Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Дали може да се пие Аспирин додека се дои?

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.814
    Допаѓања:
    18.627
    Screenshot_20201212_012635_com.android.chrome.jpg Еве што вели

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    1 месец има малата, на ексклузивно доење, кака после секој подој. Читав после 6 недели почнуваат поретко да какаат.

На Осе и Love86 им се допаѓа ова.
  4. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2016
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    273
    До 8 полни пелени во теклт на денот е нормално првите 30на дена. Се чисти мешето

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Се пишавме, нели?

Многу. :)
    Дури е супер.

Пролив е во принцип повеќе од 5 столици во еден час. И плус се забележува, мириса, газето боли и е црвено...

Вода. :) Не мора да се товиш со сокови кои се полни шеќер ако не сакаш. Најважно е да си добро хидрирана. Ама не се налевај премногу ако не си жедна. Има контраефект.

Формула можете да купите веднаш. Моја препорака е да не купувате ништо. Видете во болница како ќе оди, како што сфатив, не си во МК, така да ќе имаш поддршка од стручни лица. Единствена препорака ми е ланолин да се понесе во болница.

Извини погрешно сфатив, не знам зошто тоа ми остана во глава.
    Трицеф е цефподоксим и е ок со доење. Исто и фамотидин, т.е. фамосан.

За аспиринот ги има следните информации:

Повременото внесување на ацетилсалицилна киселина како ослободувач на болка до 1,5 g на ден се чини дека е оправдано. Сепак, парацетамол и ибупрофен се претпочитаат како ослободувачи на болка. Редовната употреба - особено во антиинфламаторни (антиревматски) дози - не е прифатлива. Третманот со „ниска доза“ со 100-300 mg на ден и надворешната примена на салицилати се непроблематични.

Инаку ако ти е препишан заради короната како превентива (антикоагулантна терапија) тогаш ќе го пиеш повремено и не е фрка. Јас искрено се напив два пати, и после заборавив. :wasntme:

Оставете ги тоа упатствата. Секогаш проверувајте. Муабетот е следен: студии на лекови со доилки не се прават, бидејќи не им е многу гајле да трошат пари за тоа. Па за да се оградат од одговорност, секогаш пишуваат дека не оди со доење, или ќе пишат советувајте се со доктор. Докторот исто така бидејќи не се замара со нас, ќе ти рече престани да доиш. Или ќе ти каже пумпај и фрлај. Дали тој доктор знае што значи бебе да храниш со шише, ексклузивно доено бебе, и кој ризик е тоа по доењето? Не, не знае и не му е гајле. Башка како пресметуваат колку време да пумпаш? Да не отворил да види колку е полуживотот на активната состојка која не е компатибилна? Не. И тоа од ракав го вадат.
    Знам дека ова за нови мајки е непозната ситуација, и знам дека слепо веруваат на докторите. И има доктори кои се слепо да веруваш во нив. Ама не сите. На жалост.

Пробај си пак. Кај бебињата работите се менуваат многу брзо.

На IRBBB, Thallia, Fatalnata и 4 други им се допаѓа ова.
  6. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    @Kaetana Па добро и онака три дена ќе сум во болница.
    Иначе јас спремив крема еве оваа е, нема да му смета на бебе нели?
    86A59FE2-7BE3-46A5-81E7-A0E8C6873AF1.jpeg

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Нема. Дискутабилно е околу измивањето на ланолин. Повеќето компании кои нудат чист ланолин велат дека не мора да се измива. Имавме дискусии на форумот со Биодевојка околу ова прашање, па искрено не би можела да те советувам што е попаметно. Јас лично се трудев да го измијам. Не секогаш. Некогаш вриштеше и давав одма.

На Fatalnata и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  8. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.223
    Допаѓања:
    15.861
    Ако си во Германија, како што разбрав нема потреба да носиш од дома. Во клиниките обично има се'. Во клиниката кадешто јас се породив имаше буквално се' за бебето, формула од онаа направената во мали шишиња, шише стелизирано за една употреба, пелени, марамици, подлоги, боди, облека - сите бебиња беа во таа облека и можеш да го пресоблекуваш колку сакаш. За мајките исто имаше влошки од тие големите, мрежести гаќи, ланолин, пумпи и сл. Јас си имав земено за секој случај но се си вратив дома.

На Осе, dromka, Fatalnata и 2 други им се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.814
    Продолжу со елевит ради железото. И јас пиев 2 месеци после пораѓај. Од Србија си ги купував.

На Fatalnata и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.849
    Допаѓања:
    33.904
    @BabyD0ll Елевит 1 и 2 пијам цела оваа бременост и голем дел од првата.Во првата немав пад на железо , ама сега слабо ми е.Можеш да си купиш за доење елевит 3 тоа е за доилки:)

За ланолин јас не го миев , ја доев намачкана .На самата крема пишува не се измива пред доење.Јас користев најефтин од росман, ама е оценет со "sehr gut" и многу ми помагаше.

На Fatalnata и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  11. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Мајки во темата Грчеви пишав ама не добив одговор.Како се даваат капките Колиеф,на доење сме?
    И уште нешто,дали смее при доење да се зема нешто за железо, конкретно Ферумлек ми се препишани кога ме пуштија од болница( таблети за џвакање се)

12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.024
    Јас ги давав со лажиче 4 капки и малце ќе измолзиш млеко

На Love86 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Дали може да се јават гасови кај бебенцето ако не ја фати градата добро на почеток при цицање?

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Гасови се јавуваат секако, но може да се нешто поинтензивни ако бебето голта воздух. Внимавање да има добар вакуум, ако го губи да се види зошто е така.. и исправено држење после доење.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Novemberlily2020

Novemberlily2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    36
    Може ли бебе да заборави како да цица? Има месец и супер ни одеше доење, си качува килажа, полни пелени. Од вчера на секое доење како да подзаборава да голта и се пушта како во гушење, ждрига додека е на града или се закашлува, како нешто да се качува нагоре. Си бара и пие по нормален ред, но чудно ми е што ова од вчера почна да се случува. Пазам да и ја држам сега главата погоре, ја кревам веднаш штом се пушти за да ждригне или се смири.

Единствено разлика од вчера е дека носето и е малку полно, но си дише нормално.

16. @rollercoaster@

@rollercoaster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    221
    Дали сте сретнале негде од тие веш маичките за доилки што имаат вградено прслуче?

17. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Мајки како се справувате со бебињата што се прецицуват и повраќаат...одкако ќе исповрати пак си бара цице,плаче отвара уста ...после колку време давате да цица пак

18. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    Во Ваикики имаше такви.

На @rollercoaster@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Дали е на ексклузивно доење? Дали добива цуцла лажливка, шише и сл.?
    Инаку многу фактори може да се, ама ако е факторот со полно носе, можно е да е секретот залепен позади и да е густ, и да смета во доењето. Кај синчето така беше кога имаше месец и пол.

Ако бара, давав одма. Ама зависи од многу фактори. Колку често повраќа? Како напредува? Колку е старо бебето? Како полни пелени? Како оди доењето? Дали е само на гради или добива плус цуцла и шише?

20. Novemberlily2020

Novemberlily2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    36
    Ексклузивно доење. Не добила шише досега. Лажливка пробавме неколку пати минатата недела но не ја сака. Вкупно да добила лажливка 3-4 пати по неколку минути, но ја плука дека нема млеко :)

Се сомневам на рефлукс, и на спиење и прави мака и ја буди. А може проблемот на спиење да и е поради лошиот фат при доење.

Денес е подобра, се нема случено, а пак е исто носето. Ќе следам, мачно ми е да ја гледам како се мачи у сон, досега беа само гасови, сега и ова.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.