наредба... дека детето треба да цица по 10 мин на двете гради и толку! Зборуваме за новороденче.

После, немало врска шеќери и масти разлика во подојот.

После, морало размак од 2,5 саати оти се мешало млекото и правело грчеви! И демек детето ми барало често да цица за да си ги ублажи грчевите со топло млекце, а со тоа сме се вртеле во круг.

На крај, детето испадна дека нема ни грчеви ни ништо, едноставно му требало време за адаптација, а и мене за да се воспостави лактација. И му требало порешителна и похрабра мајка!

Последно закасување беше за должината на доење. Година, и крај! Секој доктор викал така. Јас викам две години. Добивам етикета дека не чинело, и дека така сум била посесивна мајка. Објаснувам дека СЗО дава такви совети, дека убаво е за детето, но не!
    Објаснувам за новитети во педијатрија во споредба пред 30 години, но не! Јас ништо не знам.

На крај, сфатив дека едно нешто стварно не знам. А тоа е како да си преќутам, да не се објаснувам и да не трошам нерви, а пак да си терам по мое.

Последна измена: 7 април 2015
    На snegulkata, ZojaP, Moira и 6 други им се допаѓа ова.
  7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Kaetana sekoj sovet e dobrodojden,uste se nemam porodeno no ja pratam temava radi informacii i soveti od vas poiskusnite,zatoa koj e raspolozen slobodno neka pise na sto najmnogu treba da vnimavame nie koi doprava treba da doime.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.142
    Јас барем од мајка ми не ги слушам овие муабети... Имам поддршка од самиот почеток на доењето и еве веќе успешно се доиме скоро 15 месеци и две недели. Синко не пие ни чај, ни сок, ни друго млеко. Само вода и мама:) Млеко јаде во кашичка, јогурт, кисело млеко, кефир... Али затоа свекрвица знае да каже дека требсло да го осамостојувам!!! Абре има време за се... Доењето не е само храна... Тоа е една посебна врска, посебна љубов.. Тие мали очиња кога ме гледаат... Знаеш дека му го даваш најдоброто... Емоционално си исполнет и ти и бебето.. Сигурност, топлина,... Здравје боже само да имам млеко и понатаму... Би се одбиле кога и двајцата ќе бидеме спремни... Сигурно нема до 4години..али 24 месеци минумим...

На ZojaP, bambusce, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.677
    Допаѓања:
    37.644
    Е и мајκа ми спаѓс во таа гρупа,не е ρаботата да не е едуциρана,но таа има една замисла во глава и ништо дρуго не пρифаќа. Пρво,детето моρа цуцла да фаќа,јас не сум била упоρна,дојде таа,цел ден му ставаше цуцла а јас од стρана се смеев,па еве детево не фати цуцла. После,многу вρеме го доиш ајде таму 2мин и готово,после тие мин детето ти се тегне на гρада :) И вчеρа,бееше на гости,па еве од κога замина цело вρеме ми тρуби многу лоша навиκа му била на синκо што спиел на гρада.
    Јас не се неρвиρам,му κажав деκа тоа е мојот начин на одглњдување дете и аκо саκате пρифатете го,аκо ме бидете живи и здρави.

На ZojaP, Bufi, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па не ѝ виси нејзе на града, тебе ти виси. Мене ми е задоволство кога син ми цица. Ем што е сѐ поретко тоа заради оброците, ем кога го дојам ми е прилика да потседнам троа, да одморам. Па ми одговара и да се тегави и да спие на града...како сега на пример :)

На ZojaP, LaDyDoLl, Bufi и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Ohooo pa vaka ako bide so nas super ke bide, vo 20da zaspiva polna kapa za mene:)) blagodaram da ne dolzam ne e soodvetna temava za ova, pozdrav

12. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Ако @Bufi...Пробај и ти оставај ја да си спие после 20 h... (претпоставувам не е цело време будна до 23 h)...

13. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Denovive pocna da menuva i vreme koga zaspiva 21h a i vreme koga se budi za spienje, pa malku me zbuni! Do pred nekolku dena cicase vo 22-23 i zaspivase, vo 3h stanuvav da se izmolzam(racno) i okolu 5-6h taa se budese pak da sisa, mene ova mi bese idealno.Medjutoa poslednive tri noka zaspiva oklu 21h i jas si mislev ke e na kratko spienjeto za da ja nadojam okolu 23i pak zaspijam, ama ne e taka! taa se budi okolu00h, pa eve nokva me iznenadi vo 2 ipol, i taka na po dva tri saati bara mleko, ama nemam iskustvo, prvo bebe, sama vo stranstvo, ama ke naucam:) pozdrav

14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.777
    Не знам во која земја си, но во најголемиот број има бабици кои вршат домашни посети и се секогаш достапни на телефон...користи ја максимално.
    Се надевам ќе се стабилизирате и најбрзо се ќе биде во најдобар ред.
    Најадено бебче и смирена мајка.:l:

15. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Епа значи твојата си заспива во 21 h и тоа е супер навика. А тоа што се буди по неколку пати во ноќта за цицање (во 00, во 02 итн.) е нормално...Не можа да очекуваш да не се буди воопшто...Тоа дури после 1.5 - 2 години :)

p.s. Не е важно што си сама (и јас бев, и многу други мајки се)...Ти си таа која има големо влијание врз навиките на бебенцето...Значи заспивање во 21 h како сега твоето е супер. Јас лично не оправдувам заспивање касно (во 22 или 23 h)...Пример, другарка моја намерно го навикна бебенцето да заспива во 00 - 01 h, за и таа да може да спие до покасно сабајлето (до 10-11)...За мене тоа не е во ред... Но, сепак ќе речам - ЗА МЕНЕ... За некои мајки е...Всушност, секој си знае за себе...

На Bufi и joy1 им се допаѓа ова.
  16. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Mojata zaspivase okolu 23h, ne deka jas ja bev taka naviknala, tuku taa samata si izgradi takov ritam, ama poslednive tri dena zaspiva okolu 21h, mislev slucajno e ama ete se menuvale navikite, abe nemam iskustvo i neznam:))) sepak super bi mi odgovaralo toa da ostane taka, a toa sto ke stanuvam...se za mojata bebuska, si ja sakam najveke na svet:inlove:

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Moeto zaspiva vo 00.00 i si spie bez stanuvanje do okolu 8 casot izutrina ovoj red si go fati uste od 2 mesec

18. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Inaku da vi kazam presrekna sum, sega ja merevme i super naprednala, mnogu poveke odkolku sto ocekuvav:) Jas mislev deka sekojpat ostanuva nedojadena,bidejki neli se trudev da ja zadrzam samo na doenje, i iako pampersite bea pomalku polni sepak super naprednala:) vednas sum polna so pozitivna energija, vi blagodaram za sovetite, pozdrav do site

На Kitten, ZojaP, Kiflicka05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Epa super navika, :)) sekoe bebe e razlicno, a kolku imate sega meseci? se najubavo:)) nie sme sekoj den razlicni, a nokite ni se smenija poslednive tri dena ama ke se nabljuduvame uste:)

20. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Sega imame 4 meseci na pocetok se plasev i jas deka e mala da spie tolku vreme bez da cica no odlicno si napreduvase i dobriot son e mnogu biten za rastenjeto na bebuskite

На ZojaP, LaDyDoLl и Bufi им се допаѓа ова.