Кога цица бебе ја празни? Те боли само кога ќе се наполни или воопшто не ја празни? И мојата ја форсира десната и се случува да се преполни и да боли, ама кога ќе цица омекнува и поминува и така знам декане се канали. Јас левата ја форсирав додека спиеше, така полузаспана и после тоа почна да цица од двете. Пробај и ти така. Ама да знаеш кога е вознемирена и вришти, бар мојата пак ја сака само десната.
Фала ти Полни пелени и какани и мочани. Родена е во саботата утрото и пуштени сме дома истиот ден, после некои 12 саати. Во болница веднаш фати града. Грешка моја беше што ја форсирав левата града повеќе затоа што на десна не знаев да ја наместам и си направив проблем, ми испука брадавката и побрзо надојде млеко тука, па градата беше камен цврста и жешка. Денес сум многу подобра, брадавката на лева града заздравува, мека е и млеко имам нормално на двете гради. Си најдов удобна позиција т.е биолошка или laid-back, згодна за мене а згодна и за бебе. Инаку сме на ексклузивно доење. Пумпа и силиконски брадавки немам купено и засега не планирам. Имам само едно прашање, зашто треба да се стимулираат градите секои 3 саати? Има врска некоја со дотокот на млеко?
Не, има врска со воспоставување лактација. Пелените треба да се полни - тоа е првиот знак (значи 5-6 пелени мочани и 3-4 кани во 24 часа, а вториот е напредокот. Додека не се утврди дека и со напредокот е сѐ во ред, препораката е да не ти остане града нестимулирана, бидејќи магично помага и за двете ситуации - и да не се намали количината на млеко т.е. да се зголеми, а во случај ако има многу, да се избегне мастит и блокирање на канали. Повеќе млеко за вака мало бебе значи плус побрзо справување и со физиолошка жолтица. Така да.. повеќе фактори се во игра со таа препорака. Инаку знаеш - доење на барање. Ако не побара а поминале 2-3 саати од првиот подој (од почетокот на првиот подој!) тогаш давај / молзи - стимулирај.
Родени сме во саботатс касно вечерта почнавме со доење ама кога сака фаќа кога не станува нервозна и неможе да фати пробувам да ја смирам прво па после да и дадам да цица ама трае со саати тоа. И на 3 3ипол саати цица и цица само од една града повеќе на левата десната послабо форсирам колку можам плус се измолзувам со електрична.. Нормално ли е на 3 3ипол саати да цица волку мало бебе
Форсирај повеќе, и види да не има жолтица кај мене беше истиот случај. Цицаше на 2 3 саата а и коа ќе фане да цица заспива одма. Уствари он жолтица да ти имал.. Од коа му паднаа билирубините беше како ново бебе и на цицка буквално секој пола саат..
Имам едно прашање..Како да се одвикнеме од заспивање на цицка? Сакам да почнам со методот на Фербер за заспивање на бебето самостојно, тоа некако ќе се оствари ама одвикнувањето од заспивање на цицка ќе ми оди потешко..некој што имал искуство? Бебе е 2++ месеци
Вчера не пуштија од болница ми рекоа нема жолтица а баш ги прашав зошо беше некако поспана ја проверија со едно апаратче ми рекоа нема
@Spidy има применувано ваква техника, @KuklickaSk исто така. Можеби не истата, ама сами им заспиваат децата. Само не сум сигурна на која возраст.
И кај мене исто ме пуштиа во Понеделник со билирубини во ред. После два дена се вратив ради жолтицата..форсирај на града цело време штипкај и гали под вратчето за да цица..
@Spidy ако може книгата по меил да ми ја испратиш дела гледам си ја конвертирала ќе ти бидам мн благодарна..
Пиши ми мејл адреса во порака и ќе ти ја пратам. Не е баш Фербер тоа јас што го применував, построго е од тој метод, ама доста слични принципи има. Ќерката заспиваше без цицање од старт, ако заспие ја будев, прекинував доење, па ја легнував будна. После некое време фати ред, преспиваше цела ноќ 12 часа без будење на 15 недели.
Зар има и построг метод ? Мене ме буни нешто... бебчево мое спие навечер не се буди станува само еднаш кај 5, 5:30 ..можно ли е ако му вметнам некоја метода сега скроз да му расипам се и да почн навечер да станува? Инаку блазе ти тебе, браво
Фербер има проверки во одредени интервали, а Moms on call имаат 3 проверки и после не влагаш ич. Затоа е построго, иначе се друго е речиси исто. Зависи од детето, ама моме да има регресија додека да се навикне на новиот ред. Моето искуство е дека се проѓа за максимум 3 дена, ако се држиш строго до наведената рутина.
И на мене ми рекоа дека имал минимално малку жолтица па после дома пожолте многу. Ако ти заспива на сред доење како што ја држиш градата мрдни му малку да го разбудиш или обравчето нежно мрдај му го со прстот. На 2 саати или помалку нуди града, 3 саати е за на ад што се. Кога е сончево изнесувај го надвор, постепено, 2 минути, 5,10 итн. Или ви собата кај што грее сонце до прозор чувај го кога сте внатре. Долго му траеше жолтицата, последно белките на очите избледуваат. И по два месеци малку му се забележуваше, ортопедот го примети, а другите дома ми викаа дека си замислувам.
Фала на советот ќе пробам се што ми предложивте. Со првото заради таа жолтица воопшто не цицаше со ова сега сум многу упорна се ќе направам
Фала @MilaSs12 на таг. Мало е бебето. Фербер се препорачува после 4 месец. Бидејќи е уште мало можеш да почнеш со распоред на јадење, па играње, па спиење и така нема да заспива со цицање. Ќе го успиеш со држење во раце, легната до него, било како, ќе се успие секако дека е мало. После некое време тоа ќе му стане навика и така ќе си заспива. И гушкај го. Премало е, може има грчеви, до вчера било во меше кадешто му било топло и удобно.
Женски кога ви надојде млеко во градите после природен пораѓај? На 1.12 се породив ама млеко сеуште не е слезено. Само колострумот е. Бебе активно е на града, стимулираме доење.
Мислам дека толку мало бебе што е гладно не можеш прво со ништо да го смириш. Биди упорна да фати цице, така ќе се смири, верувај дека цице бара, а не друг начин за смирување. И јас мислам дека е премалечко за да применуваш техники. Дај му цице кога и да побара, цице за него е јадење, утеха, гушкање, близина, топлина. Не му го ускратувај и не го одвикнувај од тоа, издржи некое време, потребно му е. Малечко е, ти си му сè. Гушкај го, лежи до него, гали го, нека заспие со цице во уста. Знам дека е мачно за тебе, истото го поминав. Мрдање немаше, закоена во кревет бев со него, ако мрднев се будеше. Сосема те разбирам зошто сакаш да го одвкнуваш, но мислам да издржиш иако некогаш ќе мислиш дека ќе полудиш. Кратко ќе биде сето тоа, брзо растат и сигурно нема големо да заспива на цицка. Ќе потпорасне и ќе ти фали таа близина и тебе. После и да сакаш, нема да ти спие така.