A zaso ne jades? Osnovno e zdrava redovna ishrana, ako si samo na caj pak niso ne prais. Ne ripaj obroci za se ima vreme
Оти воопшто не бев добра качив тт треска од најдојдено млеко.. и уште не можам да се опоравам, немам сила ни да се истуширам..
знам како е со нејадењево, пробај барем супа, овесни со јогурт додека да ти стане подобро и земи си лактамикс чај, пишува дека се пие 10 мин пред доење, макс литро на ден ако ептен не можеш под туш, маж нека ти ги измасира малку градите за тт можеш да се напиеш парацетамол или ибупрофен
Јас сум така цело време - или прска, бебето се засркнува или како празни. Два три дена да забушава со цицање после празни ги осеќам и ништо не вадам со пумпата капки 10 мл. Молзење за стимулација плус од ова што си пишала, овесни снегулки, тиква, боза, бадеми
дали е нормално во рок од 2 часа (период помеѓу две спиења од по 2ипол-3 часа) бебе од скоро 3 недели активно да цица саат ипол? си прави паузи од по неколку минути за подригнување и ако ја оставам малце будна да полежи зајдува од плачење ко да не голтала млеко 20 минути до пред малце. или пак не може да издржи дур ѝ сменам пелена. мора. да биде. на цицка. инстантно. колкаво ѝ е желудничето, зарем за тие неколку минутки го обработува исцицаното млеко? ја оправив рагадата од едната града, ама па брадавициве ми плачат од толку често и долго дразнење. гуглав и ми излезе назив cluster feeding, претпоставувам е тоа? само до кога ќе трае.
Што освен ланолин помага за заздравување на рани? Рагади имам, ама левата брадавица ми е рамна а не испакната а бебе доста силно влече, сабајлево гледам ко откината. Буквално одделена од града,бело е местото. По цел ден мачкам ланолин а полна е градата млеко,и не ја фаќа денес за цицање никако
Ооф и мене исто ми беше Ги миев со вода оставав сами да се засушат илу малце млеко ќе стиснам и мачкав низ магла ми е ама мислам некои 7 до 10 дена требаше за скроз да заздрави. Доев со силиконска не издржував инаку ама се намали млеко затоа што не ја сакаше не тегнеше доволно уствари не ни имав доволно млеко да ми тече како што опишуваш ти едвај на стискање бев од старт
Gledav tutorial za doenje, rekoa od tvoeto mleko ili lanolin najarno. A inaku spored videoto izglea ne ja faka dobro gradata, treba podlaboko da lapne beba za da ne te boli. Koa ja lapaat plitko taka se desavalo.
Јас пред некој месец си ги фрлив силиконските.. не знаев дека ќе имам бебе за скоро нели А освен што ќе ја трпам болката, не би требало да има поголем проблем ако ја нудам и таа града? Не крвари таa распукнатина само боли ко на живо да ме дерат со нож Пантенол маст ќе ставам сега, да видиме и од неа дали фајде ќе има. Дури тврда е самата брадавица одоколу од што не е испразнета со саати таа града. Може и тоа ја нервира па не може да повлече од неа. Аххх овие почетоци тешки.. @Pacient srna Да, ама дека е рамна а не е испакната не може да ја фати убаво и повеќе брадавицата ја има шмукано..
Уф тоа ич не знам ја не можев да трпам болка повеќе рачно измолзував,не ја давав без силиконска се додека скроз не заздрави
Од март решив да се вратам на работа, нема да работам полно работно време, само 6 часа. Искуства со доењето во оваков случај? Не знам дали ќе имам време да се одмолзувам...
Недела ипол цело време се мачкав со ланолин, при цицање си трпев иако беше многу болно. На крај се среди
мене веќе месец дена ми е десната така распукана , никако да ми зарасне и со силиконска дојам и мачкам пурелан , денес од пумпата за молзење дури прокрвари пак малку и цело време ја иритирам ама веќе болката стана редовна па се навикнав .... сакав да прашам веќе неколку дена пумпам млеко после секој подој и додека спие бебето ( за стимулација на лактација ) , повеќе од 10 мл не вадам и не осеќам дека ми е зголемено млекото , плус многу бавно и многу малку тече на 5 пумпања по една капка, денес 45 мин пумпав извадив помалку од 10 мл од двете гради .... уште сме со дохрана и пролактинот е многу низок ама ми рекоа со стимулација може да цица уште некој месец ама тешко дека ќе се зголеми волуменот на млекото ми е страв порано да не ми сопре , бебе 2 месеци дохранувам со 60 мл АД ..... некој совет за пумпава ме болат брадавиците многу бебе цица 1 саат па пумпам уште толку и цели ареоли ми се црвени , да мачкам нешто пред да пумпам?
Мајки до кога бебушките какаат често,скоро на секоја пелена е какана,2 месеци е малата,цица и кака. И уште нешто кои се капсулите за лактација, осеќам многу ми е намалено млекото.
Физички ќе те нема 6 часа или од дома ќе работиш? Јас сега почнав со работа, као по 4 саати, ама од дома. Еве излегувам некогаш по 2-3 саати, му давам да цица пред да излезам, па кога ќе се вратам пак. Оставам и измолзено, ама немало потреба до сега.. Иначе се одмолзувам пред да си легнам - бебе цица и заспива пр. во 9, јас се молзам во 12. Таман 120-150 мл вадам, некогаш повеќе зависи. Ќе имаш време, пошто доволно е да молзеш 5-6 мин откако ќе прекине да капе млеко. Така се стимулира. Јас молзам околу 15 мин од 1 града. Јас еве скоро месец по неколку пати на ден така правев за да зголемам количина. На почеток не се вади толку. Често се измолзувам и сабајле кога ми се преполни - он се најадува скроз од една, од другата вадам над 100 мл. Ако веќе имам шишенце во фрижидер, новото веднаш го замрзнувам. 2 пати на ден пијам чај за доилки и еднаш или 2 пати овесни со јогурт и многу вода. Со лесно
Треба да си провериш договор ама знам дека низ еу нели доилки имаат додатно врем(пауза) за молзење? К