Јас од 36 та почнав да ги мачкам, и супер поминав. Си ги спремав за доење дури не дојде бебуш на овој свет. Воопшто не ми се раазранија.
Мислам дека не игра улога ја мачкав долго во бреженост ми беа распукани после пурелан земав цџабе рани бев. Еден погрешен фат и толку беше кај мене
Не.Јас не мачкав пред породување,а немав ни рани.Знаеа да ме болат ако заспиеше со цицка во уста,па тогаш нанесував тенок слој ланолин,или со самото млеко премачкував.
Јас мачкав и немав никаков проблем. Има удел и ланолинот, ама мачкањето не е пресудно за успешно доење.
E така мамички,просветлетеме и мене како идна мајка.Јас веќе купув ,ќе се мачкам,не верувам дека ќе има штета...па ќе видиме како ќе биде кога ќе дојде време да го дојам моето моме.фала ви.
Фала на прашање мила. Добри сме цицаме,има колку толку млекце ама брадавиците ужас.Правам тоа што рековте мачкам,ама многу ми се лоши рамни бе, стварно е многу мака со вакви брадавици,и со првата ќерка вака се мачевме и бевме на комбинирано. Се трудам да и ја наместам убаво да ја фаќа ареолата и успева некогаш,ако не, ја тргам и така.Плус многу е нервозна и она се нервира оти не може убаво да ја фати.Ќе се обидуваме тоа е ,мора денес само еднаш и дадов АД и после тоа спиеше убаво и се смири,мене ми се наполнија градите малку одмолзив па цицаше убаво. Пелените ги следам денес се искака неколку пати ,мочки нема многу и не се така полни.Не се сеќавам дали на почеток не се полнат толку?
@Kaetana Zavcera dva pati kakase, denes i vcera samo mockani peleni. Vecerva bese 2 900g ama ne cica denes mnogu. Izgleda ja boli meseto. Ja masirav nekolku pati na stomaceto i so nodzinjata kako velosiped da vozi i ja banjav i pak napnuva crvenee i placi a kaki nema. Inace denes e tocno 3 nedeli. Rodena e porano vo 35 nedela. Za grcevite davam probiotik 7 kapki (ne se sekavam tocno kako se vika) i becutan 20 kapki protiv grcevi. Snosti se napiv edna casa boza i gradite denes mi se polni mleko i ne se tolku meki kako prethodno
Малку по малку ќе фатитњ ред со цицање, ќе намалувате и ќе исфрлите ад, сигурна сум За полни пелени - треба секоја пелена да е мочкана, ама не дека треба да тежат и да се преполнети пелените...
Мене патронажната ми рече остави го бебето еднаш со иста пелена 5 часа , кога ќе ја извадиш ако ти тежи на рака -значи дека бебето си е најадено како што треба и мокри доволно.
Кога ја тргаш не ја влечи од брадавката туку со малото прсте бркни и во устето и извади ја брадавката.Додека убаво не фати со ареолата тргај ја од града.За рамни брадавки можеш шприц да пресечеш кај што треба иглата да се ставии и да го завртиш обратно од кај што треба да е иглата и со него да пробаш да ги извлекуваш.Неможам слика да ти најдамСе надевам разбра.Ама од самото доење би требало да се извлечат .
На 5 часа? Не е многу тоа? Јас на 3 часа менувам пелени денски и ретко да е тешка пелената, ама секоја е мочана и какана. Си викам нормално е да е така.
Јас имам рамни брадавици во болница ми рекоа да земам силиконски, доев со нив 3 месеци ми се извлекоа и сега дојам без нив 8 месеци успешно без проблем.
Не не,регуларно на 3 часа се менува. Ова ми беше даден совет во првите денови за еднаш да оставам 5часа да видиме дали имам доволно млеко.
Само да си кажам, после борбите за јадење околу скоковите, почнав да ја слушам како убаво голта кога цица, до скоро само пред спиење дремеше на гради, почна пак да ми се мокри облеката од млекото, па дури почна и почесто да кака.