1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    @Kaetana само на доење сме,не фати лажливка.Си полни пелени редовно,инаку старо е 10 дена.
    И во сон или и кога е будна како да се дави,незнам како да објаснам.Не сме биле на контрола уште да видеме како напредува.Сношти за прв пат поврати пообилно.Кога цица,знае да заспа на града ќе ја дигнам малку исправено,и кога ја спуштам во креветчето се буди и пак бара да цица.

Последна измена: 14 декември 2020
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас ставав физиолошки раствор во носето барем да ги разводени мрсулите кога беше затнато. Не му течеше носето, ама го слушав позади дека беше полн шлајм. Ако добро напредува, полни пелени, дефинитивно може проблемот да е со шлајм позади носето.

Тоа што бара цело време да цица не е воопшто невообичаено, ама ако го задоволува критериумот да полни пелени, тогаш би требало да е во ред. А за давењето, вака не можам ништо да ти кажам. Може да е нормално учење да голта на некој начин, може да е рефлукс, може да има мака со сфинктер на желудник, може да е орална проблематика... иако мислам дека најверојатно не е ништо. Кога сте на мерење? Спомни на педијатарот за ова, чисто да го види бебето, да сте раат.

На MilaSs12 и Love86 им се допаѓа ова.
  3. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    едно прашање до Вас мамички , 4 дена бебче од прв ден цица интензивно , ама мене ми е трето бебе и со секое градите ми распукуваат на почеток , еве со ова како пликчиња на двете брадавици , ставам ланолин на медела од пораѓај ( и пред тоа мачкав ) ама подоите се многу болни, долги и крвави ..... знам дека ќе се залечи за некое време ама и бебе нервозно и мене ме боли дали да давам дохрана да не плаче бебе ( некои 20 или 30 мл ) , градите ми се мекички како уште да не ми е надојдено убаво млеко , кака до 4 пати во денот , мочка често и на пример претпладне и околу ручек си спие си цица , веќе вечерта станува нервозна и плачлива како да е гладна .....

4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    Ако веќе толку се болни брадавиците јас би ти рекла покрај мачкањето со ланолин да ставаш силиконска брадавица додека заздрават, наместо да даваш дохрана. Штом бебе си фаќа убаво нема да имаш проблем да ја тргнеш после некое време. Пред да намачкаш ланолин, измиј ги со вода, малку одмолзи се и размачкај ја брадавицата со млекото, па стави од ланолинот. Тоа пликчињата се блистери, ќе си се повлечат сами од себе, и мене ми се правеа во болница. А штом бебе цица интензивно може и да не ти станат "камен" тврди градите ако редовно се празнат, по некоја логика...

На Bravenewmama, Fatalnata и naturallmess им се допаѓа ова.
  5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    И син ми прави така, ко да неможе плунката да ја доголта мислам и испушта звук ко да се дави па мљацка со устето еве 2 месеци сме уште знае да направи така но поретко

6. naturallmess

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    ќе пробам и тоа , со првото купив силиконски ама не ми одеше некако ама сега нема друго чаре морам решение да најдам ..... проблемот е што се бориме со ова бебе ја ќе и ја стаам цела брадавица она ќе си се мрдне како и одговара и пак кога ќе ја извади сплескана брадавицата и испукана , никако да најдеме убава позиција , исклучиво поза лулка ништо друго не доаѓа во предвид, легната пробав два пати неможе да се наместиме ич (facepalm)

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    Исто и ние, само лулка и еднаш легната ја фати. Ама мислам дека мене силиконските ме спасија од распукување, како што не ми беа убаво извлечени брадавиците.

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Се согласувам.
    Меки гради не е репер дека не е надојдено млеко. Еве 2 недели само на доење сме, нити еднаш не ми се направиле градите тврди. Тоа е Знак дека бебе супер цица и ја празни градата максимално.
    @naturallmess

На Kaetana, naturallmess и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  9. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.228
    Живо и здраво да е бебенцето :)
    Јас легната ич не можам да дојам. На почеток и јас имав мака со блистери и фат на бебе. На левата немаше проблем, ама на десната во лулка положба многу плитко фаќаше. Додека не ми се залечија блистерите покрај пуреланот, ставав бебе покрај тело од десната страна за да цица од десната града. Така му доаѓаше како да цица лулка од левата и поубаво фаќаше. Дополнително и силиконски користев од старт поради вовлечени брадавици, ама помогнаа и за блистерите.
    Сега веќе (2 ипол месеци е) само лулка и без силиконски одамна.
    Тука многу се против силиконски, ама спас се за вакви ситуации. Ти одлучи си дали ќе користиш, веќе си доела, знаеш како е.

На naturallmess, Milkiway и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  10. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Мајки кога ви се будат ноќе за цицање дали ги држете исправено да ждригнат или одкако ќе се нацицат ги легнувате веднаш во креветче ?
    Ако треба да ја држам и пола саат исправено,додека ја налегнам она пак ќе стане за цицање

11. naturallmess

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    @Lovebug01 @Izzy_0504 живи и здрави да сте за предлогот , частам пиење кога ќе завршиме со доење :rofl::rofl: сега може по едно топло чоколадо:l:
    земав на чико силиконски , болката за 90% намалена се надоивме како што треба прв пат од раѓање , едната брадавица пушти малку крвче ама може ја баш не ја наместив силиконската како што треба , ама во суштина ова е тоа што ни треба во моментов додека да зараснат убаво ..... уште еднаш фала најмногу :l::l:

На Milkiway, BabyD0ll, Thallia и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.443
    Допаѓања:
    8.827
    Jeee супер :D ајде побрзо да заздрават и да си имате долг доенечки стаж.:inlove:

На Fatalnata и naturallmess им се допаѓа ова.
  13. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Смеам ли да се напијам провен или некој др пробиотик ? Беба е на комбинирано. Веке 2 часа имам проблем со про**в.

На Love86 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Смееш, јас пиев пробиотик по препорака од докторката што ме породи

15. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Не, заспива префрлам во креветче и толку, прашав и педијатар ми рекоа нема потреба ако е заспано јас ни преку ден ако заспие не го кревам:)

На Fatalnata, BabyD0ll, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.228
    Јессс!!! Супер :) сега уживајте во доењето, додека зараснат убаво, па после ќе ги тргнеш

На BabyD0ll, Milkiway и naturallmess им се допаѓа ова.
  17. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Нема потреба ноќе да ја расонуваш за да ждригне, нека се нацица и нека си продолжи да спие.

На Fatalnata, BabyD0ll, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    Дали доите и од двете гради? Кај мене ја фаќа само едната на другата нема млеко ни за еден оброк... Страв ми е декаа од едната града нема да му се задоволат потребите по цел ден и цела ноќ на истата страна, инаку сме 2 месеца и една недела.

Последна измена: 16 декември 2020
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @naturallmess сѐ супер со силиконските, ама јас не се осудувам како другите што ти пишаа, и толку уверено и лабаво што ти ги препорачаа. Не за други, лесно е да се каже "после ќе ги тргнеш" но знае да е многу потешко да се направи. Нејсе. Би те рекла тргај што побрзо. И барај ја причината зошто ти се направиле блистери. Може да е од лош фат. Ако е така, џабе ти се силиконски. Ќе ги извадиш - пак ќе ти се разранат. Just saying.

@merina.93 не разбирам..како доиш два месеци? Една града може да задоволи потреби, но во зависност од тоа колку е стимулирана. Што е проблемот со другата града? Инаку можеш да доиш и од две гради. Бебето треба да каже дали му е доста една или две. Како е тежината досега?

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.024
    Јас доев од едната џабе не можеше плачеше и после тоа ад морав да давам
    Пиши ми ако сакаш ЛП за совет дополнителен за да ти споделам искуство
    :hug: